Kreft

Munnsår forårsaket av kreftbehandling: hvordan å takle

Forstå hvordan håndtere kreftbehandling bivirkninger, inkludert munnsår, slik at du kan føle deg mer kontroll når du går gjennom kreftbehandling.

Hvis du er i ferd med å begynne kreftbehandling, være oppmerksom på at enkelte behandlinger kan forårsake munnsår (oral mukositt). Munnsår kan være smertefullt og ubehagelig. De kan variere fra bare en ulempe for en alvorlig komplikasjon som kan gjøre deg i stand til å fortsette kreftbehandling.

Hva er kreft-relaterte munnsår?

Kreft-relaterte munnsår er sår eller sår som dannes på innsiden slimhinnen i munnen eller på leppene. Munnen sår vises burn-aktig og kan være smertefulle, noe som gjør det vanskelig å spise, snakke, svelge og puste. Sår kan vises på en av de myke vev av leppene eller din munn, inkludert tannkjøttet, tungen eller taket og gulvet i munnen. Sår kan også utvide inn i røret (spiserøret) som frakter mat til magen.

Hvordan forårsake kreft behandlinger har munnsår?

Kjemoterapi og stråling - alene eller kombinert - kan forårsake munnsår. Det er fordi disse kreft behandlinger er ment å drepe raskt voksende celler - som kreftceller. Noen friske cellene i kroppen din også dele seg og vokse raskt, inkludert cellene på innsiden av munnen. Dessverre disse sunne celler er også skadet av cellegift og stråling. Skader på cellene i munnen gjør det vanskelig for munnen for å helbrede seg selv og å avverge bakterier, som fører til sår og infeksjoner.

Kjemoterapi og stråling både kan svekke kroppens bakterie-kampene (immunsystemet). Med nedsatt immunforsvar, kan virus, bakterier og sopp lettere infisere munnen, forårsaker munnsår eller gjøre munnsår verre.

Benmarg eller stamcelle transplantasjon også kan føre til munnsår hvis du utvikler graft-versus-vert-sykdom (GVHD). I GVHD de transplanterte cellene eller stamceller prøver å avvise kroppens normale celler. De transplanterte cellene vise kroppens celler som fremmede og angripe dem. Munnsår er bare ett tegn på GVHD.

Her er hva du kan oppleve med hver type kreftbehandling.

Kjemoterapi
Enten du opplever munnsår mens gjennomgår kjemoterapi avhenger av type og dose av medisiner du mottar, samt hvor ofte du mottar behandling. Kjemoterapi narkotika som mest sannsynlig vil føre til munnsår er:

 • Kapecitabin (Xeloda)
 • Cisplatin
 • Cytarabin (Cytosar-U)
 • Doksorubicin (Adriamycin, Doxil)
 • Etoposide
 • Fluorouracil
 • Metotreksat (Rheumatrex, Trexall)

Munnsår forårsaket av kjemoterapi behandling utvikler vanligvis noen dager etter behandlingen begynner og gå bort i løpet av to eller tre uker etter avsluttet kjemoterapi. De munnsår vanligvis nå sin topp rundt den sjuende dagen etter kjemoterapi behandling avsluttes.

Hode eller nakke strålebehandling
Bare stråling rettet mot hodet eller halsen forårsaker munnsår. Enten strålebehandling vil føre til munnsår avhenger av hvor mye stråling du får og om du også kjemoterapi samtidig. Du kan begynne å oppleve smerter i munnen to til tre uker etter at du begynner stråling. Mer-intense doser av stråling vil forårsake munnsår til å utvikle seg raskere. Munnsår fra stråling kan vare i fire til seks uker etter siste strålebehandling.

Benmarg eller stamcelletransplantasjon
Munnsår forbundet med GVHD utvikle to til tre uker etter en benmarg eller stamcelletransplantasjon. Personer som mottar transplantasjoner vanligvis få høydose cellegift eller stråling for å forberede kroppen for transplantasjon. Siden disse behandlingene også forårsake munnsår, kan det være vanskelig å si om sårene er fra transplantasjon forberedelse behandling eller fra GVHD. Legen kan undersøke celler fra munnen for å finne ut hva som forårsaker dine munnsår.

Se også

Munnsår forårsaket av kreftbehandling: hvordan å takle

Hva kan du gjøre for å forhindre munnsår?

Selv om det er ingen garantert måte å unngå munnsår, kan du redusere risikoen for å utvikle dem. Snakk med legen din om din risiko for å utvikle munnsår og om du bør prøve forebyggende tiltak. Legen kan anbefale at du:

 • Få en dental checkup. Besøk tannlegen før du begynner kreftbehandling å ta seg av noen uløste dental problemer, for eksempel tannkjøttsykdom, hulrom eller tenner som må trekkes. Smerte eller infeksjoner i munnen vil bare forverres når du begynner behandling.
 • Fortell legen din hvis du har en historie med munnsår. Hvis du har opplevd tilbakevendende munnsår i det siste, forteller legen. I noen tilfeller kan medisiner bidra til å forebygge disse typer munnsår oppstår under kreftbehandling. For eksempel kan mennesker som opplever hyppige munnsår på grunn av herpes simplex virus ta en antiviral medisiner for å forhindre at disse munnsår under behandlingen.
 • Ta vare på tennene. Få i vane å pusse tennene og skylle munnen flere ganger om dagen. Sjekk etikettene på munnskyllevann og unngå alkohol-baserte produkter. Tanntråd hver dag, spesielt etter å ha spist. Utvikle en rutine for munnen omsorg nå vil gjøre det lettere å fortsette gjennom hele behandlingen.
 • Slutte å røyke. Hvis du røyker, sluttet. Røyking under behandling vil gjøre det vanskeligere for munnen for å helbrede seg selv.
 • Spis et kosthold rikt på frukt og grønnsaker. Varier kostholdet ditt for å inneholde rikelig med frukt og grønnsaker. Du trenger de vitaminer og næringsstoffer de gir for å hjelpe kroppen å bekjempe infeksjoner under behandlingen.

Avhengig av kreft og behandling, kan legen anbefale andre teknikker for å redusere risikoen for munnsår, som for eksempel:

 • Cold terapi (kryoterapi). Hvis du mottar fluorouracil, noen ganger kalt 5-FU, eller melfalan (Alkeran) som en del av kjemoterapi behandling, kan det hjelpe å swish is chips eller kaldt vann rundt i munnen for første halvår time av behandlinger. Kulden begrenser mengden av stoffet som når munnen, noe som reduserer risikoen for munnsår.
 • Medisiner for å reparere munnen celler. Palifermin (Kepivance) stimulerer veksten av celler på overflaten av munnen. Hvis cellene i munnen komme seg raskt, du er mindre sannsynlig å oppleve alvorlige munnsår. Palifermin er godkjent av Food and Drug Administration til bruk hos personer med leukemi og lymfom som får benmargstransplantasjon.

Hvordan behandler du munnsår?

Til tross for arbeidet med å forebygge munnsår, kan du likevel utvikle dem. Behandling av munnsår innebærer primært å minimere smerte før cellene i munnen helbrede og begynne regenererende etter dine kreftbehandling ender.

Kreft. Hode eller nakke strålebehandling.
Kreft. Hode eller nakke strålebehandling.

Fortell legen din hvis du utvikler noen følsomhet i munnen eller merker noen sår forming. Legen kan anbefale behandlinger, for eksempel:

 • Belegningsmidler. Disse medikamentene frakk hele slimhinnen i munnen, danner en film for å beskytte sår og minimere smerte du kan føle deg mens du spiser eller drikker.
 • Aktuelt smertestillende. Disse medikamentene kan brukes direkte til munnsår. Munnen kan føle nummen når du bruker smertestillende, så vær forsiktig når du spiser eller pusser tennene fordi du ikke vil være i stand til å føle hvis du forårsaker mer skade på munnen.

I tillegg til medisiner, kan du ta enkle grep for å redusere smerten du føler fra munnsår. Du kan:

 • Unngå smertefulle matvarer. Hold deg unna sure matvarer og krydret mat som ytterligere kan irritere din munn. Unngå skarpe og crunchy matvarer, som chips, kjeks og saltstenger, og i stedet velger mykere matvarer kuttet i små biter. Alkohol også kan irritere en allerede sår munn, så ikke drikker alkohol. Spis mat i romtemperatur eller litt varm, ettersom varm eller kald mat kan være smertefullt å spise.
 • Spis små måltider oftere. Skjær maten i små biter og spise sakte.
 • Bruk et sugerør. Et strå for drikking kan bidra til å holde væsker borte fra ømme områder i munnen.
 • Fortsett å rense munnen. Hvis det er for smertefullt å bruke en tannbørste, spør helsevesenet team eller tannlegen din om spesielle skum vattpinner, som er lettere på tannkjøttet. Skyll munnen flere ganger om dagen. Unngå munnskyllevann som inneholder alkohol. Bland en svak saltvann løsning på swish rundt i munnen eller prøve en kombinasjon av natron og varmt vann.

Hva skjer hvis munnsår bli alvorlig?

Hvis din munn sår pågår, kan de bli alvorlig og føre til andre komplikasjoner. Noen ganger er disse komplikasjonene bli så alvorlig at du må stoppe kreftbehandling midlertidig. Komplikasjoner kan omfatte:

 • Infeksjon. Munnsår er en praktisk måte for bakterier å komme inn i kroppen din. Siden kreftbehandling kan svekke immunsystemet, kan alvorlig infeksjon føre til. Fortsett å rense tennene dine og munnen under og etter behandling for å redusere risikoen for infeksjon.
 • Blødning. Kjemoterapi reduserer blodets evne til å levre seg. Blødning fra munnen kan variere fra mild, med noen småblødninger når du pusser tennene, til alvorlig, med blødning som er vanskelig å stoppe. Når munnsår blø, fortsette å rense munnen som best du kan - selv om det betyr bare skylling med vann.
 • Problemer med å spise og svelge. Smertefulle munnsår kan gjøre å spise og drikke vanskelig. Hvis spise små måltider av myk mat ikke hjelper og du er raskt miste vekt, kan legen anbefale en sonde for å få deg de næringsstoffene du trenger.

Forskere arbeider med å utvikle nye måter å forebygge munnsår, for å lindre smerter og for å hindre ytterligere komplikasjoner. Inntil da, arbeide med helsevesenet team og din tannlege for å sørge for at munnen din er i god form når du forbereder for behandling. Selv munnsår kan være belastende, de er midlertidige og smerten kan minimeres.

Se også