Kreft

Kreft blodprøver: lab tester som brukes i kreftdiagnose

Kreft blodprøver og andre laboratorietester kan hjelpe legen foreta en kreftdiagnose. Redusere angst ved å lære om kreft blodprøver og hvordan de brukes.

Hvis det er mistanke om at du har kreft, kan legen bestille visse kreft blodprøver eller andre laboratorieprøver, som for eksempel en analyse av urinen eller en biopsi av en mistenkelig område, for å hjelpe diagnosen. Med unntak av blod kreft, blodprøver generelt ikke kan absolutt fortelle om du har kreft eller annen noncancerous tilstand, men de kan gi legen hint om hva som skjer inni kroppen din.

Fordi legen har beordret kreft blodprøver eller andre laboratorietester for å se etter tegn på kreft, betyr det ikke at en kreftdiagnose er gjort og du har kreft. Finn ut hva din lege kan være på utkikk etter når kreft blodprøver er ferdig.

Hva legen er ute etter

Prøver samlet for kreft blodprøver eller andre tester av urin, væske eller vev er analysert i et laboratorium for tegn på kreft. Prøvene kan vise kreftceller, proteiner eller andre stoffer som er gjort av kreft. Blod og urin tester kan også gi legen en ide om hvor godt dine organer fungerer og om de har blitt rammet av kreft.

Eksempler på blod og urin testene som brukes for å diagnostisere kreft inkluderer:

  • Fullstendig blodprosent (CBC). Denne felles blodprøve måler mengden av ulike typer blodceller i en prøve av blodet ditt. Blod kreft kan oppdages ved hjelp av denne testen hvis for mange eller for få av en type blodceller eller unormale celler er funnet. En benmarg biopsi kan hjelpe bekrefte en diagnose av en blodkreft.
  • Urincytologi. Undersøke en urinprøve under et mikroskop kan avsløre kreftceller som kan komme fra blæren, urinlederne eller nyrer.
  • Blood protein testing. En test for å undersøke ulike proteiner i blodet (elektroforese) kan hjelpe til å oppdage visse unormale immunsystemet proteiner (immunglobuliner) som noen ganger forhøyet hos personer med multippel myelom. Andre tester, som for eksempel en benmarg biopsi, blir brukt til å bekrefte en mistenkt diagnose.
  • Svulst markør tester. Tumormarkører er kjemikalier laget av kreftceller som kan påvises i blodet ditt. Men tumor markører er også produsert av noen normale celler i kroppen din og nivåer kan være betydelig forhøyet i noncancerous forhold. Dette begrenser mulighetene for svulst markør tester for å hjelpe i å diagnostisere kreft.

    Den beste måten å bruke tumormarkører i diagnostisering kreft er ikke fastslått. Og bruk av noen svulst markør testene er kontroversielt. Eksempler på tumormarkører inkluderer prostata-spesifikt antigen (PSA) for prostatakreft, kreft antigen 125 (CA 125) for eggstokkreft, kalsitonin for medullær kreft i skjoldbruskkjertelen, alfaføtoprotein (AFP) for leverkreft og humant choriongonadotropin (HCG) for bakterie celle svulster, som testikkelkreft og kreft i eggstokkene.

Se også

Kreft blodprøver: lab tester som brukes i kreftdiagnose

Hva betyr resultatet

Testresultater må tolkes med forsiktighet fordi flere faktorer kan påvirke testresultatene, som for eksempel variasjoner i kroppen din eller hva du spiser. I tillegg, husk at noncancerous forhold kan noen ganger føre til unormale testresultater. Og, i andre tilfeller kan kreft være til stede selv om blodprøveresultater er normale.

Legen vurderinger måleresultatene for å fastslå om nivåene faller innenfor et normalt nivå. Eller legen din kan sammenligne resultatene med de fra tidligere tester.

Hva som skjer videre

Selv om blod og urin tester kan bidra til å gi legen ledetråder, andre tester er vanligvis nødvendig for å stille diagnosen. For de fleste former for kreft, en biopsi - en prosedyre for å oppnå en prøve av mistenkelige celler for testing - er det vanligvis nødvendig å foreta en definitiv diagnose.

I noen tilfeller er svulst markør-nivået over tid. Legen kan planlegge oppfølging testing i et par måneder. Tumormarkører er oftest nyttig etter din kreftdiagnose. Legen kan bruke disse testene for å fastslå om kreften reagerer på behandlingen eller om kreft er økende.

Kreft. Fullstendig blodprosent (CBC).
Kreft. Fullstendig blodprosent (CBC).

Diskuter testresultatene med legen din. Spør legen din hva resultatene sier om din helse og hva de neste stegene bør være.

Se også