Kreft

Kreftdiagnose? råd for å håndtere det som kommer etterpå

En medisinsk kreft spesialist forklarer hva du kan forvente etter din kreftdiagnose.

Omtrent halvparten av alle menn og en tredjedel av alle kvinner i Europa vil få en kreftdiagnose eller annen gang i sitt liv. En kreftdiagnose kommer ofte uten forvarsel. Her tilbyr Edward Creagan, MD, en kreft spesialist ved universitetet i Rochester, Minnesota, hans råd om hva du kan forvente og hvordan å takle etter en kreftdiagnose.

Hvilke råd vil du gi noen som nettopp har fått en kreftdiagnose?

Jeg ville fortelle ham eller henne til å:

  • Kjenner detaljene i kreftdiagnose. Først må du finne ut navnet på kreft, sin størrelse og beliggenhet, der det startet, og hvis det har spredd seg. Lær om det er sett på som en saktevoksende kreft eller en aggressiv en. Spør om de tilgjengelige behandlingstilbud, suksessen rate på hver behandling og hva bivirkninger kan forvente fra hver. Uten denne informasjonen, kan du ikke få en nøyaktig forståelse av problemet og vet hva du kan forvente fra behandlingen.
  • Ta noen med deg. Innse at dette er en tid for personlig krise, og din evne til å beholde noen meningsfull informasjon kan være praktisk talt null. Så ta noen med deg - helst noen som er pålitelig og vet hvordan å være deres talsmann. Velg noen du liker. Det kan være nyttig å ha noen med deg for å hjelpe unscramble meldinger.

Når bør du oppsøke en spesialist innen kreftdiagnostikk og behandling (onkolog)?

Dette avhenger av type kreft, stadium og behandlingstilbud som er tilgjengelige. Det finnes mange forskjellige typer kreft og ikke alle krever en onkolog. For eksempel kan noen kreftformer, som basal cell hudkreft, fjernes kirurgisk og har nesten ingen sannsynlighet for tilbakevendende. Andre kreftformer, for eksempel visse skjoldbruskkjertelen svulster, blir bedre behandlet av skjoldbruskkjertelen spesialister, som disse legene behandle disse typer kreft mye oftere enn onkologer. For det store flertallet av kreft, er det alltid en god idé å i det minste ta kontakt med en onkolog for å få hans eller hennes mening. Diskuter med legen din som er den beste spesialist for din type kreft.

Er det en god idé å søke en ny mening etter en kreftdiagnose?

Det er alltid fornuftig å søke en ny mening fra en onkolog. Du ønsker kanskje å se noen på et senter som spesialiserer seg på kreftomsorg. I Europa, kan dette være en av National Cancer Institute-utpekte kreft sentre rundt om i landet. Vanligvis disse sentrene er en del av et universitet eller stort medisinsk senter. Mens andre meninger er svært rimelig, ikke kast bort tiden ved å gå til seks eller syv forskjellige kreft sentre for å se flere leger som kan alle fortelle deg det samme. Hvis de to meningene er like, er det svært sannsynlig at alle andre kreft spesialister vil fortelle deg det samme.

Se også

Kreftdiagnose? råd for å håndtere det som kommer etterpå

Hvilke egenskaper bør du se etter i en lege?

Se etter en lege som:

  • Lytter. Det er viktig å finne en lege som vil lytte til dine bekymringer. Det vil være lettere for deg å stille denne legen spørsmål.
  • Forklarer. Vil du ha en lege som kan bruke vanlig språk til å forklare hva du har, hva de behandlingsalternativer er og hva prognosen er i form du kan forstå.
  • Forstår du ønsker at unnvikende kvaliteten på kjemien mellom deg og legen din -. En lege som forstår deg. Hvis det ikke er der, finne noen andre. Han eller hun kan ha alt av legitimasjon, men hvis kjemien mellom deg og at legen ikke er positive, kan du gjøre det bra å bytte.

Gjøre forholdet med legen din et arbeidsfellesskap. Den beste behandlingen forholdet er en proaktiv, deltagende en.

Hva bør du vurdere når man diskuterer behandlingstilbud?

Når man diskuterer behandling med legen din, forstår at:

  • Behandlingen er i utvikling. Tradisjonelt har kirurgi vært bærebjelken for behandling for de fleste kreftformer. I den senere tid har det vært en bevegelse mot en mindre omfattende operasjoner for å behandle kreft. For eksempel, en generasjon siden, var kvinner med brystkreft behandlet med radikal mastektomi. Dag, i mange tilfeller bryst bevares ved å fjerne bare den kreft klump, og en sikkerhets-margin vev rundt kreft, og følger denne med strålebehandling og noen tilfeller kjemoterapi og hormonbehandling. Denne tilnærmingen kan være like effektivt som flere omfattende operasjoner.
  • Behandlingstilbud varierer. Lær om din sykdom og tilnærminger som vanligvis brukes til å behandle den. Noen kreftformer svare bedre på stråling, andre til kjemoterapi eller hormonelle behandlinger. Noen krever en type terapi, andre en kombinasjon. Til tider er enkel observasjon heller enn behandling nok. Noen kreftformer presenterer få om noen symptomer og forårsake noen problemer, og lite eller ingen smerte. De kan også være inaktiv i lange perioder av gangen. Behandling i de tilfeller vanligvis ikke forbedre din livskvalitet. Andre kreftformer er aggressive og vil trolig føre til store problemer. Behandling i disse tilfellene kan være berettiget. Spør hva som ville skje uten behandling, og sammenligne svaret med de forventede resultatene av behandlingen.
  • Behandlinger har bivirkninger. Forstå hva bivirkninger du kan forvente og hvilke fordeler de behandlingstilbud. Deretter veier din vilje til å tolerere bivirkningene å høste fordelene. Målene for behandlingen kan variere, og bare du kan bestemme hvilke bivirkninger du er villig til å akseptere for å oppnå målet ditt. For eksempel, hvis du er en ung person med en helbredelig sykdom, kan du være villig til å tåle svært alvorlige, kortsiktige bivirkninger for en sjanse til å eliminere din sykdom. Men hvis du er 85 og har en uhelbredelig sykdom, kan du ikke ønsker å akseptere dårlige bivirkninger hvis målet er å leve bare en ekstra måned eller to.

Spør legen din hva behandlingen vil oppnå. For eksempel, høres legens uttalelse om at behandlingen vil gi økt overlevelse med 50 prosent stor. Men hvis 50 prosent betyr å øke levetiden fra åtte uker til 12 uker, og de resterende ukene er brukt oppkast og kjemper kvalme, svakhet og tretthet, kanskje du ikke har fått mye.

Ikke alle kreft behandlinger har forferdelige bivirkninger?

Ikke nødvendigvis. Kreft behandlinger har bivirkninger, men de fleste er forutsigbar. Legen kan skissere en plan for å hindre at mange bivirkninger og ellers behandle eller redusere andre. Generelt, bivirkningene er reversible, og hjelpe deg å takle dem bør være et fokus for legen din.

Ta de potensielle bivirkninger i betraktning når du velger en behandling, men vet også at de fleste er ikke så ille som du har hørt. Spør legen din hva du kan forvente. Hvor syk skal du bli? Hvor mye energi skal du ha under behandlingen? Hvis du jobber 50 timer i uken nå, vil du være i stand til å arbeide 50 timer i uken under behandling? Vil du være i stand til å jobbe 20 timer? Finn ut svarene på disse spørsmålene. Behandling er din avgjørelse.

Hvilken rolle kan din familie og venner spille?

Kreft. Kjenner detaljene i kreftdiagnose.
Kreft. Kjenner detaljene i kreftdiagnose.

De kan ha de beste intensjoner, men familie og venner kan overvelde deg med sine forskningsinnsats. Og de kan være altfor entusiastisk i talsmann aggressiv behandling når de ikke fullt ut forstår bivirkningene og resultater. Men venner og familie er avgjørende for overlevelse. Tallrike studier har korrelert kreft overlevelse med sosiale kontakter. Men vet dine grenser. Det er OK å ta en pause og omgruppere. Still dine prioriteringer og erkjenner dine begrensninger.

Se også