Høyt blodtrykk (hypertensjon)

Høyt blodtrykk og sex: overvinne utfordringene

Behandling for høyt blodtrykk og tilfredshet med sex kan gå hånd i hånd - hvis du er åpen om problemet, og jobber tett med legen din.

Høyt blodtrykk har ofte ingen tegn eller symptomer. Men innvirkning på ditt sexliv kan være åpenbar. Selv om seksuell aktivitet er sannsynligvis ikke utgjør en umiddelbar trussel for helsen din - for eksempel et hjerteinfarkt - høyt blodtrykk kan påvirke din generelle tilfredshet med sex.

En kobling mellom høyt blodtrykk og seksuelle problemer er bevist hos menn. For kvinner som har redusert seksuell tilfredsstillelse, er det ennå ikke bevist at høyt blodtrykk er å klandre.

Utfordringer for menn

Over tid, høyt blodtrykk skader slimhinnen i blodårene og forårsaker arterier å stivne og smale (aterosklerose), begrenser blodstrømmen. Dette betyr mindre blod er i stand til å strømme til penis. For enkelte menn, gjør nedsatt blodstrøm er det vanskelig å oppnå og opprettholde ereksjon - ofte referert til som erektil dysfunksjon. Problemet er ganske vanlig.

Selv en enkelt episode av erektil dysfunksjon kan føre til angst. Frykter at det skal skje igjen kan føre menn til å unngå sex - og påvirke forholdet til sin seksuelle partner.

Høyt blodtrykk kan også forstyrre utløsning og redusere seksuell lyst. Noen ganger medisiner som brukes til å behandle høyt blodtrykk har lignende effekter.

Utfordringer for kvinner

Høyt blodtrykk effekt på seksuelle problemer hos kvinner er ikke godt forstått. Men det er mulig at høyt blodtrykk kan påvirke en kvinnes sexliv.

Høyt blodtrykk kan redusere blodstrømmen til vagina. For noen kvinner, fører dette til en nedgang i seksuell lyst eller opphisselse, vaginal tørrhet, eller vansker med å oppnå orgasme. Forbedre opphisselse og smøring kan hjelpe. Som menn, kan kvinner oppleve angst og forholdet problemer på grunn av seksuell dysfunksjon. Kvinner bør snakke med legen sin hvis de opplever disse vanskelighetene.

Høyt blodtrykk medisiner bivirkninger hos menn: seksuelle problemer

Høyt blodtrykk medisiner som kan forårsake seksuell dysfunksjon som bivirkning inkluderer:

 • Vann piller (diuretika). Diuretika kan redusere kraftig blodstrøm til penis, noe som gjør det vanskelig å oppnå ereksjon. De kan også tømme kroppen av sink, som er nødvendig for å gjøre testosteron.
 • Betablokkere. Disse medisiner kan påvirke nervesystemet reaksjon som forårsaker ereksjon. Betablokkere kan også gjøre det vanskelig for arteriene i penis til å utvide (utvider seg) for å slippe inn nok blodtilførsel til å forårsake en ereksjon.

For å redusere risikoen for bivirkninger fra disse medikamentene, inkludert seksuelle problemer, ta medisiner som foreskrevet. Hvis du fortsatt har bivirkninger, snakk med legen din om andre mulige medisiner som kan ha færre bivirkninger.

Medisiner mindre sannsynlighet for å forårsake seksuelle bivirkninger

Hvis seksuelle bivirkninger vedvarer, spør legen din om andre medisiner alternativer. Noen høyt blodtrykk medisiner er mindre sannsynlighet for å forårsake seksuelle bivirkninger, for eksempel:

 • Angiotensin-converting enzyme (ACE) hemmere
 • Kalsiumblokkere
 • Angiotensin II-reseptorblokkere
 • Alfablokkere

For å hjelpe legen velge den mest hensiktsmessige medisiner for deg, fortell ham eller henne alle andre medisiner du tar nå - inkludert urte kosttilskudd og over-the-counter narkotika. Noen ganger kan en bestemt kombinasjon av medisiner eller kosttilskudd bidrar til seksuelle problemer.

Hvis legen sier det er OK, kan du være i stand til å slutte å ta blodtrykket medisiner midlertidig for å se om ditt sexliv blir bedre. Å sørge for at blodtrykket holder seg innenfor et trygt område, kan det hende du trenger hyppige blodtrykksmålinger mens du ikke tar den blodtrykkssenkende medisiner som kan være årsaken til seksuelle problemer. Noen ganger kan dette gjøres med et hjem blodtrykket overvåking enheten.

Se også

Høyt blodtrykk og sex: overvinne utfordringene

Erektil dysfunksjon narkotika og høyt blodtrykk

Menn vurderer medisiner for erektil dysfunksjon bør sjekke med legen sin først. Det er vanligvis trygt å kombinere erektil dysfunksjon narkotika sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) og tadalafil (Cialis) med høyt blodtrykk medisiner.

Tar disse stoffene med nitrater, tatt enten regelmessig for brystsmerter eller i en nødsituasjon setting, kan føre til en farlig fall i blodtrykket.

Vær ærlig med legen din

Hvis du har høyt blodtrykk, du vanligvis ikke trenger å leve med et tap av seksuell tilfredsstillelse. Begynne med å snakke med legen din. Jo mer legen din vet om deg, jo bedre han eller hun kan behandle høyt blodtrykk - og hjelpe deg å opprettholde et tilfredsstillende sexliv. Vær forberedt på å svare på spørsmål legen din kan be, for eksempel:

 • Hvilke medisiner tar du?
 • Har ditt forhold til din seksualpartner endret nylig?
 • Har du følt deg deprimert?
 • Er du møter mer stress enn vanlig?

Fremme generell helse

Ved å gjøre sunne livsstilsvalg, kan du senke blodtrykket og potensielt forbedre sexlivet ditt liv. Sunn livsstil valg inkluderer:

 • Ikke røyke eller bruke tobakk
 • Spise sunn mat
 • Redusere mengden av salt i kosten
 • Å miste ekstra pounds
 • Trene regelmessig

Selvfølgelig kan en slankere kropp øke selvtilliten din og hjelpe deg å føle deg mer attraktiv, som også kan forbedre sexlivet ditt liv.

Sette scenen for tilfredsstillende sex

Din seksuelle responsen kan variere med følelser om din partner og innstillingen der sex forekommer. For å oppmuntre tilfredsstillende sex, initiere sex når du og din partner føler seg avslappet. Utforske ulike måter å være fysisk intim, som for eksempel massasje eller varme soaks i karet. Dele med hverandre hvilke typer seksuell aktivitet du liker mest. Du kan oppleve at åpen kommunikasjon er den beste måten å oppnå seksuell tilfredsstillelse.

Se også