Abdominal hysterektomi

Definisjon

Abdominal hysterektomi er et kirurgisk inngrep som fjerner livmoren gjennom et snitt i nedre del av magen. Din livmor - eller livmoren - er der en baby vokser hvis du er gravid. En delvis hysterektomi fjernes bare livmoren, og en total hysterektomi fjernes uterus og cervix.

Noen ganger kan en hysterektomi omfatter fjerning av en eller begge eggstokkene og egglederne, en prosedyre som kalles total hysterektomi med salpingo-ooforektomi (sal-ping-go-o-of-uh-REK-tuh-me).

Hysterektomi kan også bli utført via et snitt i skjeden (vaginal sterilisering) eller av en robot eller laparoskopisk kirurgisk tilnærming - som bruker lange, tynne instrumenter passert gjennom små abdominal innsnitt. Abdominal hysterektomi kan anbefales fremfor andre typer hysterektomi hvis du har en stor livmor eller hvis legen ønsker å sjekke andre bekken organer for tegn på sykdom.

Se også

Hvorfor det er gjort

Hysterektomi kan være nødvendig hvis du har en av følgende forhold:

 • Gynekologisk kreft Hvis du har en gynekologisk kreft -. Som kreft i livmoren eller livmorhalsen - en hysterektomi kan være din beste behandlingsalternativet. Avhengig av den spesifikke kreft du har og hvor avansert det er, kan det hende at andre alternativene inkluderer stråling eller cellegift.
 • . Fibroids Hysterectomy er den eneste sikre, permanent løsning for fibroids - godartet livmor svulster som ofte forårsaker vedvarende blødninger, anemi, bekkensmerter eller blære press. Nonsurgical behandlinger av fibroids er en mulighet, avhengig av ubehag nivå og tumor størrelse. Mange kvinner med fibroids har minimale symptomer og krever ingen behandling.
 • Endometriose. I endometriose, vokser vevet fôr innsiden av livmoren din (endometrium) utenfor livmoren på eggstokkene, egglederne, eller andre bekken eller abdominal organer. Når medisiner eller konservativ kirurgi ikke forbedrer endometriose, må du kanskje en hysterektomi sammen med fjerning av eggstokkene og egglederne (bilateral salpingo-ooforektomi).
 • Livmor prolaps. Descent av livmoren inn i vagina kan skje når de støtter leddbånd og vev svekkes. Livmor prolaps kan føre til urininkontinens, bekken press eller problemer med avføring. Hysterektomi kan være nødvendig for å oppnå tilfredsstillende reparasjon av disse tilstandene.
 • Unormal vaginal blødning. Hvis mensen er tung, uregelmessig eller langvarig hver syklus, kan en hysterektomi bringe lettelse når blødningen ikke kan kontrolleres av andre metoder.
 • Kroniske bekkensmerter. Noen ganger er operasjon en nødvendig siste utvei for kvinner som opplever kroniske bekkensmerter som tydelig oppstår i livmoren. Imidlertid gir hysterektomi ingen lindring av mange former for bekkensmerte, og et unødvendig hysterektomi kan skape nye problemer. Oppsøk nøye vurdering før du fortsetter med slike store operasjoner.

Hysterektomi slutter din evne til å bli gravid. Hvis du tror du kanskje ønsker å bli gravid, spør legen din om alternativer til denne operasjonen. I tilfelle av kreft, kan være hysterektomi den eneste muligheten. Men for andre forhold - inkludert fibroids, endometriose og livmor prolaps - kan du være i stand til å prøve mindre invasive behandlinger første.

Under hysterektomi kirurgi, kan legen også utføre et beslektet prosedyre som fjerner begge eggstokkene og dine egglederne (bilateral salpingo-ooforektomi). Du og legen din bør diskutere på forhånd om du trenger denne prosedyren.

Se også

Risiko

Hysterektomi er generelt veldig trygt, men med en større operasjon kommer risikoen for komplikasjoner.

Risiko forbundet med abdominal hysterektomi inkluderer:

 • Blodpropp
 • Infeksjon
 • Overdreven blødning
 • Negativ reaksjon på anestesi
 • Skade på urinveiene, blære, endetarm eller andre bekken strukturer under operasjonen, som kan kreve ytterligere kirurgisk reparasjon
 • Tidligere utbruddet av overgangsalder selv om eggstokkene ikke er fjernet
 • Sjelden, død

Se også

Hvordan du forbereder

Det er normalt å føle seg engstelig om å ha en hysterektomi. Her er hva du kan gjøre for å forberede:

 • Samle informasjon. Før operasjonen får all den informasjonen du trenger for å føle deg trygg om din beslutning om å ha en hysterektomi. Spør din lege og kirurg spørsmål. Lær om prosedyren, inkludert alle trinnene involvert hvis det gjør du føler deg mer komfortabel.
 • Følg legens instruksjoner om medisinering. Finn ut om du bør endre ditt vanlige medisiner rutine i dagene fram til hysterektomi din. Sørg for å fortelle legen din om eventuelle over-the-counter medisiner, kosttilskudd eller naturlegemidler som at du tar.
 • Diskuter hva slags anestesi du vil ha. Abdominal hysterektomi krever at du har generell anestesi, som gjør deg bevisstløs under operasjonen.
 • Plan for et sykehusopphold. Hvor lenge vil du være på sykehuset avhenger av hvilken type hysterektomi du har og hva legen anbefaler. Vanligvis krever abdominal hysterektomi et sykehusopphold på minst én til to dager.
 • Ordne etter hjelp. Full utvinning kan ta flere uker. Legen kan anbefale å begrense dine aktiviteter under utvinning, for eksempel å unngå å kjøre eller løfte tunge gjenstander. Ordne for hjelp hjemme hvis du tror du trenger det.

Se også

Hva du kan forvente

Abdominal hysterektomi. Unormal vaginal blødning.
Abdominal hysterektomi. Unormal vaginal blødning.

Under abdominal hysterektomi, løsner legen din livmor fra eggstokkene, egglederne og øvre skjeden, samt fra blodårene og bindevev som støtter det. Den nedre delen av livmoren (cervix) er vanligvis fjernes (total hysterektomi), men kan noen ganger bli liggende på plass (delvis hysterektomi). Om nødvendig, kan kirurgen fjerne flere bekken organer og vev, for eksempel eggstokkene og egglederne.

Før hysterektomi
Før operasjonen, kan det hende du har gjort tester for å sjekke for kreft, som kan forandre ditt kirurgens tilnærming til operasjonen. Tester kan omfatte:

 • Pap test, som oppdager tilstedeværelsen av celleforandringer i livmorhalsen eller livmorhalskreft
 • Endometrial biopsi, som oppdager unormale celler i livmorslimhinnen eller livmorkreft
 • Bekken ultralyd, som kan vise størrelsen på livmor fibroids, endometrial polypper eller cyster på eggstokkene

Dagen før operasjonen, kan du bli bedt om å ta et medikament eller drikke en løsning for å tømme tarmen for å forberede operasjonen. En preoperativ rensing av vagina (vaginal douche) kan gjøres for å redusere risikoen for infeksjon. Umiddelbart før operasjonen, vil du også bli gitt en intravenøs antibiotika medisiner for å minimere risikoen for infeksjon etter inngrepet.

Under hysterektomi
En hysterektomi vanligvis utføres under generell anestesi, slik at du ikke vil være våken under operasjonen. Selve inngrepet varer ca en til to timer, selv om du vil bruke litt tid på forhånd klar til å gå inn i operasjonssalen.

Til å begynne prosedyren, passerer et medlem av kirurgiske teamet en urin kateter gjennom urinrøret for å tømme blæren. Den har innlagt kateter under operasjonen og for en kort tid etterpå. Magen og skjeden blir rengjort med en steril løsning før operasjonen.

For å utføre hysterektomi, gjør kirurgen et kutt (snitt) i nedre del av magen, ved hjelp av en av to tilnærminger:

 • En vertikal snitt, som starter i midten av magen og strekker seg fra like under navlen til like over skambeinet
 • En horisontal bikini-linjen snitt, som ligger omtrent en tomme over skambenet

Den type snitt avhenger av mange faktorer, blant annet årsaken til livmoren din, behovet for å utforske den øvre del av magen, størrelsen på livmor og tilstedeværelsen av noen arr fra tidligere abdominal kirurgi. For eksempel, hysterectomies utført for endometriose, er store muskelknuter og gynekologisk kreft gjøres hovedsakelig gjennom et vertikalt snitt.

Etter hysterektomi
Etter operasjonen, vil du forbli på postoperativ avdeling i noen timer. Helsevesenet team vil:

 • Overvåke deg for tegn på smerte
 • Gi deg medisin for smerter og for å hindre smitte
 • Oppfordrer deg til å stå opp og gå rundt kort tid etter operasjonen
Følg legens instruksjoner om medisinering. Diskuter hva slags anestesi du vil ha.
Følg legens instruksjoner om medisinering. Diskuter hva slags anestesi du vil ha.

Abdominal hysterektomi krever vanligvis et sykehus opphold på én til to dager, men det kan være lengre. Du må bruke bind for vaginal blødning og utflod. Det er normalt å ha blodig vaginal drenering i flere dager til uker etter en hysterektomi. Men la legen vite om du har blødninger som er like tung som en menstruasjon.

The abdominal snitt vil gradvis gro, men et synlig arr på magen vil forbli.

Gjenopprette fra en hysterektomi
Det tar tid å komme tilbake til din vanlige selv etter en abdominal hysterektomi - om seks uker for de fleste kvinner. I løpet av den tiden:

 • Få nok hvile.
 • Ikke løfte noe tungt for hele seks uker etter operasjonen.
 • Hold deg aktiv etter operasjonen, men unngå hard fysisk aktivitet for de første seks ukene.
 • Vente seks uker å gjenoppta seksuell aktivitet.
 • Følg legens anbefalinger om retur til de andre normale aktiviteter.

Livet etter en hysterektomi
En hysterektomi endres permanent noen aspekter av livet ditt. For eksempel:

 • Du vil ikke lenger ha menstruasjon.
 • Mesteparten av tiden, vil du få lindring fra symptomene som gjorde operasjonen er nødvendig.
 • Du vil ikke være i stand til å bli gravid.
 • Hvis du er premenopausale, har eggstokkene fjernet sammen med hysterektomi starter overgangsalderen.
 • Hvis du har fjernet livmoren før overgangsalderen og holde deg eggstokkene, kan du oppleve menopause i yngre enn gjennomsnittsalderen.
 • Hvis du har en delvis hysterektomi, forblir livmorhalsen på plass, slik at du fortsatt er i fare for livmorhalskreft. Du trenger regelmessige Pap tester for å screene for livmorhalskreft.

Andre deler av livet ditt vil trolig gå tilbake til normal eller kanskje bedre når du har gjenopprettet fra hysterektomi din. For eksempel:

 • Hvis du hadde et godt sexliv før hysterektomi, sjansene er du vil opprettholde den etterpå. Noen kvinner opplever mer seksuell nytelse etter hysterektomi. Dette kan skyldes lindring fra kroniske smerter eller kraftige blødninger som ble forårsaket av en livmor problem.
 • Lindring av symptomer kan i stor grad forbedre din livskvalitet. Du kan ha en økt følelse av velvære og en sjanse til å komme videre med livet ditt.

På den annen side, kan du føle en følelse av tap etter hysterektomi. Premenopausale kvinner som må ha en hysterektomi å behandle gynekologisk kreft kan oppleve sorg og muligens depresjon over tapet av fruktbarhet. Hvis tristhet eller negative følelser begynner å blande seg med din glede av hverdagen, snakk med legen din.

Se også