Ernæring og sunt kosthold

Kostfiber: avgjørende for et sunt kosthold

Fiber gir mange helsemessige fordeler. Her er hvordan å passe mer inn i kostholdet ditt.

Spis mer fiber. Du har sikkert hørt det før. Men vet du hvorfor fiber er så bra for helsen din?

Kostfiber - finnes hovedsakelig i frukt, grønnsaker, hele korn og belgfrukter - er kanskje mest kjent for sin evne til å forebygge eller lindre forstoppelse. Men mat som inneholder fiber kan gi andre helsemessige fordeler også, som bidrar til å opprettholde en sunn vekt og redusere risikoen for diabetes og hjertesykdommer.

Valg av velsmakende mat som gir fiber er ikke vanskelig. Finn ut hvor mye kostfiber du trenger, de matvarer som inneholder det, og hvordan du legger dem til måltider og snacks.

Hva er kostfiber?

Kostfiber, også kjent som grovfôr eller bulk, omfatter alle deler av planteføde som kroppen ikke kan fordøye eller absorbere. I motsetning til andre mat komponenter, for eksempel fett, proteiner eller karbohydrater - som kroppen bryter ned og absorberer - fiber ikke er fordøyd av kroppen din. I stedet går det relativt intakt gjennom magen, tynntarmen, tykktarmen og ut av kroppen din.

Fiber er ofte klassifisert som løselig (den oppløses i vann) eller uløselig (det opphever ikke):

 • Løselig fiber. Denne type fiber oppløses i vann for å danne en gel-lignende materiale. Det kan bidra til å senke kolesterolet og blodsukkeret. Løselig fiber finnes i havre, erter, bønner, epler, sitrusfrukter, gulrøtter, bygg og psyllium.
 • Uløselig fiber. Denne typen fiber fremmer bevegelse av materialet gjennom fordøyelsessystemet og øker krakk bulk, så det kan være til nytte for dem som sliter med forstoppelse eller uregelmessig avføring. Hel-hvetemel, hvetekli, nøtter, bønner og grønnsaker, for eksempel blomkål, grønne bønner og poteter, er gode kilder til uløselige fiber.

De fleste plante-baserte matvarer, for eksempel havregryn og bønner, inneholder både løselig og uløselig fiber. Imidlertid varierer mengden av hver type i forskjellige anlegg matvarer. For å få størst helsegevinst, spise et bredt utvalg av high-fiber matvarer.

Fordelene ved en høy-fiber diett

Et fiberrikt kosthold har mange fordeler, som inkluderer:

 • Normaliserer avføring. Kostfiber øker vekt og størrelse på avføringen og myker opp. En klumpete avføring er lettere å passere, redusere sjansen for forstoppelse. Hvis du har løs, vandig avføring, kan fiber også bidra til å stivne krakk fordi det absorberer vann og legger bulk til avføring.
 • Bidrar til å opprettholde tarmen helse. Et fiberrikt kosthold kan redusere risikoen for å utvikle hemoroider og små poser i tykktarm (divertikkelsykdom). Noen fibre er gjæret i kolon. Forskere ser på hvordan dette kan spille en rolle i å forebygge sykdommer i tykktarmen.
 • Senker kolesterolnivået. Løselig fiber finnes i bønner, kan havre, linfrø og havrekli hjelpe lavere totale kolesterolnivået i blodet ved å senke low-density lipoprotein, eller "dårlig" kolesterol nivåer. Studiene har også vist at fiber kan ha andre hjerte-helsemessige fordeler, slik som reduksjon av blodtrykk og inflammasjon.
 • Bidrar til å kontrollere blodsukkernivået hos personer med diabetes, fiber -. Spesielt løselig fiber - kan bremse opptaket av sukker og bidra til å forbedre blodsukkernivået. En sunn diett som inneholder uløselig fiber kan også redusere risikoen for å utvikle type 2 diabetes.
 • Hjelpemidler for å oppnå en sunn vekt. High-fiber matvarer generelt krever mer tygging tid, noe som gir kroppen din tid til å registrere når du ikke lenger er sulten, så er du mindre sannsynlig å overspise. Også, pleier en høy fiber diett for å lage et måltid føles større og somle lenger, slik at du holder full for en større mengde tid. Og fiberrikt kosthold har også en tendens til å være mindre "energi tett", som betyr at de har færre kalorier for det samme volumet av mat.

En annen fordel tilskrives kostfiber er forebygging av tykktarmskreft. Imidlertid er det bevis for at fiber reduserer kolorektal kreft blandet.

Hvor mye fiber trenger du?

Hvor mye fiber trenger du hver dag? The Institute of Medicine, som gir science-baserte råd når det gjelder medisin og helse, gir følgende daglige anbefalinger for voksne:

50 år eller yngre 51 år eller eldre
Menn 38 gram 30 gram
Kvinner 25 gram 21 gram

Institute of Medicine, 2012

Se også

Kostfiber: avgjørende for et sunt kosthold

Din beste fiber valg

Hvis du ikke får nok fiber hver dag, kan det hende du trenger å øke inntaket. Gode ​​valg er:

 • Grove kornvarer
 • Frukt
 • Grønnsaker
 • Bønner, erter og andre belgfrukter
 • Nøtter og frø

Raffinert eller bearbeidet mat - for eksempel hermetisert frukt og grønnsaker, masse-fri juice, hvitt brød og pasta, og ikke-hel-korn korn - er lavere i fiber. Kornet-raffineringsprosessen fjerner ytre strøk (kli) fra korn, som senker sin fiber innhold. Tilsvarende fjerne huden fra frukt og grønnsaker minsker deres fiberinnhold.

Fiber kosttilskudd og beriket mat

Hele matvarer fremfor fiber kosttilskudd er generelt bedre. Fibertilskudd - som metamucil, Citrucel og fibercon - gir ikke utvalg av fiber, vitaminer, mineraler og andre nyttige næringsstoffer som matvarer gjøre.

Imidlertid kan noen mennesker fortsatt trenger en fiber supplement hvis endringer i kostholdet ikke er tilstrekkelig eller om de har visse medisinske tilstander, som for eksempel forstoppelse, diaré eller irritabel tarm syndrom. Alltid sjekke med legen din hvis du føler at du trenger å ta fibertilskudd.

Fiber er også lagt til noen matvarer. Men det er ennå ikke klart hvis det legges fiber gir de samme helsemessige fordelene som naturlig forekommende kilder.

Tips for montering på fiber

Trenger ideer for å legge mer fiber til måltider og snacks? Prøv disse forslagene:

 • . Hoppe-start på dagen Til frokost velger en høy-fiber frokostblanding - 5 eller flere gram fiber om servering. Sats på korn med "fullkorn", "kli" eller "fiber" i navnet. Eller legge til et par spiseskjeer med ubehandlet hvetekli til din favoritt frokostblanding.
 • Bytt til hele korn. Konsumere minst halvparten av alle korn som hele korn. Se etter brød som liste hel hvete, hel-hvetemel eller annen fullkorn som første ingrediens på etiketten. Se etter en merkevare med minst 2 gram kostfiber en porsjon. Eksperimenter med brun ris, villris, bygg, hel-hvete pasta og bulgur.
 • Bulk opp bakevarer. Innbytter hele korn mel for halvparten eller hele hvetemel når bakervarer. Hel-korn mel er tyngre enn hvitt mel. I gjær brød, bruke litt mer gjær eller la deigen heve lenger. Når du bruker bakepulver, øke den med en teskje for hver 3 kopper sammalt mel. Prøv å legge knust kli frokostblandinger, ubehandlet hvetekli eller ukokt havregryn til muffins, kjeks og kaker.
 • Miks det opp. Legg pre-cut ferske eller frosne grønnsaker til supper og sauser. For eksempel, hakket blanding frossen brokkoli i forberedt spaghetti saus eller kaste fersk baby gulrøtter i stuinger.
 • Få en etappe opp med belgfrukter. Bønner, erter og linser er gode kilder til fiber. Legg kidneybønner til hermetisert suppe eller en grønn salat. Eller lage nachos med refried svarte bønner, masse friske grønnsaker, hel-hvete tortilla chips og salsa.
 • Spis frukt til hvert måltid. Epler, bananer, appelsiner, pærer og bær er gode kilder til fiber.
 • Gjør snacks teller. Fersk frukt, rå grønnsaker, fettfattig popcorn og hele korn crackere er alle gode valg. En og annen håndfull nøtter eller tørket frukt er også et sunt, fiberrikt snacks - selv være klar over at nøtter og tørket frukt er høy i kalorier.
Ernæring og sunt kosthold. Normaliserer avføring.
Ernæring og sunt kosthold. Normaliserer avføring.

High-fiber matvarer er bra for helsen din. Men å legge for mye fiber for fort kan fremme intestinal gass, abdominal oppblåsthet og kramper. Øk fiber i kostholdet ditt gradvis over en periode på noen uker. Dette gjør at de naturlige bakterier i fordøyelsessystemet til å tilpasse seg endringen.

Også, drikke rikelig med vann. Fiber fungerer best når den absorberer vann, noe som gjør avføringen myk og klumpete.

Se også