Bone skanning

Definisjon

Et bein skanning er en kjernefysisk bildebehandling test som hjelper diagnostisere og spore flere typer bein sykdom. Legen din kan ta et bein skanning hvis du har uforklarlige skjelettsmerter tyder tap av benmasse, infeksjon eller et bein skade umulig å oppdage på en standard X-ray.

Et bein skanning er også et viktig verktøy for å påvise kreft som har spredt (metastasert) til benet fra en svulst som startet i et annet organ, for eksempel brystkreft eller prostatakreft. På samme måte kan et bein skanning oppdage noen forandringer relatert til leukemi og lymfom.

Se også

Hvorfor det er gjort

Hvis du har uforklarlige skjelettsmerter, kan et bein scan å fastslå årsaken. Bilder fra bein skanner kan avsløre benabnormaliteter knyttet til disse forholdene:

  • Frakturer
  • Gikt
  • Paget sykdom av bein
  • Kreft opprinnelse i bein
  • Kreft som har spredt (metastasert) til ben fra en annen primær-området, for eksempel prostata-, lunge-eller bryst
  • Infeksjon i leddene, leddproteser eller bein (osteomyelitt)
  • Fibrøs dysplasi
  • Nedsatt blodtilførsel til bein eller dødt benvev (avascular nekrose)

Se også

Risiko

Et bein skanning følsomhet for variasjon i bein metabolisme og dens evne til å skanne hele skjelettet gjør det svært nyttig i diagnostisering et bredt spekter av skjelett. Testen utgjør noen større fare enn tilfellet er med konvensjonelle røntgen-prosedyrer. Sporingsstoffene brukes i et bein skanning produserer svært lite stråling.

Du kan finne injeksjon og behovet for å ligge stille under skanningen prosedyren mildt ubehagelig. Risikoen for en allergisk reaksjon på sporstoff er lav.

Se også

Hvordan du forbereder

Du trenger ikke å begrense din diett eller unngå bestemte aktiviteter i forberedelse til et bein scan. Umiddelbart før testen, skjønt, kan du bli bedt om å fjerne smykker eller andre metallgjenstander.

Bein skanner er vanligvis ikke utføres på gravide kvinner eller ammende mødre på grunn av bekymringer om stråling til babyen. Fortell legen din dersom du er gravid - eller tror du kan være gravid - eller hvis du er sykepleier.

Se også

Hva du kan forvente

Et bein skanning er en kjernefysisk bildebehandling prosedyre. I kjernefysisk bildebehandling, er små mengder av radioaktive materialer (sporstoff) injiseres i en blodåre og tatt opp i varierende mengder på forskjellige steder i kroppen. Områder av kroppen der celler og vev reparere seg mest aktivt ta opp de største beslagene av tracer. Kjernefysiske bilder fremheve disse områdene, noe som tyder på tilstedeværelsen av unormalt karakteristisk for sykdom eller skade.

Et bein skanning kan deles inn i to grunnleggende deler:

  • Injeksjonen. Du vil motta en injeksjon av sporstoffer i en blodåre i armen. Avhengig av årsaken til at legen har beordret skanningen, kan bilder av injeksjon tas umiddelbart eller etter nok tid har gått til å tillate sporingsstoffene å sirkulere og bli absorbert av bein - vanligvis to til fire timer. Du kan få lov til å forlate røntgenavdelingen i løpet av denne tiden. Legen vil be deg om å drikke ekstra vann for å fjerne ikke-absorbert radioaktivt materiale fra systemet.
  • Skanningen. Under skanningen, vil du bli bedt om å ligge stille på et bord mens en arm-lignende enhet som støtter en tracer-sensitive kamera går frem og tilbake over hele kroppen. Dette er smertefri. En skanning av hele skjelettet tar så lang tid som 60 minutter. Skanner et begrenset område av kroppen din tar kortere tid.

I noen tilfeller kan legen bestille en tre-fase bein scan, som inkluderer en serie med bilder tatt på forskjellige tidspunkter. Et antall bilder blir tatt som den sporstoff er injisert, deretter kort tid etter injeksjonen, og igjen tre til fire timer senere.

For bedre å se noen bein i kroppen din, kan legen bestille ekstra bildebehandling kalles single-foton emisjon datastyrte tomografi (SPECT). Dette kan bidra til å analysere forhold som er spesielt dypt i benet ditt, eller på steder som er vanskelig å se med statiske eller 2-D (planar) bilder. For en SPECT scan, roterer kameraet rundt kroppen din, ta bilder mens den roterer. De ekstra SPECT bilder tar ca 30 minutter.

Etter testen
Når du er inne kroppen din, trenger sporingsstoffene ikke være aktiv for lang. Radioaktiviteten som er stort sett fjernet etter en dag og fullstendig eliminert med to dager. Du skal føle noen bivirkninger etter inngrepet, og ingen ettervern er nødvendig.

Se også

Resultater

Bone scan. Injeksjonen.
Bone scan. Injeksjonen.

Radiologen ser etter tegn på unormal bein metabolisme på skanninger. Disse viser seg som mørke "hot spots" og lettere "kalde flekker" der sporingsstoffene har eller ikke har akkumulert.

Selv et bein skanning er svært følsom for forandringer i bein metabolisme, er det mindre nyttig i å bestemme den eksakte årsaken til unormalt. Hvis du har et bein skanning som viser hot spots, kan mer testing være nødvendig for å fastslå årsaken.

Se også