Insomnia

Reseptbelagte og OTC sovetabletter

Kjemper søvnløshet natt etter natt kan gjøre deg frustrert og utmattet. Sovepiller kan hjelpe, men de er ikke uten risiko. Få scoop på fordeler og ulemper med søvn hjelpemidler.

Du har fulgt de vanlige tips for å få nok søvn - stikker til en regelmessig, unngå koffein og dagtid naps, trener regelmessig, og håndtere stress. Likevel har det vært uker og en god natts søvn fortsatt ukjent. Er det på tide å vurdere sovepiller?

Over-the-counter søvn hjelpemidler

Før du plukke opp over-the-counter sovetabletter, sjekk med legen din. Legen kan vurdere om en underliggende medisinsk lidelse bidrar til eller forårsaker søvnproblemer.

Det er også en god idé å spørre legen din om over-the-counter sovetabletter vil samhandle med medisiner du tar eller komplisere eksisterende helseproblemer.

Her er en liste over vanlige valg og mulige bivirkninger:

 • Diphenhydramine (Benadryl, Unisom sleepgels). Diphenhydramine er et sederende antihistamin. Bivirkninger kan omfatte dagtid døsighet, munntørrhet, svimmelhet og problemer med hukommelsen.
 • Doxylamine (Unisom SleepTabs). Doxylamine er en sederende antihistamin. Bivirkninger er lik diphenhydramine, inkludert dagtid døsighet, munntørrhet, svimmelhet og problemer med hukommelsen.
 • Melatonin. Hormonet melatonin bidrar til å kontrollere din naturlige døgnrytmen. Noen undersøkelser tyder på at melatonin kosttilskudd kan være nyttig i behandling av jet lag eller redusere tiden det tar å sovne - selv om effekten er vanligvis mild. De mest vanlige bivirkningene omfatter melatonin søvnighet, svimmelhet og hodepine.
 • Valerian. Kosttilskudd laget av denne planten kan redusere tiden det tar å sovne samt fremme bedre søvn totalt. Imidlertid er den aktive bestanddel ikke er klare og potens kan variere. Bivirkninger av vendelrot kosttilskudd kan være hodepine, ubehag i magen, oppstemthet eller uro, og hjerte forstyrrelser.

Hvis søvnproblemer fortsette etter å ha prøvd over-the-counter søvn hjelpemidler, bør du oppsøke lege. Han eller hun kan vurdere om reseptbelagte sovepiller kan være aktuelle for deg.

Se også

Reseptbelagte og OTC sovetabletter

Reseptbelagte sovepiller

Dagens reseptbelagte sovepiller ikke bære samme nivå av risiko for avhengighet og overdoser som sovetabletter fra fortiden. Men risikoen er fortsatt - spesielt for eldre voksne, gravide eller ammende kvinner, og personer med visse medisinske tilstander, inkludert lever-eller nyresykdom.

Søvnløshet. Diphenhydramine (Benadryl, Unisom sleepgels).
Søvnløshet. Diphenhydramine (Benadryl, Unisom sleepgels).

De vanligste bivirkningene med reseptbelagte sovepiller er dagtid døsighet, svimmelhet, kognitiv og motorisk svekkelse, og avhengighet. Langvarig bruk kan være vanedannende, og rebound insomni kan oppstå når medisiner er avviklet. Mindre vanlige bivirkninger er søvn-relatert atferd, som å gå, kjøre og spise mens ikke helt våken. Sørg for å diskutere den potensielle risikoen og fordelene med legen din.

Her er en liste over ofte foreskrevet sovepiller og potensielle bivirkninger:

 • Doxepin (silenor). Selv om den eksakte mekanismen ikke er kjent, er doxepin tenkt å fungere ved å blokkere effekten av histamin i hjernen, slik at du kan holde seg i søvn når du har sovnet. Doxepin kan føre til vektøkning.
 • Estazolam. Estazolam fungerer ved å trykke det sentrale nervesystemet, forårsake sedasjon. Estazolam kan samhandle med mange andre medisiner, og kan være vanedannende.
 • Eszopiclone (lunesta). Eszopiclone virker ved å hjelpe til å øke visse kjemikalier i hjernen som forårsaker søvn. Stoppe eszopiclone brått kan føre til abstinenssymptomer som angst, unormale drømmer, kvalme og oppkast.
 • Ramelteon (Rozerem). Ramelteon fungerer ved å handle på melatonin reseptorer i hjernen, som hjelper deg å sovne. Ramelteon kan samhandle med alkohol.
 • Temazepam (Restoril). Temazepam fungerer ved å trykke det sentrale nervesystemet, forårsake sedasjon. Temazepam kan samhandle med alkohol og mange medisiner, og det kan være vanedannende.
 • Zaleplon (sonata). Zaleplon fungerer ved å trykke det sentrale nervesystemet, forårsake døsighet. Zaleplon kan samhandle med andre medisiner, og kan være vanedannende.
 • Zolpidem (Ambien,, edluar, zolpimist). Zolpidem virker ved å hjelpe til å øke visse kjemikalier i hjernen som forårsaker søvn. Zolpidem kan bli mindre effektive over tid. Nylig den anbefalte dosen for kvinner ble senket på grunn av data som viser at neste dag blod nivåer av stoffet kan være høy nok til å svekke aktiviteter som krever årvåkenhet, for eksempel kjøring.

For å redusere risikoen for bivirkninger og for å bli avhengig av narkotika for å fremme søvn, legen din vil sannsynligvis foreskrive sovetabletter for to til fire uker. Hvis du opplever bivirkninger, som for eksempel følelsen groggy neste dag, snakk med legen din om du må endre dosen eller endre medisiner. Du må kanskje prøve mer enn én resept sovepille før du finner en som er riktig for deg.

Se også