Kondomer

Definisjon

En mannlig kondom er en tynn skjede plassert over erigert penis og igjen på plass under samleie. Kondomer, også kalt gummi, er en effektiv måte å beskytte deg selv og din partner mot seksuelt overførbare sykdommer (kjønnssykdommer) og for å forhindre graviditet. Kondomer er enkle å bruke, billig og allment tilgjengelig.

Kondomer er vanligvis laget av latex, men noen er laget av polyuretan eller lammeskinn. Latex og polyuretan kondomer gir høyest mulig beskyttelse mot kjønnssykdommer (også kalt seksuelt overførbare infeksjoner). Kondomer er tilgjengelig med eller uten et smøremiddel og kommer i en rekke lengder, former, bredder, tykkelser og farger. Noen kondomer er strukturert for å øke følelsen.

Se også

Hvorfor det er gjort

Hvis du bruker dem riktig hver gang du har sex, kondomer hindre graviditet og overføring av humant immunsviktvirus (HIV), viruset som forårsaker AIDS. Kondomer også redusere risikoen for smitte fra andre seksuelt overførbare sykdommer, for eksempel gonoré og klamydia.

Kondomer har ikke bivirkninger funnet i noen former for kvinnelig prevensjon, for eksempel p-piller eller skudd, eller potensielle komplikasjoner av en intrauterine enhet (IUD). De er tilgjengelige uten resept og er lett å få tak.

Se også

Risiko

Kondomer er generelt trygt og effektivt. Det er imidlertid et par ting du bør vurdere:

 • Kondomer kan utløse en lateksallergi. Reaksjoner på lateks kan inkludere utslett, elveblest, rennende nese og i alvorlige tilfeller, innstramming av luftveiene og tap av blodtrykket. Hvis du eller partneren din er allergisk mot lateks kan en polyuretan eller lammeskinn kondom være et alternativ.
 • Kondomer er ikke idiotsikker. Det er fortsatt en risiko for å få en kjønnssykdom eller bli gravid ved bruk av kondom, spesielt hvis det bryter eller løsner under sex.

Se også

Hvordan du forbereder

Kondomer. Kondomer kan utløse en lateksallergi.
Kondomer. Kondomer kan utløse en lateksallergi.

Kondomer er tilgjengelig uten resept. De er solgt i mange butikker og fra automatene i noen toalettene. Kondomer kan være billigere eller kan være gratis på familieplanlegging klinikker som Planned Parenthood. Skole sykepleiere og universitet helsestasjoner har ofte kondomer tilgjengelig gratis.

Finne en type kondom som fungerer godt for deg kan ta litt prøving og feiling. Passform er viktig. Hvis det er for stramt, er kondom mer sannsynlig å bryte. Hvis det er for løs, kan den skli av. Noen menn synes at kondomer redusere følelse eller er ubehagelig å ha på. Du kan finne at en viss type kondom er mer behagelig for deg eller gir bedre følelse under sex.

Noen kondomer er smurt med nonoksynol-9, betydde et sæddrepende middel for å forhindre graviditet. Men kondomer uten sæddrepende middel synes å være et bedre alternativ for flere grunner:

 • Sæddrepende kondomer ikke synes å være noe mer effektivt enn andre smurte kondomer for å forhindre graviditet.
 • Nonoksynol-9 kan irritere eller skade hud celler i skjeden eller endetarmen. Dette kan potensielt øke risikoen for å få en kjønnssykdom.
 • Sæddrepende middel hjelper ikke beskytte deg eller din partner mot HIV / AIDS eller andre kjønnssykdommer.
 • Sæddrepende kondomer koste mer enn andre typer kondomer og har kortere holdbarhet.

Kondom sikkerhetstips

 • Oppbevar kondomer i et tørt og kjølig sted. Eksponering til luft, varme og lys øker sjansen for at et kondom vil bryte. Ikke holde kondomer i en billfold, baklomme eller hanskerommet i en lengre periode. Friksjon, svette og endringer i temperatur kan føre til kondomer til å bryte ned og bli mindre pålitelig.
 • Kontroller utløpsdatoen. Ikke bruk kondom forbi utløpsdatoen.
 • Sjekk kondomer for skader. Se etter skjørhet, små rifter eller nålestikk hull før du bruker en.
 • Pass på å bruke kun vannbasert smøremidler. Eksempler er Astroglide og KY jelly. Hvis du bruker latex kondomer, ikke bruk olje-baserte smøremidler som vaselin, babyolje, matolje eller lotion. De kan svekke en latex kondom og kan føre til at det å bryte.
 • Bruk aldri kondom. Dette øker risikoen for graviditet og pasninger på kjønnssykdommer.
 • Bruk bare en latex eller polyuretan kondom for å hindre kjønnssykdommer. Lammeskinn kondomer beskytter ikke mot kjønnssykdommer, samt latex eller polyuretan kondomer gjør. Les etiketten på pakken for å se hva kondomet er laget av og om den er merket for STD forebygging.
 • Bruk kondom ved seksuell aktivitet. Dette vil bidra til å beskytte deg mot kjønnssykdommer om du har vaginal, oral eller anal seksuell kontakt.

Se også

Hva du kan forvente

Det er viktig å bruke kondom nøye, riktig og konsekvent. Her er hvordan du skal bruke kondom:

 • Sette på en kondom før noen seksuell kontakt. Husk, kan Kjønnssykdommer overføres og graviditet kan oppstå før mannlig seksuell klimaks (ejakulasjon).
 • Åpne pakken nøye. Ikke bruk tennene eller negler.
 • Smør innsiden og utsiden av kondomet. Dette kan ikke være nødvendig hvis du bruker kondom som er smurt.
 • Trekk forhuden tilbake. Dette er nødvendig hvis du ikke er omskåret.
 • Plasser tuppen av rullet opp kondom over penis. Penis skal være oppreist før du setter på kondomet. Den rullekant bør være på utsiden. Hvis du begynner å sette på kondom og innse at den rullet siden er på innsiden, kaste det bort og bruke et annet kondom.
 • Trykk forsiktig tuppen av kondomet for å fjerne luft. Dette er ikke nødvendig hvis kondomet har et reservoar tips.
 • Ruller kondomet ned. Sørg for at den dekker hele penis.
 • Fjern eventuelle luftbobler. En luft boble kan føre til at kondomet å rive eller falle av.
 • Etter sex, ta tak i bunnen av kondomet før du fjerner den. Dette vil hindre at kondomet løsner før du trekker vekk fra partneren din.
 • Kast kondomet i papirkurven. Spyl ikke kondomer ned i toalettet.

Se også

Resultater

Kondomer er ikke idiotsikker. Oppbevare kondomer på et kjølig og tørt sted.
Kondomer er ikke idiotsikker. Oppbevare kondomer på et kjølig og tørt sted.

Kondomer er en effektiv form for prevensjon. Imidlertid vil mer enn 1 av 50 par som bruker kondom riktig bli gravid i et år. Sjansene for graviditet øke hvis du ikke alltid bruke kondom under samleie, eller du bruker kondom feil.

Kondomer er effektivt for å forhindre overføring av de fleste kjønnssykdommer, selv om det fortsatt en viss risiko. Når det brukes riktig, skaper en kondom en barriere som begrenser eksponeringen - og partneren din eksponering - til sæd eller andre kroppsvæsker som kan bære kjønnssykdommer.

Se også