CT scan

Definisjon

Datastyrte tomografi (CT scan) - også kalt CT - kombinerer en serie med X-ray utsikten tatt fra mange forskjellige vinkler og datamaskinen behandling for å lage cross-sectional bilder av bein og myke vev i kroppen din.

De resulterende bildene kan sammenlignes med å se ned på enkle brødskiver fra et brød. Legen vil kunne se på hver av disse skivene enkeltvis eller utføre ytterligere visualisering for å vise kroppen fra forskjellige vinkler. I noen tilfeller kan CT-bildene settes sammen for å skape 3D-bilder. CT scan bilder kan gi mye mer informasjon enn de vanlig røntgen.

En CT-skanning har mange bruksområder, men er spesielt godt egnet til raskt å undersøke personer som kan ha indre skader fra bilulykker eller andre typer traumer. En CT-skanning kan brukes til å visualisere nesten alle deler av kroppen.

Se også

Hvorfor det er gjort

Legen kan anbefale en CT scan for å hjelpe:

 • Diagnostisere muskel og skjelett, for eksempel bein svulster og frakturer
 • Finne plasseringen av en svulst, infeksjon eller blodpropp
 • Guide prosedyrer som kirurgi, biopsi og strålebehandling
 • Oppdage og overvåke sykdommer og tilstander som kreft, hjertesykdommer, lunge knuter og lever massene
 • Oppdage innvendige skader og indre blødninger

Se også

Risiko

Stråling
Under en CT scan, du er kort utsatt for mye mer stråling enn du ville være i løpet av en vanlig X-ray. Denne strålingen fra imaging tester har et svært lite potensial til å øke risikoen for kreft. Likevel, CT har mange fordeler som kan oppveie potensiell risiko. Leger bruker den laveste dosen av stråling når det er mulig. Nyere maskiner og teknikker kan utsette deg for mindre stråling. Snakk med legen din om fordeler og risiko av CT scan.

Skade på fosteret
Fortell legen din dersom du er gravid. En annen type eksamen kan anbefales, som ultralyd eller magnetisk resonans imaging (MRI), for å unngå risiko for å utsette fosteret for stråling.

Reaksjoner på kontrast materialet
I visse tilfeller kan legen anbefale at du får et spesielt fargestoff kalt en kontrast materiale gjennom en blodåre i armen før CT scan. Selv om sjeldne, kan kontrasten materialet føre til medisinske problemer eller allergiske reaksjoner. De fleste reaksjonene er milde og resultere i et utslett eller kløe. I sjeldne tilfeller kan en allergisk reaksjon være alvorlige og potensielt livstruende. Fortell legen din om du noen gang har hatt en reaksjon på kontrast materiale.

Se også

Hvordan du forbereder

Hvordan du forberede en CT scan, avhenger av hvilken del av kroppen din blir skannet. Du kan bli bedt om å:

 • Ta av noen eller alle klærne og ha et sykehus kjole.
 • Fjern eventuelle metallgjenstander, for eksempel et belte eller smykker, som kan forstyrre bilderesultater.
 • Slutte å spise for et par timer før skanningen.

Kontrast materialet
En spesiell fargestoff kalt en kontrast materialet er nødvendig for noen CT-skanning, for å hjelpe fremheve de områdene av kroppen som skal undersøkes. Kontrasten materielle blokker røntgen og motivet er hvitt på bilder, som kan hjelpe understreke blodårer, tarmer eller andre strukturer.

Kontrast materialet kan angi kroppen på en rekke måter:

 • Oral. Hvis spiserøret eller magen blir skannet, kan det være nødvendig å svelge en væske som inneholder kontrast materiale. Denne drinken kan smake ubehagelig.
 • Injeksjon. Kontrastmidler kan injiseres gjennom en blodåre i armen, for å hjelpe vise galleblæren, urinveier, lever eller blodårer. Du kan oppleve en følelse av varme under injeksjonen eller en metallisk smak i munnen.
 • Rektal. En kontrast materiale kan settes inn i endetarmen for å hjelpe visualisere tarmen. Denne prosedyren kan føle deg oppblåst og ubehagelig.
CT scan. Skade på fosteret.
CT scan. Skade på fosteret.

Klargjøre lite barn for en skanning
Hvis spedbarn eller småbarn er å ha CT scan, kan legen anbefale et beroligende middel for å holde barnet rolig og stille. Bevegelse tåkelegger bildene og kan føre til unøyaktige resultater. Spør legen din hvordan man best kan forberede barnet ditt.

Se også

Hva du kan forvente

Du kan ha en CT scan gjort på et sykehus eller en poliklinisk anlegget. CT-skanning er smertefri, og med nyere maskiner, vanligvis tar bare noen få minutter å fullføre.

Under CT scan
CT-skannere er formet som en stor smultring stående på høykant. Du ligger på en smal bord som glir inn i "smultring hullet", som kalles en gantry. Stropper og puter kan hjelpe deg å holde på plass. Under en CT scan av hodet, kan bordet være utstyrt med en spesiell vugge som holder hodet i ro.

Tabellen vil bevege seg sakte gjennom gantry under CT scan, som gantry roterer i en sirkel rundt deg. Hver rotasjon gir flere bilder av tynne skiver av kroppen din. Du kan høre summing, klikke og bruste lyder.

En teknolog vil være i nærheten, i et eget rom. Du vil være i stand til å kommunisere med teknolog via intercom. Den teknolog kan be deg om å holde pusten på enkelte punkter for å unngå uskarpe bildene.

Etter CT scan
Etter eksamen kan du gå tilbake til normal rutine. Hvis du fikk en kontrast materiale, kan du få spesielle instruksjoner. I noen tilfeller kan du bli bedt om å vente for en kort tid før avreise for å sikre at du føler deg vel etter eksamen. Etter skanningen, vil du sannsynligvis få beskjed om å drikke mye væske for å hjelpe nyrene fjerne kontrast materiale fra kroppen din.

Se også

Resultater

CT-bilder lagres som elektroniske datafiler og vanligvis vurdert på en dataskjerm. En radiolog tolker disse bildene og sender en rapport til legen din.

Se også