Kreft

Kreftbehandling myter: noe sannhet i disse vanlige oppfatninger?

Misforståelser om kreftbehandling kan gjøre at du føler deg forvirret eller usikker når du velger en behandling. Lær sannheten slik at du kan føle deg mer komfortabel med din kreftbehandling.

Som fremskritt i behandlingen av kreft har økt, har du kanskje oppdaget flere muligheter til å lære fakta om denne sykdommen. Men noen villedende ideer om kreftbehandling fortsatt vedvarer. Timothy Moynihan, MD, en kreft spesialist ved universitetet, Rochester, Minnesota, hjelper avkrefte noen av de vanligste misforståelsene om kreftbehandling og forklarer sannheten.

Myte: En positiv holdning er alt du trenger å slå kreft.

Sannhet: Det er ingen vitenskapelige bevis på at en positiv holdning gir deg en fordel i behandling av kreft eller forbedrer din sjanse for å bli kurert.

Hva en positiv holdning kan gjøre er å forbedre kvaliteten på livet ditt under kreftbehandling og utover. Du kan være mer sannsynlig å holde seg aktiv, opprettholde bånd til familie og venner, og fortsetter sosiale aktiviteter. I sin tur kan dette øke din følelse av velvære og hjelpe deg å finne styrke til å takle kreften din.

Myte: Hvis vi kan sette en mann på månen, bør vi ha en kur for kreft ved nå.

Sannhet: Finne en kur for kreft viser seg å være mer komplisert enn å mestre teknikk og fysikk kreves for romfart.

Kreft omfatter faktisk en stor gruppe sykdommer. Hver kan ha mange forskjellige årsaker. Til tross for fremskritt i diagnostikk og behandling, legene har fortsatt mye å lære om hva som utløser en celle til å bli kreft og hvorfor noen mennesker med kreft gjøre det bedre enn andre.

I tillegg er kreft et bevegelig mål. Kreftceller kan fortsette å mutere og endres i løpet av sykdommen. Dette kan føre til at kreftcellene ikke lenger svarer til kjemoterapi narkotika eller stråling behandlinger som ble gitt i utgangspunktet.

Myte: legemiddelfirmaer og Food and Drug Administration (FDA) blokkerer eller forskuddstrekk nye kreft behandlinger.

Sannhet: Legen og FDA, som må godkjenne nye legemidler før de kan markedsføres, er dine allierte. Som sådan, de gjør din sikkerhet høy prioritet. Dessverre, vitenskapelige studier for å fastslå sikkerheten og effektiviteten av nye kreft behandlinger ta tid. Som kan skape inntrykk eller føre til rapporter som effektive nye behandlinger blir blokkert.

Kreft. En saktevoksende kreft.
Kreft. En saktevoksende kreft.

Hvis du fortsatt mener at en kur er målbevisst holdt tilbake, spør deg selv hvorfor en lege ville velge å spesialisere seg i kreftforskning. Ofte leger gå inn kreftforskning fordi de har et familiemedlem eller en venn rammet av sykdommen. De er like interessert i å finne en kur som alle andre, for akkurat samme grunn - det påvirker dem personlig. De hater å se en du er glad i smerte og ikke ønsker å miste denne personen. De ønsker også å skåne andre hva de har gått gjennom.

Myte: regelmessige kontroller og dagens medisinske teknologi kan oppdage alle kreften tidlig.

Sannhet: Selv om vanlig medisinsk behandling kan faktisk øke din evne til å oppdage kreften tidlig, kan det ikke garantere det. Kreft er en komplisert sykdom, og det er ingen sikker måte å alltid øye på den.

Rutinemessig screening har vært knyttet til en nedgang i dødsfall fra kreft i livmorhalsen, bryst og tykktarm.

Myte: gjennomgår kreftbehandling betyr at du ikke kan bo hjemme, jobbe eller gå om dine vanlige aktiviteter.

Sannhet: De fleste mennesker med kreft blir behandlet på poliklinisk basis i sine hjemsteder.

Til tider kan det være nyttig å reise til en spesialitet medisinsk senter for behandling. Men ofte, kan legene ved en slik medisinsk senter arbeide med leger i hjembyen din, slik at du kan være sammen med familie og venner, og kanskje til og gjenoppta arbeidet.

En stor del av forskningen har gått til å gjøre det enklere for folk å leve mer normalt liv under kreftbehandling. For eksempel, medikamenter er nå tilgjengelig for å bedre kontroll kvalme. Resultatet er at du er ofte i stand til å jobbe og være aktiv under behandlingen.

Se også

Kreftbehandling myter: noe sannhet i disse vanlige oppfatninger?

Myte: kreft er alltid smertefullt.

Sannhet: Noen kreftformer aldri forårsake smerte.

For folk som gjør opplevelsen kreftsmerter, spesielt personer med fremskreden kreft, leger har blitt mer klar over behovet for å kontrollere slike smerter og har lært bedre måter å håndtere det. Selv om alle smerte ikke kan elimineres, kan den styres slik at den har liten innvirkning på daglig rutine.

Myte: En nål biopsi kan forstyrre kreftceller, forårsaker dem til å reise til andre deler av kroppen.

Sannhet: For de fleste typer kreft, det er ingen bevis på at nålen biopsi - en prosedyre som brukes til å diagnostisere mange typer kreft - årsaker kreftceller å spre seg.

Det finnes unntak, men som leger og kirurger er klar. For eksempel, nål biopsi vanligvis ikke brukes i diagnostisering testikkelkreft. I stedet, hvis en lege mistenker testikkelkreft, er testikkelen fjernet.

Myte: utsette en svulst til luft under operasjonen fører til kreft å spre seg.

Sannhet: Kirurgi kan ikke forårsake kreft å spre seg. Ikke utsette eller nekte behandling på grunn av denne myten. Kirurgisk fjerning kreft er ofte det første og viktigste behandling.

Noen mennesker kan tro denne myten fordi de føler seg verre under utvinning enn de gjorde før operasjonen. Og hvis legen oppdager under operasjonen at kreft er mer avansert enn først antatt, kan du tro operasjonen forårsaket mer omfattende kreft. Men det er ingen bevis som støtter dette.

Myte: alle med samme type kreft får samme type behandling.

Sannhet: Legen skreddersyr din behandling til deg. Hvilken behandling du får, avhenger av hvor kreften er, om eller hvor mye den har spredt seg, og hvordan den påvirker kroppen din fungerer og din generelle helse.

Mer og mer, er kreft behandling blir tilpasset basert på dine gener. Disse genene, som du er født med, kan vise at kroppen behandler visse kjemoterapi behandlinger og medisiner annerledes enn noen andre. Genetisk testing på kreftceller kan også hjelpe din behandling.

Myte: alle som har kreft må ha behandling.

Sannhet: Det er opp til deg om du ønsker å behandle kreft. Du kan bestemme dette etter avtale med legen din og lære om dine alternativer.

En person med kreft kan velge å gi avkall behandling hvis han eller hun har:

  • En saktevoksende kreft. Noen mennesker med kreft kanskje ikke har noen tegn eller symptomer. Laboratorietester kan avsløre at kreften vokser svært sakte. Disse menneskene kan velge å vente og se på kreft. Hvis det plutselig begynner å vokse raskere, er behandlingen alltid et alternativ.
  • Andre medisinske tilstander. Hvis du har andre viktige sykdommer, kan du velge å ikke behandle kreft, som kreften ikke kan være den største trusselen mot helsen. Dette kan være spesielt viktig i tilfelle av en langsomt voksende kreft.
  • En sen-stadium kreften. Hvis byrden av behandlingen er bivirkninger oppveier fordelen at behandling kan bringe, kan du velge å ikke bli behandlet. Men det betyr ikke at legen din vil forlate deg. Legen kan likevel gi komfort tiltak, som for eksempel smertelindring.

Se også