Benmarg biopsi og aspirasjon

Definisjon

Benmarg biopsi og benmarg aspirasjon er prosedyrer for å samle inn og undersøke benmargen - svampete vev inni noen av dine større bein. Benmarg biopsi og benmarg aspirasjon kan vise om benmargen er sunt og gjør normale mengder blodceller. Leger bruker benmarg biopsi og aspirasjon til å diagnostisere og overvåke blod og marg sykdommer, inkludert visse typer kreft.

Benmarg har en flytende delen og en mer solid del. I beinmargen aspirasjon, bruker legen en nål til å trekke tilbake en prøve av væsken del. I en benmarg biopsi, er en større nål brukes til å ta en prøve av solid del.

Benmarg biopsi og benmarg aspirasjon er ofte gjort på samme tid. Sammen kan benmarg biopsi og aspirasjon bli kalt en benmarg eksamen.

Se også

Hvorfor det er gjort

Benmarg biopsi og benmarg aspirasjon tilbyr detaljert informasjon om tilstanden til din benmarg og blod celler. Legen din kan ta en beinmarg eksamen dersom blodprøver, for eksempel celletall, er unormale eller ikke gir god nok informasjon om en mistanke problem. Undersøkelse av benmarg gir et detaljert bilde av den type, mengde og tilstand for dannelse av blodceller.

Legen kan utføre en benmarg eksamen til:

 • Diagnostisere en sykdom eller tilstand som involverer benmarg eller blod celler
 • Bestem stadium eller progresjon av en sykdom
 • Sjekk jern nivåer og metabolisme
 • Overvåke behandling av en sykdom

Benmarg biopsi og aspirasjon kan brukes til mange forhold. Disse inkluderer:

 • Anemi
 • Benmargsforstyrrelser, som myelodysplastisk syndrom og myelofibrose
 • Blodceller tilstander der for få eller for mange av visse typer blodceller er produsert, for eksempel leukopeni, leukocytose, trombocytopeni, trombocytose, pancytopeni og polycytemi
 • Kreft i blod eller benmarg, inkludert leukemi, lymfomer og multippel myelom
 • Kreft som har spredt seg fra et annet område, for eksempel bryst, inn i beinmargen
 • Hemochromatosis
 • Infeksjoner

En benmarg biopsi og en beinmarg aspirasjon tilbyr forskjellige, men komplementære, informasjon om dine celler fra beinmargen. De to prosedyrer er oftest utført sammen. I noen tilfeller må du kanskje bare en aspirasjon.

Se også

Risiko

Benmargsbiopsi og aspirasjon. Fortell legen din om medisiner og kosttilskudd du tar.
Benmargsbiopsi og aspirasjon. Fortell legen din om medisiner og kosttilskudd du tar.

Benmarg eksamener er sikre prosedyrer. Komplikasjoner er sjeldne, men kan omfatte:

 • Store blødninger, spesielt hos personer med et lavt antall blodplater
 • Infeksjon, særlig hos personer med svekket immunforsvar
 • Langvarig ubehag ved biopsi nettstedet
 • Penetrasjon av brystbenet (sternum) under sternale ambisjoner, noe som kan føre til hjerte-eller lungeproblemer
 • Komplikasjoner relatert til sedasjon, for eksempel en allergisk reaksjon, kvalme eller uregelmessig hjerteslag

Se også

Hvordan du forbereder

Benmarg eksamener er ofte utført på poliklinisk basis, og spesielle forberedelser vanligvis ikke er nødvendig. I forberedelsene til benmargen biopsi og aspirasjon, kan det være lurt å:

 • Fortell legen din om medisiner og kosttilskudd du tar. Visse medisiner og kosttilskudd kan øke risikoen for blødning etter en benmarg biopsi og aspirasjon. Lag en liste over medisiner og kosttilskudd du tar, og diskutere listen med legen din.
 • Fortell legen din hvis du er nervøs for inngrepet. Bare det å vite at du kommer til å ha en benmarg eksamen kan forårsake noen angst og stress. Husk at beinmargen eksamener er ikke alltid smertefullt, og de er over med raskt. Hvis du føler deg engstelig eller bekymret, snakk med din fastlege team. Legen din kan gi deg en beroligende medisiner før aspirasjon og biopsi, i tillegg til en lammende agent (lokalbedøvelse) på stedet der nålen er satt inn.

Se også

Hva du kan forvente

En benmarg biopsi og aspirasjon kan gjøres på et sykehus, en klinikk eller et legekontor. Prosedyrene er vanligvis gjort av en lege som er spesialist i blodsykdommer (haematologist) eller en kreft spesialist (onkolog), av en sykepleier, eller av en spesialutdannet teknolog.

Benmargen eksamen tar vanligvis ca 30 minutter. Hvis du får intravenøs (IV) sedering, er ekstra tid som trengs for forberedelse og etter prosedyren omsorg.

Før den prosedyre
Helsevesenet team vil sjekke blodtrykk og puls. Fordi benmarg aspirasjon og biopsi kan være smertefullt, vil du motta noen form for bedøvelse for å holde deg komfortabel. For de fleste er lokalbedøvelse alt som trengs. Du vil være helt våken under inngrepet, men aspirasjon og biopsi nettstedet er nummen for å redusere smerte.

Hvis du føler deg engstelig om smerte, kan du bli gitt en beroligende medikament gjennom en blodåre (IV sedasjon), slik at du enten helt eller delvis bedøvet under benmargen prosedyren.

Området der legen vil sette inn biopsi nålen er merket og ryddet. Benmargen væske (aspirate) og vevsprøve (biopsi) er vanligvis samlet inn fra toppen ryggen av baksiden av en hoftebeinet (posterior hoftekam). I noen tilfeller kan aspirasjon gjøres fra brystbenet eller foran på hofte nær lysken. I babyer og svært små barn, kan prøven tas fra leggen bein, rett under kneet.

Du vil bli bedt om å ligge på magen eller siden, og kroppen din vil bli drapert med klut så bare eksamen området vil bli vist.

Benmarg aspirasjon
Beinmargen aspirasjon er vanligvis gjøres først. Legen gjør et lite innsnitt for å gjøre det lettere å sette inn nålen. En hul nål inn gjennom beinet og inn i beinmargen.

Ved hjelp av en sprøyte festet til nålen, henter lege tilbake på stempelet for å trekke en prøve av den flytende delen av benmargen inn i kanyleholderen. Du kan føle en kort skarp smerte eller svie. Aspirasjon tar bare noen få minutter. Flere prøver kan tas.

Helsevesenet team sjekker prøven for å sikre at det er tilstrekkelig. I sjeldne tilfeller kan en "tørr springen" skje - det vil si væske kan ikke trekkes tilbake. Nålen må kanskje flyttes til et nytt forsøk.

Fortell legen din hvis du er nervøs for inngrepet. Benmarg aspirasjon.
Fortell legen din hvis du er nervøs for inngrepet. Benmarg aspirasjon.

Benmarg biopsi
I en benmarg biopsi, er et eksempel på solid beinmarg vev tatt. (Benmargsbiopsi er ikke det samme som en Benbiopsiresultater - en Benbiopsiresultater tar en prøve av selve benet.) For en benmarg biopsi, anvender legen en annen type enn nål brukes for aspirasjon. Jo større biopsi nålen er spesielt designet for å samle en kjerne (sylindrisk prøve) av benmarg.

Etter inngrepet
Etter at benmargen eksamen, blir trykket til området der nålen ble satt inn for å stoppe blødningen. Deretter en mindre bandasje vil bli plassert på området.

Hvis du hadde lokalbedøvelse, vil du bli bedt om å ligge på ryggen i 10 til 15 minutter, og legg press på biopsi nettstedet. Deretter kan du gå ut og går om dagen, tilbake til normal aktivitet så snart du føler deg opp til det.

Hvis du hadde IV sedasjon, vil du bli ført til et recovery-området. Fordi beroligende kan føre til svekket dømmekraft, hukommelse opphører eller bremset responstid, planlegger å ha noen kjøre deg hjem. Har tenkt å ta det med ro i 24 timer.

Du kan føle litt ømhet i en uke eller mer etter at benmargen eksamen. Spør legen din om å ta en smertestillende, for eksempel paracetamol (Paracet, andre).

Nettstedet omsorg
Hold bandasje på og tørke i 24 timer. Ikke ta en dusj eller bad, og ikke svømme eller bruke en badestamp. Etter 24 timer er det greit å få aspirasjon og biopsi området våt.

Hvis blødning soaks gjennom bandasje eller stopper ikke med direkte press, ta kontakt med helsevesenet team. Også kontakte legen din hvis du opplever:

 • En vedvarende feber
 • Forverring smerte eller ubehag
 • Hevelse på prosedyren nettstedet
 • Økende rødhet eller drenering på prosedyren nettstedet

Selv om du kan ofte gå tilbake til normale aktiviteter etter en benmarg eksamen, unngå streng aktivitet eller trening for en dag eller to. Dette vil bidra til å minimere blødninger og ubehag.

Se også

Resultater

Benmargen prøvene er sendt til et laboratorium for analyse. Legen gir vanligvis deg resultatene i løpet av få dager, men det kan ta lengre tid. Spør legen din når du kan forvente å motta resultater fra beinmargen eksamen.

På laboratoriet vil en patolog eller hematologist vurdere marg prøver å sjekke helsen til margen, for å se om det gjør nok friske blodceller og for å se etter unormale celler. Mesteparten av tiden, kan de opplysninger hjelpe legen bekrefte eller utelukke en diagnose eller finne ut hvor avansert en sykdom er eller om behandlingen virker. I noen tilfeller kan det være nødvendig oppfølging tester.

Se også