Kreft

Kreft overlevende: gjenoppta kontakten med sine kjære etter behandling

Venner og familie gir et viktig sirkel av støtte for kreftpasienter. Lær hvordan du kan skape relasjoner, slik at du kan unngå vanlige problemer.

Dine venner og familie elsker deg og er bekymret for deg - men de noen ganger har merkelige måter å vise det. Noen mennesker trekke seg og unngå å snakke med deg. Andre kvele deg og behandler deg som et barn.

Mange kreftpasienter opplever at én barriere for en myk overgang ut av kreftbehandling er reaksjonen de får fra venner og familie. En måte for kreft overlevende å forberede forholdet vanskeligheter er å forvente at disse problemene og planlegge deretter.

Vanlige forholdet problemer for kreft overlevende

Sjansene er du har lagt merke til at noen av dine relasjoner har følt anstrengt siden du sluttet din kreftbehandling. Du har sikkert følt seg alene og trist som du slår sett folk har vekk fra deg eller på annen måte behandler deg annerledes fra hvordan de hadde før. Navigerer relasjoner er en utfordring for kreft overlevende overgangen til livet etter behandling.

Kreft. Endre ansvar.
Kreft. Endre ansvar.

Du kan kjenne igjen noen av disse vanlige scenarier:

 • Endre ansvar. Under behandling, kanskje du ikke har vært i stand til å håndtere alle de huslige plikter du hadde utført før kreftdiagnose. For eksempel, kanskje du var ansvarlig for innkjøp av mat og matlaging middag. Hvis kreftbehandling lei deg ut, og du var i stand til å fortsette disse oppgavene, kan partneren din eller et annet familiemedlem har fylt inn for deg. Nå som kreftbehandling er over, kan vedkommende bli forventer du å gjenoppta disse oppgavene - men du kanskje ikke føler deg opp til det ennå. Dette kan være frustrerende for ditt familiemedlem, og du kan føle seg presset til å gjøre mer enn du kan håndtere.
 • Endrede roller. Hvis du var en take-charge slags person før kreft, kan du oppleve at under behandlingen partner måtte ta over den rollen. Bestemme når og hvordan du skal bytte tilbake kan være forvirrende og vanskelig.
 • Uttak fra deg. Det kan hende at noen venner og familiemedlemmer er å unngå deg. Det kan være subtile eller åpenlys, for eksempel når noen slutter å returnere dine telefonsamtaler. Uansett, gjør det vondt. Folk trekke for en rekke årsaker. Personen kan ikke vite hva du skal si eller er bekymret for å si feil ting. Han eller hun kanskje ikke vet hvordan å tilby deg støtte. Andre ikke vet hvordan de skal reagere.
 • Gir deg for mye oppmerksomhet. Snarere enn å føle seg ensom, kan du finne deg selv å bli overøst med gode intensjoner. Venner eller familie kan baby du og insisterer på å gjøre ting for deg når ingen hjelp er nødvendig. De elsker deg og ønsker å hjelpe, men faktisk de er altfor nyttig.
 • Være nyskjerrig Noen spør mange spørsmål -. Kanskje mer enn du er komfortabel telefonsvarer.
 • Forvirrende forventninger. Hvis gjenvinning ikke går så bra som du hadde håpet, kan du bli frustrert. Du kan forvente at alt skal gå tilbake til normal med en gang, men det skjer ikke. Prøv å ikke ta dine frustrasjoner ut på menneskene rundt deg. Hvis du gjør det, kan du presse dem bort.

Enten du støter på problemer med relasjoner ofte avhenger av styrken på relasjonene forhånd. Relasjoner som allerede anstrengt tendens til å fortsette på den måten etter kreft, noen ganger helt falle fra hverandre. Sterke relasjoner kan bli enda sterkere gjennom kreft opplevelse.

Se også

Kreft overlevende: gjenoppta kontakten med sine kjære etter behandling

Hva du kan gjøre for å skape relasjoner med venner og familie

Før følelser av ensomhet og isolasjon få deg ned, husk at du kan ta skritt for å skape relasjoner med venner og familie. Det første trinnet er å erkjenne at alle disse menneskene bryr seg om deg, og de har hver sin egen måte å reagere på kreften din.

Tips for å reparere relasjoner inkluderer:

 • Starte samtalen. Noen vil kanskje spørre hvordan du føler deg, men de vet ikke hva jeg skal si. Eller kanskje de tror de vil velte deg. Starte samtalen selv. La folk få vite at du velkommen på deres spørsmål - eller at du ikke ønsker å snakke om kreft din på det tidspunktet.
 • Imot hjelp. Venner og familie kommer til å spørre deg om det er noe de kan gjøre for å hjelpe. Planlegge og komme opp med måter for folk å gi deg litt hjelp, enten det er å hjelpe til i huset eller bare være der for deg når du trenger å snakke. Venner og familie føler seg bra når de kan hjelpe.
 • La andre få vite hva du kan forvente deg. Vær ærlig om hva du kan gjøre og hva du ikke kan. Hvis du ikke er klar til å påta seg ansvaret du hadde rundt huset før kreftdiagnose, ikke føler seg presset til å ta opp disse pliktene for tidlig. Men fortell din familie hva du kan forvente, slik at de ikke sitter igjen lurer på. Når du er klar til å ta opp dine tidligere plikter, la familien vite at disse oppgavene kan hjelpe deg å føle deg mer normal og hjelp i utvinning din.
 • Hold vennskap saks skyld. Noen mennesker kan trekke seg fra deg, og du må la dem gå. Prøv å ikke bruke mye emosjonell energi prøver å flikke på forhold som kanskje ikke har vært sterk til å begynne med. Investere tid og energi i de venner som er nærmest deg.
 • Planlegg hva du skal si. Du vil få spørsmål om kreft og behandling. Bestem deg for hvordan du vil svare på disse spørsmålene - spesielt hvis noen spør spørsmål du ikke føler deg komfortabel telefonsvarer. I noen situasjoner kan du la den personen vet at du ikke føler deg komfortabel svare på disse spørsmålene. Andre ganger er du kanskje unngå å svare en ubehagelig spørsmål ved å endre emnet eller omdirigere samtalen.
 • Vær tålmodig med andre. Hvis du finner deg selv å bli frustrert, husk at folk rundt deg har gode intensjoner. De vet kanskje ikke de riktige tingene å si eller gjøre, så deres ord og handlinger kan virke upassende eller kritisk. At forlegenhet kan komme fra ukjent med situasjonen. Med tid og tålmodighet, kan ting bedre.
 • Vær involvert når du kan. Noen venner eller familie ikke kan invitere deg til å gjøre ting fordi de antar at du er ennå ikke klar for sosiale aktiviteter. La disse menneskene vet når du ønsker å være med - eller be noen andre om å videresende meldingen.
 • Oppsøke støttegrupper. Du vil få ganger når du føler at folk som ikke har hatt kreft ikke kan forstå hva du går igjennom. Diskuter dine følelser med andre kreftpasienter, enten i en støttegruppe i lokalsamfunnet ditt eller på nettet. Støtte grupper er også tilgjengelig for kreft overlevende venner og familie. Foreslå disse til folk nærmest deg.
 • Få profesjonell hjelp. Spør legen din om en henvisning til en rådgiver eller terapeut for mer hjelp. Han eller hun kan ha ideer om måter å bedre kommunisere med venner og familie.

Det er fullt mulig at alle i familien og i vennekretsen vil være støttende gjennom utvinning din. Men sjansene er at du vil støte på noen forhold hindringer. Tenk fremover om hvordan du skal takle potensielle problemer.

Se også