Gul feber

Definisjon

Gul feber er en virusinfeksjon spres av en bestemt art av mygg. Det er mest vanlig i områder av Afrika og Sør-Europa, og rammer reisende til og beboere i disse områdene.

Gul feber. Informasjon som må samles på forhånd.
Gul feber. Informasjon som må samles på forhånd.

I milde tilfeller fører gul feber feber, hodepine, kvalme og oppkast. Men gul feber kan bli mer alvorlig, forårsaker hjerte, lever og nyre problemer sammen med blødninger (blødninger). Opptil 50 prosent av personer med mer alvorlig form av gul feber dø av sykdommen.

Det finnes ingen spesifikk behandling for gul feber. Men å få en gulfebervaksine før du reiser til et område der viruset er kjent for å eksistere kan beskytte deg mot sykdommen.

Se også

Symptomer

I løpet av de første 3-6 dager etter at du har kontrahert gul feber - inkubasjonstiden - vil du ikke opplever noen tegn eller symptomer. Etter dette, går viruset en akutt fase, og deretter, i noen tilfeller, en giftig fase som kan være livstruende.

Akuttfasen
Når den gule feber viruset kommer inn i akuttfasen, kan du oppleve tegn og symptomer inkludert:

 • Feber
 • Hodepine
 • Muskelsmerter, spesielt i ryggen og knærne
 • Kvalme, oppkast eller begge deler
 • Tap av matlyst
 • Svimmelhet
 • Røde øyne, ansikt eller tunge

Disse symptomene vanligvis bedre og er borte i løpet av noen dager.

Giftig fase
Selv om tegn og symptomer kan forsvinne for en dag eller to etter den akutte fasen, noen mennesker med akutt gulfeber deretter inn et giftig fase. Under den giftige fase, akutte tegn og symptomer avkastning og mer-alvorlige og livstruende seg også vises. Disse kan omfatte:

 • Gulfarging av hud og det hvite i øynene (gulsott)
 • Abdominal smerte og brekninger, noen ganger av blod
 • Redusert vannlating
 • Blødning fra nese, munn og øyne
 • Hjerte dysfunksjon (arytmi)
 • Lever og nyresvikt
 • Brain dysfunction, inkludert delirium, kramper og koma

Den giftige fasen av gul feber kan være dødelig.

Når bør du oppsøke lege
Gjør en avtale for å se din lege fire til seks uker før du reiser til et område hvor gul feber er kjent å forekomme. Hvis du ikke har så mye tid til å forberede seg, ringe legen uansett. Legen din vil hjelpe deg å avgjøre om du trenger vaksiner og kan gi generell veiledning om hvordan du beskytter din helse i utlandet.

Søk medisinsk hjelp hvis du nylig har reist til et område hvor gul feber er kjent å forekomme, og du utvikle alvorlige tegn eller symptomer på sykdommen. Hvis du utvikler milde symptomer, ringe legen.

Se også

Årsaker

Gul feber er forårsaket av et virus som spres ved Aedes aegypti mygg. Disse myggene trives i og nær menneskelig boliger hvor de hekker i selv de reneste vann. De fleste tilfeller av gulfeber forekommer i Afrika sør for Sahara og tropisk Sør-Europa.

Mennesker og aper er oftest smittet med gul feber virus. Mygg overføre viruset frem og tilbake mellom aper, mennesker eller begge. Når et myggstikk et menneske eller ape infisert med gul feber, går viruset myggen blodet og sirkulerer før bosetting i spyttkjertlene. Når det infiserte mygg biter annen ape eller human, går viruset deretter vertens blodbanen, hvor det kan føre til sykdom.

Se også

Risikofaktorer

Du kan stå i fare for sykdommen hvis du reiser til et område hvor myggen fortsette å bære den gule feber virus. Disse områdene omfatter Afrika sør for Sahara og tropisk Sør-Europa.

Selv om det ikke finnes aktuelle rapporter om smittede mennesker i disse områdene, betyr det ikke at du er uten risiko. Det er mulig at lokale bestander er blitt vaksinert og er beskyttet mot sykdommen, eller at tilfeller av gulfeber bare ikke har blitt oppdaget og offisielt rapportert.

Forberedelser til din avtale. Pre-avtale begrensninger.
Forberedelser til din avtale. Pre-avtale begrensninger.

Hvis du planlegger å reise til disse områdene, kan du beskytte deg selv ved å få en gulfebervaksine minst 10 til 14 dager før du reiser.

Hvem som helst kan bli smittet med den gule feber virus, men eldre voksne har større risiko for å få alvorlig syk.

Se også

Komplikasjoner

Gul feber resulterer i døden for 20 til 50 prosent av dem som utvikler alvorlig sykdom. Døden inntreffer vanligvis i løpet av to uker fra starten av infeksjonen. Komplikasjoner under den giftige fase av en gul feber infeksjon inkluderer nyre-og leversvikt, gulsott, delirium og koma.

Folk som overlever infeksjonen gjenopprette gradvis over en periode på flere uker til måneder, vanligvis uten betydelig organskade. I løpet av denne tiden en person kan oppleve trøtthet og gulsott. Andre komplikasjoner inkluderer sekundære bakterielle infeksjoner, slik som lungebetennelse eller blodinfeksjoner.

Se også

Forberedelser til din avtale

Ring legen din dersom du har nylig kommet tilbake fra reise i utlandet og utvikle milde symptomer som ligner på de som oppstår med gul feber. Hvis symptomene er alvorlige, gå til legevakten eller ringe 911 eller ditt lokale nødnummer.

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar, og vet hva du kan forvente fra legen din.

Informasjon som må samles på forhånd

 • Pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjør din avtale, spør om det er noen restriksjoner du må følge i tiden frem til ditt besøk. Legen vil ikke være i stand til å bekrefte gul feber uten en blodprøve, og kan anbefale å ta skritt for å redusere risikoen for å overføre en mulig smittsom sykdom til andre.
 • Symptom historie. Skriv ned eventuelle symptomer du har opplevd, og hvor lenge.
 • Nylig eksponering for mulige smittekilder. Sørg for å beskrive internasjonale turer i detalj, inkludert de landene du har besøkt og datoene, samt eventuelle kontaktlinser du kan ha hatt med mygg.
 • Medisinsk historie. Lag en liste over viktige medisinske opplysninger, inkludert andre forhold som du blir behandlet og eventuelle medisiner, vitaminer eller kosttilskudd du nå tar. Legen må også kjenne din vaksinasjon historie.
 • Spørsmål å spørre legen din. Skriv ned dine spørsmål på forhånd slik at du kan få mest mulig ut av din tid med legen din.

Listen antyder nedenfor spørsmål å ta opp med legen din om gulfeber. Ikke nøl med å stille flere spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

 • Har jeg gul feber?
 • Er det noen andre mulige årsaker til symptomene mine?
 • Hva slags tester trenger jeg?
 • Finnes behandlinger tilgjengelig for å hjelpe meg komme?
 • Hvor lenge forventer du en full gjenoppretting vil ta?
 • Når kan jeg gå tilbake til jobb eller skole?
 • Er jeg i fare for noen langsiktige komplikasjoner fra gul feber?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å snakke om i dybden. Legen din kan spørre:

 • Hva er symptomene dine?
 • Når fikk du først begynner opplever symptomer?
 • Har dine symptomer så ut til å bli stadig bedre eller verre?
 • Visste symptomene dine kort bli bedre og deretter komme tilbake?
 • Har du nylig reiste utenlands? Hvor?
 • Ble du utsatt for mygg når du reiser?
 • Visste du oppdaterer vaksiner før du reiser?
 • Er du blir behandlet for andre medisinske tilstander?
 • Er du for tiden tar noen medisiner?

Se også

Tester og diagnose

Diagnostisering gul feber basert på tegn og symptomer kan være vanskelig fordi tidlig i utviklingen, kan infeksjonen være lett forveksles med malaria, tyfus, denguefeber og andre viral hemoragisk feber.

Å diagnostisere tilstanden din, legen din vil sannsynligvis:

 • Stille spørsmål om din medisinske og reise historie
 • Samle en blodprøve for å teste

Hvis du har gul feber, kan blodet avsløre selve viruset. Hvis ikke, blodprøver kjent som enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) og polymerasekjedereaksjon (PCR) kan også detektere antigener og antistoffer som er spesifikke mot viruset. Resultatene av disse testene er kanskje ikke tilgjengelig i flere dager.

Se også

Behandlinger og medisiner

Ingen antivirale medisiner har vist seg nyttig i behandling av gul feber. Som et resultat, består i behandling av primært støttende seg på et sykehus. Dette inkluderer å gi væske og oksygen, opprettholde tilstrekkelig blodtrykk, erstatte blodtap, gi dialyse for nyresvikt, og behandle eventuelle andre infeksjoner som utvikler. Noen mennesker får blodoverføring i plasma for å erstatte blod proteiner som forbedrer blodpropp.

Hvis du har gulfeber, kan du også bli holdt borte fra mygg, for å unngå å overføre sykdommen til andre.

Se også

Forebygging

Vaksine
En trygg og svært effektiv vaksine hindrer gul feber. Gul feber er kjent for å være til stede i Afrika sør for Sahara og deler av Sør-Europa. Snakk med legen din om du trenger gulfebervaksine minst 10 til 14 dager før du reiser til disse områdene, eller hvis du er bosatt i en av dem. Noen av disse landene krever et gyldig sertifikat for vaksinasjon for å komme inn i landet.

En enkelt dose av vaksine gir beskyttelse i minst 10 år. Bivirkninger av gulfebervaksine er vanligvis milde, varer i fem til ti dager, og kan være hodepine, lavgradig feber, muskelsmerter, tretthet og sårhet på injeksjonsstedet. Mer-betydelige reaksjoner - som utvikling av et syndrom som ligner på faktiske gul feber, hjernebetennelse (encefalitt) eller død - kan forekomme, oftest hos spedbarn og eldre voksne. Vaksinen anses tryggest for de mellom 9 måneder og 60 år.

Snakk med legen din om hvorvidt gulfebervaksine er hensiktsmessig hvis barnet er yngre enn ni måneder, hvis du har et svekket immunforsvar (immunsupprimerte), eller hvis du er eldre enn 60 år.

Mygg beskyttelse
I tillegg til å få vaksinen, kan du beskytte deg selv mot gul feber ved å beskytte deg mot mygg.

For å redusere eksponering for mygg:

 • Unngå unødvendig utendørs aktivitet når myggen er mest aktiv.
 • Bruk langermede skjorter og lange bukser når du går inn i mygg-infested områder.
 • Bo i air-condition eller godt skjermet bolig.

Å avverge mygg med frastøtende, bruker begge av følgende:

 • Nonskin frastøtende. Påfør permetrin-holdig myggmiddel på klærne, skoene, camping utstyr og seng netting. Du kan kjøpe noen klesplagg og utstyr forbehandlet med permetrin. Permetrin er ikke ment for bruk på huden din.
 • Skin frastøtende. Produkter med aktive ingredienser DEET eller picaridin gir den mest langvarige hudbeskyttelse. Velg konsentrasjonen basert på timer med beskyttelsen du trenger. Generelt høyere konsentrasjoner varer lenger. Husk at kjemiske insektmidler kan være giftig, og bruk kun det beløpet som trengs for den tiden du vil være utendørs. Ikke bruk DEET på hendene av små barn eller spedbarn under to måneders alder. I stedet dekke babyens barnevogn eller lekegrind med myggnetting når du er utenfor.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, tilbyr olje av sitron eucalyptus, et mer naturlig produkt, samme beskyttelse som DEET når det brukes i lignende konsentrasjoner. Imidlertid bør disse produktene ikke brukes på barn yngre enn 3 år.

Se også