Kreft

Kreftbehandling beslutninger: 5 trinn for å hjelpe deg å avgjøre

Partnerskap med legen din for å ta avgjørelser om din kreftbehandling kan gjøre at du føler deg mer trygg når du begynner din kreftbehandling. Finn ut hvordan du kan bli involvert.

Du har nettopp blitt diagnostisert med kreft. Ditt sinn er vakler. Og nå legen din vil at du skal sortere gjennom kreftbehandling alternativer og hjelpe avgjøre om en plan.

Men hvordan kan du bestemme på en kreftbehandling plan? Her er fem skritt for å veilede deg i å bli en partner med legen din for å bestemme og guiding kreftbehandling.

Trinn 1: angi grunnregler

Før de utforsker behandlingstilbud, etablere noen grunnregler. Du vil bli mer komfortabel med noen kreftbehandling beslutningene du gjør hvis du:

 • Bestemme hvor mye du ønsker å vite. Mens folk flest ønsker å vite nøyaktig hva deres behandling er og deres overlevelse sjanser, andre ikke. Hvis du ikke ønsker å vite alle detaljer, la legen få vite.
 • Bestem deg for hvordan du ønsker å gjøre behandling beslutninger. Kan det være lurt å ta ledelsen i beslutningsprosessen. Eller vil du kanskje slå alle beslutninger over til legen din. Du kan også være et sted i midten, dele beslutningsprosessen med legen din.

Det kan hjelpe å tenke på hvordan du har håndtert vanskelige avgjørelser i fortiden. Og det kan hjelpe å ha en nær venn eller et familiemedlem på avtalene dine til å hjelpe deg å avgjøre.

 • Ha realistiske forventninger. Legen din kan gi deg anslag om hva du kan forvente å få fra hver type behandling. Nøyaktig hvilke bivirkninger du kan være villig til å sette opp med vil avhenge av hva fordelene med behandlingen er sannsynlig å være. Kommunisere dine preferanser med legen din.
 • Holde fokus på deg. Ikke la deg bli presset inn i et bestemt behandlingsalternativ. Velge hva du føler deg mest komfortabel med.
 • Imot hjelp. Du trenger støtte gjennom behandlingen. Støtte kan komme fra legen din, dine venner og din familie.

  Hvis du ikke føler støttes i å ta en avgjørelse, ta kontakt med grupper som European Cancer Society, som kan sette deg i kontakt med kreft overlevende som kan være i stand til å hjelpe deg gjennom denne prosessen.

Det kan hjelpe å skrive ned dine forventninger og preferanser før du møter med legen din. Som kan hjelpe deg bedre uttrykke håp for og følelser om din kreftbehandling.

Trinn 2: bestemme seg for et mål

Bestemmer hva du vil ha ut av behandling kan hjelpe deg begrense behandling valg. Er du håper på en kur, stabilisering eller utelukkende symptomlindring?

Avhengig av kreft type og stadium, kan dine mål for behandling være:

 • Kurere. Når du først diagnostisert, er det sannsynlig at du vil være interessert i behandlinger som kurerer kreft. Når en kur er mulig, kan du være villig til å tåle mer kortsiktige bivirkninger i retur for sjansen på en kur.
 • Kontrollere. Hvis kreften er på et senere tidspunkt, eller hvis tidligere behandlinger har vært mislykket, kan du justere målet ditt å kontrollere kreft. Forskjellige behandlinger kan forsøke å midlertidig redusere eller stoppe kreft i å vokse. Hvis dette er målet ditt, kan du ikke være villig til å tåle bivirkninger av strengere behandlinger.
 • Comfort. Hvis du har et avansert stadium av kreft eller en som ikke har respondert på behandling, kan du bestemme at komfort er viktigst for deg. Du og legen din vil arbeide sammen for å sikre at du er fri for smerter og andre symptomer.

Trinn 3: forskning behandlingstilbud

For å gjøre en fornuftig beslutning om behandling, husk hvilken type kreft du har, dens stadium, og hva behandling alternativer er tilgjengelige og hvor sannsynlig disse behandlingene er å jobbe under slike omstendigheter. Snakk med legen din om pålitelige nettsteder, bøker og pasientopplæring materialer for å supplere dine diskusjoner.

Kreftbehandlinger blir noen ganger brukt i forbindelse med hverandre. For eksempel er det vanlig å pare kirurgi eller strålebehandling med kjemoterapi. Leger noen ganger refererer til en behandling som brukes etter den primære behandling som adjuvans.

Se også

Kreftbehandling beslutninger: 5 trinn for å hjelpe deg å avgjøre

Trinn 4: analysere fordelene versus risiko

Sammenligne fordelene og ulempene ved de ulike kreft behandlinger for å avgjøre hvilke behandlinger faller innenfor dine mål. Vurdere de behandlingene du vurderer basert på fordeler og ulemper med hver.

Noen aspekter du ønsker å vurdere for hver behandling inkluderer:

 • Bivirkninger. Ta tid til å vurdere bivirkninger av hver behandling og avgjøre om de vil være verdt varig eller for mye å håndtere. Legen din kan gi deg en god ide om hvor vanlig de ulike bivirkninger er for hver behandling og forklare alternativer for håndtering av bivirkninger for å gjøre behandlingen mer utholdelig.
 • Hvordan behandlingen påvirker livet ditt. Vurdere hvordan behandlingen vil påvirke din hverdag. Trenger du en dag fri fra jobb eller flere uker av? Hvordan vil din rolle i familien din forandring? Vil du må reise for behandlingen?
 • De økonomiske kostnadene ved behandling. Undersøke hvilke typer behandling vil bli dekket av forsikringen din. Hvis en behandling eller aspekt av en behandling som ikke er dekket, kan du råd til det? Ring ditt forsikringsselskap for å være sikker.
 • Helsen generelt. Hvis du har andre helsemessige forhold, spør legen din hvordan behandlingen vil påvirke disse forholdene. For eksempel er kortikosteroider som vanligvis anvendes i mennesker med kreft. Dette kan komplisere diabetes behandling og påvirke risikoen for grå stær, hypertensjon og osteoporose.

Dine personlige verdier og mål vil gjøre en forskjell i hvilke behandlinger er best for deg. Bare du kan bestemme hva slags behandling vil passe best i livet ditt. Men du trenger ikke å gjøre et valg, og feste med det. Det er meget mulig at du kan ombestemme deg under behandlingen, og det er fint.

Trinn 5: kommunisere med legen din

Effektiv kommunikasjon med legen din er den beste måten å sørge for at du får den informasjonen du trenger for å foreta en informert beslutning. For å gjøre kommunikasjonen med legen din enklere, prøv å:

 • Sier ifra når du ikke forstår. Hvis du trenger ytterligere forklaring eller presisering, legen din. Hvis du ikke si opp, kan legen tror du forstår.
 • Skriv dine spørsmål på forhånd. Avtaler kan være stressende og emosjonelle. Ikke forvent å huske alle de spørsmål du ønsker å spørre.
 • Ta opp dine samtaler. Prøv å holde styr på hva legen din forteller deg ved å ta notater. Du kan også spørre om det er OK å ta opp samtalen på en opptaker. Denne posten vil være en god referanse hvis du har spørsmål senere.
 • Ta noen med deg. Hvis du føler deg komfortabel dele medisinsk informasjon med en venn eller et familiemedlem, ta med noen til å ta notater. Da vil du ha en annen person du kan snakke gjennom behandling beslutninger med.
 • Beholde kopier av journalen din. Be om kopier av medisinske poster og bringe dem til hver avtale.

Ikke forvent deg og legen å forstå hverandre etter ett møte - det kan ta noen samtaler før dere begge føle som om du er på samme side.

Andre ting å huske på

Som du gjør dine beslutninger behandling med legen din, holde disse punktene i bakhodet:

 • Ta deg god tid. Selv om en kreftdiagnose kan gjøre at du føler du må gjøre umiddelbare avgjørelser for å starte behandlingen i de fleste situasjoner du har tid til å gjøre valg. Spør legen din hvor mye tid du har til å bestemme.
 • Du kan alltid ombestemme deg. Gjøre en beslutning om behandling nå ikke binde deg til det alternativet. Fortell legen din hvis du har andre tanker. Betydelige bivirkninger kan gjøre at du ønsker å endre behandlingen plan.
 • Du kan søke en ny mening. Ikke vær redd for å fornærme legen din hvis du ønsker å få en second opinion. De fleste leger forstår behovet for en ny mening når vi står overfor en stor avgjørelse.
 • Du trenger ikke å være involvert med behandling beslutninger. Hvis du foretrekker, legen din du heller ikke bli involvert i beslutningsprosessen. Du kan alltid bli involvert senere når du føler deg mer komfortabel med situasjonen. La legen få vite hvem du ønsker å ta avgjørelser om din omsorg.
 • Du trenger ikke å ha behandling. Noen mennesker velger å ikke ha behandling i det hele tatt. Personer med svært avansert kreft noen ganger finner de heller vil behandle smerter og andre bivirkninger av kreft deres, slik at de kan gjøre det beste ut av tiden de har igjen.

  Hvis du velger ikke å bli behandlet, kan du alltid ombestemme deg. Avkall behandling betyr ikke at du vil bli overlatt til deg selv - mange måter å kontrollere bivirkninger eksisterer.

Kreft. Bestemme hvor mye du ønsker å vite.
Kreft. Bestemme hvor mye du ønsker å vite.

Hvilken behandling som er best for deg? Det er ingen 100 prosent rett eller galt svar. Men å være involvert med din behandling plan kan gi deg større trygghet og kan la deg fokusere din energi på hva du trenger å gjøre det meste - å holde deg frisk gjennom hele behandlingen.

Se også