Dilatasjon og utskrapning (d & C)

Definisjon

Dilatasjon og utskrapning (D & C) er en prosedyre der legen fjerner vev fra innsiden av livmoren din. Dilatasjon og utskrapning brukes til å diagnostisere eller behandle ulike livmor forhold - for eksempel kraftig blødning - eller for å fjerne livmorslimhinnen etter en spontanabort eller abort.

I en dilatasjon og utskrapning, som er noen ganger stavet "dilatasjon og utskrapning," legen utvider, eller åpnes, livmorhalsen. Livmorhalsen er den nederste delen av livmoren din som skiller skjeden og livmoren. Et kirurgisk instrument som kalles en kyrette blir deretter satt inn i livmoren for å fjerne vev. Curettes brukes i en dilatasjon og utskrapning kan være skarpe eller kan bruke sugekraft.

Se også

Hvorfor det er gjort

En D & C anvendes til enten å diagnostisere eller behandle en livmor tilstand.

Å diagnostisere en tilstand
I en diagnostisk D & C, tar legen en prøve av vev som linjer din livmor (endometrium) så testene kan utføres på den. Dette kan gjøres når:

 • Du opplever unormal livmor blødning
 • Du opplever blødning etter overgangsalderen
 • Du har alvorlig menstruasjonssmerter
 • Legen oppdager unormale celler endometrial under en rutinemessig test for livmorhalskreft

Legen vil sende vevsprøve til et laboratorium for tester, som kan se etter:

 • Livmorkreft
 • Livmor polypper
 • Endometriehyperplasi - en forstadier tilstand der livmorslimhinnen har blitt for tykk

Å behandle en tilstand
I en terapeutisk D & C, fjerner legen innholdet i livmoren din. Legen kan gjøre dette til:

 • Fjern et molart graviditet, hvori en svulst danner i stedet for en normal graviditet
 • Behandle overdreven blødning etter fødselen ved å tømme ut noen placenta som forblir i livmoren
 • Fjern livmorhalsen eller livmor polypper, som vanligvis er godartet
 • Fjern fibroid svulster, som er godartede svulster som dannes på livmorveggen at noen ganger stikke inn i livmorhulen
 • Tømme ut noen vev som forblir i livmoren etter en spontanabort eller abort - for å hindre infeksjon eller kraftig blødning, og for å gjøre plass for en fremtidig graviditet

En D & C er ofte utført sammen med en annen prosedyre som kalles en hysteroskopi. I en hysteroskopi, er en slank instrument med en lys og kamera på enden settes inn i livmoren din. Dette lar legen se endometrium på en skjerm, for å ta prøver av eventuelle områder som ser unormal, og å sørge for at ingen små polypper er savnet.

Se også

Risiko

Dilatasjon og utskrapning er vanligvis svært trygt, og komplikasjoner er sjeldne. Men det er risiko. Disse inkluderer:

 • Perforering av livmoren. Perforering av livmoren skjer når et kirurgisk instrument kakker hull i livmoren. Det skjer i opptil 1 prosent av kvinner som har en D & C samlet, men forekommer hyppigere hos kvinner som var nylig gravid og hos eldre kvinner som har gått gjennom overgangsalderen. De fleste av disse tårer leges på egen hånd. Imidlertid, hvis et blodkar eller andre organ er skadet, kan en andre prosedyre er nødvendig å reparere den.
 • Skade på livmorhalsen. Hvis livmorhalsen blir skadet under en D & C, vil legen behandle det ved å bruke press eller medisin for å stoppe blødningen, eller ved suturering tåre.
 • Arrvev på livmorveggen. I sjeldne tilfeller kan en D & C føre til utvikling av arrvev i livmoren. Dette kalles Asherman syndrom og skjer oftest når prosedyren er utført etter en spontanabort eller levering. Dette kan føre til unormale, fraværende eller smertefulle menstruasjoner, fremtidige spontanaborter og ufruktbarhet. Asherman syndrom kan vanligvis behandles med hormoner som stimulerer veksten av sunne livmor vev, eller arrvev kan noen ganger fjernes med kirurgi.
 • Infeksjon. Infeksjon etter en D & C er mulig, men sjelden.

Kontakt legen din hvis du opplever noe av det følgende:

 • Blødning som er tung nok til at du trenger å endre beskyttelse hver time, eller hvis lys blødning varer lenger enn to uker
 • Feber
 • Kramper som varer mer enn 48 timer
 • Smerter som blir verre i stedet for bedre
 • Illeluktende utflod fra skjeden

Se også

Hvordan du forbereder

Dilatasjon og utskrapning (d & c). Å diagnostisere en tilstand.
Dilatasjon og utskrapning (d & c). Å diagnostisere en tilstand.

Dilatasjon og utskrapning er utført i et sykehus, klinikk eller legens kontor, og det er vanligvis gjøres som et poliklinisk prosedyre. Du vil sannsynligvis tilbringe noen timer etter inngrepet ved anlegget hvor det er gjort. Ikke spis eller drikk noe før en D & C, og sørge for noen til å hjelpe deg å få hjem fordi de gjenværende effekten av anestesi fra prosedyren kan gjøre deg døsig. Du bør være i stand til å gjenoppta normale aktiviteter innen en dag eller to.

I noen tilfeller kan legen din vil begynne å strekke livmorhalsen noen timer eller en dag før inngrepet for å sikre at livmorhalsen åpnes gradvis. Dette gjøres vanligvis når livmorhalsen må utvides mer enn i en standard D & C, for eksempel under graviditet oppsigelser eller med visse typer hysteroskopi. I slike tilfeller kan legen strekke livmorhalsen med medisiner som mykgjør livmorhalsen eller ved å sette inn en tynn stang som kalles en laminaria i livmorhalsen. Den laminaria utvides gradvis ved å absorbere væsken i livmorhalsen din, forårsaker livmorhalsen til å åpne.

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren
Under en D & C, får du enten generell, regional eller lokal anestesi. Du og legen din vil avgjøre dette før prosedyren, og valget vil avhenge av årsaken til D & C og din medisinske historie.

 • Narkose. Legen gir deg en bedøvelse gjennom enten en pustemaske eller en intravenøs (IV) kateter. IV kan plasseres i en blodåre i din hånd, arm eller nakke. Bedøvelsen fører til bevisstløshet under inngrepet, slik at du ikke føler noen smerte. Du kan ha en puste rør inn gjennom munnen og inn i luftrøret for å sikre at du puster riktig. Generell anestesi slapper musklene, noe som gjør det lettere for legen å utføre en bekken eksamen.
 • Regional anestesi. Legen injiserer en bedøvelse inn i området rundt ryggmargen. Dette blokkerer noen smerter under inngrepet. Du kan også bli bedøvet fra medisin gitt gjennom en IV.
 • Lokalbedøvelse. Legen injiserer en bedøvelse direkte inn i og rundt livmorhalsen for å nummen området. Du får også en beroligende fra en IV.

Under prosedyren, ligger du på ryggen med bena i stigbøyler. Din lege setter inn et spekulum inn i skjeden din, som under en bekken eksamen, for å se livmorhalsen. Legen deretter utvider sakte livmorhalsen ved å sette inn en rekke tykkere og tykkere stenger i livmorhalsen din før det er tilstrekkelig åpnet, vanligvis til mellom seks og ni millimeter i diameter. Legen deretter setter inn kyrette og begynner å fjerne vev. Fordi du er enten ubevisst eller bedøvet under dette, bør du ikke føle noe ubehag. En D & C tar vanligvis ca 15 til 30 minutter.

Etter inngrepet
Du tilbringer noen timer i et hvilerom etter at D & C, slik at legen kan overvåke deg for vaginale blødninger eller andre komplikasjoner. Dette gir deg også tid til å begynne å utvinne fra anestesi.

Hvis du hadde narkose, kan du:

 • Bli kvalm
 • Spy
 • Har sår hals hvis et rør ble satt inn i luftrøret for å hjelpe deg å puste

Hvis du fikk narkose eller IV sedasjon, kan du være døsig i flere timer.

Andre vanlige bivirkninger av et D & C kan vare noen dager og omfatter:

 • Mild kramper
 • Spotting eller lett blødning

Kramper kan behandles med medisiner som ibuprofen (Advil, Motrin, andre).

Perforering av livmoren. Skade på livmorhalsen.
Perforering av livmoren. Skade på livmorhalsen.

Det er viktig å ikke sette noe i skjeden din før livmorhalsen går tilbake til sin normale størrelse. Dette er fordi bakterier kan komme inn på livmoren mens livmorhalsen er utvidet og forårsake en infeksjon. Spør legen din når du kan gjenoppta seksuell aktivitet eller bruk tamponger igjen.

Hvis du hadde en D & C på grunn av en spontanabort, snakk med legen din om når det er trygt å begynne å prøve å bli gravid igjen.

Din livmor må bygge et nytt fôr etter en D & C, så neste periode kan ikke komme i tide.

Se også

Resultater

Legen vil gjøre en avtale med deg kort tid etter at D & C for å diskutere resultatene av Vevstestene eller av selve inngrepet.

Se også