Allergivaksinering

Definisjon

Allergivaksinering er en form for behandling som kalles immunterapi. Hver allergi skutt inneholder en liten mengde av det spesifikke stoffet eller stoffene som utløser allergiske reaksjoner. Disse kalles allergener. Allergivaksinering inneholder akkurat nok allergener å stimulere immunforsvaret - men ikke nok til å forårsake en fullverdig allergisk reaksjon.

Over tid øker legen dosen av allergener i hver av allergivaksinering. Dette bidrar til å få kroppen vant til allergener (desensitization). Immunforsvaret bygger opp en toleranse for allergener, og din allergi symptomer avta over tid.

Se også

Hvorfor det er gjort

Allergivaksinering kan være et godt behandlingsalternativ for deg hvis:

 • Det er umulig å unngå ting som forårsaker dine allergiske reaksjoner - og allergi medisiner ikke kontrollere dine symptomer godt
 • Allergi medisiner føre til plagsomme bivirkninger eller interaksjoner med andre medisiner du må ta
 • Du ønsker å redusere langvarig bruk av allergi medisiner
 • Du er allergisk mot insektstikk

Allergivaksinering kan brukes til å kontrollere symptomer utløst av:

 • Sesongmessige allergier. Hvis du har sesongmessige allergisk astma eller høysnue symptomer, kan du være allergisk mot pollen utgitt av trær, gress eller ugress.
 • Innendørs allergener. Hvis du har helårs symptomer, kan du være følsom for innendørs allergener, som for eksempel støvmidd, kakerlakker, mugg eller dander fra kjæledyr, som katter eller hunder.
 • Insektstikk. Allergiske reaksjoner på insektstikk kan utløses av bier, veps, Hornets eller gule jakker.

Allergivaksinering er ikke tilgjengelig for matallergi eller kroniske elveblest (urticaria).

Se også

Risiko

De fleste mennesker har ikke mye problemer med allergivaksinering. Men de inneholder stoffer som forårsaker allergi - så reaksjoner er mulig, og kan omfatte:

 • Lokale reaksjoner, som kan innebære rødhet, hevelse eller irritasjon på injeksjonsstedet. Disse vanlige reaksjoner vanligvis begynne innen et par timer etter injeksjonen og klare opp kort tid etter.
 • Systemiske reaksjoner, som er mindre vanlig - men potensielt mer alvorlig. Du kan utvikle nysing, tett nese eller elveblest. Mer-alvorlige reaksjoner kan omfatte svelg hevelse, tungpustethet eller tetthet i brystet.
 • Anafylaksi er en sjelden livstruende reaksjon på allergivaksinering. Det kan føre til lavt blodtrykk og problemer med å puste. Anafylaksi ofte begynner innen 30 minutter etter injeksjonen, men noen ganger starter senere enn det.

Hvis du får ukentlig eller månedlig skudd på en vanlig tidsplan uten mangler doser, du er mindre sannsynlig å ha en alvorlig reaksjon.

Allergivaksinering. Vedlikeholdsfasen.
Allergivaksinering. Vedlikeholdsfasen.

Ta et antihistamin medisiner før du får din allergi skudd kan redusere risikoen for en alvorlig reaksjon. Sjekk med legen din for å se om dette er anbefalt for deg.

Muligheten for en alvorlig reaksjon er skummelt - men du vil ikke være på egen hånd. Du vil bli observert i legekontoret i 30 minutter etter hvert skudd, da de mest alvorlige reaksjoner oppstår vanligvis. Hvis du har en alvorlig reaksjon etter at du forlater, tilbake til legekontoret eller gå til nærmeste legevakten.

Se også

Hvordan du forbereder

Før du starter et kurs for allergivaksinering, kan legen bruke en hud test for å fastslå at dine reaksjoner er forårsaket av en allergi - og hvilke spesifikke allergener føre til tegn og symptomer. Under en hudtest, er en liten mengde mistenkt allergen ripet inn i huden din, og området blir deretter observert i ca 15 minutter. Hevelse og rødhet indikere en allergi mot stoffet. Legen kan også bruke en allergi blodprøve.

Når du går inn for allergivaksinering, la sykepleiere eller leger vet om du føler deg uvel på noen måte. Dette er spesielt viktig hvis du har astma. Også la dem vite om du hadde noen symptomer etter en tidligere allergi skudd.

Se også

Hva du kan forvente

Allergivaksinering er vanligvis injiseres i overarmen.

For å være effektive, er allergivaksinering gitt på en tidsplan som innebærer to faser:

 • Oppbygging fasen tar vanligvis tre til seks måneder. Vanligvis skudd er gitt 1-3 ganger i uken. Under oppsamlingen fasen, er dosen allergen gradvis økes for hvert skudd.
 • Vedlikeholdsfasen fortsetter vanligvis i tre til fem år eller lenger. Du trenger vedlikehold skudd omtrent en gang i måneden.

I noen tilfeller oppbygging fase akselereres, noe som krever flere injeksjoner av økende doser i løpet av hvert lege besøk. Dette kan redusere tiden du trenger for å nå vedlikeholdsfasen og få lindring av allergi symptomer, men det øker også risikoen for å ha en alvorlig reaksjon.

Se også

Resultater

Allergisymptomer vil ikke stoppe over natten. De vanligvis bedre i løpet av det første året av behandlingen, men den mest merkbare forbedringen ofte skjer i det andre året. Ved det tredje året, de fleste er ufølsomme for allergener som finnes i opptak - og ikke lenger har betydelige allergiske reaksjoner på disse stoffene.

Etter noen år med vellykket behandling, noen mennesker ikke har disse betydelige allergiproblemer selv etter allergivaksinering er stoppet. Andre mennesker trenger pågående skudd for å holde symptomene under kontroll.

Se også