Kreft

Kreftdiagnose: 11 tips for å takle

Hvis du har blitt diagnostisert med kreft, og vite hva du kan forvente og lage planer for hvordan du går frem kan bidra til å gjøre denne stressende tid enklere.

Lære at du har kreft er en vanskelig opplevelse. Etter kreftdiagnose, kan du føle deg engstelig, redd eller overveldet og lurer på hvordan du kan takle i løpet av dagene som kommer. Her er 11 forslag for å takle en kreftdiagnose.

Få fakta om din kreftdiagnose

Prøv å få så mye grunnleggende, nyttig informasjon som mulig om din kreftdiagnose. Vurdere å bringe et familiemedlem eller en venn med deg til din første lege avtaler. Skriv ned dine spørsmål og bekymringer på forhånd og ta dem med deg. Vurdere å spørre:

 • Hva slags kreft har jeg?
 • Hvor er kreft?
 • Har den spredt?
 • Kan min kreft behandles?
 • Hva er sjansen for at min kreft kan kureres?
 • Hvilke andre tester eller prosedyrer trenger jeg?
 • Hva er mine behandlingstilbud?
 • Hvordan vil behandling fordel for meg?
 • Hva kan jeg forvente under behandlingen?
 • Hvilke bivirkninger av behandlingen?
 • Når bør jeg ringe legen?
 • Hva kan jeg gjøre for å forhindre at min kreft fra tilbakevendende?
 • Hvor sannsynlig er mine barn eller andre familiemedlemmer for å få kreft?

Hold kommunikasjonslinjene åpne

Opprettholde ærlig, to-veis kommunikasjon med dine kjære, leger og andre etter din kreftdiagnose. Du kan føle deg spesielt isolert hvis folk prøver å beskytte deg mot dårlige nyheter, eller hvis du prøver å sette opp en sterk front. Hvis du og andre uttrykke dine følelser ærlig, kan dere få styrke fra hverandre.

Forutse mulige fysiske endringer

Nå - etter din kreftdiagnose og før du begynner behandling - er den beste tiden å planlegge for endringer. Forbered deg selv nå, slik at du vil være bedre i stand til å takle senere. Spør legen din hvilke endringer du bør forvente. Hvis narkotika føre til hårtap, råd fra image eksperter om klær, kan sminke, parykker og hairpieces hjelpe deg å føle deg mer komfortabel og attraktiv. Forsikring hjelper ofte betale for parykker, proteser og andre adaptive enheter. Medlemmer av kreft støtte grupper kan være spesielt nyttig i dette området og kan gi tips som har hjulpet dem og andre.

Opprettholde en sunn livsstil

Dette kan forbedre din energi nivå. Spise et sunt kosthold som består av en rekke matvarer og få tilstrekkelig hvile kan hjelpe deg å håndtere stress og utmattelse av kreft og dens behandling. Trening og delta i morsomme aktiviteter også kan hjelpe. Nyere data tyder på at folk som opprettholde noen fysisk trening under behandling ikke bare takle bedre, men kan også leve lenger.

La venner og familie hjelpe deg

Ofte venner og familie kan løpe ærend, sørge for transport, lager mat og hjelpe deg med husarbeid. Lære å akseptere deres hjelp. Akseptere hjelp gir de som bryr seg om deg en følelse av å gjøre en innsats i en vanskelig tid. Også oppfordre din familie til å ta imot hjelp hvis det er nødvendig. En kreftdiagnose påvirker hele familien og legger til stress, spesielt til de primære omsorgspersoner. Akseptere hjelp med måltider eller oppgaver fra naboer eller venner kan gå langt i å forebygge omsorgsperson utbrenthet.

Se også

Kreftdiagnose: 11 tips for å takle

Gjennomgå mål og prioriteringer

Avgjøre hva som er virkelig viktig i livet ditt. Finn tid for de aktivitetene som er viktigst for deg og gi deg mest mening. Hvis det er nødvendig, kan du prøve å finne en ny åpenhet med sine kjære. Del dine tanker og følelser med dem. Kreft rammer alle dine relasjoner. Kommunikasjon kan bidra til å redusere angst og frykt for at kreft kan forårsake.

Prøv å opprettholde normal livsstil

Opprettholde normal livsstil, men være åpen for å endre det som er nødvendig. Ta en dag av gangen. Det er lett å overse denne enkle strategien under stressende tider. Når fremtiden er usikker, kan organisering og planlegging plutselig virke overveldende.

Snakke med andre mennesker med kreft

Noen ganger vil det føles som om folk som ikke har opplevd en kreftdiagnose ikke fullt ut kan forstå hvordan du føler deg. Det kan hjelpe å snakke med folk som har vært i din situasjon. Andre kreft overlevende kan dele sine erfaringer og gi deg innsikt i hva du kan forvente under behandlingen.

Kreft. Kreftdiagnose: 11 tips for å takle.
Kreft. Kreftdiagnose: 11 tips for å takle.

Du kan ha en venn eller et familiemedlem som har hatt kreft. Eller du kan få kontakt med andre kreftpasienter gjennom støttegrupper. Spør legen din om støttegrupper i ditt område, eller kontakt din lokale avdelingen av European Cancer Society. Online oppslagstavler også bringe kreft overlevende sammen. Start med den europeiske Cancer Society Cancer Survivors Network.

Kjempe arr

Noen gamle arr assosiert med kreft fortsatt eksisterer. Dine venner kan lure på om din kreft er smittsomt. Medarbeidere kan tvile du er frisk nok til å gjøre jobben din, og noen kan trekke seg av frykt for å si feil ting. Mange vil ha spørsmål og bekymringer. Bestem hvordan du vil takle andres oppførsel mot deg. Av og store, vil andre ta sine signaler fra deg. Minn venner at selv om kreften har vært en skremmende del av livet ditt, bør det ikke gjøre dem redde for å være rundt deg.

Se inn forsikring alternativer

Hvis du er ansatt, kan du føle deg fanget, ute av stand til å skifte jobb av frykt for å ikke kvalifisere for ny forsikring. Hvis du er pensjonist, kan du ha problemer med å kjøpe ny supplerende forsikring. Finn ut om staten gir helseforsikring hjelp for folk som er vanskelig å forsikre. Se inn gruppen forsikring alternativer gjennom profesjonelle eller broderlig organisasjoner. The Family and Medical Leave Act og europeerne with Disabilities Act kan være til hjelp i denne perioden.

Utvikle din egen mestringsstrategi

Akkurat som hver persons kreftbehandling er individuell, så er mestringsstrategi du bruker. Ideer til å prøve:

 • Øv avspenningsteknikker.
 • Del dine følelser ærlig med familie, venner, en åndelig rådgiver eller en rådgiver.
 • Hold en journal for å organisere dine tanker.
 • Når møtt med en vanskelig avgjørelse, liste opp fordeler og ulemper for hvert valg.
 • Finn en kilde til åndelig støtte.
 • Sett av tid til å være alene.
 • Forbli involvert med arbeid og fritidsaktiviteter så mye du kan.

Hva trøstet deg gjennom tøffe tider før kreften ble diagnostisert vil trolig bidra til å lette dine bekymringer nå, enten det er en nær venn, religiøs leder eller en favoritt aktivitet som lader deg. Slå til disse bekvemmeligheter nå, men også være åpen for å prøve nye mestringsstrategier.

Se også