CT angiografi

Definisjon

En datastyrt tomografi (CT) koronar angiografi er en avbildning test for å se på de blodårene som forsyner hjertemuskelen med blod. I motsetning til en tradisjonell koronar angiografi, trenger CT angiograms ikke bruke et kateter tredd gjennom blodårene til hjertet ditt. I stedet stoler en koronar CT angiografi på en kraftig X-ray maskin for å produsere bilder av ditt hjerte og hjerte fartøy. CT angiograms ikke krever restitusjonstid er det med tradisjonelle angiograms. Koronar CT angiograms blir et felles alternativ for folk med en rekke hjertesykdommer.

CT angiograms vil utsette deg for en liten mengde stråling. Hvis du har kjent koronarsykdom, kan en tradisjonell koronar angiografi være et bedre alternativ, siden du kan også få behandling for dine arterie blokkeringer i løpet av en tradisjonell koronar angiografi.

Se også

Hvorfor det er gjort

En koronar CT angiografi er en test som kan sjekke ditt hjerte for ulike forhold, men det er først og fremst brukes til å sjekke for trange arterier i hjertet (coronary artery disease) som kan forklare brystsmerter eller kan sette deg i fare for hjerteinfarkt.

Koronar CT angiograms blir noen ganger brukt i stedet for tradisjonelle koronar angiograms å sjekke for koronarsykdom. En CT-angiografi kan være bedre enn en tradisjonell angiografi for folk som bare har en moderat risiko for koronarsykdom.

Vanligvis, når legen trenger å se etter blokkeringer i ditt hjerte arterier, vil han eller hun utfører en koronar angiografi. I en koronar angiografi, er et kateter settes inn i en arterie i lysken og tredd gjennom blodårene til hjertet ditt. Fargestoff som er synlig på røntgen blir deretter injisert gjennom kateteret, og X-ray bilder av ditt hjerte er tatt. Legen kan se blokkeringer i hjertets arterier på bildene. Fordi kateteret er nær hjertet ditt, hvis blokkeringer blir funnet, kan legen utføre en prosedyre som kalles angioplastikk å åpne blokkeringer etter en tradisjonell angiografi.

CT angiografi. I løpet av prosedyren.
CT angiografi. I løpet av prosedyren.

I en CT angiografi, har ingen kateter som skal plasseres i lyske, og fargestoff som er synlig på CT scan injiseres gjennom en intravenøs (IV) linjen som er plassert i hånden eller armen. X-ray bilder er fortsatt tatt av hjertet ditt. Men fordi ingen kateter brukes, hvis en blokkering i ditt hjerte arterier er funnet, trenger du en egen prosedyre (en tradisjonell koronar angiografi) for å behandle din tilstand.

En test som er lik CT angiografi er en koronar kalsium scan. Denne testen bruker en spesiell type CT for å se etter kalsium i koronararteriene, som kan være en risikofaktor for koronarsykdom. Ingen fargestoff injiseres under en koronar kalsium scan.

Se også

Risiko

Fordi CT angiograms bruker en X-ray maskin til å ta bilder av ditt hjerte, vil du bli utsatt for noen stråling i løpet av testen. Mengden av stråling varierer avhengig av hvilken type maskin som brukes. Med den vanligste typen X-ray maskiner, stråling du er utsatt for under testen er omtrent det samme som en gjennomsnittlig europeer er naturlig utsatt for over tre år. Risikoen for at du kan utvikle kreft fra strålingen du får i løpet av en CT angiografi er ikke kjent nøyaktig, men er svært liten.

Fordi stråling kan skade et ufødt barn, bør du ikke ha en CT angiografi hvis du er gravid.

Definisjon. Etter prosedyren.
Definisjon. Etter prosedyren.

Det er også mulig at du kan ha en allergisk reaksjon på fargestoff som brukes i prosedyren. Snakk med legen din dersom du er opptatt av å ha en allergisk reaksjon.

Se også

Hvordan du forbereder

Legen din bør gi deg instruksjoner om hvordan å forberede for CT angiografi. Vanligvis vil du bli bedt om ikke å spise noe for 4-8 timer før testen. Du kan drikke vann, men unngå koffeinholdige drikker før testen, fordi de kan få fart på pulsen. Dette kan gjøre det vanskelig for legen å få klare bilder av ditt hjerte.

Du kan kjøre selv til avtalen, og du vil være i stand til å kjøre hjem eller til jobb etter testen.

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren
CT angiograms er vanligvis utført i røntgenavdelingen på et sykehus eller en poliklinikk.

Like før du starter skanningen, må du fjerne klær over midjen din, samt noen smykker. Du vil endre til et sykehus kjole.

Fordi hjertet er stadig i bevegelse mens det slår, kan legen gi deg en medisin som kalles en beta blocker, som vil bremse hjertefrekvensen. Dette vil tillate legen å se ditt hjerte mer tydelig. En tekniker vil sette inn en intravenøs (IV) linje i hånden eller armen for å injisere fargestoff som vil gjøre ditt hjerte arteries synlig på bilder tatt av CT-skanner. Du vil motta en lammende medikamenter før IV er satt inn. Selv om selve skanningen delen av testen tar mindre enn 15 sekunder, kan det ta opp til en time for beta blocker å bremse hjertefrekvensen tilstrekkelig før CT angiografi begynner.

Teknikeren vil plassere noen elektroder på brystet å registrere pulsen under undersøkelsen. Når du er klar til å bli skannet, vil du ligge på et langbord som glir gjennom en kort, smultring-lignende maskin. Under testen vil en X-ray tube bevege seg raskt rundt brystet for å ta bilder av hjertet ditt fra mange forskjellige vinkler. Du vil ikke se røret i bevegelse. En tekniker vil bruke maskinen fra et rom som er atskilt fra eksamen rommet med et glass vindu. Det vil være en intercom system teknikeren kan bruke til å snakke med deg.

Det er viktig å holde seg så rolig som mulig og hold pusten under skanning delen av eksamen. Enhver bevegelse kan viske ut røntgenbilder.

Etter inngrepet
Etter at CT angiografi er fullført, kan du gå tilbake til normale daglige aktiviteter. Du bør være i stand til å kjøre selv hjemme eller på jobb.

Bildene fra CT angiografi bør være klar snart etter testen. Enten legen som utførte testen eller legen som ba deg om å ha en CT angiografi bør diskutere resultatene av testen med deg.

Se også

Resultater

Basert på resultatene av testen din, legen din vil diskutere med deg om du har et hjerte tilstand som trenger behandling, uansett om du er i faresonen for å utvikle hjertesykdom, og tiltak du kan ta for å holde hjertet sunt. Behandlinger kan variere, avhengig av hvilken tilstand legen mistenker du har.

Uavhengig av resultatene av testen din, er det en god idé å gjøre endringer i livsstil for å beskytte hjertet. Disse inkluderer:

  • . Tren regelmessig trening hjelper deg å nå og opprettholde en sunn vekt og kontroll diabetes, forhøyet kolesterol og høyt blodtrykk - alle risikofaktorer for hjertesykdom. Med legens OK, mål i 30 til 60 minutter med fysisk aktivitet de fleste dagene i uken. Selv om du ikke kan få tid til en 30 - til 60-minutters treningsøkt, kan du likevel ha nytte av å bryte opp aktiviteten i flere 10-minutters økter.
  • Spis sunn mat Et hjerte-sunt kosthold basert på frukt, grønnsaker og helkorn -. Og lite mettet fett, kolesterol og natrium - kan hjelpe deg å kontrollere din vekt, blodtrykk og kolesterol. Å spise en eller to porsjoner fisk i uken er også gunstig.
  • Slutte å røyke. Røyking er en viktig risikofaktor for hjertesykdom, spesielt aterosklerose. Nikotin constricts blodårer og styrker ditt hjerte til å arbeide hardere, og karbonmonoksid reduserer oksygen i blodet og skader slimhinnen i blodårene dine. Hvis du røyker, er avslutte den beste måten å redusere risikoen for hjertesykdom og dens komplikasjoner.

Se også