Kreft

Biopsi: typer biopsi prosedyrer som brukes til å diagnostisere kreft

Du kan være nervøs for en kommende biopsi. Lære om biopsier, hvordan og hvorfor de er ferdige, kan bidra til å redusere angst.

En biopsi er en prosedyre for å fjerne et stykke vev eller en prøve av celler fra kroppen din, slik at den kan analyseres i et laboratorium. Hvis du opplever visse tegn og symptomer eller hvis legen din har identifisert et område av interesse, kan du gjennomgå en biopsi for å finne ut om du har kreft eller annen tilstand.

Mens imaging tester, som for eksempel røntgen, er nyttig i å oppdage masser eller områder av unormalt, de alene ikke kan skille kreftceller fra noncancerous celler. For flertallet av kreft, er den eneste måten å gjøre en definitiv diagnose å bruke en biopsi for å samle celler for nærmere undersøkelse.

Her er en titt på de ulike typer biopsi prosedyrer som brukes til å diagnostisere kreft.

Benmarg biopsi

Legen kan anbefale en benmarg biopsi hvis noe unormalt oppdages i blodet eller hvis legen mistenkte kreft har reist til benmargen. Benmargen er svampete materiale inne noen av de større bein der blodceller blir produsert. Analysere en prøve av beinmarg kan avsløre hva som gjør at blodet problem.

Under en benmarg biopsi, trekker legen en prøve av beinmargen ut av baksiden av hoftebeinet ditt ved hjelp av en lang nål. I noen tilfeller kan legen biopsi marg fra andre bein i kroppen din. Benmarg biopsi er ofte brukt for å diagnostisere en rekke blod problemer - både noncancerous og kreft, inkludert blod kreftformer, som leukemi, lymfom og myelomatose. Du får lokalbedøvelse før en benmarg biopsi for å minimere ubehag under prosedyren.

Endoskopisk biopsi

I løpet av endoskopi, bruker legen en tynn, fleksibel slange med et lys på slutten for å se strukturer inne i kroppen din. Spesielle verktøy er ført gjennom røret for å ta en liten prøve av vev som skal analyseres.

Hva slags endoskopisk biopsi du gjennomgå avhenger av hvor den mistenkelige Området ligger. Rør brukes i en endoskopisk biopsi kan settes inn gjennom munnen, rektum, urinveiene eller et lite snitt i huden din. Eksempler på endoskopisk biopsi prosedyrer inkluderer cytoscopy å samle vev fra innsiden av blæren, til bronkoskopi få vev fra innsiden din lunge og koloskopi til å samle vev fra innsiden kolon.

Avhengig av hvilken type endoskopisk biopsi du gjennomgår, kan du få en beroligende eller bedøvende før prosedyren.

Nål biopsi

Under en nål biopsi, bruker legen en spesiell nål for å trekke ut celler fra en mistenkelig område. En nål biopsi er ofte brukt på svulster som legen kan føle gjennom huden din, for eksempel mistenkelige bryst klumper og forstørrede lymfeknuter. Når kombinert med en avbildning prosedyre, slik som røntgen, kan nålen biopsi bli brukt til å samle celler fra en mistenkelig område som ikke kan føles gjennom huden.

Nål biopsi prosedyrer inkluderer:

  • Finnålsaspirasjon. Under finnålsaspirasjon, er en lang, tynn nål inn i den mistenkelige området. En sprøyte brukes til å trekke ut væske og celler for analyse.
  • Kjerne nål biopsi. Større En nål med en skjærende spiss brukes under kjerne nål biopsi for å trekke en kolonne av vev ut fra et mistenkelig område.
  • Vakuum-assistert biopsi. Under vakuum-assistert biopsi, øker en sugeanordning mengden av væske og celler som trekkes ut gjennom nålen. Dette kan redusere antallet ganger nålen må settes inn for å samle en tilstrekkelig prøve.
  • Bilde biopsi. Bildet biopsi kombinerer en avbildning prosedyre, slik som X-ray, CT (CT), magnetisk resonans imaging (MRI) eller ultralyd, med en nål biopsi. Bilde biopsi lar legen for å få tilgang mistenkelige områder som ikke kan følt gjennom huden, slik som unormalt på lever, lunge eller prostata. Ved hjelp av real-time bilder, kan legen din sørge for at nålen kommer frem til riktig sted.

Du vil motta en lokalbedøvelse til nummen området blir vevsprøve for å minimere smerte.

Se også

Biopsi: typer biopsi prosedyrer som brukes til å diagnostisere kreft

Hudbiopsi

En hud (kutan) biopsi fjerner celler fra overflaten av kroppen din. En hud biopsi brukes oftest for å diagnostisere hudsykdommer, inkludert kreft, slik som melanom. Hva slags type hud biopsi du gjennomgår, vil avhenge av hvilken type kreft mistenkt og omfanget av de mistenkelige celler. Hudbiopsi prosedyrer inkluderer:

  • Barbering biopsi. Under en barbering biopsi, bruker legen et verktøy som ligner på en barberhøvel for å skrape i overflaten av huden din.
  • Punch biopsi. Under en punch biopsi, bruker legen en sirkulær verktøy for å fjerne en liten del av hudens dypere lag.
  • Operasjonssåret biopsi. Under en operasjonssåret biopsi, bruker legen en skalpell for å fjerne et lite område av huden. Enten du får sting for å lukke biopsi nettstedet avhenger av hvor mye hud fjernes.
  • Excisional biopsi. Under en excisional biopsi, fjerner legen en hel klump eller et helt område av unormal hud. Du vil sannsynligvis få sting for å lukke biopsi nettstedet.

Du får en lokalbedøvelse til nummen biopsi nettstedet før prosedyren.

Kirurgisk biopsi

Hvis cellene i spørsmålet ikke kan nås med andre biopsi prosedyrer eller hvis andre biopsi resultatene har vært mangelfulle, kan legen anbefale en kirurgisk biopsi. Under en kirurgisk biopsi, gjør en kirurg et snitt i huden din for å få tilgang til mistenkelige området av celler. Eksempler på kirurgisk biopsi prosedyrer inkluderer kirurgi for å fjerne et bryst klump for en mulig brystkreft diagnose og operasjon for å fjerne en lymfeknute for en mulig lymfom diagnose.

Biopsi fremgangsmåter kan benyttes til å fjerne en del av et unormalt område av celler (operasjonssåret biopsi). Eller kirurgisk biopsi kan brukes til å fjerne et helt område av unormale celler (excisional biopsi).

Du kan motta lokalanestetika til nummen området av biopsi. Noen kirurgiske biopsi prosedyrer krever generell anestesi for å gjøre deg bevisstløs under inngrepet. Du kan også være nødvendig å overnatte på sykehuset for observasjon etter inngrepet.

Biopsi analyse og resultater

Etter legen får en vevsprøve, er det sendt til et laboratorium for analyse. Prøven kan være kjemisk behandlet eller frosset og oppskåret i meget tynne seksjoner. Seksjonene er plassert på glassplater, farget for å forbedre kontrasten, og undersøkt under et mikroskop.

Resultatene hjelpe legen avgjøre om cellene er kreft. Hvis cellene er kreft, kan de biopsi resultatene fortelle legen hvor kreften oppsto - den type kreft.

En biopsi bidrar også til legen avgjøre hvor aggressiv kreften er - kreften klasse. Karakteren er noen ganger uttrykt som et tall på en skala fra 1 til 4, og bestemmes av hvordan kreftcellene ser under mikroskopet. En klasse, eller low-grade, kreft er generelt den minst aggressive og grad 4, eller høyverdig, kreft, vanligvis den mest aggressive. Denne informasjonen kan hjelpe guide behandlingstilbud. Andre spesielle tester på kreftcellene også kan bidra til å veilede behandling valg.

Kreft. Finnålsaspirasjon.
Kreft. Finnålsaspirasjon.

I enkelte tilfeller, for eksempel under operasjonen, undersøker en patolog utvalget av celler umiddelbart og resultatene er tilgjengelige for legen i løpet av minutter. Men i de fleste tilfeller, resultatene av biopsi er tilgjengelig i en eller to dager. Noen eksempler kan trenge mer tid for å bli analysert. Spør legen din hvor lenge du kan forvente å vente på biopsi resultater.

Se også