Hurthle celle kreft

Definisjon

Hurthle (HEERT-luh) celle kreft er en sjelden form for kreft som påvirker sommerfugl-formet skjoldbruskkjertelen i den fremre delen av den nedre nakke. Skjoldbruskkjertelen utskiller hormoner som er viktig for å regulere kroppens stoffskifte.

Hurthle celle kreft kalles også Hurthle cell carcinoma eller oxyphilic cell carcinoma. Hurthle celle kreft er en av flere typer kreft som påvirker skjoldbruskkjertelen.

Hurthle celle kreft kan være mer aggressiv enn andre typer kreft i skjoldbruskkjertelen. Kirurgi for å fjerne skjoldbruskkjertelen er den vanligste behandlingen for Hurthle celle kreft.

Se også

Symptomer

Tegn og symptomer på Hurthle celle kreft kan omfatte:

 • En raskt voksende klump (nodule) i halsen, like under adamseplet
 • Smerter i nakke eller hals
 • Heshet eller andre endringer i stemmen din
 • Kortpustethet
 • Svelgeproblemer

Disse tegn og symptomer ikke nødvendigvis at du har Hurthle celle kreft. De kan være indikasjoner på andre medisinske forhold - for eksempel betennelse i skjoldbruskkjertelen eller en noncancerous utvidelse av skjoldbruskkjertelen (struma).

Når bør du oppsøke lege
Gjør en avtale med legen din hvis du har tegn eller symptomer som bekymrer deg.

Se også

Årsaker

Det er ikke klart hva som forårsaker Hurthle celle kreft.

Legene vet at kreft begynner når en celle utvikler feil i DNA sin. DNA er det genetiske materialet som inneholder instruksjoner for hver biokjemisk prosess i kroppen din. Når DNA er endret eller skadet, kan disse genene ikke fungere ordentlig og kan forårsake celler til å vokse ut av kontroll og til slutt danne en masse (tumor) av kreft (ondartet) celler.

Se også

Risikofaktorer

Faktorer som øker risikoen for å utvikle Hurthle celle kreft inkluderer:

 • Å være kvinne
 • Eldre alder
 • Strålebehandling mot hode og nakke

Se også

Komplikasjoner

Mulige komplikasjoner av Hurthle celle kreft inkluderer:

 • Problemer med å svelge og puste. Dette kan skje hvis svulsten vokser og presser på spiserøret og luftrøret.
 • Spredning av kreft. Hurthle celle kreft kan spre seg (metastaserer) til andre vev og organer, noe som gjør behandlingen vanskeligere og minsker sjansene for utvinning.

Se også

Forberedelser til din avtale

Start med å lage en avtale med fastlegen din eller en allmennpraktiserende lege hvis du har tegn og symptomer som bekymrer deg. Hvis Hurthle celle kreft er mistenkt, kan du bli henvist til en lege som er spesialist i behandling av skjoldbrusk lidelser (endokrinolog) eller en lege som er spesialist i behandling av kreft (onkolog).

Fordi avtaler kan være kort, er det ofte nyttig å komme godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar, og hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Skriv ned alle symptomene du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til grunnen som du har planlagt avtalen.
 • Skriv ned viktig personlig informasjon, inkludert eventuelle store påkjenninger eller nylige forandringer i livet.
 • Lag en liste over alle medisiner, samt noen vitaminer eller kosttilskudd, som du tar.
 • Vurdere å spørre et familiemedlem eller en venn til å komme med deg. Noen ganger kan det være vanskelig å huske all informasjon gitt til deg under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.
 • Samle informasjon om familien din helse historie, inkludert skjoldbrusk sykdommer og andre sykdommer som kjører i familien din.
Hurthle celle kreft. Problemer med å svelge og puste.
Hurthle celle kreft. Problemer med å svelge og puste.

Din tid med legen din kan være begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For Hurthle celle kreft, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hva er den mest sannsynlige årsaken til mine symptomer?
 • Er det andre mulige årsaker til symptomene mine?
 • Hva slags tester trenger jeg? Har disse testene krever ingen spesielle forberedelser?
 • Hvilke behandlinger er tilgjengelige, og som du anbefaler?
 • Hva er min prognose?
 • Hvilke typer av bivirkninger kan jeg forvente av behandling?
 • Er det noen alternativer til den primære tilnærmingen som du antyder?
 • Jeg har andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere dem sammen?
 • Er det noen kosttilskudd eller aktivitet restriksjoner som jeg trenger å følge?
 • Er det brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg? Hva nettsteder anbefaler dere?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å diskutere punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan spørre:

 • Når fikk du først begynner opplever symptomer?
 • Har symptomene vært kontinuerlig eller sporadisk?
 • Har de blitt verre?
 • Har du noen familie historie av kreft? Hvilken type?
 • Har du noen gang hatt kreft? Hvilken type og hvor ble det behandlet?
 • Har du noen gang fått stråling behandlinger til hodet eller nakken?

Se også

Tester og diagnose

Tester og prosedyrer som brukes til å diagnostisere Hurthle celle kreft inkluderer:

 • Fysisk eksamen av skjoldbruskkjertelen. Legen vil undersøke halsen, sjekke størrelsen på skjoldbruskkjertelen din og se om dine lymfeknuter er hovne.
 • Blodprøver for å sjekke funksjon i skjoldbruskkjertelen. Blodprøver kan avsløre unormalt i din funksjon i skjoldbruskkjertelen som gir legen mer informasjon om din tilstand.
 • Imaging tester. Imaging tester kan hjelpe legen avgjøre om en unormal vekst er til stede i skjoldbruskkjertelen. Ultralyd brukes ofte til å lage bilder av skjoldbruskkjertelen. I andre tilfeller kan imaging tester inkludere datastyrte tomografi (CT), magnetisk resonans imaging (MRI) og positronemisjonstomografi (PET).
 • Fjerne en prøve av skjoldbruskkjertelen vev for testing. Hvis legen finner en svulst på skjoldbruskkjertelen din, kan en biopsi hjelpe avgjøre om svulsten er kreft eller ikke. Under en skjoldbruskkjertelen biopsi, passerer legen en tynn nål gjennom huden på halsen din. Ultralyd kan brukes til å guide nålen inn i svulsten. Nålen er festet til en sprøyte, som brukes til å trekke tilbake thyroideavev gjennom nålen. Prøven blir sendt til et laboratorium hvor det er undersøkt for tegn på kreft.

Se også

Behandlinger og medisiner

Behandling for Hurthle celle kreft kan omfatte:

Kirurgi for å fjerne skjoldbruskkjertelen
Total eller nesten total thyroidectomy er den vanligste behandlingen brukes til Hurthle celle kreft. Under denne operasjonen blir alt eller nesten alt av skjoldbruskkjertelen fjernet. Kirurgen etterlater små kanter av skjoldbruskkjertelen vev nær de tilstøtende biskjoldkjertlene å senke sannsynligheten for parathyroidea skade. Disse små biskjoldkjertlene regulere kroppens kalsium nivå. Omkringliggende lymfeknuter kan fjernes dersom det er mistanke om at kreften har spredd seg til dem.

Den største risikoen forbundet med operasjonen er utilsiktet skade på tilbakevendende laryngeal nerve, noe som kan føre til midlertidig eller permanent heshet eller tap av stemmen din. Andre komplikasjoner omfatter skader på parathyroid, overdreven blødning og infeksjon.

Etter operasjonen for Hurthle celle kreft, vil legen foreskrive hormonet levotyroksin (Levoxyl, Levothroid, andre), som erstatter hormonet ikke lenger blir produsert på grunn av fravær av skjoldbruskkjertelen. Du må ta dette syntetiske hormonet for resten av livet.

Radioaktivt jod terapi
Radioaktivt jod terapi innebærer å svelge en kapsel som inneholder en radioaktiv væske.

Strålebehandling ved hjelp av en kapsel som inneholder radioaktivt jod-131 er ofte foreskrevet etter operasjonen for Hurthle celle kreft. Det kan bidra til å ødelegge enhver mikroskopisk skjoldbruskkjertelen vev som gjenstår etter operasjonen. Til tider kan en høyere dose av radiojod bli brukt til å eliminere eventuelle ondartede celler som har spredt seg til andre deler av kroppen.

Radiojodterapi kan føre til midlertidige bivirkninger som sår hals, tørr munn, redusert smaksopplevelser, nakke ømhet og kvalme.

Strålebehandling
Strålebehandling bruker høy energi bjelker, slik som røntgen, for å drepe kreftceller. Under strålebehandling, er du plassert på et bord med en maskin flyttes rundt deg levere stråling til bestemte punkter på kroppen din. Strålebehandling kan være et alternativ hvis kreftceller igjen etter operasjonen og radioaktivt jod behandling.

Strålebehandling bivirkninger inkluderer en sår hals, en solbrenthet-lignende utslett og tretthet.

Se også

Alternativ medisin

Selv om mange alternative eller nontraditional behandlinger - fra vitaminer til urter - er ofte markedsført for anvendelse i behandling av kreft, har ingen vist seg nyttig i behandling av Hurthle celle kreft eller andre typer av kreft i skjoldbruskkjertelen. Hvis du har spørsmål om et bestemt alternativ behandling, snakk med legen din om mulige risikoer og fordeler ved behandlingen.

Se også

Forebygging

Forberedelser til din avtale. Spredning av kreft.
Forberedelser til din avtale. Spredning av kreft.

Det er få konkrete tiltak du kan ta for å hindre Hurthle celle kreft. Imidlertid kan du være i stand til å redusere risikoen ved å redusere eksponering for stråling fra røntgen og andre kilder når det er mulig.

Se også

Mestring og støtte

En diagnose av Hurthle celle kreft kan være utfordrende og skremmende. Selv når en full utvinning er sannsynlig, kan du bekymre deg for et tilbakefall av sykdommen. Men uansett hva dine bekymringer eller prognose, er du ikke alene. Her er noen strategier og ressurser som kan gjøre håndteringen av denne kreftformen enklere:

 • Vet nok til å ta avgjørelser om din omsorg. Finn ut nok om tilstanden din for å føle seg komfortabel å gjøre behandling beslutninger. Spør legen din om din kreft, samt behandlingstilbud og deres bivirkninger. Jo mer du vet, jo mer sikker på du vil være når det gjelder å ta beslutninger om omsorg. Se etter informasjon på ditt lokale bibliotek og på pålitelige nettsteder. Begynn med National Cancer Institute og den europeiske Cancer Society.
 • Opprettholde en sterk støtte system. Venner og familie kan være dine beste allierte som du møter kreft. De ofte ønsker å hjelpe, så ta dem opp på tilbud for å gjøre måltider eller sørge for transport. Noen ganger bekymring og forståelse av en formell støtte gruppe av kreft overlevende kan tilby en unik type emosjonell støtte og oppmuntring. Du kan også finne deg med å utvikle dype og varige bånd med folk som går gjennom de samme tingene du er. Det er også støtte grupper for familiene til kreft overlevende.
 • Sette fornuftige mål. Ha mål hjelper du føler deg i kontroll og kan gi deg en følelse av formål. Men ikke velge mål du kan umulig nå. Du kan ikke være i stand til å jobbe full tid, for eksempel, men du kan være i stand til å jobbe minst halvparten tid. Faktisk, mange mennesker finner ut at du fortsetter å arbeide kan være nyttig.
 • Ta deg tid for deg selv. Spise godt, slappe av og få nok hvile kan hjelpe bekjempe stress og tretthet av kreft. Også, planlegge for nedetid når du trenger å hvile mer eller begrense hva du gjør.

Se også