Dupuytrens kontraktur

Definisjon

Dupuytrens (du-PWE-tranz) kontraktur er en hånd misdannelse som vanligvis utvikler seg langsomt, over år. Dupuytrens kontraktur påvirker et lag av vev som ligger under huden på håndflaten. Knops vev skjema under huden - til slutt danner en tykk ledning som kan trekke ett eller flere av fingrene i en bøyd stilling.

Når dette skjer, kan fingrene berørt av Dupuytrens kontraktur ikke rettes helt, noe som kan komplisere hverdagslige aktiviteter som å plassere hendene i lommene, ta på seg hansker eller håndhilse.

Dupuytrens kontraktur rammer oftest ringfingeren og lillefingeren, og forekommer oftest hos eldre menn av nordeuropeisk avstamning. En rekke behandlinger er tilgjengelig for å bremse utviklingen av Dupuytrens kontraktur og lindre symptomer.

Symptomer

Dupuytrens kontraktur utvikler seg vanligvis langsomt, over år. Noen ganger kan det utvikle seg over uker eller måneder. I noen mennesker utvikler det jevnt og trutt, og i andre kan den starte og stoppe.

Dupuytrens kontraktur begynner vanligvis som en fortykkelse av huden på håndflaten din. Som Dupuytrens kontraktur utvikler seg, kan huden på håndflaten din vises rynket eller dimpled. En fast klump av vev kan dannes på håndflaten. Dette klump kan være følsom for berøring, men er vanligvis ikke smertefull.

I senere stadier av Dupuytrens kontraktur, kan snorer av vev skjema under huden på håndflaten og strekker seg opp til fingrene. Som disse ledningene stramme, kan fingrene trekkes mot håndflaten din, noen ganger alvorlig.

Ringfingeren og lillefingeren er mest berørt, selv om langfingeren også kan være involvert. Bare sjelden er det tommelen og pekefingeren berørt. Dupuytrens kontraktur kan oppstå i begge hender, men ene hånden er vanligvis påvirket mer alvorlig enn den andre.

Årsaker

Legene vet ikke hva som forårsaker Dupuytrens kontraktur. Noen forskere har spekulert i at det kan være assosiert med en autoimmun reaksjon, hvor en personens immunsystem angriper sitt eget kroppsvev. Dupuytrens forekommer ofte i samspill med forhold som forårsaker kontrakturer i andre deler av kroppen, for eksempel føttene eller penis.

Se også

Risikofaktorer

En rekke faktorer antas å øke risikoen for sykdommen, inkludert:

 • Alder. Dupuytrens kontraktur forekommer oftest etter fylte 50 år.
 • Sexlivet ditt. Menn er mer sannsynlig å utvikle Dupuytrens og å ha mer alvorlige kontrakturer enn kvinner.
 • Herkomst. Folk i nordeuropeisk avstamning har høyere risiko for sykdommen.
 • Familiens historie. Dupuytrens kontraktur går ofte i familier.
 • Tobakk og alkohol. Røyking er assosiert med økt risiko for Dupuytrens kontraktur, kanskje på grunn av mikroskopiske endringer i blodkar forårsaket av røyking. Alkoholinntak også er forbundet med Dupuytren-.
 • Diabetes. Personer med diabetes er rapportert å ha en økt risiko for Dupuytrens kontraktur.

Se også

Komplikasjoner

Dupuytrens kontraktur kan gjøre det vanskelig å utføre visse funksjoner ved hjelp av hånden din. Siden tommelen og pekefingeren er vanligvis ikke berørt, mange mennesker ikke opplever mye ulempe eller uførhet med fine aktiviteter som skriving. Men som Dupuytrens kontraktur utvikler seg, kan det begrense din evne til å fullt ut åpne hånden og gjøre det vanskelig å fatte store gjenstander eller å få hånden inn i trange steder.

Forberedelser til din avtale

Dupuytrens kontraktur. Tobakk og alkohol.
Dupuytrens kontraktur. Tobakk og alkohol.

Mens du kan i utgangspunktet ta med symptomer til seg oppmerksomheten til fastlegen din, kan han eller hun henvise deg til en ortopedisk kirurg.

Hva du kan gjøre
Før avtale, kan det være lurt å skrive en liste som gir svar på følgende spørsmål:

 • Har du en familiehistorie med dette problemet?
 • Hvilken behandling har du allerede prøvd? Har de hjelpe?
 • Hvilke medisiner og kosttilskudd tar du regelmessig?

Hva du kan forvente fra legen din
Legen din kan spørre noen av de følgende spørsmålene:

 • Når begynte symptomene begynner?
 • Har de blitt verre?
 • Er din hånd smertefullt?
 • Hvordan påvirker kontraktur med dag-til-dag oppgaver?

Tester og diagnose

Under fysisk eksamen, vil legen visuelt inspisere hendene nøye, sammenligne dem med hverandre og se etter eventuelle rynker på huden av håndflatene. Han eller hun vil også trykke på forskjellige deler av hendene og fingrene for å sjekke for herdet knop eller band av vev.

I de fleste tilfeller kan legene diagnostisere Dupuytrens kontraktur rett og slett ved å se på og føle hendene. Andre tester er sjelden nødvendig.

Se også

Behandlinger og medisiner

Hvis sykdommen utvikler seg langsomt, forårsaker ingen smerter og har liten innvirkning på din evne til å bruke hendene til daglige gjøremål, kan det hende du ikke trenger behandling. I stedet kan du velge å vente og se om Dupuytrens kontraktur utvikler seg.

Behandlingen innebærer å fjerne eller bryte fra hverandre de bånd som trekker fingrene inn mot håndflaten. Dette kan gjøres på flere forskjellige måter. Valget av prosedyren avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene dine og eventuelle andre helseproblemer du måtte ha.

Needling
Denne teknikken bruker en nål, inn gjennom huden, å punktere og "break" ledningen av vev som er kontrahering en finger. Kontrakturer ofte gjenta seg, men prosedyren kan gjentas. De viktigste fordelene ved nålingen teknikk er at det ikke er noen innsnitt, kan det gjøres på flere fingre på samme tid, og vanligvis meget lite fysisk terapi er nødvendig etterpå. Den viktigste ulempen er at den ikke kan benyttes i noen steder i fingeren, fordi dette kan skade en nerve eller sene.

Enzym injeksjoner
Injisere en type enzym i den stramme snoren i håndflaten kan mildne og svekke den - slik at legen din for å senere manipulere hånden i et forsøk på å bryte ledningen og rette fingrene. Fordelene og ulempene av enzymet injeksjon er lik nåling, bortsett fra at enzymet injeksjon kan være mer smertefull innledningsvis.

Kirurgi
Et annet alternativ er å kirurgisk fjerne vev i håndflaten rammet av sykdommen. Dette kan være utfordrende fordi det er vanskelig å identifisere vev i svært tidlige stadier av sykdommen. Sykt vev kan også feste til huden, noe som gjør det vanskelig å fjerne, og øke sjansene for tilbakefall.

Den største fordelen til kirurgi er at det resulterer i en mer fullstendig felles utgivelse enn det som tilbys av nålen eller enzym metoder. De største ulempene er at fysioterapi er vanligvis nødvendig etter operasjonen, og utvinning tid kan være lengre.

I enkelte alvorlige tilfeller, kirurger fjerne alt vev sannsynlig å bli påvirket av Dupuytrens kontraktur, inkludert den vedlagte huden. I disse tilfellene kan en skin graft vil være nødvendig for å dekke det åpne såret. Denne operasjon er den mest invasiv alternativ og har den lengste restitusjonstid. Folk vanligvis krever måneder med intensiv fysioterapi etterpå.

Livsstil og hjem rettsmidler

Hvis du har mild Dupuytrens kontraktur, kan du:

 • Strekk fingrene. Forsiktig bøye fingrene bakover fra håndflaten. En måte å gjøre dette på er å plassere fingrene på kanten av et bord, håndflaten ned, og løft håndflaten oppover etter hvert som du holder fingrene flatt på bordet.
 • Bruk massasje og varme. Før stretching, varme opp hendene med en microwavable varme pakke og deretter massere håndflatene med lanolin krem.
 • Beskytt hendene. Unngå et stramt grep på verktøy ved å bygge opp håndtakene med pipe isolasjon eller pute tape. Bruk hansker med tung padding under tunge fatte oppgaver.