Kreft

Kreft overlevende: administrere dine følelser etter kreftbehandling

Bli kjent med de følelser som er felles for kreft overlevende og hvordan å håndtere følelsene dine. Finn ut hva som er normalt og hva som indikerer at du bør vurdere å få hjelp.

Når du begynte din kreftbehandling, kan du ikke vente til den dagen du ville ferdig. Men nå som du er ferdig med behandlingen, er du ikke sikker på om du er klar for livet etter behandling som en kreft overlevende. Med behandlingen er ferdig, vil du sannsynligvis se kreftomsorg teamet sjeldnere. Selv om du, dine venner og din familie er alle ivrige etter å komme tilbake til et mer normalt liv, kan det være skummelt å forlate beskyttende kokong av leger og sykepleiere som støttet deg gjennom behandling.

Alt du føler akkurat nå er normal for kreft overlevende. Utvinne fra kreft behandling handler ikke bare om kroppen din - det handler også om helbredelse tankene dine. Så ta deg tid til å erkjenne frykten, sorgen og ensomheten du føler akkurat nå. Så ta skritt for å forstå hvorfor du føler disse følelsene og hva du kan gjøre med dem.

Frykt for tilbakefall hos kreftpasienter

Frykt for tilbakefall er svært vanlig i kreft overlevende. Selv om de kan gå år uten noen tegn på sykdom, kreft overlevende sier tanken på tilbakefall er alltid med dem. Du vil kanskje tro at hver verke eller smerte er et tegn på din kreft tilbakevendende. Til slutt denne frykten vil falme, selv om de aldri kan forsvinne helt.

Takle frykt ved å være ærlig med deg selv om dine følelser. Prøv å ikke føle seg skyldig om dine følelser eller ignorere dem i håp om at de vil gå bort. Spør legen din om hva du kan gjøre for å redusere sjansen for tilbakefall av kreft. Når du har gjort alt du kan for å redusere denne risikoen, erkjenner din frykt. Ta kontroll over denne frykten og gjøre det du kan for å påvirke din fremtidige helse. Prøv å:

  • Ta vare på kroppen din. Fokuser på å holde deg frisk. Spis et sunt kosthold med mye frukt og grønnsaker. Passe mosjon i dagen. Gå lett i starten, men prøv å øke intensiteten og mengden av trening du får som du gjenopprette. Få nok søvn slik at du våkner uthvilt. Disse handlingene kan hjelpe kroppen din komme fra kreftbehandling, og også bidra til å sette sinnet rolig ved å gi deg en større følelse av kontroll over livet ditt.
  • Gå til alle dine avtaler for oppfølging. Du kan frykte det verste når det er tid for neste oppfølgingskontroll. Ikke la det stoppe deg fra å gå. Bruk tid sammen med legen din for å stille spørsmål om noen tegn eller symptomer som bekymrer deg. Skriv ned dine bekymringer og diskutere dem på din neste avtale. Spør om din risiko for tilbakefall og hvilke tegn og symptomer å se etter. Å vite mer kan hjelpe deg å føle deg mer kontroll.
  • Vær åpen om din frykt. Uttrykk dine bekymringer til dine venner, familie, andre kreft overlevende, og legen eller en rådgiver. Hvis du ikke er komfortabel med tanken på å diskutere din frykt, prøv å ta opp dine tanker i en journal.
  • Holde opptatt. Kom deg ut av huset og finne aktiviteter som vil ta tankene bort din frykt.

De fleste kreftpasienter rapporterer at frykten for tilbakefall blekner med tiden. Men enkelte hendelser kan utløse frykt. Følelsene kan være spesielt sterk før oppfølgingsbesøk til legen din eller årsdagen til din kreftdiagnose.

Stress i kreft overlevende

Kreft. Ta vare på kroppen din.
Kreft. Ta vare på kroppen din.

Da du ble diagnostisert med kreft, kan det hende du har fokusert helt på behandling og bli frisk. Nå som du har fullført behandlingen, er alle de prosjekter rundt huset og tingene på to-do liste konkurrerer om oppmerksomheten. Dette kan gjøre at du føler deg stresset og overveldet.

Ikke føl at du må gjøre alt på en gang. Ta deg tid for deg selv som du etablere en ny daglig rutine. Prøv å trene, snakke med andre overlevende og tar tid for aktiviteter du liker.

Depresjon og angst i kreft overlevende

Dvelende følelser av sorg og sinne kan forstyrre det daglige liv. For mange mennesker i disse følelsene vil forsvinne. Men for andre, kan disse følelsene utvikle seg til depresjon.

Fortell legen din om dine følelser. Ved behov kan du bli henvist til noen som kan hjelpe deg gjennom samtaleterapi, medisiner eller begge deler. Tidlig diagnose og rask behandling er nøkkelen til vellykket overvinne depresjon.

Se også

Kreft overlevende: administrere dine følelser etter kreftbehandling

Selvbevissthet i kreft overlevende

Hvis kirurgi eller annen behandling endret utseende, kan du føle selvbevisst om kroppen din. Endringer i hudfargen, vektøkning eller tap, tap av et lem, eller plassering av stomi kan gjøre at du føler du heller vil bo hjemme, borte fra andre mennesker. Du kan trekke seg fra venner og familie. Og selvbevissthet kan stamme ditt forhold til partneren din hvis du ikke føler deg verdig kjærlighet eller hengivenhet.

Ta deg tid til å sørge. Men også lære å fokusere på måter kreften har gjort deg til en sterkere person og innse at du er mer enn arr som kreft har etterlatt seg. Når du er mer trygg på ditt utseende, andre vil føle seg mer komfortabel rundt deg.

Ensomhet i kreft overlevende

Du kan føle deg som om andre ikke kan forstå hva du har vært gjennom, noe som gjør det vanskelig å forholde seg til andre mennesker og kan føre til ensomhet. Venner og familie kan være usikker på hvordan du kan hjelpe deg, og noen mennesker kan også være redd for deg fordi du har hatt kreft.

Ikke takle ensomhet på egen hånd. Vurdere å bli en støttegruppe med andre kreftpasienter som har de samme følelsene du er. Kontakt din lokale avdelingen av European Cancer Society for mer informasjon. Eller prøv en elektronisk oppslagstavle for kreft overlevende, som for eksempel European Cancer Society Cancer Survivors Network.

Hvor å gå for å få hjelp

Mens du opplever noen av disse følelsene er normale, det betyr ikke at du trenger å gjøre det alene. Hvis du finner ut at dine følelser er overveldende deg eller forstyrrer hverdagen, er det en god idé å vurdere å få litt hjelp.

Noen ganger snakker med venner eller familie kan hjelpe. Men du kan føle deg som disse menneskene ikke kan virkelig forstå hva du går gjennom hvis de ikke har hatt kreft. Du bør kanskje vurdere rådgivning:

  • En terapeut. Legen din kan være i stand til å henvise deg til en profesjonell som kan hjelpe deg å sortere gjennom dine følelser og komme opp med måter å håndtere følelsene dine.
  • Andre kreft overlevende. Støtte grupper, enten i samfunnet eller på nettet, gir et flott sted å dele dine følelser og høre fra andre som går gjennom hva du opplever. Du kan lære nye måter å takle frykt.

Tenke ut din egen plan for å takle følelsene dine. Du vet hva som fungerer best for deg. Ha et åpent sinn og prøve ulike strategier for å finne ut hva som fungerer best for deg.

Se også