Kreft

Definisjon

Kreft refererer til hvilket som helst av et stort antall sykdommer kjennetegnet ved utviklingen av unormale celler som deler seg ukontrollert og har evnen til å infiltrere og ødelegge normale kroppsvevet. Kreft har også evnen til å spre seg i hele kroppen.

Kreft er den nest største dødsårsaken i Europa. Men overlevelse er bedre for mange typer kreft, takket være forbedringer i kreft screening og kreftbehandling.

Se også

Symptomer

Tegn og symptomer forårsaket av kreft, vil variere avhengig av hvilken del av kroppen som er påvirket. Noen generelle tegn og symptomer assosiert med, men ikke spesifikke for, kreft inkluderer:

 • Fatigue
 • Klump eller jevning som kan føles under huden
 • Vektendringer, inkludert utilsiktet tap eller gevinst
 • Hudforandringer, som for eksempel gulfarging, mørkere eller rødhet i huden, sår som ikke vil gro, eller endringer i eksisterende føflekker
 • Endringer i tarm eller blære vaner
 • Vedvarende hoste
 • Svelgeproblemer
 • Heshet
 • Vedvarende dårlig eller ubehag etter å ha spist
 • Vedvarende, uforklarlig muskel eller leddsmerter
 • Uforklarlige og vedvarende feber eller nattesvette
Kreft. Hva gjør genmutasjoner gjøre?
Kreft. Hva gjør genmutasjoner gjøre?

Når bør du oppsøke lege
Gjør en avtale med legen din dersom du har vedvarende tegn eller symptomer som angår deg.

Hvis du ikke har noen tegn eller symptomer, men er bekymret for risikoen for kreft, diskutere dine bekymringer med legen din. Spør om hvilke kreft screening tester og prosedyrer som er aktuelle for deg.

Se også

Årsaker

Kreft er forårsaket av endringer (mutasjoner) til DNA i cellene. DNA i en celle inneholder et sett med instruksjoner som forteller cellen hvordan å vokse og dele seg. Feil i instruksjonene kan tillate at en celle til å bli kreft.

Hva gjør genmutasjoner gjøre?
En genmutasjon kan instruere en sunn celle til:

 • Tillate rask vekst. En genmutasjon kan fortelle en celle til å vokse og dele seg raskere. Dette skaper mange nye celler som alle har den samme mutasjonen.
 • Unnlater å stoppe ukontrollert cellevekst. Normale celler inneholder gener som kalles tumorsuppressorgener som gjenkjenner out-of-control vekst og handle for å stoppe det. Men hvis en mutasjon oppstår i en tumor suppressor gen, kan det genet bli mindre effektiv eller kan bli slått helt av. Dette gjør at en mutert celle å fortsette å vokse og dele seg.
 • Gjøre feil ved reparasjon DNA feil. DNA-reparasjon gener identifisere og korrigere DNA mutasjoner. En mutasjon i et DNA-reparasjon genet betyr at genet kan gå glipp av noen DNA-feil. Dette tillater flere DNA mutasjoner å oppstå og kan føre til kreft.

Disse mutasjonene er de vanligste funnet i kreft. Men mange andre genmutasjoner kan bidra til å forårsake kreft.

Hva som forårsaker genmutasjoner?
Noen ganger du er født med en genetisk mutasjon. Eller en genetisk mutasjon kan være forårsaket av krefter i kroppen din, for eksempel hormoner, virus og kroniske betennelser. Genetiske mutasjoner kan også være forårsaket av krefter utenfor kroppen din, for eksempel ultrafiolett (UV) lys fra solen, kreftfremkallende kjemikalier (kreftfremkallende) eller stråling.

Hvordan gjør genmutasjoner samhandle med hverandre?
Forskere tror at mer enn en mutasjon er nødvendig for å forårsake de fleste kreftformer. Noen blod kreft kan kreve bare en genmutasjon å drive sin vekst. De fleste kreftformer som dannes i kroppens viktigste organer, for eksempel lungene og tykktarmen, har mange genmutasjoner. Det er ikke klart hvor mange mutasjoner må samle for kreft å danne. Det er sannsynlig at dette varierer mellom krefttyper.

De genmutasjoner du er født med, og de som du kjøper gjennom hele livet ditt arbeide sammen for å forårsake kreft. For eksempel, hvis du har arvet en genetisk mutasjon som predisponerer deg til kreft, det betyr ikke at du er sikker på å få kreft. I stedet kan du trenger en eller flere andre genmutasjoner å forårsake kreft. Det arvede genmutasjon kan gjøre deg mer sannsynlig enn andre mennesker til å utvikle kreft når de utsettes for en viss kreftfremkallende stoff. Den genetiske mutasjonen begynner kreft prosessen, og det kreftfremkallende stoffet kan spille en rolle i den videre utviklingen av kreft.

Se også

Risikofaktorer

Mens leger har en idé om hva som kan øke risikoen for kreft, de fleste av kreft oppstå hos personer som ikke har noen kjente risikofaktorer. Kjente faktorer som øker risikoen for kreft inkluderer:

Forberedelser til din avtale. Unnlater å stoppe ukontrollert cellevekst.
Forberedelser til din avtale. Unnlater å stoppe ukontrollert cellevekst.

Din alder
Kreft kan ta flere tiår å utvikle. Det er derfor de fleste mennesker diagnostisert med kreft er 65 år eller eldre. Selv om det er mer vanlig hos eldre voksne, kreft er ikke utelukkende en voksen - Kreft kan diagnostiseres i alle aldre.

Dine vaner
Enkelte valg av livsstil er kjent for å øke risikoen for kreft. Røyking kan drikke mer enn én drink om dagen (for kvinner) eller to drinker per dag (for menn), overdreven eksponering for sol eller hyppige blemmer solbrenthet, og å ha usikker sex bidrar til kreft. Du kan endre disse vanene å redusere risikoen for kreft - selv om noen vaner er lettere å endre enn andre.

Familien din historie
Bare en liten del av kreft skyldes en arvelig sykdom. Hvis kreft er vanlig i familien din, er det mulig at mutasjoner blir overført fra en generasjon til den neste. Du kan være en kandidat for genetisk testing for å se om du har arvet mutasjoner som kan øke risikoen for visse kreftformer. Husk at det å ha en arvelig genetisk mutasjon betyr ikke nødvendigvis at du får kreft.

Dine helsemessige forhold
Noen kroniske helseproblemer, slik som ulcerøs kolitt, kan betydelig øke risikoen for å utvikle visse kreftformer. Snakk med legen din om risikoen din.

Ditt miljø
Miljøet rundt deg kan inneholde skadelige kjemikalier som kan øke risikoen for kreft. Selv om du ikke røyker, kan du inhalerer passiv røyking hvis du går der folk er røyking eller bor du med noen som røyker. Kjemikalier i ditt hjem eller arbeidsplass, slik som asbest og benzen, også er assosiert med økt risiko for kreft.

Se også

Komplikasjoner

Kreft og dens behandling kan føre til flere komplikasjoner, inkludert:

 • Pain. Smerte kan være forårsaket av kreft eller ved kreftbehandling. Medisiner og andre tilnærminger kan effektivt behandle kreft-relaterte smerter.
 • Tretthet. Fatigue hos personer med kreft har mange årsaker, men det kan ofte bli styrt. Trøtthet i forbindelse med kjemoterapi eller strålebehandling behandlinger er vanlig, men det er vanligvis forbigående.
 • Pustevansker. Kreft eller kreftbehandling kan føre til en følelse av å være tungpustet. Behandlinger kan gi lindring.
 • Kvalme. Visse kreftformer og kreft behandlinger kan forårsake kvalme. Legen kan noen ganger forutsi om behandlingen vil sannsynligvis forårsake kvalme. Medisiner og andre behandlinger kan hjelpe deg å forebygge eller takle kvalme.
 • Diaré eller forstoppelse. Kreft og kreftbehandling kan påvirke tarmene og forårsake diaré eller forstoppelse.
 • Vekttap. Kreft og kreftbehandling kan føre til vekttap.
 • Uvanlige immunsystem reaksjoner til kreft. I noen tilfeller kroppens immunsystem kan reagere på nærvær av kreft ved å angripe friske celler. Kalt paraneoplastic syndromer, kan disse uvanlige reaksjoner føre til en rekke tegn og symptomer, som for eksempel vanskeligheter med å gå og beslag.
 • Kreft som sprer. Som kreft fremskritt, kan det spredte (metastasere) til andre deler av kroppen. Der kreften sprer avhenger av type kreft.
 • Kreft som returnerer. Kreft overlevende har en risiko for kreft tilbakefall. Noen kreftformer er mer sannsynlig å gjenta seg enn andre. Spør legen din om hva du kan gjøre for å redusere risikoen for kreft tilbakefall. Legen kan tenke ut en oppfølging omsorg plan for deg etter behandling. Denne planen kan omfatte periodiske skanninger og eksamener i månedene og årene etter behandlingen, for å se etter kreft tilbakefall.

Se også

Forberedelser til din avtale

Start med å se familien din lege eller en allmennpraktiserende lege hvis du har tegn eller symptomer som bekymrer deg. Hvis legen bestemmer du har kreft, vil du sannsynligvis bli henvist til en eller flere spesialister, for eksempel:

 • Leger som behandler kreft (onkologer)
 • Leger som behandler kreft med stråling (stråling onkologer)
 • Leger som behandler sykdommer i blod og bloddannende vev (hematologists)
 • Kirurger

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar, og vet hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Vær oppmerksom på eventuelle pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjøre avtale, sørg for å spørre om det er noe du trenger å gjøre på forhånd, for eksempel begrense din diett.
 • Skriv ned alle symptomene du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til grunnen som du har planlagt avtalen.
 • Skriv ned viktig personlig informasjon, inkludert eventuelle store påkjenninger eller nylige forandringer i livet.
 • Skriv ned din families historie av kreft. Hvis andre medlemmer av familien din har blitt diagnostisert med kreft, noterer hvilke typer kreft, hvordan hver person er relatert til deg og hvor gammel hver person var da diagnostisert.
 • Lag en liste over alle medisiner, vitaminer eller kosttilskudd som du tar.
 • Vurdere å ta et familiemedlem eller venn sammen. Noen ganger kan det være vanskelig å huske all informasjonen under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For kreft, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hvilken type kreft har jeg?
 • Hvilket stadium er min kreft?
 • Trenger jeg flere tester?
 • Hva er mine behandlingstilbud?
 • Kan behandlinger kurere min kreft?
 • Hvis min kreft ikke kan kureres, hva kan jeg forvente av behandling?
 • Hva er de potensielle bivirkninger av hver behandling?
 • Er det en behandling du føler er best for meg?
 • Hvor snart må jeg begynne behandling?
 • Hvordan vil behandlingen påvirke mitt daglige liv?
 • Kan jeg fortsette å arbeide under behandling?
 • Er det noen kliniske studier eller eksperimentelle behandlinger tilgjengelig for meg?
 • Jeg har disse andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg administrere dem under mitt kreftbehandling?
 • Er det noen begrensninger som jeg trenger å følge?
 • Bør jeg oppsøke en spesialist? Hva vil det koste, og vil min forsikring dekker den?
 • Er det et generisk alternativ til den medisinen du forskrivning?
 • Er det brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg? Hva nettsteder anbefaler dere?
 • Hva vil avgjøre om jeg bør planlegge for oppfølgingsbesøk?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å spørre andre spørsmål som oppstår for deg.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare på dem kan gi tid senere for å dekke andre punkter du ønsker å ta opp. Legen din kan spørre:

 • Når fikk du først begynner opplever symptomer?
 • Har symptomene vært kontinuerlig eller sporadisk?
 • Hvor alvorlige er symptomene dine?
 • Hva, om noe, ser ut til å forbedre dine symptomer?
 • Hva, om noe, ser ut til å forverre symptomene dine?

Se også

Tester og diagnose

Kreft screening
Diagnostisering kreft på de tidligste stadier ofte gir den beste muligheten for en kur. Med dette i tankene, snakk med legen din om hvilke typer kreft screening kan være aktuelle for deg.

For noen kreftformer, viser studier screening tester kan redde liv ved å diagnostisere kreft tidlig. For andre kreftformer, er screening tester anbefales kun for folk med høyest risiko. Noen kreft screening tester er kontroversiell fordi det er ingen bevis de redde liv. I disse tilfellene er det bekymring for at testene kan skade deg eller føre til behandling med ingen klar fordel eller gevinst i forventet levealder.

En rekke medisinske organisasjoner og pasient-advocacy grupper har anbefalinger og retningslinjer for kreft screening. Du og legen din kan vurdere de ulike retningslinjer og avgjøre hva som er best for deg, basert på dine egne risikofaktorer for kreft.

Kreftdiagnose
Legen kan bruke en eller flere tilnærminger for å diagnostisere kreft:

 • Fysisk eksamen. Legen kan føle områder av kroppen din for klumper som kan tyde på en svulst. Under en fysisk eksamen han eller hun kan se etter avvik, for eksempel endringer i hudens farge eller utvidelse av et organ, som kan indikere tilstedeværelse av kreft.
 • Laboratorietester. Laboratorieprøver, for eksempel urin og blodprøver, kan hjelpe legen din finne avvik som kan være forårsaket av kreft. For eksempel hos personer med leukemi, kalt en vanlig blodprøve komplett blodprosent (CBC) kan avsløre et uvanlig antall hvite blodlegemer.
 • Imaging tester. Imaging tester la legen din undersøke dine bein og indre organer i en ikke-invasiv måte. Imaging tester som brukes i diagnostisering av kreft kan omfatte datastyrte tomografi (CT) scan, bone scan, magnetisk resonans imaging (MRI), ultralyd og røntgen, blant andre.
 • Biopsi. Under en biopsi, samler legen en prøve av celler for testing i laboratoriet. Det er flere måter å samle en prøve. Hvilke biopsi prosedyren er riktig for deg avhenger av type kreft og dens plassering. I de fleste tilfeller er en biopsi den eneste måten å definitivt diagnostisere kreft. I laboratoriet, leger ser på celleprøver under mikroskopet. Normale celler ser uniform, med tilsvarende størrelser og ryddig organisasjon. Kreftceller ser mindre ryddig, med varierende størrelser og tilsynelatende uten organisering.

Kreft stadier
Når kreft blir diagnostisert, vil legen arbeide for å avklare omfanget (stadium) av kreft. Legen bruker kreft er scenen for å diskutere behandlingsalternativer og sjansene for en kur. Iscenesettelse tester og prosedyrer kan omfatte imaging tester, som for eksempel bein skanner eller røntgen, for å se om kreften har spredt seg til andre deler av kroppen.

Kreft stadier er vanligvis angitt med romertall - jeg gjennom IV, med høyere tall indikerer mer avansert kreft. I noen tilfeller er kreft stadium indikeres ved hjelp av bokstaver eller ord.

Se også

Behandlinger og medisiner

Mange kreft behandlinger er tilgjengelige. Behandlingstilbud vil avhenge av flere faktorer, som type og stadium av kreft, din generelle helse og dine preferanser. Sammen du og legen din kan veie fordeler og risiko ved hver kreftbehandling for å finne ut hvilken som er best for deg.

Mål for kreftbehandling
Kreftbehandlinger benyttes på ulike måter, for eksempel:

 • Behandling for å drepe eller fjerne kreftceller (primærrensing). Målet med en primær behandling er å fjerne kreften fra kroppen din, eller drepe kreftceller. Enhver kreftbehandling kan brukes som en primær behandling, men den mest vanlige primære kreftbehandling for de mest vanlige kreftformer er kirurgi. Hvis kreften er spesielt følsomme for strålebehandling eller cellegift, kan du få en av disse behandlingene som din primære behandling.
 • Behandling for å drepe eventuelle gjenværende kreftceller (adjuvant behandling). Målet med adjuvant behandling er å drepe eventuelle kreftceller som kan forbli etter primærbehandling. Enhver kreftbehandling kan benyttes som adjuvans. Vanlige adjuvant behandling inkluderer kjemoterapi, strålebehandling og hormonbehandling.
 • Behandling for å håndtere bivirkninger av kreft og dens behandling (palliativ omsorg). Målet med palliasjon er å redusere smerter eller andre symptomer og hjelpe deg å opprettholde livskvalitet under og etter kreftbehandling. Palliativ behandling, kan lindre bivirkninger av behandlingen eller tegn og symptomer som skyldes kreft selv.

Kreft behandlinger
Legene har mange verktøy når det gjelder behandling av kreft. Kreftbehandling alternativer er:

 • Kirurgi. Målet for operasjonen er å fjerne kreften eller så mye av kreft som mulig.
 • Kjemoterapi. Kjemoterapi bruker narkotika for å drepe kreftceller.
 • Strålebehandling. Strålebehandling bruker høy-energi bjelker, slik som røntgen, for å drepe kreftceller. Strålebehandling kan komme fra en maskin utenfor kroppen (ekstern strålebehandling), eller den kan plasseres inne i kroppen din (brachyterapi).
 • Stamcelletransplantasjon. Stamcelletransplantasjon er også kjent som benmargstransplantasjon. Benmargen er materialet inni bein som gjør blodceller fra blod stamceller. En stamcelletransplantasjon kan bruke dine egne stamceller eller stamceller fra en donor.
 • Biologisk behandling. Biologisk terapi bruker kroppens immunsystem til å bekjempe kreft. Kreft kan overleve ukontrollert i kroppen din fordi immunforsvaret ikke gjenkjenner det som en inntrenger. Biologisk terapi kan hjelpe immunforsvaret ditt "se" kreft og angripe det.
 • Hormonbehandling. Noen typer kreft er drevet av kroppens hormoner. Eksempler inkluderer brystkreft og prostatakreft. Fjerne disse hormonene fra kroppen eller blokkere deres virkninger kan føre til at kreftcellene å slutte å vokse.
 • Målrettet medikamentell behandling. Målrettet behandling fokuserer på spesifikke abnormiteter i kreftceller som tillater dem å overleve.
 • Kliniske studier. Kliniske studier er studier for å undersøke nye måter å behandle kreft. Tusenvis av kreft kliniske studier er underveis.

Andre behandlinger kan være tilgjengelige for deg, avhengig av type kreft.

Se også

Alternativ medisin

Ingen alternative kreft behandlinger har vist seg å kurere kreft. Men alternativ medisin alternativer kan hjelpe deg å takle bivirkninger av kreft og kreftbehandling, som tretthet, kvalme og smerte.

Snakk med legen din om hva alternativ medisin alternativer kan tilby noen fordel. Han eller hun kan også diskutere om disse terapi er trygt for deg, eller om de kan forstyrre din kreftbehandling.

Noen alternative medisin alternativer funnet å være nyttig for mennesker med kreft inkluderer:

 • Akupunktur
 • Hypnose
 • Massasje
 • Meditasjon
 • Avspenningsteknikker
 • Yoga

Se også

Mestring og støtte

En kreftdiagnose kan forandre livet ditt for alltid. Hver person finner sin egen måte å takle de følelsesmessige og fysiske endringer kreft bringer. Men når du først diagnostisert med kreft, noen ganger er det vanskelig å vite hva de skal gjøre videre. Her er noen ideer for å hjelpe deg å takle:

 • Finn ut alt du kan om kreften din. Skriv ned alle spørsmål du har om kreft, slik at du kan spørre dem på din neste avtale. Spør din fastlege team for pålitelige ressurser for ytterligere informasjon om diagnosen din. Jo mer du vet om din kreft og behandlingstilbud, jo mer trygg du er sannsynlig å føle når det gjelder tid til å ta avgjørelser om behandlingen.
 • Finn noen å snakke med. Finn en betrodd person du kan snakke med om hvordan du føler deg. Kanskje at personen er en nær venn eller et familiemedlem som er en god lytter. Andre mennesker som kan hjelpe inkludere prestene medlemmer og rådgivere. Andre personer med kreft kan tilby unik innsikt. Kontakt European Cancer Society for informasjon om kreft støtte grupper i samfunnet. Internett oppslagstavler kan også fungere som virtuelle støttegrupper. Start med de oppslagstavler på European Cancer Society hjemmeside.
 • Hold kontakten med familie og venner. Din familie og venner til å gi et viktig støtteapparat for deg under kreftbehandling. Ofte familie og venner ønsker å hjelpe, men de er ikke sikker på hvordan. Tenke på måter du kanskje vil like assistanse, selv om det er bare å være der for å lytte når du har en dårlig dag. Tilby disse som forslag når familie og venner spør om det er noe de kan gjøre for å hjelpe.
 • Ta vare på deg selv. Gjør hva du kan for å ta vare på deg selv under kreftbehandling. Spis et sunt kosthold full av frukt og grønnsaker. Få nok søvn slik at du våkner følelsen uthvilt. Finn tid til aktiviteter som kan redusere stress, slik som avspenningsøvelser, høre på musikk og skrive dine tanker i en journal.

Se også

Forebygging

Det er ingen sikker måte å forebygge kreft. Men legene har identifisert flere måter å redusere din risiko for kreft, for eksempel:

 • Slutte å røyke. Hvis du røyker, sluttet. Hvis du ikke røyker, ikke start. Røyking er knyttet til flere typer kreft - ikke bare lungekreft. Stoppe nå vil redusere risikoen for kreft i fremtiden.
 • Unngå overdreven soling. Skadelig ultrafiolett (UV) stråler fra solen kan øke risikoen for hudkreft. Begrense soleksponering ved å bo i skyggen, iført verneklær eller bruke solkrem.
 • Spis et sunt kosthold. Velg en diett rik på frukt og grønnsaker. Velg hele korn og magre proteiner.
 • Utøve de fleste dagene i uken. Regelmessig mosjon er knyttet til en lavere risiko for kreft. Sikt i minst 30 minutter med trening de fleste dagene i uken. Hvis du ikke har trent regelmessig, begynner sakte og jobbe deg opp til 30 minutter eller lenger.
 • Opprettholde en sunn vekt. Overvekt eller fedme kan øke risikoen for kreft. Arbeide for å oppnå og opprettholde en sunn vekt gjennom en kombinasjon av et sunt kosthold og regelmessig mosjon.
 • Drikk alkohol med måte, hvis du velger å drikke. Hvis du velger å drikke alkohol, begrense deg til én drink om dagen hvis du er en kvinne eller to drinker om dagen hvis du er en mann.
 • Planlegg kreft screening eksamener. Snakk med legen din om hvilke typer kreft screening eksamener er best for deg basert på dine risikofaktorer.
 • Spør legen din om vaksinasjoner. Visse virus øke risikoen for kreft. Vaksinasjoner kan bidra til å forebygge de virus, inkludert hepatitt B, noe som øker risikoen for leverkreft, og humant papillomavirus (HPV), som øker risikoen for livmorhalskreft og andre kreftformer. Spør legen din om vaksinasjon mot disse virusene er aktuelle for deg.

Se også