Kreft

Kreft kirurgi: fysisk fjerne kreft

Utsiktene til kreft kirurgi kan gjøre deg engstelig. Bidra til å sette sinnet rolig ved å lære mer om kreft kirurgi og hvordan og hvorfor det brukes.

Kreft kirurgi - en operasjon for å reparere eller fjerne en del av kroppen din til å diagnostisere eller behandle kreft - er fortsatt grunnlaget for kreftbehandling. Legen kan bruke kreft kirurgi for å oppnå en rekke mål, fra diagnostisering og behandling av kreften til å lindre symptomene det forårsaker. Kreft kirurgi kan være din eneste behandling, eller det kan suppleres med andre behandlinger, for eksempel stråling, kjemoterapi, hormonbehandling og biologisk behandling.

Hvordan er kreft kirurgi brukes i behandling?

Cancer kirurgi kan anvendes for å oppnå ett eller flere mål. Vanlige årsaker til at du kanskje gjennomgå kreft kirurgi inkluderer:

 • Kreftforebygging. Hvis det er grunn til å tro at du har en høy risiko for å utvikle kreft i visse vev eller organer, kan legen anbefale å fjerne disse vev eller organer før kreften utvikler seg. For eksempel, hvis du har en genetisk tilstand som kalles familiær adenomatøs polypose, kan legen bruke kreft kirurgi for å fjerne tykktarm og endetarm fordi du har en høy risiko for å utvikle tykktarmskreft.
 • Diagnose Legen kan bruke en form for kreft kirurgi for å fjerne hele eller en del av en svulst -. At tumoren skal studeres under et mikroskop - å bestemme om veksten er kreft (ondartet) eller noncancerous (godartet).
 • Iscenesettelse. Cancer kirurgi hjelper legen definere hvor avansert din kreft er, kalt sin scene. Kirurgi lar legen vurdere størrelsen på svulsten og finne ut om det er reist til lymfeknuter. Ytterligere tester kan være nødvendig å måle kreft etappe.
 • Primær behandling. For mange svulster, kreft er kirurgi den beste muligheten for en kur, spesielt hvis kreften er lokalisert og har ikke spredd seg. Hvis det er bevis for at kreften ikke har spredd seg, kan legen anbefale kirurgi for å fjerne kreftsvulst som primær behandling.
 • Debulking Når det ikke er mulig å fjerne alt av en kreftsvulst -. For eksempel, fordi det kan alvorlig skade et organ - legen kan fjerne så mye som mulig (debulking) for å få cellegift eller stråling mer effektive.
 • Lindre symptomer eller bivirkninger Noen ganger kirurgi er brukt for å forbedre din livskvalitet i stedet for å behandle kreften selv -. For eksempel å lindre smerter forårsaket av en svulst som er å trykke på en nerve eller bein eller fjerne en svulst som blokkerer din tarmen.

Kirurgi er ofte kombinert med andre kreft behandlinger, for eksempel cellegift og stråling. Enten du velger å gjennomgå ytterligere kreftbehandling avhenger av type kreft og dens stadium.

Hvordan er kreft kirurgi som tradisjonelt utføres?

Tradisjonelt er det primære formålet med kreft kirurgi for å kurere kreft ved å fjerne alt fra kroppen din. Kirurgen vanligvis gjør dette ved å skjære inn i kroppen og å fjerne kreften sammen med noen omkringliggende friskt vev for å sikre at alt av kreften er fjernet. Din kirurg kan også fjerne noen lymfeknuter i området for å fastslå om kreften har spredd seg. Dette hjelper legen din vurdere sjansen for å bli kurert, samt behovet for videre behandling.

I tilfelle av brystkreft kirurgi, kan legen fjerne kreft ved å fjerne hele brystet (mastektomi) eller ved å fjerne kun den delen av brystet som inneholder kreft og noen av de omkringliggende vev (lumpectomy). I tilfelle av lungekreft kirurgi, kan legen fjerne en del av en lunge (lobektomi) eller hele lungen (pneumonectomy) i et forsøk på å sikre at all kreften er fjernet.

Se også

Kreft kirurgi: fysisk fjerne kreft

Hvilke andre teknikker brukes i kreft kirurgi?

Mange andre typer kirurgiske metoder for behandling av kreft og forstadier til kreft finnes, og etterforskere fortsetter å forske på nye metoder. Noen vanlige typer kreft kirurgi inkluderer:

 • Cryosurgery. Løpet av denne typen kirurgi, bruker legen meget kaldt materiale, så som flytende nitrogen spray eller en kald probe, for å fryse og ødelegge kreftceller og celler som kan bli kreft, slik som irregulære celler i en kvinnes livmorhals som kan bli cervical kreft.
 • Electrosurgery. Ved å bruke høyfrekvente elektriske strømmer, kan legen drepe kreftceller, for eksempel i munnen eller på huden din.
 • Laser kirurgi. Laser kirurgi, brukes til å behandle mange typer kreft, bruker bjelker av høy intensitet lys til å krympe eller fordampe kreftceller.
 • Mohs kirurgi. Nyttig for å fjerne kreft fra visse sensitive områder av huden, slik som nær øyet, og for å vurdere hvor dypt en kreftsvulst går, innebærer denne metoden for kirurgi forsiktig fjerne kreft lag på lag med en skalpell. Etter å ha fjernet et lag, vurderer legen den under et mikroskop, fortsetter på denne måten til alle de unormale cellene er fjernet og det omkringliggende vevet viser ingen tegn på kreft.
 • Laparoskopisk kirurgi. En kirurg bruker en laparoskop å se inne i kroppen din uten å gjøre store snitt. I stedet er flere små snitt gjort og et lite kamera og kirurgiske verktøy er koblet til kroppen. Kirurgen ser en skjerm som prosjekter hva kameraet ser inni kroppen din. De mindre snitt bety raskere gjenoppretting og redusert risiko for komplikasjoner. Laparoskopisk kirurgi er brukt i kreftdiagnose, iscenesettelse, behandling og symptomlindring.
 • Robotic kirurgi. I robot kirurgi, sitter kirurgen bort fra operasjonsbordet og ser en skjerm som projiserer en 3-D bilde av området drives på. Kirurgen bruker håndkontroller som forteller en robot hvordan å manøvrere kirurgisk verktøy til å utføre operasjonen. Robotic kirurgi hjelper kirurgen operere i vanskelige å nå områder.
 • Naturlig åpning kirurgi. Naturlig åpning kirurgi blir nå studert som en måte å operere på organene i magen uten å skjære gjennom huden. I stedet kirurger passere kirurgisk verktøy gjennom en naturlig kropp åpning, som din munn, rektum eller vagina. Som et eksempel kan en kirurg passere kirurgiske verktøy ned i halsen din og inn i magen under naturlig åpning kirurgi. Et lite innsnitt foretas i veggen av magesekk og kirurgiske verktøy passere inn i bukhulen for å ta en prøve av levervev eller fjerne galleblæren. Naturlig åpning kirurgi er eksperimentell, og noen operasjoner har blitt utført på denne måten. Leger håper det kan redusere risikoen for infeksjon, smerte og andre komplikasjoner forbundet med kirurgi.

Kreft kirurgi fortsetter å utvikle seg. Forskere undersøker andre kirurgiske teknikker med et mål om mindre invasive prosedyrer.

Hva kan du forvente før og etter kreft kirurgi?

Kreft. Lindre symptomer eller bivirkninger.
Kreft. Lindre symptomer eller bivirkninger.

Preparering og helbredelse av kreft kirurgi varierer i stor grad basert på operasjonen. Men generelt kan du forvente visse likheter, inkludert:

 • Forberedelse. Generelt forventer å gjennomgå visse tester, for eksempel blodprøver, urinprøver, røntgen og andre imaging tester, i dagene før operasjonen. Disse testene vil hjelpe legen vurdere dine kirurgiske behov, for eksempel din blodtype bør du trenger en blodoverføring, og identifisere potensielle risikoer, som for eksempel infeksjoner, som kan påvirke din kirurgi.
 • Anestesi Hvis du har kirurgi, vil du sannsynligvis trenger noen form for bedøvelse -. Et medikament som blokkerer oppfatningen av smerte. Alternativene for anestesi vil være basert på hva slags operasjon du mottar.
 • Recovery. Avhengig av operasjonen, kan du bo på sykehuset for en tid før du går hjem. Helsevesenet team vil gi deg spesifikke retninger for utvinning din, for eksempel hvordan å ta vare på noen sår, hva slags mat eller aktiviteter for å unngå og hvilke medisiner å ta.

Hva er risikoen for kreft kirurgi?

Som med alle kirurgi, utfører kreft kirurgi risiko. Hvilke bivirkninger som kan oppstå etter kreft kirurgi vil avhenge av din spesifikke operasjonen. Generelt har de fleste operasjoner kreft bære en risiko for:

 • Pain. Smerte er en vanlig bivirkning av de fleste operasjoner. Noen føre til mer smerte enn andre gjør. Helsevesenet team vil fortelle deg hvordan du kan holde din smerte til et minimum og vil gi medisiner for å redusere eller eliminere smerte.
 • Infeksjon. Stedet for operasjonen kan bli smittet. Helsevesenet team vil vise deg hvordan du kan ta vare på såret etter operasjonen. Følg denne rutinen nøye for å unngå infeksjon, som kan forlenge restitusjonstiden etter operasjonen. Leger behandle infeksjoner oftest med antibiotika.
 • Tap av organfunksjon. For å fjerne kreften, kan kirurgen må fjerne en hel organ. For eksempel kan en nyre må fjernes (nefrektomi) hvis du har nyrekreft. For noen slike operasjoner, kan de resterende organ fungere tilstrekkelig til å kompensere for tapet, men i andre situasjoner du kan bli sittende igjen med funksjonsnedsettelser. For eksempel kan fjerning av en lunge (pneumonectomy) forårsaker pustevansker.
 • Blødning. Alle operasjoner bære en risiko for blødning. Din kirurg vil prøve å minimere denne risikoen.
 • Blodpropper. Mens du gjenoppretter fra kirurgi, er du på en økt risiko for å utvikle blodpropp. Selv om risikoen er liten, kan denne komplikasjonen være alvorlig. Blodpropp oftest oppstår i bena og kan føre til noe hevelse og smerte. En blodpropp som bryter av og reiser til en lunge kalles en lungeemboli, en farlig og noen ganger dødelig tilstand. Din kirurg vil ta forholdsregler for å hindre blodpropper fra utviklingsland, for eksempel å få deg opp og ut av sengen så snart som mulig etter operasjonen eller forskrivning en blodfortynnende medisiner for å redusere risikoen for en blodpropp.
 • Altered tarm og blære funksjon. Umiddelbart etter operasjonen, kan du oppleve problemer med å ha en tarmen bevegelse eller tømme blæren. Dette løses vanligvis i noen få dager, avhengig av spesifikke operasjonen.

Uansett kreftbehandling legen anbefaler, vil du sannsynligvis føle litt angst om din tilstand og behandlingsprosessen. Å vite hva du kan forvente kan hjelpe. Bruk denne informasjonen til å hjelpe deg å stille informerte spørsmål når du møter med legen din.

Se også