Hulrom / tannråte

Definisjon

Hulrom er permanent skadet områder i den harde overflaten av tennene dine som utvikler seg til små åpninger eller hull. Hulrom, også kalt tannråte eller karies, er forårsaket av en kombinasjon av faktorer, inkludert bakterier i munnen, ikke rengjøring tennene godt, hyppige snacking og nipper sukkerholdige drikker.

Hulrom og tannråte er blant verdens mest vanlige helseproblemer. De er spesielt vanlig hos barn, ungdom og eldre voksne. Men alle som har tenner kan få hull i tennene, inkludert spedbarn.

Hvis hulrom ikke er behandlet, får de større og påvirker dypere lag av tennene. De kan føre til alvorlig tannpine, infeksjon og tap av tenner. Vanlige tannlege besøk og god munnhygiene vaner gå en lang vei mot å forebygge hull i tennene og tannråte.

Symptomer

Tegn og symptomer på hulrom og tannråte variere avhengig av deres omfang og plassering. Når et hulrom er bare begynnelsen, kan du ikke ha noen symptomer i det hele tatt. Men tannlegen kan være i stand til å se at forfallet er i ferd med og anbefale tiltak for å holde den fra å bli verre.

Som forfallet blir større, kan det føre til slike tegn og symptomer som:

 • Tannverk
 • Ising i tennene
 • Mild til skarp smerte når du spiser eller drikker noe søtt, varmt eller kaldt
 • Synlige hull eller groper i tennene
 • Smerte når du bite ned
 • Pus rundt en tann, spesielt når du trykker på tannkjøttet

Når bør du oppsøke en tannlege
Du kan ikke være klar over at et hulrom er forming, så besøker tannlegen regelmessig er din beste beskyttelse mot hull i tennene og tannråte. Dersom du opplever tannpine eller munn smerte - felles kjennetegn på hulrom - gå til tannlegen så fort som mulig.

Hvis et hulrom behandles før det begynner å forårsake smerte, har du sannsynligvis ikke trenger omfattende behandling. Det er derfor det er viktig å ha regelmessige tannlege helsen og rengjorde selv når munnen føles fint. Innen du merker symptomer, er skaden verre.

Se også

Årsaker

Hulrom er forårsaket av tannråte - en prosess som skjer over tid. Det begynner som handlingen av bakterier skader den harde overflaten (emalje) på tennene, en prosess som kan oppstå uten noen merkbar ubehag. Decay kan deretter videre til de dypere lag av tennene i følgende trinn:

 • Plakk former. Din munn, som mange andre deler av kroppen din, inneholder naturlig mange typer bakterier. Noen av disse bakteriene trives på mat og drikke som inneholder visse former for sukker, også kjent som gjæringsdyktig karbohydrater. Når disse sukker ikke er ryddet av tennene, bakteriene raskt begynne fôring på dem og produsere syrer. Bakteriene, syrer, matrester og spytt deretter danne inn plakk - en klebrig film som strøk tennene. Hvis du kjører tungen sammen tennene, kan du være i stand til å føle denne plakett danner flere timer etter at du har børstet. Plakett blir litt grovere og er mer synlig på de bakerste tennene, spesielt nær tannkjøttet.
 • Plakk angrep. Den syrer i plakett fjerne mineraler i tannen din er hardt, ytre emalje. Dette erosjon fører til små åpninger eller hull i emalje - den første fasen av hulrom. Når deler av emaljen er slitt bort, kan bakterier og syre nå neste lag på tennene, kalt dentin. Dette laget er mykere og mindre motstandsdyktig mot syre enn emalje.
 • Destruction fortsetter. Som tannråte fortsetter, bakterier og syre fortsette sin marsj gjennom tennene, flytting ved siden av den indre tann materiale (cellulose) som inneholder nerver og blodårer. Massen blir hovne og irritert fra bakterier. Benet støtter din tann også kan påvirkes. Når forfallet avanserer til dette omfanget, kan det hende du har alvorlig tannpine, følsomhet, smerte når bite eller andre symptomer. Kroppen din kan også svare på disse bakterielle inntrengere ved å sende hvite blodlegemer til å bekjempe infeksjonen. Dette kan resultere i en tann abscess.

Risikofaktorer

Hulrom er en av våre vanligste verdensomspennende helseproblemer. Alle som har tenner er i fare for å få dem, men følgende faktorer kan øke risikoen:

 • Tooth plassering. Decay oftest forekommer i de bakerste tennene (jekslene og premolarer). Disse tennene har mange riller, groper og kroker som er bra for sliping mat - men de kan også samle matrester. Som et resultat, er de vanskeligere å holde rent enn dine jevnere og mer tilgjengelig fortennene. Mellom dine hardt å nå tilbake tenner, kan plakk bygge og bakterier kan trives, produserer syre som ødelegger tannemaljen.
 • Visse matvarer og drikke. Noen matvarer og drikke er mer sannsynlig enn andre til å forårsake forråtnelse. Matvarer som klamrer seg til tennene i lang tid, for eksempel melk, iskrem, honning, sukker, brus, rosiner og annen tørket frukt, kaker, kjeks, hard candy, pust mints, tørr kornblanding og chips, er mer sannsynlig å forårsake forråtnelse enn er matvarer som er lett vasket bort av spytt.
 • Hyppig snacking eller sipping. Når du stadig matbit eller nippe til brus, gir du munnen bakterier mer drivstoff for å produsere syrer som angriper tennene og bære dem ned.
 • Bedtime spedbarnsernæring. Foreldre og foresatte oppfordres til ikke å gi babyer sengetid flasker fylt med melk, morsmelkerstatning, juice eller andre sukkerholdige væsker. Disse drikker vil forbli på tennene i flere timer mens babyen sover, skaffe mat til forfall-bakterier. Denne skaden er ofte kalt baby flaske tannråte. La en pjokk som er overgangen fra en flaske vandre rundt drikker fra en "tut" cup kan forårsake liknende skade.
 • Utilstrekkelig tannpuss. Hvis du ikke pusser tennene snart etter å ha spist og drukket, kan plakk skjemaer raskt og de ​​første stadier av forfall begynne.
 • . Ikke får nok fluor Fluor er et naturlig forekommende mineral som bidrar til å unngå hull i tennene - og kan til og med reversere de tidligste stadiene av tannskader - ved å hjelpe tennene reparere seg selv. På grunn av sine fordeler for tennene, er fluor nå lagt til mange offentlige vannforsyninger. Det er også en vanlig ingrediens i tannkrem og munnskyllevann. Hvis du drikker flaskevann eller filtrert vann som ikke inneholder fluor, kan du gå glipp av sin beskyttende fordeler. På den annen side kan noen flaske vann inneholder tilsatt fluor. Hvis drikkevann og tann omsorg produkter også inneholder fluor, er det mulig at babyer og barn kunne få for mye. Snakk med tannlegen din - og barnets tannlege - om den totale mengden av fluor du kan få fra din lokale vannforsyning og andre kilder.
 • Yngre eller eldre alder. I Europa, hulrom er den vanligste kroniske sykdommen blant barn og tenåringer. Eldre voksne er også høyere risiko som flere av oss holde tennene våre som vi alder. Over tid kan tennene slites ned og tannkjøttet kan svekkes, noe som gjør tennene mer utsatt for rot forfall. Tannrøtter er naturligvis dekket med et belegg som kalles cementum, men cementum er raskt tapt når roten overflate utsettes. Den underliggende dentin er mykere enn emalje og mer utsatt for forråtnelse. Eldre voksne også kan bruke flere medisiner som kan redusere spytt flyt, noe som øker risikoen for tannråte.
 • Munntørrhet. Munntørrhet er forårsaket av en mangel på spytt, noe som bidrar til å forebygge tannråte ved å vaske bort mat og plakk fra tennene. Stoffer som finnes i spytt også hjelpe motvirke syre produsert av forfallet-produserende bakterier og kan også bidra til å reparere tidlig tannråte.
 • Slitte fyllinger eller dental enheter. Gjennom årene kan tannfyllingsmaterialer svekkes, begynne å bryte ned eller utvikle grove kanter. Denne utviklingen kan tillate plakk å bygge opp lettere og gjøre det vanskeligere å fjerne. Fyllinger og dental enheter kan også lekke eller stoppe passer godt, slik at forfallet til å begynne under dem.
 • Spiseforstyrrelser. Anoreksi og bulimi kan føre til betydelige tann erosjon og hulrom. Magesyre fra gjentatte spyling (oppkast) skyller over de tenner og begynner å oppløse emalje. I tillegg er folk med spiseforstyrrelser kan nippe brus eller andre sure drikker i løpet av dagen, noe som også bidrar til å skape en kontinuerlig syrebad over tennene. Spiseforstyrrelser kan også forstyrre spyttproduksjon.
 • Halsbrann. Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), sure oppstøt og halsbrann kan forårsake mage syre å strømme inn i munnen din, iført bort emaljen på tennene. Hvis tannlegen merknader emalje tap og tror ikke dette tapet er forårsaket ved å slipe tennene, bør du kontakte lege for å se om mage reflux er årsaken. Ubehandlet reflux kan forårsake betydelig tannskader som er kostbare å rette opp.
 • Visse kreft behandlinger. Ha stråling til hodet eller halsen kan øke risikoen for hull i tennene ved å redusere spyttproduksjon, som hindrer hulrom-produserende bakterier fra å bli vasket bort. Enkelte kjemoterapi narkotika også har en tendens til å forårsake tørr munn.

Komplikasjoner

Hulrom / tannråte. Når bør du oppsøke en tannlege.
Hulrom / tannråte. Når bør du oppsøke en tannlege.

Hulrom og tannråte er så vanlig at du ikke kan ta dem på alvor. Og du tror kanskje at det ikke spiller noen rolle om barn får hull i tennene i deres baby tenner. Imidlertid kan hulrom og tannråte få alvorlige og varige komplikasjoner, også for barn som ennå ikke har fått sine permanente tenner.

Komplikasjoner kan omfatte:

 • Smerte
 • Tann abscess
 • Tap av tenner
 • Ødelagte tenner
 • Tygge problemer
 • Alvorlige infeksjoner

I tillegg, når hulrom og forfall bli alvorlig og svært smertefull, kan de forstyrre dagliglivet. Smerten kan hindre deg fra å gå på skole eller arbeid, for eksempel. Hvis det er for smertefullt eller vanskelig å tygge eller spise, kan du gå ned i vekt eller utvikle ernæring problemer. Hulrom som påvirker utseendet eller føre til tap av tenner kan påvirke din selvtillit og selvfølelse. I sjeldne tilfeller kan en abscess fra et hulrom forårsake alvorlige eller livstruende infeksjoner når den ikke er skikkelig behandlet.

Se også

Forberedelser til din avtale

De fleste tannleger anbefaler regelmessige kontroller for å identifisere hulrom og andre dental betingelser før de forårsaker plagsomme symptomer og føre til mer alvorlige problemer. Jo raskere du søker behandling, jo bedre sjansene dine for å reversere de tidligste stadiene av tannråte og hindre progresjon.

Hvis du opplever smerte eller følsomhet i tennene, gjør en avtale med tannlegen din så snart som mulig. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og hva du kan forvente fra tannlegen din.

Hva du kan gjøre

 • Lag en liste over alle medisiner, samt noen vitaminer eller kosttilskudd du tar. Pass på at du forteller tannlegen vite om du har noen allergi mot medisiner, eller hvis du noen gang har hatt en dårlig reaksjon på lokalanestetika.
 • Skriv ned spørsmål å spørre tannlegen din.
Forberedelser til din avtale. Destruction fortsetter.
Forberedelser til din avtale. Destruction fortsetter.

Noen grunnleggende spørsmål å spørre tannlegen inkluderer:

 • Må jeg ha et enkelt hulrom, eller trenger jeg en krone eller en rotfylling?
 • Hvor mange besøk vil det ta å behandle denne tannen?
 • Vil smerten gå bort etter dag?
 • Hva kan jeg ta for smerten?
 • Hvor lenge bør jeg vente før jeg spise eller drikke etter dette inngrepet?
 • Er det flere trinn jeg kan ta for å hindre fremtidige hulrom eller for å holde tidlig tannråte blir verre?
 • Inneholder min lokale vannforsyning lagt fluor?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder anbefaler dere?

Hva du kan forvente fra tannlegen din
Tannlegen kan spørre:

 • Vil ekstreme i mat temperatur eller søte matvarer føre til at du smerter?
 • Gjør biting ned din smerte verre?
 • Hvor ofte pusser du tennene? Bruker du en tannkrem med fluor?
 • Bruker du tanntråd regelmessig?
 • Spiser du mye godteri eller drikke sukkerholdig drikke eller brus?
 • Har du merket noen tørrhet i munnen?
 • Hvilke medisiner tar du?

Hva du kan gjøre i mellomtiden
Hvis hulrom og tannråte forårsaker smerte, sensitivitet eller ubehag, er den første tingen å gjøre gjøre en avtale med tannlegen din. Mens du venter på timen din, kan du ta noen skritt for å kontrollere smerte. For eksempel:

 • Ta over-the-counter smertestillende midler, hvis legen din har sagt det er OK for deg
 • Bruk en over-the-counter bedøvelse spesielt designet for å berolige smertefulle tenner
 • Rengjør alle deler av munnen og tenner - ikke unngå smertefulle områder
 • Bruk varmt vann til å pusse tennene
 • Bruk en tannkrem beregnet for sensitive tenner
 • Unngå mat og drikke som er varm, kald eller søt nok til å utløse smerte

Tester og diagnose

Tannlegen kan vanligvis oppdage tannråte enkelt. Han eller hun vil spørre om tann smerter og følsomhet. Tannlegen vil undersøke munnen og tennene og kan sondere med dental instrumenter for å sjekke for myke områder. Du kan også ha dental røntgen, som kan vise omfanget av hulrom og forfall. Tannlegen vil også kunne fortelle deg spesifikt hvilke av de tre typer hulrom du har - glatt overflate, pit og sprekken, eller rot.

Behandlinger og medisiner

Behandling av hull i tennene avhenger av hvor alvorlig de er og din situasjon. Behandlingstilbud omfatter:

 • Fluor behandlinger. Fluor er et mineral som hjelper tennene reparere seg selv på den tidligste fasen av skade. Hvis hulrom er bare å komme i gang, kan en fluor behandling kunne hjelpe gjenopprette tannemaljen. Profesjonelle fluor behandlinger inneholde mer fluor enn det beløpet som finnes i over-the-counter tannkrem og munnskyllevann. Fluor behandlinger kan være i en flytende løsning, gel, skum eller lakk som er børstet på tennene eller plassert i en liten skuff som passer over tennene. Hver behandling tar noen minutter. Tannlegen din kan foreslå å ha periodiske fluor behandlinger.
 • Fyllinger. En fylling er materiale som erstatter morkne områder på tennene når skaden blir permanent. Fyllinger, også kalt restaureringer, er den viktigste behandlingen alternativet når forfallet har kommet utover den tidligste emalje-erosjon scenen. Tannlegen øvelser unna den forfalt del av tannen din, fyller deretter gapet å gjenopprette tannen form. Fyllinger er laget av ulike materialer, som for eksempel tann-farget kompositt harpiks, porselen, eller kombinasjoner av flere materialer. Sølv amalgam inneholde en rekke materialer, inkludert små mengder kvikksølv. Noen mennesker liker ikke å bruke amalgamfyllinger fordi de frykter mulige helseskader fra kvikksølv. Mens medisinske studier har vist disse fyllinger for å være trygg og langvarig, de forblir kontroversielle.
 • Kroner. Dersom du har omfattende forfallet eller svekkede tenner, kan det hende du trenger en krone i stedet for en fylling å behandle hulrom og gjenopprette tann. En krone er en tilpasset utstyrt dekker som erstatter din tannen hele naturlige krone. Tannlegen vil bore bort alt forfalt området og nok av resten av tannen din for å sikre en god passform for kronen. Kronene kan være laget av gull, sammensmeltet porselen eller porselen til metall.
 • Rotfylling. Når forfallet når det indre materialet av tannen din (masse), kan det hende du trenger en rotfylling. I denne prosedyren, er tann massen fjernes og erstattes med en fylling.
 • . Tanntrekking Noen tenner blitt så sterkt forfalne at de ikke kan gjenopprettes - de må fjernes. Å ha en tann trukket ut kan forlate et gap som gjør at de andre tennene til å skifte. Hvis mulig, bør du vurdere å få en bro eller et tannimplantat å erstatte den manglende tannen.

Se også

Forebygging

Selv om dental restaurering teknologi har gjort store fremskritt, er noen form for fylling eller enheten mer sannsynlig at du trenger ekstra arbeid i fremtiden enn en intakt tann. God muntlig og dental hygiene kan bidra til å holde tennene intakt ved å unngå hull i tennene og tannråte. Følg disse tipsene for å forebygge hull i tennene:

 • Børste etter å ha spist eller drukket. Puss tennene minst to ganger om dagen og ideelt etter hvert måltid, bruker fluor-holdig tannkrem. Å rengjøre mellom tennene, tanntråd eller bruke en interdental renere. Hvis du ikke kan pusse etter å ha spist, i det minste prøve å skylle munnen med vann.
 • Skyll munnen. Hvis tannlegen føler du har en høy risiko for å utvikle hull i tennene, kan han eller hun anbefaler at du bruker en munn skyll med fluor.
 • Gå til tannlegen regelmessig. Få profesjonelle tann rengjorde og vanlige muntlige eksamener, noe som kan bidra til å forebygge problemer eller oppdager dem tidlig. Tannlegen kan anbefale en tidsplan som er best for din situasjon.
 • Vurdere dental forseglinger En fugemasse er en beskyttende plastbelegg som er brukt til tyggeflater bakerste tennene -. Tetting av sporene og kroker som har en tendens til å samle mat i tennene mest sannsynlig til å få hull i tennene. Tetningsmasse beskytter tannemaljen fra plakk og syre. Forseglinger kan hjelpe både barn og voksne. The Centers for Disease Control and Prevention anbefaler sterkt silikoner for alle barn i skolealder. Fugemasser vare opp til 10 år før de må byttes ut, selv om de må kontrolleres jevnlig for å sikre at de er fortsatt intakt.
 • Drikk litt vann fra springen. Legge fluor til offentlig vannforsyning har hjulpet redusere tannråte betydelig. Hvis du drikker bare vann på flasker som ikke inneholder fluor, vil du gå glipp av sine fordeler. Pass på å drikke litt vann fra springen, også.
 • Unngå hyppig snacking og sipping. Når du spiser eller drikker noe annet enn vann, hjelpe deg munnen bakterier skaper syrer som kan ødelegge tannemaljen. Hvis du matbit eller drikke i løpet av dagen, tennene er under konstant angrep.
 • Spis tann-sunn mat. Noen matvarer og drikke er bedre for tennene enn andre. Unngå mat som blir sittende fast i et spor og groper i tennene i lange perioder, for eksempel chips, godteri eller kaker. I stedet spiser mat som beskytter tennene, for eksempel ost, som enkelte viser forskning kan bidra til å forebygge hull i tennene, samt frisk frukt og grønnsaker, som øker spytt flyt, og usøtet kaffe, te og sukkerfri tyggegummi, som hjelper vaske bort matrester.
 • Tenk fluor behandlinger. Tannlegen kan anbefale en fluor behandling, spesielt hvis du ikke får nok fluor gjennom fluoridated drikkevann og andre kilder. I en fluor behandling, gjelder tannlegen konsentrert fluor til tennene i flere minutter. Du kan også bruke fluoridated tannkrem eller munnvann.
 • Spør om antibakteriell behandling Hvis du er spesielt utsatt for tannråte -. For eksempel på grunn av en medisinsk tilstand - din tannlege kan anbefale spesielle antibakterielle munnskyllevann eller andre behandlinger for å bidra til å kutte ned på skadelige bakterier i munnen.

Sjekk med din tannlege for å se hvilke metoder som er best for deg.

Se også