Hypnose

Definisjon

Hypnose, også referert til som hypnoterapi eller hypnotiske forslag, er en trance-lignende tilstand der du har økt fokus og konsentrasjon. Hypnose gjøres vanligvis ved hjelp av en terapeut bruke verbal repetisjon og mentale bilder. Når du er under hypnose, du vanligvis føler deg rolig og avslappet, og er mer åpen for forslag.

Hypnose kan brukes til å hjelpe deg med å få kontroll over uønsket atferd eller for å hjelpe deg å takle bedre med angst eller smerter. Det er viktig å vite at selv om du er mer åpen for forslag under hypnose, trenger du ikke mister kontrollen over din oppførsel.

Se også

Hvorfor det er gjort

Hypnoterapi kan være en effektiv metode for å takle stress og angst. Spesielt kan hypnose redusere stress og angst før en medisinsk prosedyre, for eksempel et bryst biopsy.

Hypnose har vært studert i andre forhold, blant annet:

 • Smerte kontroll. Hypnose kan være gunstig for smerter forbundet med kreft, irritabel tarm syndrom, fibromyalgi, kjeveledd problemer, tannbehandling og hodepine.
 • Hetetokter. Hypnose kan lindre symptomene på hetetokter i forbindelse med overgangsalderen.
 • Atferdsendring. Hypnose har blitt brukt med en viss suksess i behandling av søvnløshet, sengevæting, røyking, fedme og fobier.

Se også

Risiko

Hypnose som er utført av en utdannet terapeut eller helsepersonell regnes som et trygt, komplementær og alternativ medisin behandling. Imidlertid kan hypnose ikke være hensiktsmessig hos personer med alvorlig psykisk lidelse.

Bivirkninger til hypnose er sjeldne, men kan omfatte:

 • Hodepine
 • Døsighet eller svimmelhet
 • Angst eller ubehag
 • Opprettelse av falske minner

Vær spesielt forsiktig før du bruker hypnose for alder regresjon for å hjelpe deg gjenoppleve tidligere hendelser i livet ditt. Denne praksisen er fortsatt kontroversiell og har begrenset vitenskapelig dokumentasjon som støtter bruken. Det kan føre til sterke følelser og kan endre dine minner eller føre til opprettelse av falske minner.

Se også

Hvordan du forbereder

Du trenger ikke noen spesielle forberedelser for å gjennomgå hypnose. Men det er en god idé å ha behagelige klær for å hjelpe deg å slappe av. Også, sørg for at du er godt uthvilt, slik at du ikke er tilbøyelig til å sovne i løpet av økten.

Hypnose. Smerte kontroll.
Hypnose. Smerte kontroll.

Vær nøye når du velger en terapeut eller helsepersonell til å utføre hypnose. Få en anbefaling fra noen du stoler på. Lær så mye du kan om noen terapeut du vurderer. Start med å stille spørsmål, for eksempel:

 • Vil du ha opplæring i et felt som psykologi, medisin, sosialt arbeid eller tannlegen?
 • Er du lisensiert i din spesialitet i denne tilstanden?
 • Hvor gikk du på skolen, og der gjorde du din post-graduate trening?
 • Hvor mye trening har du hatt i hypnoterapi og fra hvilke skoler?
 • Hva faglige organisasjoner hører du til?
 • Hvor lenge har du vært i praksis?
 • Hva er dine avgifter?
 • Vil forsikringen dekke dine tjenester?

Se også

Hva du kan forvente

Terapeuten vil forklare prosessen med hypnose og vurdere hva du håper å oppnå. Da terapeuten vil typisk snakke på en skånsom, beroligende tone og beskrive bilder som skaper en følelse av velvære, trygghet og trivsel.

Når du er i et mottakelig tilstand, vil terapeuten foreslå måter for deg å oppnå dine mål, for eksempel å redusere smerte eller eliminere cravings å røyke. Terapeuten kan også hjelpe deg med å visualisere levende, meningsfulle mentale bilder av deg selv nå dine mål.

Når økten er over, enten du er i stand til å bringe deg ut av hypnose eller terapeut hjelper deg avslutte trance-lignende tilstand.

I motsetning til hvordan hypnose er noen ganger portrettert i filmer eller på TV, trenger du ikke mister kontrollen over din oppførsel mens under hypnose. Også, du generelt være klar over og huske hva som skjer under hypnose.

Du kan etter hvert være i stand til å praktisere selvhypnose, der du indusere en tilstand av hypnose i deg selv. Du kan bruke denne ferdigheten som trengs - for eksempel etter en kjemoterapi økt.

Se også

Resultater

Hypnose kan være effektive i å hjelpe folk med å håndtere smerte, stress og angst. Det kan også være effektivt som en del av et omfattende program for å slutte å røyke eller å miste vekt.

Hypnose er ikke riktig for alle, though. For eksempel kan du ikke være i stand til å gå inn i en tilstand av hypnose fullt nok til å gjøre det effektivt. Noen terapeuter mener at jo mer sannsynlig er det å bli hypnotisert, jo mer sannsynlig er det at du vil ha nytte av hypnose.

Se også