Kreft

Når kreft avkastning: hvordan å takle kreft tilbakefall

Bruk erfaringene fra din første behandling for å gi deg trygghet og styrke som du møter sinne og frykt som kommer med tilbakefall av kreft.

Din kreft er tilbake, og så er sjokket og frykten som fulgte med første diagnose. Usikkerhetene er tilbake, også, og du lurer på om flere kreftbehandling og om fremtiden din. Nød du føler er normalt - noen sier det andre kreftdiagnose kan være mer plagsom enn den første.

Hva er en kreft tilbakefall?

Når kreften kommer tilbake etter en periode med bedring, er det ansett som en gjentakelse. En kreft tilbakefall skjer fordi, til tross for beste innsats for å kvitte deg av kreft, noen celler fra kreft din gjensto. Disse cellene kan være på samme sted hvor kreften først oppsto, eller de kan være i en annen del av kroppen din. Disse kreftcellene kan ha vært sovende i en periode, men til slutt de fortsatte å formere seg, noe som resulterer i tilsynekomsten av kreft.

Kreft. Du har bygget relasjoner.
Kreft. Du har bygget relasjoner.

En kreft tilbakefall betyr at det er den samme kreften kommer tilbake etter en viss periode. I sjeldne tilfeller kan du bli diagnostisert med en ny kreft som er fullstendig irrelevant for den første kreft. Dette er referert til som en andre primær cancer.

Hvor gjentas kreft?

Din kreft kan gjenta seg på samme sted det opprinnelig ble plassert, eller det kan migrere til andre deler av kroppen din. Gjentakelse er delt inn i tre kategorier:

  • Lokalt residiv. Dette betyr at kreft dukker opp igjen på samme sted den først ble funnet eller like i nærheten. Kreften har ikke spredd seg til lymfeknuter eller andre deler av kroppen.
  • Regional tilbakefall. Et regionalt tilbakefall oppstår i lymfeknutene og vev som ligger i nærheten av den opprinnelige kreft.
  • Fjernmetastaser. Dette refererer til kreft som har spredt seg (spredning) til områder lengre unna der kreft ble først plassert.

Hvor kreft oppstår på nytt, avhenger av den opprinnelige kreft type og stadium. Noen krefttyper ofte gjenta seg i bestemte områder.

Se også

Når kreft avkastning: hvordan å takle kreft tilbakefall

Hvordan er kreft tilbakefall diagnostisert?

Kreft tilbakefall er diagnostisert akkurat som alle andre kreft. Legen din vil kanskje mistenke tilbakefall av kreft basert på visse tester, eller du kanskje har mistanke om et tilbakefall basert på tegn og symptomer.

Etter siste runde med behandling, legen din sannsynligvis ga deg en tidsplan for oppfølging eksamener å se etter kreft tilbakefall. Du var sikkert fortalt hvilke tegn og symptomer for å være på vakt for det kan signalisere en gjentakelse.

Ser for tilbakefall av kreft er ofte svært forskjellig fra screening for den opprinnelige kreft. Og målene for de to er forskjellige. For de fleste former for kreft, kan en lokal tilbakefall fortsatt være kureres, så tidlig deteksjon av en lokal tilbakefall er svært viktig. For de fleste kreftformer, betyr et tilbakefall på et sted fjernt fra der kreften først begynte sjansen for helbredelse er ikke bra.

Alle kreftformer er forskjellige, så det er viktig å snakke med legen din om hva slags kreft du har og hva som kan gjøres gjenoppstår ved et fjernt område. Dette kan lede hva tester du gjennomgå under rutinemessige kontroller etter din første behandling.

Kan kreft tilbakefall behandles?

Mange gevinster har blitt gjort ved behandlingen av kreft. I mange tilfeller kan lokale og regionale residiv bli kurert. Selv når en kur er ikke mulig, kan behandlingen krympe kreft å bremse kreft vekst. Dette kan lindre smerter og andre symptomer, og det kan hjelpe deg å leve lenger.

Hvilken behandling du velger, om noen, vil være basert på mange av de samme faktorene du vurderes når de bestemmer seg for behandlingen første gang. Tenk over hva du håper å oppnå og hvilke bivirkninger du er villig til å tåle. Legen vil også ta hensyn til hva slags behandling du hadde tidligere, og hvordan kroppen respondert på disse behandlingene.

Du kan også vurdere å bli en klinisk studie, hvor du kan få tilgang til de nyeste behandlinger eller eksperimentelle medisiner. Snakk med legen din om kliniske studier som er tilgjengelige for deg.

Hvordan takle tilbakefall av kreft

En kreft tilbakefall bringer tilbake mange av de samme følelsene du følte da du først ble diagnostisert med kreft. Bare fordi du har jobbet med disse følelsene før betyr ikke at de er enklere å forholde seg til denne gangen. Vanlige følelser inkluderer:

  • Distress. Når du endte behandling for din første kreft, du sakte begynte å gå videre med livet ditt, tenker at kreften var borte. I uker, måneder eller år som passerte, ble kreft mindre og mindre en del av ditt daglige liv. Sjokk av å ha kreft komme tilbake etter at du antok at det var borte kan forårsake ubehag - noen ganger mer enn den første diagnosen gjorde.
  • Selvtillit tvil. Du kan tvile på klokskapen i dine tidligere behandling beslutninger eller livsstil valg du har gjort siden sist kreft opplevelse. Prøv å ikke se bakover. I stedet fokusere på din nåværende situasjon og hva du trenger å gjøre nå for å bevege seg fremover.
  • Anger. Det er veldig vanlig og rimelig å være sint at kreften har kommet tilbake. Du kan selv være sint med legen din for å ikke stoppe kreften første gang. Eller lurer du kanskje på hvorfor du setter opp med bivirkninger av den opprinnelige behandling, bare for å ha kreft gjenta seg uansett. Men du og legen gjorde behandling valg basert på informasjon tilgjengelig på det tidspunktet. Søker en second opinion kan hjelpe deg å bedre forstå dine valg.
  • Trøtthet. Det er normalt å føle at du ikke kan takle kreft igjen. Enten det er bivirkninger av behandlingen du gruer eller å måtte fortelle dine venner og familie at du har kreft, du har gjort det før. Ta hjertet i det faktum at du var i stand til å gjøre det første gang, selv om du kanskje har tvilt selv tilbake da.

Alle disse følelsene er normale, men det betyr ikke at du ikke kan gjøre noe med dem. Begynn med å tenke tilbake til din første kreft opplevelse. De samme mestringsstrategier du brukte da sannsynligvis til å fungere nå. Enten det var en beste venn, et familiemedlem eller en støttegruppe du slått til, vet du at denne personen eller gruppen gir god emosjonell støtte.

Du har andre fordeler denne gangen. Stol på disse for å hjelpe deg å takle. For eksempel:

  • Du vet mer nå. Vite mer om kreft og behandlingstilbud kan bidra til å redusere angst. Tenk på hvor mye du visste om kreft ved første diagnose. Sammenlign dette med det du vet nå, for eksempel hva behandlingen innebærer og hvilke bivirkninger du kan forvente.
  • Du har bygget relasjoner. Du har jobbet tett med legen din, og du kjenner veien rundt sykehuset eller klinikken. Dette kan gjøre at du føler deg mer komfortabel.
  • Du har gjort dette før. Basert på din første erfaring med kreft, vet du hva som er best for deg i denne tiden. Enten du trengte litt tid alene eller foretrukket å ha noen i nærheten, kan du trekke på erfaringer for å planlegge fremover.

Bruk disse erfaringene til din fordel. De kan hjelpe deg til å føle mer kontroll når de tar beslutninger om behandlingen. Og ikke vær redd for å uttrykke dine følelser til legen din. Samtalen at resultatene kan gi deg en bedre forståelse av din situasjon, og det kan hjelpe deg å gjøre behandling beslutninger.

Se også