Abdominal ultralyd

Definisjon

Selv om en abdominal ultralyd kan gjøres for å kontrollere for en rekke forhold, kan det brukes til å screene for en abdominal aortaaneurisme. En abdominal aortaaneurisme er et svekket, svulmende sted i abdominal aorta, arterien som går gjennom midten av magen og leverer blod til den nedre halvdelen av kroppen din.

En abdominal ultralyd kan også brukes til å sjekke for andre sykdommer som påvirker nyrene, leveren, galleblæren og bukspyttkjertelen.

En abdominal ultralyd for å screene for en abdominal aortaaneurisme er anbefalt for menn i alderen 65-75 som er nåværende eller tidligere sigarett røykere. Etter å ha en abdominal ultralyd til skjermen for en aortaaneurisme ikke er spesielt anbefalt for menn som aldri har røkt, eller kvinner, med mindre legen din mistenker at du kan ha en aneurisme.

Se også

Hvorfor det er gjort

Legen din kan anbefale at du har en abdominal ultralyd hvis du er i fare for en abdominal aortaaneurisme. En engangs abdominal aorta ultralyd screening anbefales for menn mellom 65 og 75 som har røykt minst 100 sigaretter i løpet av sin levetid.

Rutinemessig screening for abdominal aortaaneurisme er ikke anbefalt for kvinner, og det er uklart om menn som aldri har røkt kan ha nytte av en abdominal ultralyd til skjermen for en aortaaneurisme.

Risikofaktorer for abdominal aortaaneurisme inkluderer:

 • Være mann
 • Alder av 60 år eller eldre
 • En historie av aterosklerose - en fortykkelse av veggene i blodårene dine
 • En familie historie av abdominal aortaaneurisme
 • Røyke sigaretter
 • Høyt blodtrykk (et systolisk trykk på 140 til 159 millimeter kvikksølv, eller mm Hg, og et diastolisk trykk på 90-99 mm Hg)
 • En aneurisme i en av de andre arterier
 • Kronisk lungesykdom

Andre mulige årsaker til at du kan ha en abdominal ultralyd
Legen kan også anbefale at du har en abdominal ultralyd hvis han eller hun tror du har et problem med et annet organ i magen, inkludert:

 • Nyrer
 • Liver
 • Galleblæren
 • Pancreas
 • Spleen

Se også

Hvordan du forbereder

Du trenger å faste i åtte til 12 timer før din abdominal ultralyd. Mat og væske i magen og urin i blæren din kan gjøre det vanskelig for ultralyd tekniker for å få et klart bilde av aorta din. Spør legen din om det er OK å drikke vann i rask din, og hvis du skal fortsette å ta noen medisiner.

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren
En typisk ultralyd eksamen er smertefri og tar ca 20 minutter å fullføre. Du kan bli bedt om å endre til et sykehus kjole for prosedyren.

Din abdominal ultralyd er vanligvis utføres av en spesialutdannet tekniker (sonographer). Under eksamen, ligger du på ryggen på en undersøkelse bord og en liten mengde varmt gel brukes til magen. Gelen bidrar til å eliminere dannelsen av luftlommer mellom huden og instrumentet, kalt en svinger, bruker tekniker for å se aorta. De sonographer presser svinger mot huden din over magen, flytter fra ett område til et annet.

Svingeren sender bilder til en dataskjerm at teknikeren overvåker. Teknikeren overvåker blodstrømmen gjennom abdominal aorta for å se etter en aneurisme.

Etter inngrepet
Etter abdominal ultralyd, legen din vil diskutere resultatene med deg på et senere tidspunkt. Vanligvis, hvis ingen aneurisme blir funnet, vil legen ikke anbefaler noen ekstra filmvisninger. Hvis en aneurisme blir funnet, vil legen drøfte behovet for eventuelle ytterligere tester og behandlingstilbud med deg.

Se også

Resultater

Abdominal ultralyd. Andre mulige årsaker til at du kan ha en abdominal ultralyd.
Abdominal ultralyd. Andre mulige årsaker til at du kan ha en abdominal ultralyd.

Legen ser på bildene fra ultralyd for å se om du har en abdominal aortaaneurisme. Hvis du gjør det, kan legen anbefale en av disse valgene:

 • Vaktsom venter. Hvis aneurisme er mindre enn to inches (5 cm) i diameter, kan legen ikke tror aneurisme er alvorlig nok til å kreve kirurgi nå. Hvis dette er tilfelle, kan legen din sjekke tilstanden din hver sjette måned for endringer, bruke ekstra ultralyd eksamener eller andre bildebehandlingsprogrammer tester.
 • Åpen aneurisme reparasjon. Hvis aneurisme er alvorlig nok til å kreve kirurgi, kan legen anbefale åpen aneurisme reparasjon. I denne prosedyren, åpnes legen din mage, fjerner den delen av abdominal aorta som har aneurisme og erstatter den med en tube-lignende pode.
 • Endovaskulær stent pode. Denne fremgangsmåten forsterker den svekkede parti av den abdominale aorta med en pode lik den typen som brukes i åpen aneurisme reparasjon. I stedet for å åpne magen, en kirurg tråder pode gjennom en tynn slange som kalles et kateter. Pode støtter da den svekkede delen av aorta, slik at det ikke vil sprekke. Langsiktige resultater og fordeler ved endovaskulær kirurgi versus de av åpen aneurisme kirurgi er foreløpig ukjent. Men de som har en endovaskulær stent pode er mindre sannsynlighet for å ha komplikasjoner under prosedyren sin enn folk som har åpent aneurisme reparasjon.

Se også