Kreft

Kreft overlevende: omsorg for kroppen din etter behandling

Enkle trinn kan forbedre din følelse av velvære og livskvalitet etter kreftbehandling. Finn ut hva du kan gjøre.

Etter kreftbehandling, som en kreft overlevende du er ivrig etter å komme tilbake til god helse. Men utover den opprinnelige utvinning, finnes det måter å forbedre din langsiktige helse, slik at du kan nyte årene fremover som en kreft overlevende.

Anbefalingene for kreft overlevende er ikke forskjellig fra anbefalingene for alle som ønsker å forbedre hans eller hennes helse: Trening, spise et balansert kosthold, opprettholde en sunn vekt, unngå tobakk og begrense mengden alkohol du drikker. Men for kreft overlevende, har disse strategiene lagt fordeler. Disse enkle trinn kan forbedre din livskvalitet, jevner overgangen til survivorship. Her er hva du kan gjøre for å ta vare på deg selv etter kreftbehandling.

Utøve

Regelmessig trening øker din følelse av velvære etter kreftbehandling, og kan få fart på utvinningen. Kreftpasienter som trener kan oppleve:

  • Økt styrke og utholdenhet
  • Færre tegn og symptomer på depresjon
  • Mindre angst
  • Redusert tretthet
  • Bedre humør
  • Høyere selvfølelse

Legge fysisk aktivitet til din daglige rutine tar ikke mye ekstra arbeid. Fokus på små skritt for å gjøre livet mer aktivt. Ta trappen oftere eller park lenger bort fra målet og gå resten av veien. Sjekk med legen din før du starter noen treningsprogram.

Med legen din godkjenning, start sakte og jobbe deg oppover. Den europeiske Cancer Society anbefaler voksen kreft overlevende trening i minst 30 minutter fem eller flere dager i uken. Som du gjenopprette og justere, kan du finne at mer mosjon gjør at du føler deg enda bedre.

Noen ganger vil du ikke føler for å trene, og det er OK. Ikke føl deg skyldig hvis dvelende behandling bivirkninger, som tretthet, holde deg på sidelinjen. Når du føler deg opp til det, ta en tur rundt kvartalet. Gjør hva du kan, og husk at resten også er viktig for utvinning.

Trening har mange fordeler, og noen tidlige studier antydet at det også kan redusere risikoen for tilbakefall av kreft og redusere risikoen for å dø av kreft. Mange kreftpasienter er bekymret for kreft tilbakefall og ønsker å gjøre alt de kan for å unngå det. Mens bevis for at trening kan redusere risikoen for å dø av kreft er foreløpige, er det bevis for fordelene ved trening til ditt hjerte, lunger og andre systemer i kroppen betydelig. Av denne grunn er kreft overlevende oppfordret til å trene.

Spis et balansert kosthold

Varier kostholdet til å inkludere masse frukt og grønnsaker, samt hele korn. Når det gjelder å velge din entrees, anbefaler European Cancer Society at kreft overlevende:

  • Spise fem eller flere porsjoner med frukt og grønnsaker hver dag
  • Velg sunt fett, blant annet omega-3 fettsyrer, snarere enn mettet fett eller transfett
  • Velg proteiner som er lav i mettet fett, som fisk, magert kjøtt, egg, nøtter, frø og belgfrukter
  • Sats på sunne kilder til karbohydrater, som hele korn, belgfrukter og frukt og grønnsaker

Denne kombinasjonen av matvarer vil sikre at du spiser rikelig med vitaminer og næringsstoffer du trenger for å gjøre kroppen sterk.

Det er ikke kjent om en bestemt diett eller visse næringsstoffer kan holde kreft fra tilbakevendende. Studier som undersøker lav-fett dietter eller dietter som inneholder konkrete frukter og grønnsaker har hatt blandede resultater. Generelt er det en god idé å spise et variert kosthold som understreker frukt og grønnsaker.

Selv om det kan være fristende å supplere din diett med en rekke vitamin-og mineraltilskudd, motstå den trangen. Noen kreft overlevende tror at hvis en liten mengde vitaminer er god, må en stor mengde være enda bedre. Men det er ikke tilfelle. Faktisk kan store mengder av visse næringsstoffer skade deg. Hvis du er opptatt av å få alle de vitaminene du trenger, spør legen din om å ta en daglig multivitamin er riktig for deg.

Opprettholde en sunn vekt

Du har kanskje vunnet eller tapt vekt i løpet av behandlingen. Prøv å få vekten til et sunt nivå. Snakk med legen din om hva en sunn vekt er for deg, og den beste måten å gå om å oppnå dette målet vekt.

For kreftpasienter som trenger å få vekt, vil dette sannsynligvis innebære å komme opp med måter å gjøre maten mer attraktivt og enklere å spise. Snakk med en ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg å tenke ut måter å få vekt trygt. Du og legen din kan arbeide sammen for å kontrollere kvalme, smerter eller andre bivirkninger av kreftbehandling som kan hindre deg fra å få den næring du trenger.

For kreftpasienter som trenger å gå ned i vekt, ta skritt for å gå ned i vekt sakte - ikke mer enn 2 pounds (ca 1 kilo) i uken. Kontrollere antall kalorier du spiser og balansere dette med trening. Hvis du trenger å miste mye vekt, kan det virke skremmende. Ta det sakte og hold deg til den.

Se også

Kreft overlevende: omsorg for kroppen din etter behandling

Slutte å bruke tobakk

Kreft. Kreft overlevende: omsorg for kroppen din etter behandling.
Kreft. Kreft overlevende: omsorg for kroppen din etter behandling.

Sparke en vane gang for alle. Røyke eller bruke snus setter deg i fare for flere typer kreft. Stoppe nå kan redusere risikoen for kreft tilbakefall og også redusere risikoen for å utvikle en annen type kreft (andre primære kreft).

Hvis du har prøvd å slutte tidligere, men har ikke hatt mye suksess, søke hjelp. Snakk med legen din om ressurser for å hjelpe deg å slutte.

Drikk alkohol i moderate mengder, hvis i det hele tatt

Hvis du drikker alkohol, hold det til et minimum. Kvinner bør ikke drikke mer enn én drink om dagen, og menn ikke mer enn to drinker om dagen.

Alkohol gjør har helsemessige fordeler i enkelte mennesker - for eksempel forbruker en drink om dagen kan redusere risikoen for hjertesykdom. Men det øker også risikoen for visse kreftformer, inkludert de i munn og svelg. Mens det er ikke klart om å drikke alkohol kan forårsake kreft tilbakefall, kan det øke risikoen for andre primære kreft.

Veie risiko og fordeler ved å drikke alkohol og snakke om det med legen din.

Gjør hva du kan

Mens du kan bekymre deg for at det vil ta en hel overhaling av din livsstil for å oppnå alle disse målene, gjør hva du kan og gjøre endringer langsomt. Lettelser i et sunt kosthold eller regelmessig trening kan gjøre det mer sannsynlig at du vil holde med disse endringene for resten av livet.

Se også