Kreft

Kreft årsaker: populære myter om årsakene til kreft

Misoppfatninger om kreft årsaker kan føre til unødvendig bekymring om din helse. Finn ut om det er noe sannhet i disse vanlige mytene om årsakene til kreft.

Scary krav sirkulere på Internett som hverdagslige objekter og produkter, som for eksempel plast og deodorant, er hemmelige kreft årsaker. Utover å være feil, kan mange av disse mytene føre til at du bekymre seg unødvendig om din egen helse og helsen til familien din.

Før du panikk, ta en titt på fakta. Her tar Timothy Moynihan, MD, en kreft spesialist ved universitetet, Rochester, Minnesota, en nærmere titt på noen populære myter om kreft årsaker og forklarer hvorfor de bare ikke er sanne.

Myte: antiperspiranter eller deodoranter kan forårsake brystkreft.

Fakta: Det er ingen bevis som knytter bruk av underarm antiperspiranter eller deodoranter med brystkreft, ifølge National Cancer Institute.

Enkelte rapporter har antydet at disse produktene inneholder skadelige stoffer som aluminium forbindelser og parabener som kan absorberes gjennom huden eller inn i kroppen gjennom kutt forårsaket av barbering. Ingen kliniske studier har ennå ikke gitt et endelig svar på spørsmålet om hvorvidt disse produktene forårsake brystkreft. Men bevisene hittil tyder på at disse produktene ikke forårsake kreft.

Kreft. Humant papillomavirus (HPV).
Kreft. Humant papillomavirus (HPV).

Hvis du fortsatt er bekymret for at din underarm antiperspirant eller deodorant kan øke risikoen for kreft, velge produkter som ikke inneholder kjemikalier som bekymrer deg.

Myte: mikrobølgeovnen plastbeholdere og wraps utgivelser skadelige, kreftfremkallende stoffer i maten.

Fakta: mikrobølgeovn-safe plastbeholdere og wraps er trygge å bruke i mikrobølgeovnen.

Men plastbeholdere som ikke er beregnet for bruk i mikrobølgeovn kan smelte og potensielt lekke kjemikalier i maten. Så unngå mikrobølgeovnen beholdere som aldri var ment for mikrobølgeovn, for eksempel smør bokser, take-out beholdere eller pisket topping boller. Sjekk for å se at noen beholder du bruker i mikrobølgeovn er merket som mikrobølgeovn-safe.

Se også

Kreft årsaker: populære myter om årsakene til kreft

Myte: folk med kreft skal ikke spise sukker, siden det kan forårsake kreft å vokse raskere.

Fakta: Sukker gjør ikke kreft vokser raskere. Alle celler, inkludert kreft celler, avhengig av blod sukker (glukose) for energi. Men å gi mer sukker til kreftceller ikke hastigheten deres vekst. Likeledes gjør frata kreftcellene av sukker ikke bremse deres vekst.

Denne misforståelsen kan være delvis basert på en misforståelse av positronemisjonstomografi (PET) skanner, som bruker en liten mengde radioaktivt sporstoff - vanligvis en form for glukose. Alle vev i kroppen din absorbere noe av dette tracer, men vev som bruker mer energi - inkludert kreftceller - absorbere større mengder. Av denne grunn, noen mennesker har konkludert med at kreftceller vokser raskere på sukker. Men dette er ikke sant.

Myte: gode mennesker ikke får kreft.

Fakta: I antikken sykdom ble ofte sett på som straff for dårlige handlinger eller tanker. I noen kulturer som utsikten er fortsatt holdt. Hvis dette var sant, men hvordan ville du forklare den seks måneder gamle eller den nyfødte som får kreft? Disse små har ikke vært dårlig. Det er absolutt ingen bevis for at du får kreft fordi du fortjener det.

Myte: kreft er smittsomt.

Fakta: Det er ingen grunn til å unngå noen som har kreft. Du kan ikke få det. Det er OK å ta på og tilbringe tid med noen som har kreft. Faktisk kan din støtte aldri være mer verdifullt.

Selv om kreft i seg selv er ikke smittsom, noen ganger virus, som er smittsom, kan føre til utvikling av kreft. Eksempler på virus som kan forårsake kreft inkluderer:

  • Humant papillomavirus (HPV) - en seksuelt overførbar sykdom - som kan føre til livmorhalskreft og andre former for kreft
  • Hepatitt C - et virus som overføres ved samleie eller bruk av infiserte intravenøse (IV) nåler - som kan forårsake leverkreft

Snakk med legen din om måter å beskytte deg mot disse virusene.

Se også