Barium klyster

Definisjon

En barium klyster er en spesiell X-ray eksamen brukes til å oppdage endringer eller avvik i tykktarmen (colon). Det finnes to typer av barium klyster eksamener:

 • Én kolonne barium klyster. En enkelt-kolonne barium klyster begynner ved å belegge den indre overflate av tykktarmen med en løsning som inneholder det metalliske element barium. Dette gjør det mulig for legen å se en silhuett av form og tilstand av kolon.
 • Air-kontrast (dobbel-kontrast) barium klyster. Under en luft-kontrast barium klyster, er luft inn i kolon etter barium belegget er på plass. Luften ekspanderer i tykktarm og forbedrer kvaliteten av røntgenbilder.

En barium klyster eksamen krever ikke sedasjon. Men forbereder en barium klyster - tømming av tykktarmen med avføringsmidler eller klyster eller begge - kan være ubehagelig.

Se også

Hvorfor det er gjort

Legen kan anbefale en barium klyster eksamen til:

 • Undersøke intestinal tegn og symptomer. En barium klyster kan hjelpe legen undersøke mulige årsaker til magesmerter, rektal blødning, en endring i avføringsmønster, kronisk diaré og andre mage-tarm problemer.
 • Identifisere spesifikke kolon problemer. En barium klyster kan hjelpe legen din finne vekster (polypper) i tykktarmen, divertikulitt eller andre kolon problemer.

I tillegg kan en dobbelt-kontrast barium klyster også detektere kreft. Hvis noen utvekster (polypper) er oppdaget i løpet av en barium klyster, kan en oppfølging koloskopi være nødvendig. Imidlertid nyere teknikker, slik som CT colonography, kan brukes i stedet for barium klyster fordi nyere teknikkene kan oppnå bedre bilder.

Barium klyster eksamener generelt ikke er gjort i løpet av svangerskapet.

Se også

Risiko

En barium klyster eksamen utgjør noen risiko. Sjelden, kan komplikasjoner av en barium klyster eksamen omfatter:

 • Betennelse i vevet rundt kolon
 • Hindring i gastrointestinalkanalen
 • Riv i tarmveggen

Se også

Hvordan du forbereder

Før en barium klyster eksamen, må du rense ut (tom) kolon. Rester i tykktarm kan tilsløre de røntgenbilder eller forveksles med en abnormitet.

Å tømme tarmen, følger legens instruksjoner nøye. Du kan bli bedt om å:

 • Følge en spesiell diett dagen før eksamen. Vanligvis vil du ikke være i stand til å spise dagen før eksamen. Drinker kan være begrenset til klare væsker - som rent vann, te og kaffe uten melk eller fløte, buljong, og klare kullsyreholdige drikker. Du kan ikke være i stand til å spise eller drikke noe etter midnatt dagen av eksamen.
 • Ta et avføringsmiddel kvelden før eksamen. Den avføringsmiddel kan være i pille-eller flytende form.
 • Bruk en klyster kit I noen tilfeller kan det være nødvendig å bruke en over-the-counter klyster kit -. Enten kvelden før eksamen eller noen timer før eksamen - for å tømme tarmen.
 • Juster dine vanlige medisiner. Minn legen din om dine medisiner minst en uke før eksamen. Du må kanskje midlertidig slutte å ta visse medisiner dager eller timer før eksamen.

Se også

Hva du kan forvente

Under eksamen
Under en barium klyster eksamen, vil du bære en kappe, men sannsynligvis ikke noe annet. Sedasjon er vanligvis ikke nødvendig.

Du vil begynne eksamen ligger på din side på en X-ray maskin tabellen. En X-ray vil bli tatt for å sørge for at tykktarmen er ren. Deretter en smurt klyster tube vil bli satt inn i rektum. En barium pose vil bli forbundet med røret for å levere den barium-løsning inn i kolon.

Den barium løsning midlertidig strøk slimhinnen i tykktarmen. Dette gir en silhuett av form og tilstand av indre foring av kolon på røntgenbilder. Hvis du har en luft-kontrast (dobbel-kontrast) barium klyster, vil luften settes inn gjennom endetarmen for å utvide tarmen og forbedre kvaliteten på bildene.

Røret som brukes til å levere barium har en liten ballong nær spissen sin. Når plassert ved inngangen av endetarmen din, hjelper ballongen holde barium inni kroppen din. Som kolon fylles med barium, kan du føler trang til å ha avføring. Magekramper kan forekomme også. Å slappe av, ta lange, dype åndedrag. Gjør ditt beste for å holde klyster røret på plass.

Du kan bli bedt om å snu og holde ulike posisjoner på eksamen bordet. Dette bidrar til å sikre at hele tykktarmen er belagt med barium og lar radiologen å vise tykktarmen fra ulike vinkler. Du kan også bli bedt om å holde pusten til tider.

Barium klyster. Single-kolonnen barium klyster.
Barium klyster. Single-kolonnen barium klyster.

Radiologen kan trykke fast på magen og bekkenet, manipulere din kolon for bedre visning på en skjerm festet til X-ray maskin. En rekke røntgenbilder vil trolig bli tatt av kolon fra ulike vinkler.

En barium klyster eksamenen tar vanligvis ca 30 til 45 minutter.

Etter eksamen
Etter eksamen, vil mesteparten av barium bli fjernet fra tykktarmen via klyster tube. Når røret er fjernet, vil du være i stand til å bruke toalettet til å utvise ekstra barium og luft. Noen magekramper ender som regel raskt, og du vil være i stand til å gå tilbake til ditt vanlige kosthold og aktiviteter med en gang.

Du kan ha hvite krakker for et par dager som kroppen naturlig fjerner eventuelle gjenværende barium fra tykktarmen. Fordi barium kan føre til forstoppelse, er det viktig å drikke ekstra væske i dagene etter eksamen. Legen kan anbefale et avføringsmiddel hvis nødvendig.

Sjekk med legen din dersom du ikke klarer å ha avføring eller passere gass mer enn to dager etter eksamen eller hvis avføringen går ikke tilbake til sin normale farge i løpet av få dager etter eksamen. Dette kan tyde på at noen mengden av barium forblir i tykktarmen.

Se også

Resultater

Spør legen din for å vurdere resultatene av barium klyster med deg.

 • Negativt resultat. En barium klyster eksamen regnes som negativt om radiolog oppdager noen forandringer i tykktarmen. Hvis du hadde barium klyster til skjermen for tykktarmskreft og du er på gjennomsnittlig risiko - du har ingen tykktarmskreft andre risikofaktorer enn alder - kan legen anbefale å vente fem år, og deretter gjenta eksamen.
 • Positivt resultat. En barium klyster eksamen regnes som positivt dersom radiologen oppdager abnormiteter i tykktarmen. Avhengig av funn, kan det hende du trenger ytterligere testing - for eksempel en koloskopi - slik at eventuelle avvik kan undersøkes grundigere, vevsprøve eller fjernet.

Hvis legen er bekymret for kvaliteten på røntgenbilder, kan han eller hun anbefaler en gjentakelse barium klyster eller en annen type screening test.

Se også