Blodoverføring

Definisjon

I en blodoverføring, er donert blod lagt til ditt eget blod. En blodoverføring kan også gjøres for å supplere ulike komponenter i blodet ditt med donert blodprodukter. I sjeldne tilfeller er en blodoverføring ferdig med blod som du har donert forhånd før du blir operert.

Under en typisk blodoverføring, er visse deler av blod levert via en intravenøs (IV) linje som er plassert i en av venene i armen. En blodoverføring tar vanligvis en til to timer, men i en nødsituasjon kan det gjøres mye raskere.

En blodoverføring øker blod nivåer som er lav, enten fordi kroppen din ikke gjør nok eller fordi blodet har gått tapt under en operasjon, skade eller sykdom.

Se også

Hvorfor det er gjort

Det er mange grunner til at folk får blodoverføringer, inkludert kirurgi, skader og sykdom. Blood har flere komponenter, inkludert røde blodlegemer, hvite blodlegemer, plasma og blodplater. Du vil motta en blodoverføring som gir den eller de deler av blod som vil være mest nyttig for deg. Fullblod betyr at blodet inneholder alle delene, men fullblod er sjelden brukt for blodoverføring.

Forskere jobber med måter å utvikle en kunstig blod, men så langt er det ingen allment akseptert erstatning for menneskeblod.

Kirurgi, skade eller anemi
Tap av blod under kirurgi eller som et resultat av skade kan resultere i redusert mengde røde blodlegemer (anemi), og kan kreve en overføring av det som kalles pakkede røde blodceller, noe som betyr at blodet får inneholder en konsentrasjon av hovedsakelig røde blodlegemer. Videre kan anemi av andre årsaker krever transfusjon av røde blodlegemer.

Kreft
Kreft kan redusere kroppens produksjon av røde blodceller, hvite blodceller og blodplater ved å påvirke de organer som påvirker blodprosent, som nyrer, beinmarg og milt. Legemidler som benyttes i kjemoterapi også kan redusere komponenter i blodet. Blodoverføringer kan anvendes for å motvirke en slik effekt.

Sykdom
Noen sykdommer føre til at kroppen å gjøre for få blodplater eller koagulasjonsfaktorer. Du må kanskje plasma eller clotting faktor blodoverføringer å gjøre opp for lave nivåer.

Infeksjon, leversvikt eller alvorlig brannskader
Du kan trenge en blodoverføring av plasma, den flytende delen av blodet.

Blodsykdommer
Personer med blodsykdommer, og de gjennomgår stamcelle transplantasjoner som en del av behandlingen av slike sykdommer, kan få transfusjoner av røde blodceller og blodplater.

Alvorlig nedsatt funksjonsfeil
En overføring av albumin, et protein i blodet, kan gis for å behandle noen alvorlige leverproblemer.

Se også

Risiko

Blodoverføring er en vanlig prosedyre som vanligvis går uten komplikasjoner. Men det er noen risiko. Noen transfusjonsreaksjoner skje i løpet av blodoverføring, mens andre kan ta flere uker å utvikle eller bli merkbar.

Allergisk reaksjon og elveblest
Selv om du vil bli gitt blod som passer din blodtype, er det fortsatt mulig at du kan ha en allergisk reaksjon på deler av transfundert blod. Tegn og symptomer er vanligvis begrenset til elveblest og kløe. Disse typer transfusjonsreaksjoner er vanligvis behandles med antihistaminer og er sjelden alvorlig. Sjelden kan en mer alvorlig allergisk reaksjon og tegn og symptomer kan omfatte pustevansker, lavt blodtrykk, angst, rask hjerterytme og kvalme.

Feber
Når en feber utvikler raskt under blodoverføring eller kort tid etter, kan det være det som kalles en febril reaksjon. Feber er vanligvis ikke alvorlig. Men fordi feber kan være et tegn på en alvorlig reaksjon, hvis du utvikler en under en blodoverføring legen vil stoppe transfusjon å gjøre flere tester før man beslutter å fortsette. Feber kan være ledsaget av frysninger og risting.

Blodoverføring. Kirurgi, skade eller anemi.
Blodoverføring. Kirurgi, skade eller anemi.

Akutt immun hemolytisk reaksjon
Dette er en svært sjelden, men alvorlig blodoverføring reaksjon der kroppen angriper transplanterte røde blodceller fordi donor blodtype er ikke en skikkelig kamp. Som svar på angrepet, fra transplanterte røde blodlegemer slipper et stoff i blodet som skader nyrene. Dette skjer vanligvis under eller rett etter en blodoverføring. Tegn og symptomer inkluderer feber, kvalme, frysninger, korsryggen eller brystsmerter, og mørk urin.

Lungeskade
Blodoverføringsrelatert akutt lungeskade (TRALI) antas å oppstå på grunn av antistoffer eller andre biologiske forbindelser i de blodkomponenter. Med TRALI, lungene blir skadet, noe som gjør det vanskelig å puste. Vanligvis oppstår TRALI innen 1-6 timer etter transfusjon. Folk vanligvis komme seg, spesielt når de ble behandlet raskt. De fleste som dør etter TRALI var veldig syk før blodoverføring.

Blodbårne infeksjoner
Blodbanker skjermen givere for risikofaktorer og test donert blod for å redusere risiko for transfusjon-relaterte infeksjoner, men de av og til fortsatt forekomme. Det kan ta uker eller måneder etter en blodoverføring for å fastslå at du har blitt infisert med et virus, bakterie eller parasitt.

Estimerte risiko for å pådra disse sykdommene etter at du mottar en blodoverføring:

  • HIV - 1 i 2,3 millioner blodoverføringer.
  • Human T-lymphotropic virus - en av hver 2 millioner blodoverføringer.
  • Hepatitt B - en i 350.000 blodoverføringer.
  • Hepatitt C rammer - en i 2 millioner blodoverføringer.
  • West Nile virus - en av hver 350.000 enheter blod i Europa.
  • Sepsis (bakteriell infeksjon i blodet) - en i 1 million blodoverføringer.

Forsinket hemolytisk reaksjon
Dette ligner på akutt immun hemolytisk reaksjon, men det forekommer mye saktere. Kroppen angriper donor røde blodceller, men på en så sakte at det kan ta en stund - ofte 03:59 uker - å merke en nedgang i nivået av røde blodlegemer.

Jernoverskudd
Flere blodoverføringer kan føre til for mye jern i blodet ditt. Dette kan skade deler av kroppen, inkludert lever og hjerte. Personer med jern overbelastning (hemokromatose) kan behandles med jernkelateringen terapi, som bruker medisiner for å fjerne overflødig jern.

Graft-versus-host sykdom
Når hvite blodlegemer i donor blod angripe cellene i kroppen din, det heter transfusjon-transplantat-mot-vert-sykdom. Denne sykdommen er ofte dødelig. Det er også en svært sjelden tilstand som er mer sannsynlig å påvirke folk med alvorlig svekket immunforsvar, for eksempel de som blir behandlet for leukemi eller lymfom. Tegn og symptomer inkluderer feber, utslett, diaré og unormale leverfunksjonstester resultater.

Se også

Hvordan du forbereder

Ditt blod vil bli testet før en blodoverføring for å avgjøre om din blodtype er A, B, AB eller O, og om blodet er Rh positiv eller Rh negativ. Donert blod som er kompatibel med din blodtype vil bli valgt for blodoverføring.

Du trenger ikke å endre ditt aktivitetsnivå eller diett før en blodoverføring.

Hvis du har hatt en reaksjon på tidligere blodoverføringer, husk å fortelle legen din.

Se også

Hva du kan forvente

Blodoverføringer er vanligvis gjøres på et sykehus, poliklinikk eller legekontor. En blodoverføring tar vanligvis en eller to timer, avhengig av hvilke deler av blodet du mottar og hvor mye blod du trenger. Du vanligvis sitter eller ligger for prosedyren.

Under prosedyren
Før blodoverføring begynner, vil en identifikasjon sjekk gjøres for å sikre at du blir gitt riktig blod. Deretter en IV linje med en nål settes inn i en av blodårene, og donert blod som er blitt lagret i en plastpose går inn i blodet gjennom IV. En sykepleier vil overvåke deg gjennom hele prosedyren.

Hvis du får feber, pustebesvær, smerter på stedet av blodoverføring eller frysninger, eller hvis du føler kløende eller urolig, fortell din sykepleier umiddelbart.

Etter inngrepet
Nålen og IV linjen vil bli fjernet. Du kan utvikle en liten blåmerke rundt IV området, men dette bør gå bort med tiden.

Se også

Resultater

Du kan trenge ytterligere blodprøver for å se hvordan kroppen reagerer på donor blod og for å kontrollere om blodet har nådd et passende nivå.

For eksempel, hvis før transfusjon var du blodfattig, som betyr at du hadde lavt nivå av røde blodlegemer, vil legen din undersøke for å se hvor mye blodoverføring hevet røde blodlegemer.

Eller, hvis du har hatt lave blodplater på grunn av kjemoterapi narkotika, kan legen ta blodprøver for å se om blodoverføring tilstrekkelig styrket din blodplater. Noen tilstander krever gjentatte blodoverføringer.

Se også