Grenblokk

Definisjon

Grenblokk er en tilstand der det er en forsinkelse eller hindring langs veien som elektriske impulser reise for å gjøre ditt hjerte slå. Forsinkelsen eller blokkering kan oppstå på veien som sender elektriske impulser til venstre eller høyre side av hjertet ditt.

Grenblokk noen ganger gjør det vanskeligere for hjertet å pumpe blodet effektivt gjennom sirkulasjonssystemet.

Det finnes ingen spesifikk behandling for grenblokk selv. Imidlertid vil eventuelle underliggende helsetilstand som forårsaket grenblokk, for eksempel hjertesykdom, trenger å bli behandlet. Noen ganger er grenblokk assosiert med andre problemer i hjertets elektriske system som kan føre til farlig sakte hjerteslag som trenger behandling med en midlertidig eller permanent pacemaker.

Symptomer

I de fleste gjør grenblokk ikke forårsake noen symptomer. Noen ganger trenger folk med tilstanden ikke engang vet at de har en grenblokk.

For dem som har symptomer, kan det for eksempel:

 • Besvimelse (synkope)
 • Følelsen som om du kommer til å besvime (presyncope)
 • Å ha en langsom hjerterytme (bradykardi)

Når bør du oppsøke lege
Hvis du har besvimt, bør du oppsøke lege for å utelukke eventuelle alvorlige, underliggende årsakene.

Hvis du har hjertesykdom, eller hvis legen din har allerede diagnostisert deg som har grenblokk, spør legen din hvor ofte du bør ha oppfølging besøk. Du ønsker kanskje å gjennomføre en medisinsk advarsel kort som identifiserer deg som har grenblokk i tilfelle du er sett i en nødsituasjon av en lege som ikke er kjent med din medisinske historie.

Årsaker

Normalt elektriske impulser i ditt hjerte muskel signalisere det å slå (kontrakt). Disse impulsene reise langs en vei, inkludert en slank klynge av kardiale fibre av hjertets elektriske system. Et område av disse fibrene kalles bunt av Hans. Denne pakken deler seg i to grener - retten og venstre bunter - en for hver av hjertens to nederste kammer (ventriklene).

Dersom ett eller begge av disse gren bunter som er blitt skadet - på grunn av et hjerteinfarkt, for eksempel - denne endringen kan hindre at hjerte fra å slå seg normalt. Hjertets elektriske impulser som gjør ditt hjerte slå kan bli redusert ned eller blokkert. Når dette skjer, ditt hjerte ventriklene ikke lenger kontrakt i perfekt koordinert med hverandre.

Den underliggende årsaken til bunt grenen blokker kan variere avhengig av om venstre eller høyre bunt grenen er berørt. De fleste tilfeller av venstre grenblokk skyldes noen form for hjertesykdom. Noen mennesker med høyre grenblokk har ikke noen andre åpenbare hjerteproblemer. Spesifikke årsaker kan omfatte:

Venstre grenblokk

 • Hjertesykdom
 • Hjertesvikt
 • Fortykket, stivnet eller svekket hjertemuskelen (kardiomyopati)
 • Høyt blodtrykk (hypertensjon)
Grenblokk. Venstre grenblokk.
Grenblokk. Venstre grenblokk.

Høyre grenblokk

 • Et hjerte abnormitet som er tilstede ved fødselen (medfødt) - som atrieseptumdefekt, et hull i veggen som skiller de øverste hjertekamrene
 • Et hjerteinfarkt (hjerteinfarkt)
 • En viral eller bakteriell infeksjon i hjertemuskelen (myokarditt)
 • Høyt blodtrykk (hypertensjon)
 • Arrvev som utvikler seg etter hjerteoperasjon
 • En blodpropp i lungene (lungeemboli)

Komplikasjoner

Den viktigste komplikasjon av grenblokk er en langsom hjertefrekvens, som noen ganger kan kreve en pacemaker. En langsom hjerterytme kan oppstå om blokkeringen er på høyre eller venstre side av hjertet ditt.

Personer som har et hjerteinfarkt, og utvikle en grenblokk har en høyere sjanse for komplikasjoner, inkludert plutselig hjertedød, enn gjør folk som har hjerteinfarkt og ikke utvikle en grenblokk. Noen mennesker med grenblokk etter et hjerteinfarkt trenger en midlertidig eller permanent pacemaker.

Fordi grenblokk påvirker den elektriske aktiviteten i hjertet ditt, kan det noen ganger komplisere nøyaktig diagnose av andre hjertesykdommer, spesielt hjerteinfarkt, og føre til forsinkelser i forsvarlig forvaltning av disse problemene.

Forberedelser til din avtale

Du er sannsynligvis å starte med først å se familien din lege eller en allmennpraktiker. Men du kan da bli henvist til en lege som er spesialist i hjertesykdommer (kardiolog).

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Vær oppmerksom på eventuelle pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjøre avtale, sørg for å spørre om det er noe du trenger å gjøre på forhånd, for eksempel begrense inntak av koffein før å ha hjerte funksjonstester.
 • Skriv ned alle symptomene du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til grunnen som du har planlagt avtalen.
 • Skriv ned viktig personlig informasjon, inkludert eventuelle store påkjenninger eller nylige forandringer i livet.
 • Lag en liste over alle medisiner, vitaminer og kosttilskudd som du tar. Skriv også ned den dosen du tar.
 • Be et familiemedlem eller en venn til å komme med deg, hvis det er mulig. Noen ganger kan det være vanskelig å huske all informasjon gitt til deg under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid med legen din. For grenblokk, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hva er den mest sannsynlige årsaken til mine symptomer?
 • Er det andre mulige årsaker til symptomene mine?
 • Hva slags tester trenger jeg? Har disse testene krever ingen spesielle forberedelser?
 • Hvilke behandlinger er tilgjengelige, og som du anbefaler?
 • Vil grenblokk tilbake etter behandling?
 • Hvilke typer av bivirkninger kan jeg forvente av behandling?
 • Er det noen alternativer til den primære tilnærmingen som du antyder?
 • Jeg har andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere dem sammen?
 • Er det noen begrensninger som jeg trenger å følge?
 • Er det et generisk alternativ til den medisinen du forskrivning meg?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder du anbefaler å besøke?

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan spørre:

 • Når fikk du først begynner opplever symptomer?
 • Virker noe for å forbedre dine symptomer?
 • Hva, om noe, ser ut til å forverre symptomene dine?
 • Har en lege noen gang fortalt deg at du har en grenblokk?

Tester og diagnose

Elektrokardiogram
Et elektrokardiogram (EKG) er testen brukes til å diagnostisere koronar arteriesykdom. Denne ikke-invasiv test er en elektrisk registrering av hjertets aktivitet. I denne testen plasserer en tekniker sonder på huden på brystet som viser mønstrene av elektriske impulser gjennom ditt hjerte som bølge mønstre. Unormalt i bølgene kan indikere tilstedeværelse av grenblokk. Disse elektriske mønstre kan også vise til om blokken påvirker høyre eller venstre bunt grenen.

Forberedelser til din avtale. Høyre grenblokk.
Forberedelser til din avtale. Høyre grenblokk.

Det er også mulig legen din vil oppdage at du har en grenblokk forresten - noe som betyr at tilstanden kan bli funnet mens du har et EKG for å diagnostisere en annen hjertesykdom.

Ekkokardiogram
Når du har blitt diagnostisert med grenblokk, kan legen bestille andre tester, for eksempel en ekkokardiogram. En ekkokardiogram bruker lydbølger for å produsere bilder av hjertet. En echocardiogram tillater legen å vise den kompliserte bevegelse av hjertet i bevegelse. En ekkokardiogram gir detaljerte bilder av hjertets struktur og viser tykkelsen på hjertemuskelen din og om hjerteklaffene beveger seg normalt. Medfødte hjertefeil, for eksempel et hull mellom de øvre hjertekamrene (atrieseptumdefekt), kan diagnostiseres med en ekkokardiogram.

Behandlinger og medisiner

Det finnes ingen spesifikk behandling for mange tilfeller av grenblokk. De fleste mennesker med grenblokk er symptomfri og ikke trenger behandling.

Men hvis du har en underliggende hjerte tilstand som forårsaker grenblokk, er behandling av den underliggende tilstanden anbefales. Behandling av underliggende forhold kan innebære å bruke medisiner for å redusere høyt blodtrykk eller redusere effekten av hjertesvikt, eller bruken av en koronar angioplastikk å åpne opp arterien som fører til hjertet ditt.

Og, hvis du har tegn eller symptomer som besvimelse, kan legen anbefale en kunstig pacemaker for å holde pulsen regelmessig.

Kunstige pacemakere
For noen mennesker med grenblokk og en historie med besvimelse, kan leger anbefale implantere en kunstig pacemaker. Dette pacemaker er en kompakt enhet som er implantert under huden på øvre del av brystet (intern pacemaker).

Interne pacemakere er plassert nær kragebeinet din under operasjonen utført med lokalbedøvelse. Pacemakeren generator kobles til ledninger som går inn i hjertet ditt. Pacemakeren gir elektriske impulser når det er nødvendig for å holde hjertet slå regelmessig. Disse enhetene har sensorer som kan oppdage når hjertet ditt går for sakte og trenger et signal fra pacemakeren for å gjøre ditt hjerte slå.

Hvis du trenger en pacemaker, kan legen forklare eventuelle forholdsregler du må ta for å holde enheten fungerer som den skal, og for å redusere risiko forbundet med bruken.

Forebygging

Noen former for grenblokk kan ikke forebygges. Men å holde hjertet sunt generelt hjelper forebygge forhold som øker risikoen for grenblokk, for eksempel koronarsykdom. For å redusere risikoen for koronar sykdom som kan føre til grenblokk, kan du:

 • Slutte å røyke hvis du er en røyker
 • Reduser kosttilskudd kolesterol og fett i måltidene dine
 • Hold vekten på normale nivåer
 • Tren regelmessig, sikter til minst 30 minutter med moderat trening de fleste dagene i uken
 • Kontrollere eventuelle underliggende helsemessige forhold, for eksempel høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes