Lungetransplantasjon

Definisjon

En lungetransplantasjon er et kirurgisk inngrep for å erstatte en syk eller sviktende lunge med en sunn lunge, vanligvis fra en avdød donor. Avhengig av din medisinske tilstand, kan en lungetransplantasjon innebære å erstatte en av lungene eller begge av dem. I noen situasjoner kan lungene bli transplantert sammen med en giver hjerte.

Living-donor lungetransplantasjoner er sjeldne. Denne prosedyren kan erstatte et barns syk lunge med en seksjon (lapp) av en lunge tatt fra en frisk voksen - vanligvis en forelder. To levende giver er nødvendig hvis fremgangsmåten anvendes for en voksen.

Se også

Hvorfor det er gjort

Usunne eller skadet lungene kan gjøre det vanskelig for kroppen å få oksygen den trenger for å overleve. En rekke sykdommer og tilstander kan skade lungene og hindrer deres evne til å fungere effektivt, inkludert:

 • Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), inkludert emfysem
 • Arrdannelse i lungene (lungefibrose)
 • Cystisk fibrose
 • Sarkoidose med avansert fibrose
 • Pulmonal hypertensjon
Lungetransplantasjon. Fare for avvisning.
Lungetransplantasjon. Fare for avvisning.

Lungeskade kan ofte behandles med medikamenter eller med spesielle puste-enheter. Når disse tiltakene ikke lenger hjelp eller redusert lungefunksjon blir livstruende, kan legen foreslå en lungetransplantasjon.

Se også

Risiko

Komplikasjoner forbundet med en lungetransplantasjon kan noen ganger være dødelig. De to store risikoen er avvisning og infeksjon.

Fare for avvisning
Immunsystemet ditt beskytter kroppen mot fremmede stoffer. Selv med best mulig match mellom deg og donor, vil immunsystemet ditt prøve å angripe og avviser den nye lunge lunger. Din narkotika regime etter transplantasjon vil omfatte medisiner for å undertrykke immunsystemet ditt i et forsøk på å hindre organ avvisning. Du vil sannsynligvis ta disse anti-avvisning medisiner for resten av livet.

Bivirkninger av anti-avstøtingsmedisiner
Anti-avvisning narkotika kan føre til merkbare bivirkninger, inkludert:

 • Vektøkning
 • En rundere ansikt
 • Acne
 • Ansiktshår
 • Mageproblemer

Noen anti-avvisning medisiner kan også øke risikoen for å utvikle nye eller skjerpende eksisterende forhold, som for eksempel:

 • Diabetes
 • Nyreskader
 • Osteoporose
 • Kreft

Smitterisiko
Den anti-avvisning narkotika undertrykke immunsystemet ditt, noe som gjør kroppen mer utsatt for infeksjoner, spesielt i lungene. For å unngå infeksjon, bør du:

 • Vask hendene ofte
 • Ta vare på tennene og tannkjøttet
 • Beskytt huden din mot riper og sår
 • Unngå folkemengder og folk som er syke
 • Motta aktuelle vaksinasjoner

Se også

Hvordan du forbereder

Antallet mennesker som trenger lungetransplantasjoner langt overstiger antall donert lungene tilgjengelig. Når en donor organ blir tilgjengelig, finner donor-mottaker matching system administreres av United Nettverk for orgel Sharing (UNOS) en passende kamp basert på bestemte kriterier, inkludert:

 • Blodtype
 • Størrelsen på orgel sammenlignet med brysthulen
 • Geografisk avstand mellom donor organ og resipient
 • Alvorlighetsgraden av mottakerens lungesykdom
 • Mottakers generelle helse
 • Sannsynligheten for at transplantasjon vil bli vellykket

Din helseinformasjon må oppdateres hvert halvår.

Mens du venter
Det kan ta måneder eller år før en passende donor blir tilgjengelig, men du må være forberedt på å handle raskt når man gjør. Kontroller at transplantasjon team vet hvordan å nå deg til enhver tid. Hold pakket sykehus bagen hendig - inkludert en ekstra 24-timers forsyning av medisiner - og ordne transport til transplantasjon sentrum på forhånd. Du kan forventes å komme på sykehuset i løpet av få timer.

Definisjon. Risiko for infeksjon.
Definisjon. Risiko for infeksjon.

På sykehuset
Når du kommer til sykehuset, vil du gjennomgå tester for å sikre at lungene er en god match, og at du er frisk nok til å ha kirurgi. Transplantasjon vil bli kansellert hvis det ikke vises at operasjonen vil bli en suksess.

Se også

Hva du kan forvente

Under lungetransplantasjon
Prosedyren vil bli gjort under narkose, så du vil være sover, og du vil ikke føle noe smerte. Leger vil sette inn en slange gjennom munnen og inn i luftrøret for å hjelpe deg å puste. Du vil også ha en slange i nesen ned til magen for å tappe mageinnhold. Et kateter vil holde blæren tom.

Din kirurg vil gjøre et kutt i brystet for å fjerne syke lungen. Den viktigste luftvei til at lunge og blodkarene mellom den tette og hjertet blir da koblet til donor lunge. For noen lungetransplantasjoner, kan du være koblet til en hjerte-lunge-maskin, som sirkulerer i blodet under operasjonen.

En enkelt-lungetransplantasjon tar ca 4-8 timer å fullføre, mens en dobbel lungetransplantasjon vanligvis tar seks til 12 timer.

Etter lungetransplantasjon
Umiddelbart etter operasjonen, vil du tilbringe flere dager i sykehusets intensivavdeling. En mekanisk ventilator vil hjelpe deg å puste i noen dager og rør i brystet vil drenere væske fra rundt lungene og hjertet. Et rør i en blodåre vil levere sterke medisiner for å kontrollere smerte og for å forhindre avstøtning av den nye lunge. Som din tilstand bedres, vil du ikke lenger trenger mekanisk ventilator og du vil bli flyttet ut av intensivavdelingen. Utvinning innebærer ofte en en-til tre-ukers sykehusopphold.

Når du er utskrevet fra sykehuset, vil du trenger om tre måneder med hyppig monitorering av lungetransplantasjon team for å forebygge, oppdage og behandle komplikasjoner og å vurdere lungefunksjonen din. I løpet av denne tiden, må du bo i nærheten av transplantasjon sentrum. Dine oppfølgingsbesøk kan innebære laboratorietester, røntgenundersøkelse, et elektrokardiogram (EKG) og kontroll med en spesialist.

Leve en sunn livsstil er nøkkelen til å opprettholde din nye lunge. Røyking er ikke tillatt, og bruk av alkohol er strengt begrenset. Etter en næringsrik diett kan også hjelpe deg å holde seg frisk. Trening er en svært viktig del av rehabiliteringen etter at lungetransplantasjon. Helsevesenet team vil arbeide med å utforme et treningsprogram som passer for deg.

Se også

Resultater

En lungetransplantasjon kan vesentlig forbedre din livskvalitet. Det første året etter transplantasjon - når kirurgiske komplikasjoner, avvisning og infeksjon utgjør de største truslene - er den mest kritiske perioden. Selv om noen mennesker har levd 10 år eller mer etter en lungetransplantasjon, bare om lag halvparten av folk som gjennomgår prosedyren er fortsatt i live etter fem år.

Se også