Kreft

Monoklonalt antistoff legemidler for kreftbehandling: hvordan de fungerer

Hvis du vurderer monoklonalt antistoff terapi som en del av kreftbehandling, lære om disse stoffene og nøye veie fordeler mot de potensielle bivirkninger.

Monoklonalt antistoff narkotika er en relativt ny innovasjon i kreftbehandling. Mens flere monoklonale antistoff-legemidler er tilgjengelige for behandling av visse krefttyper, er den beste måte å bruke disse nye stoffer ikke alltid klart.

Hvis du og legen din vurderer å bruke et monoklonalt antistoff som en del av kreftbehandling, finn ut hva du kan forvente fra denne behandlingen. Sammen du og legen din kan avgjøre om et monoklonalt antistoff behandling kan være riktig for deg.

Hva er et monoklonalt antistoff?

Et monoklonalt antistoff er et laboratorium-produsert molekyl som er nøye konstruert for å feste til spesifikke defekter i dine kreftceller. Monoklonale antistoffer etterligne antistoffer kroppen naturlig produserer som en del av immunforsvarets respons på bakterier, vaksiner og andre inntrengere.

Hvordan jobber monoklonalt antistoff narkotika gjøre?

Når et monoklonalt antistoff festes til en kreftcelle, kan det:

 • Gjør kreftcellen mer synlig for immunforsvaret. Immunsystemet angriper fremmede inntrengere i kroppen din, men det gjør ikke alltid gjenkjenne kreftceller som fiender. Et monoklonalt antistoff kan rettes til feste til visse deler av en kreftcelle. På denne måte markerer antistoff kreftcellen og gjør det lettere for immunsystemet for å finne.

  Den monoklonalt antistoff narkotika rituximab (Rituxan) festes til et bestemt protein (CD20) finnes bare på B-celler, en type hvite blodlegemer. Visse typer lymfomer oppstå fra de samme B-celler. Når rituximab festes til dette proteinet på B-celler, det gjør cellene mer synlig for immunforsvaret, som kan deretter angripe. Rituximab senker antall B-celler, inkludert dine sunne B-celler, men kroppen produserer nye sunne B-celler for å erstatte disse. Cancerous B-cellene er mindre sannsynlig å gjenta seg.

 • Block vekst signaler. Kjemikalier som kalles vekstfaktorer fester seg til reseptorer på overflaten av normale celler og kreftceller, og signaliserte at cellene til å vokse. Visse kreftceller foreta bestilling av ekstra vekstfaktorreseptor. Dette gjør dem vokse raskere enn normale celler. Monoklonale antistoffer som kan blokkere disse reseptorene og hindre vekst-signalet fra å komme gjennom.

  Cetuximab (Erbitux), godkjent et monoklonalt antistoff til å behandle tykktarmskreft og hode og nakke kreft, fester seg til reseptorer på kreftceller som godtar en viss vekst signal (epidermal growth factor). Kreftceller og noen sunne celler er avhengige av denne signal for å fortelle dem om å dele seg og formere seg. Blokkering av dette signal fra å nå sitt mål om kreftcellene kan bremse eller stoppe kreft i å vokse.

 • Stopp nye blodkar fra forming. Kreftceller er avhengige av blodårene til å bringe dem oksygen og næringsstoffer de trenger for å vokse. Å tiltrekke blodkar, kreftceller sende ut vekst signaler. Monoklonale antistoffer som blokkerer disse vekst signaler kan bidra til å forhindre en svulst fra å utvikle en blodtilførsel, slik at det fortsatt liten. Eller i tilfelle av en tumor med et allerede etablert nettverk av blodårer, blokkerer vekst signaler kunne føre til at blodårene å dø, og svulsten til å krympe.

  Det monoklonale antistoff bevacizumab (Avastin) er godkjent for behandling av en rekke kreftformer, ikke inkludert brystkreft. Bevacizumab mål en vekst signal som kalles vaskulær endotelial vekstfaktor (VEGF) som kreftceller sende ut for å tiltrekke nye blodkar. Bevacizumab avskjærer en svulst VEGF signaler og stopper dem fra å koble med sine mål.

 • Levere stråling til kreftceller. Ved å kombinere en radioaktiv partikkel med et monoklonalt antistoff, kan legene levere stråling direkte til kreftcellene. På denne måten er de fleste av de omkringliggende friske cellene ikke er skadet. Stråling-koblede monoklonale antistoffer levere et lavt nivå av stråling over et lengre tidsrom, noe som forskere tror er like effektiv som den mer konvensjonelle høydose ekstern strålebehandling.

  Ibritumomab (Zevalin), godkjent for non-Hodgkins lymfom, kombinerer et monoklonalt antistoff med radioaktive partikler. Den ibritumomab monoklonalt antistoff festes til reseptorer på cancerøse blodceller og leverer strålingen.

Et antall av monoklonalt antistoff-legemidler er tilgjengelige for å behandle ulike kreftformer. Kliniske studier studerer monoklonalt antistoff narkotika i behandling av nesten alle typer kreft.

Se også

Monoklonalt antistoff legemidler for kreftbehandling: hvordan de fungerer

Hvordan er monoklonalt antistoff legemidler som brukes i kreftbehandling?

Kreft. Gjør kreftcellen mer synlig for immunforsvaret.
Kreft. Gjør kreftcellen mer synlig for immunforsvaret.

Monoklonale antistoffer er administrert gjennom en vene (intravenøst). Hvor ofte du gjennomgå monoklonalt antistoff behandling avhenger av kreft og hva stoffet du mottar. Noen monoklonale antistoff medikamenter kan bli brukt i kombinasjon med andre behandlinger, slik som kjemoterapi og hormonbehandling. Andre er gitt alene.

Monoklonalt antistoff narkotika ble opprinnelig brukt til å behandle avansert kreft som ikke hadde respondert på kjemoterapi eller kreft som hadde returnert til tross for behandling. Imidlertid, fordi disse behandlinger har vist seg å være effektiv, er visse monoklonale antistoff behandlinger blir brukt tidligere i forløpet av sykdommen. For eksempel kan rituximab brukes som en innledende behandling i enkelte typer non-Hodgkins lymfom, og trastuzumab (Herceptin) brukes ved behandling av enkelte former for tidlig brystkreft.

Mange av monoklonalt antistoff terapi er fortsatt som eksperimentell. Av denne grunn er disse behandlingene vanligvis er reservert for avansert kreft som ikke svarer til standard, velprøvde behandlinger.

FDA-godkjente monoklonale antistoffer for kreftbehandling
Navn på legemiddel Type kreft det behandler
Alemtuzumab (Campath) Kronisk lymfatisk leukemi
Bevacizumab (Avastin) Brain kreft
Tykktarmskreft
Nyrekreft
Lungekreft
Cetuximab (Erbitux) Tykktarmskreft
Hode og nakke kreft
Ibritumomab (Zevalin) Non-Hodgkins lymfom
Ofatumumab (Arzerra) Kronisk lymfatisk leukemi
Panitumumab (Vectibix) Tykktarmskreft
Rituximab (Rituxan) Kronisk lymfatisk leukemi
Non-Hodgkins lymfom
Tositumomab (Bexxar) Non-Hodgkins lymfom
Trastuzumab (Herceptin) Brystkreft
Magekreft

Kilde: Food and Drug Administration (FDA), Center for Drug Evaluation og forskning

Hva slags bivirkninger har monoklonalt antistoff narkotika føre til?

Generelt bærer monoklonalt antistoff behandling færre bivirkninger enn de tradisjonelle kjemoterapeutiske behandlinger. Imidlertid kan monoklonalt antistoff behandling for kreft forårsake bivirkninger, hvorav noen, skjønt sjelden, kan være svært alvorlig. Snakk med legen din om hvilke bivirkninger er knyttet til bestemt medikament du mottar.

Vanlige bivirkninger
Generelt, jo mer-vanlige bivirkninger forårsaket av monoklonalt antistoff narkotika inkluderer:

 • Allergiske reaksjoner som elveblest eller kløe
 • Influensalignende symptomer, inkludert frysninger, tretthet, feber og muskelsmerter og smerter
 • Kvalme
 • Diaré
 • Hudutslett

Alvorlige bivirkninger
Alvorlige, men sjeldne, bivirkninger av monoklonalt antistoff terapi kan omfatte:

 • Infusjonsreaksjoner. Alvorlig allergi-lignende reaksjoner kan forekomme og, i svært få tilfeller, føre til døden. Du kan få medisin for å blokkere en allergisk reaksjon før du begynner monoklonalt antistoff behandling. Infusjonsreaksjoner oppstår vanligvis når behandlingen blir forvaltet eller kort tid etter, slik at helsevesenet team vil se deg nøye for en reaksjon.
 • Farlig lavt antall blodceller. Lavt nivå av røde blodceller, hvite blodceller og blodplater kan føre til alvorlige komplikasjoner.
 • Hjerteproblemer. Visse monoklonale antistoffer kan føre til hjerteproblemer, inkludert hjertesvikt og en liten risiko for hjerteinfarkt.
 • Hudproblemer. Sår og utslett på huden kan føre til alvorlige infeksjoner i noen tilfeller. Alvorlige sår kan også oppstå på vevet som linjer dine kinn og tannkjøtt (slimhinner).
 • Blødning. Noen av de monoklonale antistoff-legemidler er utformet for å stoppe kreft fra å danne nye blodkar. Det har vært rapporter om at disse medikamentene kan forårsake blødninger.

Hva bør du vurdere når de bestemmer seg monoklonalt antistoff narkotika behandling?

Diskuter dine kreftbehandling alternativer med legen din. Sammen kan veie fordeler og risiko ved hver behandling og avgjøre om et monoklonalt antistoff behandling som er riktig for deg.

Spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Has det monoklonale antistoffet medikament vist en klar fordel? Noen monoklonale antistoff stoffer blir godkjent for fremskreden kreft, selv om de ikke har vist seg å forlenge liv. I stedet, noen stoffer er mer sannsynlig å bremse en kreft vekst eller stoppe tumorvekst midlertidig.
 • Hva er de sannsynlige bivirkninger av monoklonalt antistoff behandling? Med legen din, kan du avgjøre om de potensielle bivirkninger av behandlingen er verdt sannsynlig fordel.
 • Hvor mye vil monoklonalt antistoff behandling koste? Monoklonale antistoff narkotika kan koste tusenvis av dollar per behandling. Forsikring ikke alltid dekke disse kostnadene.
 • Er monoklonalt antistoff behandling tilgjengelig i en klinisk studie? Kliniske studier, som er studier av nye behandlinger og nye måter å bruke eksisterende behandlinger, kan være tilgjengelig for deg. I et klinisk forsøk, kan kostnaden av det monoklonale antistoffet medikament betales for, som en del av studien. Også, kan du være i stand til å prøve nye monoklonalt antistoff narkotika. Snakk med legen din om hva kliniske studier kan være åpne for deg.

Se også