Bentetthetsmåling

Definisjon

En beintetthet test avgjør om du har osteoporose - en sykdom som fører knoklene blir mer skjøre og mer sannsynlig å bryte.

I det siste, kunne osteoporose bli oppdaget først etter at du brakk et bein. Innen den tid, men kan bein være ganske svak. En beintetthet test gjør det mulig å vite risikoen for benbrudd før faktum.

En beintetthet testen bruker røntgen for å måle hvor mange gram kalsium og andre bein mineraler er pakket inn i et segment av bein. Knoklene som er mest testet ligger i ryggraden, hofte og underarm.

Se også

Hvorfor det er gjort

Leger bruker bentetthet testing til:

 • Identifiser nedgang i bentetthet før du bryte et bein
 • Bestemme risikoen for beinbrudd (fraktur)
 • Bekrefte en diagnose av osteoporose hvis du har opplevd beinbrudd
 • Overvåke osteoporose behandling

Jo høyere bone mineral innhold, tettere bein er. Og tettere bein, jo sterkere blir de vanligvis er, og jo mindre sannsynlig er det å bryte.

Bentetthet testene er ikke det samme som bein skanner. Bein skanner krever en injeksjon på forhånd og er vanligvis brukes til å oppdage sprekker, kreft, infeksjoner og andre abnormiteter i beinet.

Selv om osteoporose er mer vanlig hos eldre kvinner, menn også kan utvikle tilstanden. Uavhengig av kjønn eller alder, kan legen anbefale en bentetthet test hvis du har:

 • Mistet høyde. Folk som har mistet minst 1,6 inches (4 cm) i høyden kan ha opplevd kompresjonsfrakturer i sine spines. Osteoporose er en av de viktigste årsakene til kompresjonsfrakturer.
 • Brukket et bein. Skjørhet brudd oppstår når et bein blir så skjør at det bryter mye lettere enn forventet. Skjørhet frakturer kan noen ganger være forårsaket av en kraftig hoste eller nyse.
 • . Tatt visse legemidler Langvarig bruk av steroid medisiner, som for eksempel prednison, forstyrrer bein-gjenoppbyggingen - noe som kan føre til osteoporose.
 • Fikk en transplantasjon. Folk som har fått et organ eller benmargstransplantasjon har høyere risiko for osteoporose, blant annet fordi anti-avvisning narkotika også forstyrre bein-ombygging prosessen.
 • Opplevde et fall i hormonnivået. I tillegg til det naturlige fallet i hormoner som oppstår etter overgangsalderen, kan kvinner også oppleve et fall i østrogen under visse kreft behandlinger. Noen behandlinger for prostatakreft redusere testosteronnivået hos menn. Senkede hormonnivåer svekke bein.

Se også

Risiko

Begrensninger av bentetthet testing inkluderer:

 • Forskjeller i testmetoder. Sentrale enheter, som måler tettheten av din rygg og hofte bein, er mer nøyaktig, men koster betydelig mer enn de eksterne enheter, som måler tettheten i underarmen, finger eller hælen bein.
 • Kan ikke bli dekket av forsikringen. Ikke alle helseforsikring planer betale for beintetthet tester, så spør din forsikring leverandør på forhånd hvis du er dekket.
 • Identifiserer ikke årsaken. En bentetthet test kan bekrefte at du har lav bentetthet, men det kan ikke fortelle deg hvorfor. For å besvare det spørsmålet, trenger du en mer fullstendig medisinsk evaluering.

Se også

Hvordan du forbereder

Beintetthet testene er enkelt, raskt og smertefritt. Nesten ingen forberedelser er nødvendig. Faktisk kan noen enkle versjoner av bentetthet tester gjøres på ditt lokale apotek eller apotek.

Hvis du har testen gjort på et medisinsk senter eller sykehus, husk å fortelle legen din på forhånd dersom du nylig har hatt en barium eksamen eller kontrast materiale injiseres for en CT scan eller nukleærmedisin test. Disse kontrast materialer kan forstyrre din bentetthet test.

Se også

Hva du kan forvente

Beintetthet testene er vanligvis gjort på bein som er mest sannsynlig å bryte på grunn av osteoporose, inkludert:

 • Korsryggen bein (lumbalvirvel)
 • Den smale halsen din lårbeinet (femur), ved siden av hofteleddet
 • Bein i underarmen din

Hvis du har din beintetthet test gjort på et sykehus, vil det sannsynligvis gjøres på en sentral enhet, hvor man ligger på en polstret plattform mens en mekanisk arm går over kroppen din. Hvor mye stråling du er utsatt for er svært lav, mye mindre enn det beløpet som sendes ut i løpet av en kiste X-ray. Testen tar vanligvis ca 10 minutter å fullføre.

En liten, bærbar maskin kan måle beintettheten i skjelettet ved de ytterste endene av skjelettet, for eksempel fingeren, håndledd eller hæl. Instrumentene som brukes for disse testene er kalt eksterne enheter, og er ofte funnet i apotek. Tester av perifer bentetthet er betydelig rimeligere enn det som er gjort tester på sentrale enheter.

Fordi bentetthet kan variere fra ett sted i kroppen til en annen, er en måling tatt på hælen din vanligvis ikke så nøyaktig en prediktor for risiko for benbrudd som er en måling tatt på din rygg eller hofte. Det er derfor, hvis testen på en ekstern enhet er positive, kan legen anbefale en oppfølging scan på din rygg eller hofte på for å bekrefte diagnosen.

Se også

Resultater

Dine bentetthetsmåling resultatene rapporteres i to tall: T-score og Z-score.

T-score
Din T-score er din bentetthet sammenlignet med hva som normalt er forventet i en sunn ung voksen av sex din. Din T-score er antall enheter - kalt standardavvik - at bentettheten er over eller under gjennomsnittet.

T-score Hva poengsummen betyr
-1 Og over Din bentetthet regnes som normalt.
Mellom -1 og -2,5 Poengsummen din er et tegn på osteopeni, en tilstand der bentetthet er under normalt og kan føre til osteoporose.
-2,5 Og under Din bentetthet indikerer at du har osteoporose.

Z-score
Din Z-score er antall standardavvik over eller under det som vanligvis forventes for noen av din alder, kjønn, vekt og etnisk eller etnisk opphav. Hvis din Z-score er -2 eller lavere, kan det tyde på at noe annet enn aldring forårsaker unormal bentap. Hvis legen din kan identifisere den underliggende problem, kan den tilstanden ofte bli behandlet og bentap bremset eller stoppet.

Se også