Kreft

Lavt antall blodceller: bivirkning av kreftbehandling

Lavt antall blodceller kan være en alvorlig komplikasjon under kreftbehandling. Vet hvorfor legen tett sporer blodlegemer.

Legen kan overvåke blodlegemer nøye under kreftbehandling. Det er en god grunn du har ditt blod trekkes så ofte - lavpris blodlegemer sette deg i fare for alvorlige komplikasjoner.

Hva som måles i en blodlegemer?

Kreft. Kreft i blod og benmarg.
Kreft. Kreft i blod og benmarg.

Hvis du gjennomgår visse kreft behandlinger som kan forårsake lave blodlegemer, vil legen sannsynligvis overvåke blodceller regelmessig med en test som kalles en komplett blodprosent (CBC). Lavt antall blodceller blir oppdaget ved å undersøke en blodprøve tatt fra en blodåre i armen.

Når du sjekker din blodlegemer, er legen ser på antall og typer:

 • Hvite blodlegemer. Disse cellene kan hjelpe kroppen å bekjempe infeksjoner. Et lavt antall hvite blodlegemer (leukopeni) forlater kroppen mer åpen for infeksjon. Og hvis en infeksjon ikke utvikler, kan kroppen din være i stand til å bekjempe den av.
 • Røde blodceller. Røde blodlegemer transporterer oksygen rundt i kroppen. De røde blodcellene evne til å frakte oksygen måles ved mengden av hemoglobin i blodet ditt. Hvis nivået av hemoglobin er lavt, du er blodfattig og kroppen fungerer mye vanskeligere å levere oksygen til vevene. Dette kan gjøre at du føler deg trett og kortpustet.
 • Blodplater. Platelets hjelper blodet å koagulere. Et lavt antall blodplater (trombocytopeni) betyr at kroppen din kan ikke stoppe seg selv fra blødning.
Hva som blir regnet Hva som er normalt Hva er det som gjelder
Hvite blodlegemer 3500 til 10500 Under 1000
Hemoglobin 13,5 til 17,5 for menn
12 til 15,5 for kvinner
Under 8
Blodplater 150.000 til 450.000 Under 20.000

Hva som forårsaker lavt antall blodceller?

Kreft-relaterte årsaker til lav blodceller inkluderer:

 • . Kjemoterapi Enkelte kjemoterapi narkotika kan skade benmarg - svampete materiale som finnes i ryggmargen. Benmargen gjør blodceller, som vokser raskt, noe som gjør dem svært følsomme for effektene av kjemoterapi. Kjemoterapi dreper mange av cellene i benmargen, men cellene gjenopprette med tiden. Legen din kan fortelle deg om dine spesifikke kjemoterapi behandling og dosen vil sette deg i fare for lavt antall blodceller.
 • Strålebehandling. Hvis du mottar strålebehandling til store områder av kroppen din, og ikke minst de store bein som inneholder den mest benmargen, som bekkenet, beina og overkroppen, kan du oppleve lave nivåer av røde og hvite blodceller. Strålebehandling er mindre sannsynlighet for å ha en betydelig effekt på blodplater.
 • Kreft i blod og benmarg. Blod og benmarg kreftformer, som leukemi, vokse i benmargen og tillater ikke normale blodceller å utvikle.
 • Kreft som sprer (metastasize). Kreftceller som bryter av fra en svulst kan spre seg til andre deler av kroppen din, inkludert din benmarg. Noen eksempler på kreft som kan spre seg til beinmargen inkluderer brystkreft og prostatakreft. Kreftcellene kan fortrenge andre celler i benmargen, noe som gjør det vanskelig for benmargen til å produsere blodceller kroppen din trenger. Dette er en uvanlig årsak til lave blodverdier.

Hvorfor er det viktig å overvåke blodlegemer?

Lavt antall blodceller kan føre til alvorlige komplikasjoner som kan utsette din neste runde med behandling. Overvåking av blodverdier lar legen for å forhindre eller redusere risikoen for komplikasjoner.

De mest alvorlige komplikasjoner av lavt antall blodceller er:

 • Infeksjon. Med et lavt antall hvite blodlegemer og, spesielt, et lavt nivå av nøytrofile granulocytter (nøytropeni), en type hvite blodlegemer som bekjemper infeksjoner, er du på høyere risiko for å utvikle en infeksjon. Og hvis du utvikler en infeksjon når du har lavt antall hvite blodlegemer, kroppen din kan ikke beskytte seg selv. Infeksjon kan føre til døden i alvorlige tilfeller. Selv en mild infeksjon kan forsinke din kjemoterapi behandling, siden legen kan vente til infeksjonen er ryddet og dine blodverdier gå opp før du fortsetter. Legen kan også anbefale medisiner for å øke kroppens produksjon av hvite blodlegemer.
 • Anemi. Et lavt antall røde blodlegemer er anemi. De vanligste symptomene på anemi er tretthet og kortpustethet. I noen tilfeller tretthet blir så alvorlig at du må midlertidig stanse behandlingen eller redusere dosen du får. Anemi kan bli løst med en blodoverføring eller med medisiner for å øke kroppens produksjon av røde blodceller.
 • Blødning. Lavt antall blodplater i blodet kan føre til blødninger. Du kan blø for mye fra et lite kutt eller blør spontant fra nesen eller tannkjøttet. Farlig indre blødninger kan oppstå. Et lavt antall blodplater kan forsinke behandlingen. Du må kanskje vente til blodplatenivåer gå opp for å kunne fortsette med kjemoterapi eller å ha kirurgi.

Se også

Lavt antall blodceller: bivirkning av kreftbehandling

Hvordan kan du vite om du har lavt antall blodceller?

Med mindre blodceller er svært lav, har du sannsynligvis ikke vil oppleve noen tegn eller symptomer, og du vil ikke være i stand til å fortelle at dine blodverdier er nede. Det er derfor legen din kan bestille hyppige blodprøver for å følge dine blodlegemer.

Spør legen din om din kreftbehandling kan forårsake lave blodlegemer og hvilke tegn og symptomer du bør være på jakt etter. Hvis du merker noen tegn eller symptomer på lavt antall blodceller, legen din med en gang.

Tilstand Hva du skal se etter
Lavt antall hvite blodlegemer Feber høyere enn 100,5 F (38 C)
Lav kroppstemperatur
Svette
Lavt antall røde blodlegemer Fatigue
Brystsmerter
Svimmelhet
Kortpustethet
Lavt antall blodplater Blødning
Lett blåmerker
Heavy menstruasjonsblødning

Hvordan er lave blodceller behandlet?

Hvis du har lavt antall blodceller, vil behandlingen avhenge av hvilke teller er lav og hva som forårsaker de lave tallene. Vanlige behandlinger inkluderer:

 • Blodoverføringer. Transfusjoner hjelpe folk med lave nivåer av røde blodceller og blodplater. I en blodoverføring du får enten røde blodceller eller blodplater fra folk som har donert blod. Selv om overføringer av hvite blodlegemer er mulig, de er reservert for bestemte, sjeldne situasjoner på grunn av risikoen for mange komplikasjoner.
 • Medisiner. Legen din kan forskrive medisiner som stimulerer produksjonen av flere blodceller. Medisiner har fordeler og risiko, så snakk med legen din om mulige bivirkninger av legemidler som brukes til å øke antall blodceller.
 • Avsluttet behandling. I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å utsette kreftbehandling inntil blodceller teller stige.

Den type behandling du får vil avhenge av din kreftbehandling og din fysiske tilstand.

Hvordan kan du takle lave blodlegemer?

Iverksette tiltak for å holde kroppen sunn når du har lavt antall blodceller. For eksempel:

 • Spis et balansert kosthold. Kroppen din trenger alle vitaminer og næringsstoffer det kan komme til å helbrede seg selv under og etter behandlingen. Spis rikelig med frukt og grønnsaker. Hvis behandling komplikasjoner gjøre å spise vanskelig - for eksempel hvis du opplever kvalme og oppkast eller munnsår - eksperiment for å finne mat du kan tolerere.
 • Unngå skader. Mange dagligdagse aktiviteter sette deg i fare for kutt og skrubbsår. Et lavt antall blodplater gjør selv mindre skrubbsår alvorlig. Et lavt antall hvite blodlegemer kan slå et lite kutt i et utgangspunkt for en alvorlig infeksjon. Bruke en elektrisk barbermaskin i stedet for en barberhøvel for å unngå kutt. Spør noen andre til å kutte opp mat på kjøkkenet. Vær forsiktig når du pusser tennene og blåser nesen.
 • Unngå bakterier. Det er umulig å unngå alle bakterier, men unngå unødig eksponering når du kan. Vask hendene ofte eller bruk en flytende rensemiddel. Unngå folk som er syke og holde seg borte fra folkemengdene. Har noen andre rydde søppel boksen, fugl bur eller akvarium. Ikke spis rått kjøtt eller egg.
 • Rest. Hvis du føler deg trøtt, stopp og hvile. Kroppen jobber hardt for å bekjempe kreftceller og helbrede de friske cellene skadet av behandlingen. Ikke føl deg skyldig om å ta tid for deg selv og spørre andre til å hjelpe deg. Planlegg dine viktigste aktivitetene for den tiden av dagen når du føler deg mest energisk.

Snakk med din fastlege teamet om andre måter du kan takle lave blodlegemer.

Se også