Arbeidskraft og levering, postpartum omsorg

Sex etter svangerskapet: sette din egen tidslinje

Sex etter svangerskapet kan være den siste ting på hjertet. Forstå hva du kan forvente og hvordan du kan fornye intimitet med partneren din.

Sex etter graviditet skjer. Ærlig. Men først vaginal sårhet og ren utmattelse er sannsynlig å ta bompenger. Enten du er i humør eller sex er det siste du tenker på, her er hva du trenger å vite om sex etter svangerskapet.

Etter at barnet er født, hvordan kan jeg snart ha sex?

Enten du føder vaginalt eller ved keisersnitt, vil kroppen din trenger tid til å gro. Mange helsepersonell anbefaler å vente 4-6 uker før du har sex. Dette gir tid for livmorhalsen for å lukke, postpartum blødning å stoppe, og noen tårer eller reparert sår til å gro.

Den andre viktige tidslinjen er din egen. Noen kvinner føler seg klar til å gjenoppta sex i løpet av noen uker etter fødselen, mens andre trenger et par måneder - eller enda lenger. Faktorer som tretthet, stress og frykt for smerte alle kan ta en toll på sexlysten.

Gjør det vondt?

Hormonelle endringer kan forlate skjeden tørr og øm, spesielt hvis du er amming.

Til å redusere ubehaget under sex, ta det sakte. Begynn med kosing, kyssing eller massasje. Gradvis bygge intensiteten av stimulering. Dersom vaginal tørrhet er et problem, kan du bruke en smørende krem ​​eller gel. Prøv forskjellige stillinger for å ta presset av noen såre områder og kontroll penetrasjon. Fortell din partner hva som føles bra - og hva som ikke virker.

Det er også viktig å fokusere på øyeblikket. Holde tankene på deg selv og din partner - ikke bleier, vaskeri og annet husarbeid.

Hvis sex fortsetter å være smertefullt, ta kontakt med helsepersonell om mulige behandlingsalternativer.

Vil det føles annerledes?

Etter en vaginal fødsel, redusert muskeltonus i skjeden kan redusere behagelige friksjon under sex - som kan påvirke opphisselse. Dette er vanligvis forbigående.

Å tone bekkenbunnsmuskulaturen, prøv Kegel øvelser. Bare stramme musklene i underlivet som om du stopper din strøm av urin. Prøv det i fem sekunder av gangen, fire eller fem ganger på rad. Arbeide opp til å holde musklene kontrakt i 10 sekunder om gangen, avslappende for 10 sekunder mellom riene. Når du har fått teken på det, minst tre sett med 10 Kegel øvelser om dagen.

Se også

Sex etter svangerskapet: sette din egen tidslinje

Hva med prevensjon?

Med mindre du håper å bli gravid med en gang, sex etter svangerskapet krever en pålitelig metode for prevensjon - selv om du er amming.

Ved første, kan det hende at helsepersonell anbefaler barriere metoder som kondomer og spermicides. Disse er tilgjengelige over-the-counter og er trygge å bruke når som helst. Du kan også vurdere å prevensjonsmetoder som bare inneholder hormonet gestagen, slik som minipille eller Levonova, en hormonell intrauterint (spiralen). Du kan begynne å bruke minipillen og andre progestin-bare piller umiddelbart etter fødsel.

Prevensjonsmetoder som inneholder både østrogen og progestin - som kombinert p-piller eller NuvaRing (p-ring) - utgjøre en økt risiko for blodpropp kort tid etter levering. For ellers friske kvinner, er det greit å begynne å bruke kombinerte p-piller og andre typer kombinert hormonell prevensjon seks uker etter fødsel.

Selv om prevensjonsmetoder som inneholder både østrogen og progestin har lenge vært antatt å redusere melk forsyning for kvinner som ammer, tyder nyere forskning dette kan ikke være sant. Hvis du er ammer og ønsker å ta p-piller, spør legen din for å hjelpe deg å velge mellom kombinerte p-piller, som inneholder både østrogen og progestin, og minipille, som bare inneholder gestagen.

Hva hvis jeg er for trøtt til å ha sex?

Omsorg for en nyfødt er utmattende. Hvis du er for trøtt til å ha sex ved sengetid, si det. Dette betyr ikke at sexlivet har til slutt, imidlertid. Vurdere å elske tidlig på morgenen, mens babyen sover, eller mens barnet tilbringer noen timer med en betrodd venn eller elsket én.

Hva om jeg ikke er interessert i sex?

Det er OK. Det er mer til et intimt forhold enn sex, spesielt når du justere til livet med en ny baby. Hvis du ikke føler deg sexy eller du er redd for sex vil skade, dele dine bekymringer med din partner.

Til du er klar til å ha sex, opprettholde intimitet på andre måter. Tilbring tid sammen uten babyen, selv om det bare er noen få minutter om morgenen og etter at barnet går i dvale om natten. Del korte telefonsamtaler eller sende tekstmeldinger i løpet av dagen. Se etter andre måter å uttrykke hengivenhet. Tenne gnisten som førte dere sammen i første omgang.

Hvis kommunisere med partneren din ikke hjelper, være på vakt for tegn og symptomer på fødselsdepresjon - som intens irritabilitet og sinne, overveldende tretthet, mangel på glede i livet, og vanskeligheter med bonding med babyen. Hvis du tror du kanskje opplever fødselsdepresjon, ta kontakt med helsepersonell. Rask behandling kan øke utvinningen.

Hva kan jeg gjøre for å forbedre sexlysten?

De fleste seksuelle bekymringer knyttet til graviditet eller fødsel løse innen et år. I mellomtiden konsentrere seg om måter å markedsføre din fysiske og mentale helse. For eksempel:

  • Sette rimelige forventninger som du justerer til foreldreskap.
  • Setter pris på endringene i kroppen din.
  • Spis et sunt kosthold, inkludert rikelig med væske.
  • Inkludere fysisk aktivitet i din daglige rutine.
  • Resten så mye du kan.
  • Be partneren din, kjære og venner om hjelp.
  • Bli med i en støttegruppe for nye moms.

Husk å ta godt vare på deg selv kan gå en lang vei mot å holde lidenskapen i live.

Se også