Brukket kragebein

Definisjon

En brukket kragebein er en vanlig skade, spesielt hos barn og unge voksne. Din kragebeinet forbinder øvre del av brystbenet din til skulderblad. Vanlige årsaker til et brukket kragebein er Falls, idrettsskader og traumer fra trafikkulykker. Spedbarn kan noen ganger oppleve en brukket kragebeinet under fødselen.

Hvis du mener at du eller barnet ditt har et brukket kragebein, søk straks legehjelp. Mest ødelagte collarbones gro godt med is, smertestillende midler, en slynge, fysioterapi og tid. Men en komplisert brukket kragebein kan kreve kirurgi for å justere den ødelagte bein og å implantere plater, skruer eller stenger i beinet for å opprettholde riktig justering under healing.

Symptomer

Tegn og symptomer på en brukket kragebein inkluderer:

 • Smerter som øker med skulder bevegelse
 • Hevelse
 • Ømhet
 • Blåmerker
 • En bule på eller i nærheten skulderen
 • En sliping eller sprakende lyd når du prøver å flytte skulder
 • Stivhet eller manglende evne til å bevege skulderen

Når bør du oppsøke lege
Hvis du merker noen av tegn eller symptomer på en brukket kragebeinet, eller hvis du har nok smerte i skulderen din som du ikke kan bruke den som normalt, se en lege umiddelbart. Gjør det samme for barnet ditt. Forsinkelser i diagnostikk og behandling av en brukket kragebeinet kan føre til dårlig helbredelse.

Årsaker

Vanlige årsaker til et brukket kragebein inkluderer:

 • Faller. Falling på skulderen din eller på din utstrakte hånd kan resultere i brukket kragebein.
 • Idrettsskader. En direkte slag mot skulderen fra en skade på feltet, rink eller retten kan føre til en brukket kragebein.
 • Vehicle traumer. Et brukket kragebein kan være et resultat av en bil, motorsykkel eller sykkel ulykke.
 • Fødsel skade. Hos nyfødte, kan et brukket kragebein oppstå under fødselen prosessen.

Risikofaktorer

Din kragebeinet ikke stivne helt før om 20 år. Dette setter barn og tenåringer har høyere risiko for et brukket kragebein. Risikoen avtar etter fylte 20, men deretter stiger igjen i eldre mennesker som bein styrke avtar med alderen.

Komplikasjoner

Mest ødelagte collarbones leges uten problemer. Men komplikasjoner kan omfatte:

 • Nerve eller blodåre skade. Den taggete ender av en brukket kragebein kan skade nærliggende nerver og blodkar. Oppsøke lege umiddelbart hvis du merker nummenhet eller kulde i armen eller hånden.
 • Dårlig eller forsinket tilheling. Et alvorlig brutt kragebeinet ikke kan leges raskt eller helt. Dårlig union av bein under healing kan føre til at bein til å være kortere enn det var før pause.
 • En klump i beinet. Som en del av helbredelsesprosessen, danner stedet der benet strikker sammen en benete klump. Denne klumpen er lett å se fordi det er så nær huden. Mens de forsvinner vanligvis over tid, noen klumper er permanent.
 • Bein infeksjon. Hvis noen del av din ødelagte bein stikker ut gjennom huden din, kan det bli utsatt for bakterier som kan forårsake infeksjon. Be behandling av denne type brudd er kritisk.
 • Slitasjegikt. Hvis bruddet innebærer leddene som kobler kragebeinet til skulder blad eller brystbenet, kan du ha økt risiko for til slutt å utvikle leddgikt i det leddet.

Forberedelser til din avtale

Avhengig av alvorlighetsgraden av bruddet, kan fastlegen din eller legevakt lege anbefaler at du eller barnet ditt bli undersøkt av en ortoped.

Hva du kan gjøre
Det kan være nyttig å skrive en liste som inkluderer:

 • Detaljerte beskrivelser av dine symptomer og den hendelse som forårsaket skaden
 • Informasjon om tidligere medisinske problemer
 • Alle dine medisiner og kosttilskudd
 • Spørsmål du ønsker å spørre legen

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre noen av de følgende spørsmålene:

 • Hvor nøyaktig skjedde skaden?
 • Har du noen gang opplevd noen andre beinbrudd?
 • Har du blitt diagnostisert med svekket bein?

Tester og diagnose

Under fysisk eksamen, vil legen undersøke det berørte området for ømhet, hevelse, misdannelse eller et åpent sår. X-stråler er tatt for å fastslå omfanget av et brukket kragebein, finne sin nøyaktige plassering og avgjøre om det er skade på leddene. Noen ganger kan legen også anbefale en datastyrt tomografi (CT) scan for å få mer detaljerte bilder.

Behandlinger og medisiner

Begrense bevegelsen av noe brukket bein er kritisk til healing. Å immobilisere en brukket kragebein, vil du sannsynligvis trenger å bruke en arm fatle.

Lengden av tid immobilisering er nødvendig, avhenger av alvorligheten av skaden. Union of benet tar vanligvis tre til seks uker for barn og seks til tolv uker for voksne. Hvis en baby har brakk kragebeinet under fødsel, oppstår healing vanligvis uten spesifikk behandling. Smerte kontroll og forsiktig håndtering av babyen er vanligvis alt som trengs.

Medisiner
For å redusere smerter og betennelser, kan legen anbefale en over-the-counter smertestillende. Hvis du har sterke smerter, kan det hende du trenger en reseptbelagte medisiner som inneholder et narkotisk stoff for et par dager.

Terapi
Rehabilitering begynner snart etter første behandling. I de fleste tilfeller er det viktig å begynne litt bevegelse for å minimere stivhet i skulderen din mens du fortsatt iført slynge. Etter at seilet er fjernet, kan legen anbefale ytterligere rehabilitering øvelser eller fysioterapi for å gjenopprette muskelstyrke, felles bevegelse og fleksibilitet.

Kirurgi
Kirurgi kan være nødvendig for en brukket kragebeinet dersom benet har brutt gjennom huden din, hvis det er alvorlig malplassert eller dersom benet har brutt i flere biter. Brukket kragebein kirurgi omfatter vanligvis plassere fikseringsanordninger - plater, skruer eller stenger - for å opprettholde riktig posisjon beinet under healing. Kirurgiske komplikasjoner er sjeldne, men kan inkludere infeksjon og mangel på bein healing.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Brukket kragebein. Nerve eller blodåre skade.
Brukket kragebein. Nerve eller blodåre skade.

Bruke is til det berørte området i løpet av de første to til tre dagene etter et kragebeinet pause kan hjelpe kontroll smerte og hevelse.