Lavt blodtrykk (hypotensjon)

Definisjon

Lavt blodtrykk, også kalt hypotensjon, synes å være noe å strekke seg etter. Men for mange mennesker, kan lavt blodtrykk forårsake symptomer som svimmelhet og besvimelse. I alvorlige tilfeller kan lavt blodtrykk være livstruende.

Selv om blodtrykket varierer fra person til person, en blodtrykksmåling av 90 millimeter kvikksølv (mm Hg) eller mindre systolisk blodtrykk (den øverste tallet i en blodtrykksmåling) eller 60 mm Hg eller mindre diastolisk blodtrykk (nederst nummer ) er generelt ansett som lavt blodtrykk.

Årsakene til lavt blodtrykk kan variere fra dehydrering til alvorlige medisinske eller kirurgiske lidelser. Lavt blodtrykk er mulig å behandle, men det er viktig å finne ut hva som forårsaker tilstanden slik at det kan bli skikkelig behandlet.

Se også

Symptomer

For noen mennesker, kan lavt blodtrykk signalisere en underliggende problem, spesielt når den synker plutselig eller er ledsaget av tegn og symptomer som:

 • Svimmelhet eller ørhet
 • Besvimelse (synkope)
 • Mangel på konsentrasjon
 • Tåkesyn
 • Kvalme
 • Kald, klam, blek hud
 • Rapid, grunne pust
 • Fatigue
 • Depresjon
 • Thirst
Lavt blodtrykk (hypotensjon). Blodtrykk: hvor lavt kan du gå?
Lavt blodtrykk (hypotensjon). Blodtrykk: hvor lavt kan du gå?

Når bør du oppsøke lege
I mange tilfeller er lavt blodtrykk ikke alvorlig. Hvis du har gjennomgående lave målinger, men føler meg fin, er legen din sannsynligvis vil overvåke deg under rutinemessig eksamener. Selv sporadisk svimmelhet eller ørhet kan være et relativt lite problem - et resultat av mild dehydrering fra for mye tid i solen eller en badestamp, for eksempel. I slike situasjoner er det ikke et spørsmål om så mye om hvor langt, men av hvor raskt, synker blodtrykket.

Likevel er det viktig å oppsøke lege hvis du opplever noen tegn eller symptomer på hypotensjon fordi de noen ganger kan vise til mer-alvorlige problemer. Det kan være nyttig å holde en oversikt over dine symptomer, når de oppstår og hva du gjorde på den tiden.

Se også

Årsaker

Blodtrykket er en måling av trykket i blodårene i løpet av de aktive og hviler faser av hvert hjerteslag. Her er hva tallene betyr:

 • Systolisk trykk. Den første (øverst) nummer i en blodtrykksmåling, dette er hvor mye press hjertet ditt genererer når pumpe blod gjennom blodårene dine til resten av kroppen din.
 • Diastoliske trykket. Den andre (nederst) nummer i en blodtrykksmåling, dette refererer til mengden av trykket i blodårene dine når hjertet er i ro mellom beats.

Gjeldende retningslinjer identifisere normalt blodtrykk som er lik eller lavere enn 120/80 - mange eksperter tror 115/75 er enda bedre.

Selv om du kan få en nøyaktig blodtrykket lesing til enhver tid, er blodtrykket ikke alltid det samme. Det kan variere betydelig i løpet av kort tid - noen ganger fra ett hjerteslag til det neste, avhengig av kroppens posisjon, puste rytme, stress nivå, fysisk tilstand, medisiner du tar, hva du spiser og drikker, og selv når på dagen. Blodtrykket er vanligvis lavest om natten og stiger kraftig når han våkner.

Blodtrykk: hvor lavt kan du gå?
Hva er ansett lavt blodtrykk for deg kan være normalt for noen andre. De fleste leger vurdere kronisk lavt blodtrykk for lavt hvis det fører til merkbare symptomer.

Noen eksperter definere lavt blodtrykk som opplesninger lavere enn 90 systolisk eller 60 diastolisk - du må bare ha ett nummer i lav rekkevidde for blodtrykket å bli vurdert lavere enn normalt. Med andre ord, hvis systoliske trykket er en perfekt 115, men din diastoliske trykket er 50, du er vurdert å ha lavere enn normalt trykk.

En plutselig fall i blodtrykket kan også være farlig. En endring av bare 20 mm Hg - et fall fra 110 til 90 systolisk systolisk, for eksempel - kan oppleve svimmelhet og besvimelse når hjernen ikke klarer å motta en tilstrekkelig tilførsel av blod. Og stor stuper, spesielt de som er forårsaket av ukontrollert blødning, alvorlige infeksjoner eller allergiske reaksjoner, kan være livstruende.

Idrettsutøvere og folk som trener regelmessig har en tendens til å ha lavere blodtrykk og lavere puls enn gjør folk som ikke er som passer. Så, generelt, gjør ikke-røykere og personer som spiser et sunt kosthold og opprettholde en normal vekt.

Men i noen sjeldne tilfeller kan lavt blodtrykk være et tegn på alvorlige, selv livstruende lidelser.

Forhold som kan føre til lavt blodtrykk
Noen medisinske tilstander kan føre til lavt blodtrykk. Disse inkluderer:

 • Graviditet. Fordi en kvinnes sirkulasjonssystemet ekspanderer raskt i løpet av svangerskapet, er blodtrykket sannsynlighet for å droppe. I løpet av de første 24 ukene av svangerskapet, faller systoliske trykket ofte med fem til 10 mm Hg og diastolisk trykk med så mye som 10 til 15 mm Hg. Dette er normalt, og blodtrykket vanligvis tilbake til pre-graviditet nivå etter at du har født.
 • Hjerteproblemer. Noen hjerte forhold som kan føre til lavt blodtrykk inkluderer ekstremt lav puls (bradykardi), hjerteklaffen problemer, hjerteinfarkt og hjertesvikt. Disse forholdene kan føre til lavt blodtrykk fordi de hindrer kroppen fra å være i stand til å sirkulere nok blod.
 • Endokrine problemer. En lite aktiv skjoldbruskkjertel (hypotyreose) eller overaktiv skjoldbruskkjertel (hypertyreose) kan føre til lavt blodtrykk. I tillegg kan andre tilstander, slik som adrenal insuffisiens (Addisons sykdom), lavt blodsukkernivå (hypoglykemi) og, i noen tilfeller, diabetes, utløse lavt blodtrykk.
 • Dehydrering. Når du blir dehydrert, kroppen mister mer vann enn det tar i. Selv mild dehydrering kan forårsake svakhet, svimmelhet og tretthet. Feber, oppkast, kraftig diaré, overforbruk av diuretika og hard trening kan alle føre til dehydrering.

  Langt mer alvorlig er hypovolemisk sjokk, en livstruende komplikasjon av dehydrering. Det skjer når lavt blodvolum fører et plutselig fall i blodtrykket og en reduksjon i mengden av oksygen som når vev. Ubehandlet kan alvorlig hypovolemisk sjokk føre til døden i løpet av få minutter eller timer.

 • Blodtap. Miste mye blod fra en større skade eller indre blødninger reduserer mengden av blod i kroppen din, som fører til et alvorlig blodtrykksfall.
 • Alvorlig infeksjon (sepsis). Sepsis kan skje når en infeksjon i kroppen kommer inn i blodbanen. Disse forholdene kan føre til en livstruende blodtrykksfall kalles septisk sjokk.
 • Alvorlig allergisk reaksjon (anafylaksi). Anafylaksi er en alvorlig og potensielt livstruende allergisk reaksjon. Vanligste utløsere av anafylaksi inkluderer mat, visse medisiner, insekt gift og latex. Anafylaksi kan føre til pusteproblemer, elveblest, kløe, en hoven hals og blodtrykksfall.
 • Mangel på næringsstoffer i kostholdet ditt. Mangel på vitamin B-12 og folat kan føre til anemi, en tilstand der kroppen ikke produserer nok røde blodceller, forårsaker lavt blodtrykk.

Medisiner som kan forårsake lavt blodtrykk
Noen medisiner du kan ta kan også føre til lavt blodtrykk, inkludert:

 • Diuretika (vanndrivende)
 • Alfablokkere
 • Betablokkere
 • Legemidler for Parkinsons sykdom
 • Visse typer antidepressiva (trisykliske antidepressiver)
 • Sildenafil (Viagra), særlig i kombinasjon med hjertet medisinering, nitroglycerol

Typer av lavt blodtrykk
Leger ofte bryte ned lavt blodtrykk (hypotensjon) inn i ulike kategorier, avhengig av årsaker og andre faktorer. Enkelte typer av lavt blodtrykk omfatter:

 • Lavt blodtrykk ved oppreising (postural eller ortostatisk hypotensjon). Dette er et plutselig fall i blodtrykket når du reiser deg fra sittende stilling, eller hvis du står opp etter liggende. Vanligvis fører tyngdekraften blod til bassenget i bena når du står. Kroppen kompenserer for dette ved å øke hjertefrekvensen og sammentrekkende blodkar, og dermed sikre at nok blod tilbake til hjernen. Men hos personer med postural hypotensjon, mislykkes denne kompenserende mekanisme og blodtrykket faller, fører til symptomer på svimmelhet, tåkesyn og med besvimelse.

  Postural hypotensjon kan oppstå av ulike årsaker, blant annet dehydrering, langvarig sengeleie, graviditet, diabetes, hjerteproblemer, brannsår, sterk varme, store åreknuter og visse nevrologiske lidelser. En rekke medisiner kan også føre til postural hypotensjon, særlig legemidler som brukes til å behandle høyt blodtrykk - diuretika, betablokkere, kalsiumantagonister og angiotensin-converting enzyme (ACE-hemmere) - samt antidepressiva og legemidler som brukes til å behandle Parkinsons sykdom og erektil dysfunksjon.

  Forberedelser til din avtale. Forhold som kan føre til lavt blodtrykk.
  Forberedelser til din avtale. Forhold som kan føre til lavt blodtrykk.

  Postural hypotensjon er spesielt vanlig hos eldre voksne, med så mange som 20 prosent av de over 65 år opplever postural hypotensjon. Men postural hypotensjon kan også påvirke unge, ellers friske mennesker som står opp plutselig etter å ha sittet med bena krysset i lange perioder eller etter å ha jobbet en tid i en ubehagelig stilling.

 • Lavt blodtrykk etter å ha spist (postprandial hypotensjon). Postprandial hypotensjon er et plutselig fall i blodtrykket etter å ha spist. Den rammer hovedsakelig eldre voksne.

  Akkurat som tyngdekraften trekker blod til føttene når du står, renner en stor mengde blod til fordøyelseskanalen etter at du spiser. Vanligvis motvirker kroppens dette ved å øke hjertefrekvensen og sammentrekkende enkelte blodkar for å bidra til å opprettholde normalt blodtrykk. Men hos noen mennesker disse mekanismene svikter, fører til svimmelhet, besvimelse og fall. Postprandial hypotensjon er mer sannsynlig å påvirke folk med høyt blodtrykk eller autonome nervesystemet lidelser som Parkinsons sykdom. Senke dosen av blodtrykk narkotika og spise små, lav-karbohydrat måltider kan bidra til å redusere symptomer.

 • Lavt blodtrykk fra defekte hjernen signaler (nevralt mediert hypotensjon). Denne lidelsen fører blodtrykket å slippe etter å ha stått i lange perioder, som fører til tegn og symptomer som svimmelhet, kvalme og besvimelse.

  Nevralt mediert hypotensjon rammer hovedsakelig unge mennesker, og det ser ut til å oppstå på grunn av en misforståelse mellom hjertet og hjernen. Når du står i lengre perioder, blodtrykket faller som blod bassenger i bena. Normalt gjør kroppen deretter justeringer for å normalisere blodtrykket ditt. Men hos personer med nevralt mediert hypotensjon, nerver i hjertets venstre hjertekammer faktisk signalisere hjernen at blodtrykket er for høyt, snarere enn for lavt. Som et resultat reduserer hjerne hjertefrekvensen, reduseres blodtrykket ytterligere. Dette fører til mer blod til bassenget i bena og mindre blod å nå hjernen, som fører til svimmelhet og besvimelse.

 • Lavt blodtrykk på grunn av skader i nervesystemet (multippel system atrofi med ortostatisk hypotensjon). Også kalt Shy-Drager syndrom, denne sjeldne lidelsen forårsaker progressiv skade på det autonome nervesystemet, som kontrollerer ufrivillig funksjoner som blodtrykk, puls, pust og fordøyelsen. Selv om denne tilstanden kan være assosiert med muskel skjelvinger, bremset bevegelse, problemer med koordinasjon og tale, og inkontinens, er dens viktigste kjennetegn alvorlig ortostatisk hypotensjon i kombinasjon med svært høyt blodtrykk når du ligger nede.

Se også

Risikofaktorer

Lavt blodtrykk (hypotensjon) kan forekomme i noen, men visse typer av lavt blodtrykk er mer vanlig avhengig av din alder eller andre faktorer:

 • Alder. Blodtrykksfall når man reiser seg eller etter å ha spist forekommer primært hos voksne eldre enn 65 år. Ortostatisk hypotensjon skjer etter står opp, mens postprandial hypotensjon skjer etter å ha spist et måltid. Nevralt mediert hypotensjon skjer som et resultat av en misforståelser mellom hjerne og hjerte. Det rammer først og fremst barn og yngre voksne.
 • Medisiner. Folk som tar visse medisiner, for eksempel høyt blodtrykk medisiner som alfablokkere, har en større risiko for lavt blodtrykk.
 • Visse sykdommer. Parkinsons sykdom, diabetes og enkelte hjertesykdommer sette deg i en større risiko for å utvikle lavt blodtrykk.

Se også

Komplikasjoner

Selv moderate former for lavt blodtrykk kan føre til ikke bare svimmelhet og svakhet, men også besvimelse og fare for skader fra fall. Og alvorlig lavt blodtrykk uavhengig av årsak kan frata kroppen for nok oksygen til å utføre sine normale funksjoner, som fører til skade på hjertet og hjernen.

Se også

Forberedelser til din avtale

Ingen spesielle forberedelser er nødvendig å ha blodtrykket kontrolleres. Du ønsker kanskje å ha en kortermet skjorte til avtalen slik at blodtrykket cuff kan passe rundt armen skikkelig.

Fordi noen medisiner - for eksempel over-the-counter kulde medisiner, antidepressiva, p-piller og andre - kan påvirke blodtrykket ditt, er det en god idé å ta med en liste over eventuelle medisiner og kosttilskudd du tar til legetime. Ikke slutt å ta noen reseptbelagte medisiner som du tror kan påvirke blodtrykket ditt uten legens råd.

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være forberedt til timen din. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Vær oppmerksom på eventuelle pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjøre avtale, sørg for å spørre om det er noe du trenger å gjøre på forhånd, for eksempel begrense din diett for en blodprøve.
 • Skriv ned alle symptomene du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til lavt blodtrykk.
 • Skriv ned viktig personlig informasjon, inkludert en familiehistorie med lavt blodtrykk og noen store påkjenninger eller nylige forandringer i livet.
 • Lag en liste over alle medisiner, samt noen vitaminer eller kosttilskudd, som du tar.
 • Ta et familiemedlem eller venn sammen, om mulig. Noen ganger kan det være vanskelig å suge opp all informasjon gitt til deg under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt.
 • Vær forberedt på å diskutere kosthold og mosjonsvaner. Hvis du ikke allerede følger en diett eller treningsprogram, være klar til å snakke med legen din om eventuelle utfordringer du kan møte i å komme i gang.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For lavt blodtrykk, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hva er sannsynlig forårsaker symptomene mine eller tilstand?
 • Hva er andre mulige årsaker til symptomene mine eller tilstand?
 • Hva slags tester trenger jeg?
 • Hva er den beste behandling?
 • Hvilke matvarer bør jeg spise eller unngå?
 • Hva er et passende nivå av fysisk aktivitet for meg?
 • Hvor ofte bør jeg bli undersøkt for lavt blodtrykk?
 • Jeg har andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere dem sammen?
 • Er det noen begrensninger som jeg trenger å følge?
 • Bør jeg oppsøke en spesialist?
 • Er det et generisk alternativ til den medisinen du forskrivning meg?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder du anbefaler å besøke?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan spørre:

 • Når begynte du opplever symptomer?
 • Har symptomene vært kontinuerlig eller sporadisk?
 • Hvor alvorlige er symptomene dine?
 • Hva, om noe, ser ut til å forbedre dine symptomer?
 • Hva, om noe, ser ut til å forverre symptomene dine?
 • Har du blitt diagnostisert med andre helsemessige forhold?
 • Hvilke medisiner er du for tiden tar?
 • Hva er din typiske daglige kosthold?
 • Hvor mye trening får du i en gjennomsnittlig uke?
 • Har du en familiehistorie med hjertesykdom?

Se også

Tester og diagnose

Målet i testing for lavt blodtrykk er å finne den underliggende årsaken. Dette bidrar til å bestemme riktig behandling og identifisere eventuelle hjertet, hjernen eller nervesystemet som kan føre til lavere enn normale målinger. For å nå en diagnose, kan legen anbefale ett eller flere av følgende tester:

 • Blodtrykk test. Blodtrykket måles med en oppblåsbar arm cuff og en trykk-måling måleren. En blodtrykksmåling, gitt i millimeter kvikksølv (mm Hg), har to tall. Den første, eller øvre, måler nummer trykket i blodårene dine når hjertet ditt slår (systolisk trykk). Den andre, eller lavere, måler nummer trykket i blodårene dine mellom beats (diastolisk trykk).
 • Blodprøver. Disse kan gi informasjon om din generelle helse, samt om du har lavt blodsukker (hypoglykemi), høyt blodsukker (hyperglykemi eller diabetes) eller et lavt antall røde blodceller (anemi), som alle kan føre til lavere enn normalt blodtrykk.
 • Elektrokardiogram (EKG). Denne ikke-invasiv test, som kan utføres på legens kontor, oppdager uregelmessigheter i hjerterytmen, strukturelle abnormiteter i hjertet ditt, og problemer med tilførselen av blod og oksygen til hjertemuskelen. Det kan også fortelle om du har et hjerteinfarkt, eller hvis du har hatt et hjerteinfarkt i det siste.

  Noen ganger, hjerterytmeforstyrrelser kommer og går, og en EKG vil ikke finne noen problemer. Hvis dette skjer, kan du bli bedt om å bære en 24-timers Holter monitor å spille inn din hjertets elektriske aktivitet som du går om din daglige rutine.

 • Ekkokardiogram. Denne ikke-invasiv eksamen, som inkluderer en ultralyd av brystet, viser detaljerte bilder av ditt hjerte struktur og funksjon. Ultralyd bølger blir overført, og deres ekko er spilt inn med en enhet som kalles en svinger, som holdes utenfor kroppen din. En datamaskin bruker informasjonen fra giveren til å lage bevegelige bilder på en videoskjerm.
 • Stress test. Noen hjerteproblemer som kan føre til lavt blodtrykk er lettere å diagnostisere når hjertet arbeider hardere enn når det er i ro. Under en stresstest, vil du trener, som å gå på en tredemølle. Du kan få medisiner for å gjøre ditt hjerte jobbe hardere hvis du ikke klarer å trene. Når hjertet arbeider hardere, vil ditt hjerte bli overvåket med EKG eller ekkokardiografi. Ditt blodtrykk også kan overvåkes.
 • . Valsalva manøver Denne ikke-invasiv test kontrollerer funksjon av det autonome nervesystemet ved å analysere hjertefrekvensen og blodtrykket etter flere runder med en type dyp pusting: Du tar et dypt pust og deretter tvinge luften ut gjennom munnen, som om du prøvde å blåse opp en stiv ballong.
 • Tilt table test. Hvis du har lavt blodtrykk når man reiser seg, eller fra defekte hjernen signaler (nevralt mediert hypotensjon), kan legen foreslå en tilt table test, som evaluerer hvordan kroppen din reagerer på endringer i posisjon. Under testen, ligger du på et bord som er skråstilt for å heve den øvre delen av kroppen din, som simulerer bevegelsen fra horisontal til en stående posisjon.

Se også

Behandlinger og medisiner

Lavt blodtrykk som enten ikke forårsaker tegn eller symptomer, eller fører bare milde symptomer, for eksempel korte episoder med svimmelhet når du står, sjelden krever behandling. Hvis du har symptomer, avhenger den beste behandling av den underliggende årsaken, og legene vanligvis prøver å løse den primære helseproblem - dehydrering, hjertesvikt, diabetes eller hypotyreose, for eksempel - i stedet for lavt blodtrykk selv. Når lavt blodtrykk er forårsaket av medikamenter, innebærer behandling vanligvis endre dosen av medisinen eller den stoppes helt.

Hvis det ikke er klart hva som forårsaker lavt blodtrykk eller ingen effektiv behandling finnes, er målet å øke blodtrykket og redusere tegn og symptomer. Avhengig av alder, helsetilstand og type lavt blodtrykk du har, kan du gjøre dette på flere måter:

 • Bruk mer salt. Eksperter anbefaler vanligvis å begrense mengden av salt i kosten fordi natrium kan øke blodtrykket, noen ganger dramatisk. For personer med lavt blodtrykk, kan det være en god ting. Men fordi overflødig natrium kan føre til hjertesvikt, spesielt hos eldre voksne, er det viktig å sjekke med legen din før du øker salt i kosten.
 • Drikk mer vann. Selv om nesten alle kan ha nytte av å drikke nok vann, er dette gjelder spesielt hvis du har lavt blodtrykk. Fluider øker blodvolum og bidra til å forhindre dehydrering, som begge er viktige i behandling av hypotensjon.
 • Bruk kompresjonsstrømper. De samme elastiske strømper som vanligvis brukes til å lindre smerte og hevelse av åreknuter kan bidra til å redusere blodansamling i bena.
 • Medisiner. Flere medisiner, enten brukes alene eller sammen, kan brukes til å behandle lavt blodtrykk som oppstår når du står opp (ortostatisk hypotensjon). For eksempel er stoffet Fludrocortisone ofte brukt til å behandle denne formen for lavt blodtrykk. Dette stoffet bidrar til å øke din blodvolum, noe som øker blodtrykket. Leger bruker ofte stoffet midodrine (Orvaten, Proamatine) for å heve stående blodtrykk hos personer med kronisk ortostatisk hypotensjon. Det fungerer ved å begrense muligheten av blodårene til å utvide, noe som øker blodtrykket.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Avhengig av årsaken til den lave blodtrykk, kan du være i stand til å ta visse forholdsregler for å redusere eller forebygge symptomer. Noen forslag er:

 • Drikk mer vann, er mindre alkohol. Alkohol dehydrerende og kan senke blodtrykket, selv om du drikker med måte. Vann, på den annen side motvirker dehydrering og øker blodvolum.
 • Følge et sunt kosthold. Få alle de næringsstoffene du trenger for god helse ved å fokusere på en rekke matvarer, inkludert hele korn, frukt, grønnsaker og magert kylling og fisk. Hvis legen foreslår å bruke mer salt, men du ikke liker mye salt på maten din, prøv å bruke naturlig soyasaus eller legge tørr suppe mikser til dips og dressinger.
 • Gå sakte når du endrer kroppen stillinger. Du kan være i stand til å redusere svimmelhet og ørhet som oppstår med lavt blodtrykk når man reiser seg ved å ta det med ro når du beveger deg fra liggende til stående stilling. Før du får ut av sengen om morgenen, puste dypt i noen minutter og deretter sakte sitte opp før stående. Sove med hodet på senga litt forhøyet også kan bidra til å bekjempe virkningene av tyngdekraften. Hvis du begynner å få symptomer mens du står, krysse lårene i en saks mote og klem, eller sette en fot på en hylle eller stol og lene så langt frem som mulig. Disse manøvrene oppmuntre blodet å strømme fra bena til hjertet ditt.
 • Spis små, low-carb måltider. For å hindre blodtrykket kan falle kraftig etter måltider, spise små porsjoner flere ganger om dagen og begrense høy karbohydrat matvarer som poteter, ris, pasta og brød. Legen kan også anbefale å drikke koffeinholdige kaffe eller te med måltider for å midlertidig øke blodtrykket. Men fordi koffein kan føre til andre problemer, sjekk med legen din før du drikker mer koffeinholdige drikker.

Se også