Kreft

Kreftsmerter: lindring er mulig

Lær hva som forårsaker kreft smerte og hvordan du kan arbeide med legen din for å sikre at kreftsmerter er kontrollert.

Ikke alle med kreft erfaringer kreftsmerter, men en av tre personer som gjennomgår kreftbehandling gjør. Hvis du har avansert kreft - kreft som har spredt seg eller dukket opp igjen - du sjansen til å oppleve kreftsmerter er enda høyere.

Kreftsmerter skjer på mange måter. Din smerte kan være kjedelig, verkende eller skarpe. Det kan være konstant, intermitterende, mild, moderat eller alvorlig. Timothy Moynihan, MD, en kreft spesialist ved universitetet i Rochester, Minnesota, tilbyr noen innsikt i kreftsmerter, grunner til at folk kanskje ikke får den smertebehandlingen de trenger og hva de kan gjøre med det.

Hva som forårsaker kreft smerte?

Kreftsmerter kan skyldes kreften selv. Kreft kan forårsake smerte ved å dyrke inn eller ødelegge vev i nærheten av kreft. Kreftsmerter kan komme fra den primære kreft selv - hvor kreften startet - eller fra andre områder i kroppen der kreften har spredd (metastaser). Som en svulst vokser, kan det legge press på nerver, bein eller organer, forårsaker smerte.

Kreftsmerter kan ikke bare være fra den fysiske virkning av kreft på en region av kroppen, men også på grunn av kjemikalier som kreft kan utskille i regionen av svulsten. Behandling av kreft kan hjelpe smerten i disse situasjonene.

Kreftbehandling - slik som cellegift, stråling og kirurgi - er en annen potensiell kilde til kreftsmerter. Kirurgi kan være smertefullt, og det kan ta tid å gjenopprette. Stråling kan etterlate en brennende følelse eller smertefulle arr. Og kjemoterapi kan forårsake mange potensielt smertefulle bivirkninger, inkludert munnsår, diaré og nerveskader.

Hvordan behandler du kreftsmerter?

Det er mange forskjellige måter å behandle kreft smerte. Den ideelle måte er å fjerne kilden til smerte, for eksempel ved kirurgi, kjemoterapi, strålebehandling eller noen annen form for behandling. Dersom det ikke kan gjøres, kan smertestillende medikamenter vanligvis kontrollere smerten. Disse medikamentene er:

  • Over-the-counter og reseptbelagte styrke smertestillende midler som aspirin, paracetamol (Paracet, andre) og ibuprofen (Advil, Motrin, andre)
  • Svake opioider (avledet fra opium) medisiner, for eksempel kodein
  • Sterke opioider medisiner, for eksempel morfin (Avinza, Ms Contin, andre), oksykodon (OxyContin, Roxicodone, andre), hydromorfon (Dilaudid, Exalgo), fentanyl (Actiq, Fentora, andre) eller metadon (Dolophine, Methadose)

Disse stoffene kan ofte tas oralt, slik at de er enkle å bruke. Medisiner kan komme i tablettform, eller de kan gjøres for å løse opp raskt i munnen. Men hvis du ikke klarer å ta medisiner muntlig, kan de også tas intravenøst, rektalt eller gjennom huden ved hjelp av en patch.

Spesialisert behandling, slik som nerve blokker, også kan benyttes. Nerveblokkering er et lokalanestetikum som injiseres rundt eller inn i en nerve, som hindrer smerte meldinger reiser langs den nerveledningsnett fra å nå hjernen. Andre behandlingsformer som akupunktur, kan akupressur, massasje, fysioterapi, avspenning, meditasjon og humor hjelpe.

Hva er noen grunner for ikke mottar adekvat behandling for kreft smerte?

Dessverre kreftsmerter er ofte underbehandlet. Det er mange faktorer som kan bidra til at noen av disse inkluderer:

  • Motvilje av leger å spørre om smertestillende eller tilby behandlinger. Noen leger og annet helsepersonell kan ikke spesifikt ber om smerte, som bør være en normal del av hvert besøk med legen din. Personer med kreft bør bli spurt om de har noen smerter. Hvis de er, bør legen stoppe der og håndtere problemet. Noen leger vet ikke nok om riktig smertebehandling. Hvis dette er tilfelle, kan legen din henvise deg til en smerte spesialist. Andre leger kan være bekymret for forskrivning smertestillende medikamenter fordi disse stoffene kan bli misbrukt. Men folk i smerte er svært lite sannsynlig å misbruke smertestillende medikamenter.
  • Motvilje av pasientene for å si fra om smerter. En annen faktor kan være en persons egen motvilje. Noen mennesker kan ikke ønsker å "plage" sine leger med informasjonen, eller de kan frykte at smerten betyr at deres kreft blir verre. Noen er motvillige til å rapportere det eller rapportere det så grundig som de skal fordi de er bekymret for hva leger eller andre kan tenke på dem hvis de klager. De kan føle at fordi de har kreft, de er ment å ha smerter og være i stand til å håndtere det. Det er rett og slett ikke sant.
  • Frykt for avhengighet. Annen faktor kan være en persons frykt for å bli avhengige av smertestillende medikamenter. Dette er noe som vi vet ikke vanligvis skje hvis du tar medisiner for smerter. Hvis du tar dem når du ikke er i smerte eller å få høy, da, ja, du kan bli avhengig. Men risikoen for avhengighet for folk som tar smertestillende medisiner på en hensiktsmessig måte - for smerte - er svært lav, så dette bør ikke være en bekymring.
  • Frykt for bivirkninger. Noen mennesker frykter bivirkninger av smertestillende medikamenter. Mange er redd for å bli trøtt, som ikke klarer å kommunisere med familie og venner, å oppføre seg merkelig, eller blir sett på som avhengige av medisiner. Folk er også noen ganger redd for at å ta morfin kan forkorte livet. Det er ingen bevis for noen av disse skjer hvis medisinen doseres riktig. Og selv om sterke smertestillende medisiner kan forårsake døsighet når du først tar dem, går som bivirkning vanligvis unna med jevn dosering.

Se også

Kreftsmerter: lindring er mulig

Hva er bivirkningene av kreft smerte behandling, og hva kan du gjøre med dem?

Hver smertebehandling kan være ledsaget av sine egne unike bivirkninger. For eksempel kan stråling behandlinger forårsake rødhet og en brennende følelse i huden. Og, avhengig av hvilken del av kroppen strålingen påføres, kan strålingen forårsake diaré, munnsår eller andre problemer, som tretthet. Kjemoterapi sikkert kan forårsake bivirkninger, som kvalme, tretthet, infeksjoner og hårtap, men det kan være effektive i å lindre smerte hvis den krymper svulsten. Det finnes medisiner som kan hjelpe med kvalme. Avslapping teknikker også kan hjelpe.

Smertestillende medikamenter hver har sine egne unike bivirkninger som bør gjennomgås med legen din før du tar dem. En av de vanlige bivirkninger av de sterkere smertestillende legemidler er forstoppelse - felles for opioider. Det kan behandles med passende tarm regimer som foreskrevet av legen din, for eksempel legge en krakk mykner og noe å stimulere tarmene. Forebygge forstoppelse er mye enklere enn å behandle den, slik at alle som tar disse sterke smertestillende medikamenter skal automatisk begynne en diett for å holde sine tarmer flytting. Noen av de andre bivirkninger av de sterke smertestillende medisiner inkluderer forvirring, slapphet og søvnighet. Alvorlighetsgraden av disse effektene varierer fra person til person, og ofte skjer med de første dosene. Men når en jevn mengde medisin forblir i kroppen din, bivirkningene forsvinner vanligvis. Hallusinasjoner og endringer i oppførsel er uvanlig.

Kreft. Motvilje av leger å spørre om smertestillende eller tilby behandlinger.
Kreft. Motvilje av leger å spørre om smertestillende eller tilby behandlinger.

De mindre potente smertestillende medikamenter faktisk kan ha flere bivirkninger, som også bør diskuteres med legen din før du tar dem. For eksempel kan felles over-the-counter smertestillende midler skade nyrene, forårsaker magesår eller øke blodtrykket ditt. Aspirin kan forårsake gastrointestinal blødning, og paracetamol (Paracet, andre) kan forårsake leverskader hvis du tar for mye.

Når bør du diskutere kreftsmerter med legen din, og hvilke punkter du bør ta opp?

Rapporter eventuell plagsom smerte med legen din. Hvis det er en mindre smerte som går bort, ikke bekymre deg om det. Men hvis smertene forstyrrer livet ditt eller er vedvarende, må det bli rapportert og bør behandles. Selv om ingen kan garantere at all smerte kan være fullstendig eliminert, kan mest smerte bli redusert til et punkt der du kan være komfortabel.

Det kan bidra til å holde oversikt over din smerte ved å notere hvor sterk den er, hvor den ligger, hva gjør det verre, hva bringer det på, hva som gjør det bedre og alt annet som skjer når du har smerter. En smerte-rating skala fra 0 til 10. - der 0 er ingen smerte og 10 er den verste smerten du kan forestille deg - kan være nyttig i rapportering av smerte med legen din. I tillegg, ta hensyn til hva som skjer når du forsøker å lindre smerte. Hvis du tar medisin, føler du noen syke effekter fra det? Merk eventuelle syke effektene av dine smertestillende medikamenter. Hvis det er en massasje, varme eller kalde omslag, eller noe fysisk som lindrer smerten, de er viktig å rapportere, også.

Hva kan du gjøre for å sikre at du får tilstrekkelig kreftsmerter behandling?

Først, snakk med legen din eller helsepersonell hvis du har smerter. Sekund, kan du og legen din sette et mål for smertelindring og måle effekten av behandling mot dette målet. Legen bør spore smerten med en smerte skala, vurdere hvor sterk den er. Målet bør være å holde smertene på et nivå som du er komfortabel. Hvis du ikke oppnår dette målet, snakk med legen din. Hvis du ikke får de svarene du trenger, be om en henvisning til et anlegg mer dyktig i omsorgen av smerte, spesielt en stor kreftsenter. Alle store kreft sentre har smerter lederprogrammer. For det meste, er medisiner og behandling for smerter dekket av standard forsikring.

Se også