Kjemoterapi

Kjemoterapi og hårtap: hva du kan forvente under behandling

Finn ut hva du kan forvente når det kommer til kjemoterapi og håravfall. Planlegger å bruke din energi bo sunt heller enn å bekymre deg for hvordan du ser ut.

Du kan ikke tenke på hvor viktig håret ditt er før du møter miste den. Og hvis du har kreft og er i ferd med å gjennomgå kjemoterapi, er sjansen for hårtap svært reell. Både menn og kvinner rapporterer hårtap som en av bivirkningene de frykter mest etter å ha blitt diagnostisert med kreft.

Hvorvidt du har hårtap fra kjemoterapi meste avhenger av type og dose av medisiner du får. Men om du kan opprettholde en sunn kropp bilde etter hårtap avhenger mye av din holdning og støtte fra venner og familie.

Kjemoterapi og hårtap: hvorfor oppstår det?

Cellegift er kraftige medisiner som angriper raskt voksende kreftceller. Dessverre er disse stoffene også angripe andre raskt voksende celler i kroppen din - inkludert de i håret røtter.

Kjemoterapi kan forårsake hårtap over hele kroppen - ikke bare på hodebunnen din. Noen ganger øyevipper, øyebryn, armhulen, kjønnshår og andre kroppshår faller også ut. Noen kjemoterapi narkotika er mer sannsynlig enn andre til å føre til hårtap, og forskjellige doser kan forårsake alt fra bare en tynning for å fullføre skallethet. Snakk med din lege eller sykepleier om medisiner du skal ta. Legen eller sykepleieren kan fortelle deg hva du kan forvente.

Heldigvis er mesteparten av tiden håravfall fra kjemoterapi midlertidig. Du kan forvente å regrow håret tre til 10 måneder etter at behandlingen er avsluttet, men håret kan midlertidig være en annen nyanse eller tekstur.

Kjemoterapi og håravfall: hva skal du forvente?

Håret begynner vanligvis faller ut en til tre uker etter at du starter behandling. Det kan falle ut veldig raskt i klumper eller gradvis. Du vil sannsynligvis legge merke til ansamlinger av løs hår på puta, i din hårbørste eller kam, eller i vasken eller dusjen renne. Hodebunnen kan føles ømme.

Din hårtap vil fortsette gjennom hele behandlingen og opp til et par uker etterpå. Enten håret blir tynnere eller du blir helt skallet vil avhenge av behandlingen.

Det kan ta flere uker etter behandling for håret ditt til å komme seg og begynne å vokse igjen. Når håret begynner å vokse igjen, vil det trolig være litt forskjellig fra håret du har tapt. Men forskjellen er vanligvis forbigående. Din nye hår kan ha en annen tekstur eller farge. Det kan være curlier enn det var før, eller det kan være grå til cellene som styrer pigment i håret begynne å fungere igjen.

Kjemoterapi og hårtap: Hårtap kan forebygges?

Ingen behandling finnes som kan garantere at håret ikke faller ut under eller etter kjemoterapi. Den beste måten for deg å håndtere forestående håravfall er å planlegge og fokusere på å gjøre deg komfortabel med din opptreden før, under og etter kreftbehandling.

Flere behandlinger har blitt undersøkt som mulige måter å forhindre håravfall, men ingen har vært helt effektiv, inkludert:

  • Hodebunnen hypotermi (kryoterapi). Under kjemoterapi, er isposer eller lignende enheter plassert på hodet for å bremse blodtilførselen til hodebunnen din. På denne måten kjemoterapi narkotika er mindre sannsynlighet for å ha en effekt på hodebunnen din. Studier av hodebunnen hypotermi har funnet det fungerer noe i de fleste mennesker som har prøvd det. Imidlertid fører prosedyren også en liten risiko for kreft tilbakevendende i hodebunnen, da dette området ikke får samme dose kjemoterapi som resten av kroppen din. Folk som gjennomgår hodebunnen hypotermi rapport følelsen ubehagelig kaldt og ha hodepine.
  • . Minoxidil (Rogaine) Påføring Minoxidil - et stoff godkjent for mønster hårtap hos menn og kvinner - til hodebunnen din før og under kjemoterapi er ikke sannsynlig å hindre håravfall, selv om noen undersøkelser viser det kan få fart på Etterveksten. Mer forskning er nødvendig for å forstå om Minoxidil er effektivt i etterveksten håret etter kreftbehandling.

Se også

Kjemoterapi og hårtap: hva du kan forvente under behandling

Kjemoterapi og hårtap: hvordan gjøre det beste ut av det

Hårtap generelt ikke kan forebygges eller kontrolleres, men det kan administreres. Ta følgende trinn gjennom hele behandlingen for å minimere frustrasjon og angst forbundet med hårtap.

Før behandling

  • Vær skånsom mot håret. Få i vane med å være snill mot håret ditt. Ikke blekemiddel, farge eller perm håret - dette kan svekke den. Air-tørke håret så mye som mulig og unngå oppvarming enheter som curling strykejern og varme valser. Styrking håret ditt nå kan gjøre det mer sannsynlig å bo i hodet ditt litt lenger under behandling.
  • Vurdere å kutte håret. Kort hår har en tendens til å se fyldigere enn langt hår. Så som håret faller ut, vil det ikke være så merkbar hvis du har kort hår. Også, hvis du har langt hår, kan gå short hjelpe deg å gjøre en bedre overgang til totalt hårtap.
  • Plan for et hodeplagg. Nå er det på tide å begynne å tenke på parykker, skjerf eller andre hodeplagg. Enten du velger å bruke et hodeplagg for å skjule håret ditt tap er opp til deg. Men det er lettere å planlegge for det nå heller enn senere. Spør legen din til å skrive en resept for en parykk, kan kostnaden som skal dekkes av helseforsikring.
Kjemoterapi. Hodebunnen hypotermi (kryoterapi).
Kjemoterapi. Hodebunnen hypotermi (kryoterapi).

Under behandling

  • Babyen din gjenværende hår. Fortsett den forsiktige hår strategier gjennom kjemoterapibehandlingen. Bruk en myk børste. Vask håret bare så ofte som nødvendig. Vurder å bruke en mild shampoo.
  • Tenk barbere hodet. Noen rapporterer at deres skalp oppleve kløe, sensitiv og irritert under behandlingen og mens håret er falt ut. Barbere hodet kan redusere irritasjon og spare forlegenhet av Shedding. Noen menn barbere hodet fordi de føler det ser bedre ut enn den flekkvis håravfall de kanskje opplever.
  • Beskytt hodebunnen. Hvis hodet kommer til å bli utsatt for sol eller for kald luft, beskytte den med solkrem eller et hode dekker. Hodebunnen kan være følsomme som du går gjennom behandling, kan så ekstrem kulde eller solskinn lett irritere den. Har ingen hår eller å ha mindre hår kan gjøre deg kald, så et hode som dekker kan gjøre deg mer komfortabel.

Etter behandling

  • Fortsett mild hårpleie. Din nye hår vekst vil være spesielt skjør og sårbar for skader forårsaket av styling produkter og oppvarming enheter. Holde ut på farging eller bleking ditt nye hår før det vokser seg sterkere. Behandling kan skade ditt nye hår og irritere sensitiv hodebunn.
  • Vær tålmodig. Det er sannsynlig at håret kommer tilbake sakte og at det kanskje ikke ser normal med en gang. Men veksten tar tid, og det tar også tid å reparere skaden forårsaket av kreftbehandling.

Kjemoterapi og hårtap: dekke hodet

Dekker hodet som håret faller ut er en rent personlig beslutning. For mange kvinner håret er assosiert med femininitet og helse, slik at de velger å hevde at utseendet med seg en parykk. Andre velger hatter og skjerf. Atter andre velger å ikke dekke hodet i det hele tatt.

Spør legen din eller et sykehus sosialarbeider om ressursene i ditt område for å hjelpe deg å finne den beste hodeplagg for deg. Look Good... Feel Better er et gratis program som gir hår og skjønnhet makeovers og tips til kvinner med kreft. Disse klassene tilbys hele Europa og i flere andre land. Mange klasser tilbys gjennom lokallag i Den europeiske Cancer Society. Look Good... Feel Better også tilbyr kurs for tenåringer med kreft, samt en nettside spesielt for menn.

Strålebehandling kan også føre til hårtap

Strålebehandling angriper også raskt voksende celler i kroppen din, men i motsetning til kjemoterapi, påvirker det bare bestemt område der behandling er konsentrert. Hvis du har stråling mot hodet ditt, vil du sannsynligvis miste håret på hodet.

Håret begynner vanligvis vokser tilbake etter at behandlinger slutt. Men om det vokser tilbake til sin opprinnelige tykkelse og fylde avhenger av behandlingen. Ulike typer stråling og ulike doser vil ha ulik effekt på håret ditt. Høyere doser av stråling kan føre til permanent hårtap. Snakk med legen din om hvilken dose du skal motta, slik at du vet hva du kan forvente.

Strålebehandling påvirker også huden din. Behandlingsområdet er sannsynlig å være rød og kan se solbrent eller brun. Hvis strålebehandling er å hodet ditt, er det en god idé å dekke hodet med en beskyttende lue eller skjerf fordi huden din vil være følsomme for kulde og sollys. Parykker og andre hairpieces kan irritere hodebunnen.

Se også