Første trimester screening

Definisjon

Første trimester screening er en prenatal test som gir tidlig informasjon om en baby risiko for visse kromosomavvik forhold - Down syndrom (trisomi 21) og Edwards syndrom (trisomi 18).

Første trimester screening har to trinn:

  • En blodprøve for å måle nivåene av to svangerskap-spesifikke stoffer i morens blod - svangerskapet-assosiert plasma protein-A og humant choriongonadotropin
  • En ultralyd-undersøkelse for å måle størrelsen av det felt i vev på baksiden av barnets hals (nuchal)

Typisk blir første trimester screening utført mellom uke 11 og 14 av graviditeten - selv om en form for screening kan gjøres så tidlig som i ni uker.

Ved hjelp av din alder og resultatene av blodprøve og ultralyd, kan helsepersonell måle din risiko for å bære en baby som har Down syndrom eller Edwards syndrom.

Hvis risikoen er lavt, kan første trimester screening tilby forsikring om en sunn graviditet.

Hvis risikonivået er moderat eller høy, kan du velge å følge første trimester screening med en annen test som er mer definitive.

Se også

Hvorfor det er gjort

Første trimester screening er gjort for å evaluere risiko for å bære en baby som har Down syndrom. Testen gir også informasjon om risikoen for Edwards syndrom.

Down syndrom fører livslang svekkelser i mental og sosial utvikling, samt ulike fysiske bekymringer. Edwards syndrom fører til mer alvorlige forsinkelser og er ofte dødelig etter alder 1.

Første trimester screening vurderer ikke risikoen for nevralrørsdefekter, for eksempel ryggmargsbrokk.

Fordi første trimester screening kan gjøres tidligere enn de fleste andre prenatal screening tester, vil du ha resultatene tidlig i svangerskapet. Dette vil gi deg mer tid til å ta beslutninger om ytterligere diagnostiske tester, medisinsk behandling og i løpet av svangerskapet. Hvis babyen er diagnostisert med Downs syndrom, vil du også ha mer tid til å forberede muligheten for omsorg for et barn som har spesielle behov.

Andre tester kan gjøres senere i svangerskapet.

Et eksempel er quad-skjermen, en blodprøve som er vanligvis gjort mellom uke 15 og 20 i svangerskapet. Den quad-skjermen kan vurdere din risiko for å bære en baby som har Down syndrom eller Edwards syndrom, samt nevralrørsdefekter, for eksempel ryggmargsbrokk.

Noen helsepersonell velger å kombinere resultatene av første trimester screening med quad-skjermen - selv om du ikke vil lære de endelige resultatene til begge testene er gjennomført og analysert.

Husk at første trimester screening valgfritt. Testresultatene bare indikere om du har en økt risiko for å bære en baby som har Down syndrom eller Edwards syndrom, ikke om barnet faktisk har en av disse forholdene.

Før screening, tenke på hva resultatet vil bety for deg. Vurder om screening vil være verdt noen angst det kan føre til, eller om du vil håndtere din graviditet forskjellig avhengig av resultatene.

Du kan også vurdere hvilket nivå av risiko ville være nok for deg å velge en mer invasiv oppfølging test.

Se også

Risiko

Første trimester screening er en rutinemessig prenatal screening test. Testen utgjør ingen risiko for spontanabort eller andre svangerskapskomplikasjoner.

Se også

Hvordan du forbereder

Du trenger ikke å gjøre noe spesielt for å forberede første trimester screening. Du kan spise og drikke normalt før både blodprøve og ultralyd eksamen.

Se også

Hva du kan forvente

Første trimester screening inkluderer en blodprøve og en ultralyd eksamen.

Under blodprøve, tar et medlem av helsevesenet team en blodprøve ved å stikke en nål i en blodåre i armen. Blodprøven blir sendt til et laboratorium for analyse. Du kan gå tilbake til dine vanlige aktiviteter umiddelbart.

For ultralyd eksamen, vil du ligge på ryggen på en eksamen bordet. Helsepersonell eller en ultralyd tekniker vil plassere en slank, tryllestav-lignende enhet i skjeden din til å sende ut lydbølger og samle refleksjoner. De reflekterte lydbølgene blir digitalt konvertert til bilder på en skjerm. Helsepersonell eller tekniker vil bruke disse bildene for å måle størrelsen på klaring i vevet på baksiden av babyens hals.

Ultralyden kan ta opptil en time. Det gjør ikke vondt, og du kan gå tilbake til dine vanlige aktiviteter umiddelbart.

Testresultatene er vanligvis tilgjengelig i mindre enn en uke.

Se også

Resultater

Din helsepersonell vil bruke din alder og resultatene av blodprøve og ultralyd eksamen for å måle din risiko for å bære en baby som har Down syndrom eller Edwards syndrom. Andre faktorer - som din personlige eller familiens helse historie - også kan påvirke risikoen.

Første trimester screening Resultatene er angitt som positiv eller negativ, og også som en sannsynlighet, for eksempel 1 i 5000 risiko for å bære en baby som har Downs syndrom. Generelt blir prøven ansett som positiv dersom risikoen er en i 300 eller høyere.

Første trimester screening identifiserer riktig om lag 85 prosent av kvinnene som bærer en baby som har Down syndrom. Om fem prosent av kvinner har et falskt positivt resultat, noe som betyr at testresultatet er positivt, men barnet faktisk ikke har Down syndrom.

Når du tenker på dine testresultater, husk at første trimester screening bare viser det samlede risiko for å bære en baby som har Down syndrom eller Edwards syndrom. En lav-risiko resultat garanterer ikke at barnet ditt ikke vil ha en av disse forholdene. Likeledes gjør en høy-risiko resultatet ikke garantere at barnet vil bli født med en av disse forholdene.

Ofte positive testresultater er en invitasjon til å vurdere sekundær testing. For eksempel:

  • . Invasiv prenatal testing Denne nye blodprøve analyserer fosterets DNA sirkulerer i blodet ditt til å måle din risiko for å bære en baby som har Down syndrom, samt diverse andre kromosomavvik forhold - kanskje hjelpe deg å unngå testing som er mer invasive.
  • Chorionic villus sampling (CVS). CVS kan brukes til å diagnostisere kromosomavvik forhold, for eksempel Downs syndrom. Under CVS, som vanligvis gjøres i løpet av første trimester, er en prøve av vev fra morkaken fjernes for testing. CVS utgjør en liten risiko for spontanabort.
  • Fostervannsprøve. Amniocentese kan brukes til å diagnostisere både kromosomale tilstander, som for eksempel Down syndrom, og nevralrørsdefekter, for eksempel ryggmargsbrokk. Under fostervannsprøve, som vanligvis gjøres i løpet av andre trimester, er en prøve av fostervannet fjernet fra livmor for testing. Som CVS, utgjør fostervannsprøve en liten risiko for spontanabort.
Første trimester screening. Invasiv prenatal testing.
Første trimester screening. Invasiv prenatal testing.

Helsepersonell eller en genetisk rådgiveren vil hjelpe deg å forstå måleresultatene og hva resultatene betyr for svangerskapet.

Se også