Microcephaly

Definisjon

Microcephaly (my-Kroh-SEF-uh-lee) er en sjelden nevrologisk tilstand der et spedbarn hode er betydelig mindre enn hodene til andre barn på samme alder og kjønn. Noen ganger oppdages ved fødselen, er microcephaly vanligvis resultatet av hjernen utvikler unormalt i livmoren eller ikke vokser som den skal etter fødselen.

Microcephaly kan være forårsaket av en rekke genetiske og miljømessige faktorer. Barn med microcephaly har ofte utviklingsspørsmål. Vanligvis er det ingen behandling for microcephaly, men tidlig intervensjon kan bidra til å forbedre ditt barns utvikling og bedre livskvalitet.

Symptomer

Den primære tegn på microcephaly er:

 • Et hode størrelse betydelig mindre enn andre barn på samme alder og kjønn

Hode størrelse måles som avstanden rundt toppen av barnets hode (omkrets). Ved hjelp av standardiserte vekstkurver, er målingen sammenlignet med andre barns målinger i persentiler. Noen barn bare har små hoder, som kan måle i tredje, andre eller første persentiler. Hos barn med microcephaly, måler hodet størrelse betydelig under gjennomsnittet, kanskje til og med under det første persentil for babyens alder og kjønn.

Et barn med mer alvorlige microcephaly kan også ha en bakover skrånende pannen.

Når bør du oppsøke lege
Sjansen er legen vil oppdage microcephaly ved barnets fødsel eller på en vanlig vel-baby checkup. Men hvis du tror babyens hode er mindre enn normalt, eller ikke vokser som det skal, snakk med legen din.

Årsaker

Microcephaly er vanligvis et resultat av unormal utvikling av hjernen, som kan oppstå i livmoren (medfødt) eller i sin barndom. Microcephaly kan være genetisk. Andre årsaker kan være:

 • Craniosynostose. Den prematur fusing av ledd (sting) mellom benete platene som danner et barns hodeskalle holder hjernen i å vokse. Behandling av craniosynostosis (Kray-nee-oh-synd-AHS-TOE-sis) betyr vanligvis barnet trenger kirurgi for å skille de sammenvokste bein. Hvis det ikke er noen underliggende problemer i hjernen, gjør denne operasjonen hjernen tilstrekkelig plass til å vokse og utvikle seg.
 • Kromosomavvik. Down syndrom og andre tilstander kan føre til microcephaly.
 • Redusert oksygen til fosterets hjerne (cerebral anoxia). Visse komplikasjoner i svangerskapet eller levering kan svekke oksygentilførsel til fosterets hjerne.
 • Infeksjoner av fosteret under svangerskapet. Disse inkluderer toksoplasmose, cytomegalovirus, tysk meslinger (røde hunder), og vannkopper (varicella).
 • Eksponering for narkotika, alkohol eller visse giftige kjemikalier i livmoren. Noen av disse sette barnet i fare for hjernen unormalt.
 • Alvorlig underernæring. Ikke får tilfredsstillende ernæring under svangerskapet kan påvirke barnets utvikling.
 • Ukontrollert fenylketonuri (fen-ul-kee-toe-nu-ree-uh), også kjent som PKU, hos moren. PKU er en fødsel defekt som hemmer kroppens evne til å bryte ned aminosyren fenylalanin.

Se også

Komplikasjoner

Noen barn med microcephaly vil være av normal intelligens og utvikling, selv om deres hoder vil alltid være liten for deres alder og kjønn. Men avhengig av årsaken og alvorlighetsgraden av microcephaly, kan komplikasjoner omfatter:

 • Utviklingsmessige forsinkelser, slik som i tale og bevegelse
 • Vanskeligheter med koordinasjon og balanse
 • Dverger eller kortvoksthet
 • Ansikts forvrengninger
 • Hyperaktivitet
 • Mental retardasjon
 • Beslag

Se også

Forberedelser til din avtale

Hvis du nettopp har lært barnet ditt har microcephaly eller du mistenker at barnet ditt hode er for lite, vil du sannsynligvis starte med å se din barnelege. Men i noen tilfeller kan din barnelege henvise deg til en pediatrisk nevrolog.

Det er en god idé å forberede seg til timen din. Her er litt informasjon for å hjelpe deg.

Microcephaly. Kromosomavvik.
Microcephaly. Kromosomavvik.

Hva du kan gjøre

 • Skriv ned eventuelle spørsmål du har om barnet ditt, inkludert eventuelle vedrørende lite hode størrelse eller forsinkede utviklingsmessige markører. Hvis du er bekymret for ditt barns hode størrelse, prøve å få lue størrelser eller måle hodeomkrets av så mange første-graders slektninger, som foreldre og søsken, som mulig for sammenligning.
 • Ta et familiemedlem eller venn sammen, om mulig. Noen ganger kan det være vanskelig å huske all informasjon du får under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Utarbeide en liste med spørsmål til legen din vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig. For microcephaly, kanskje noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hva er den mest sannsynlige årsaken til mitt barns tilstand?
 • Trenger barnet mitt noen flere tester? I så fall disse testene krever ingen spesielle forberedelser?
 • Hvilke behandlinger er tilgjengelige?
 • Hva løpet av handlingen tror du er best for barnet mitt?
 • Er det en behandling som vil returnere barnet mitt hode til en normal størrelse?
 • Hvis jeg har flere barn, hva er sjansen for at de vil ha microcephaly?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder anbefaler dere?

Tester og diagnose

For å finne ut om barnet ditt har microcephaly, legen din vil sannsynligvis ta en grundig prenatal, fødsel og familiens historie og gjøre en fysisk eksamen. Han eller hun vil måle omkretsen av ditt barns hode, sammenligne det med en vekstkurve, og revurdering og plotte veksten på senere besøk. Foreldres hodestørrelser også kan måles for å avgjøre om små hoder kjøre i familien.

I noen tilfeller, spesielt hvis ditt barns utvikling er forsinket, kan legen be om tester som et hode CT eller MR og blodprøver for å fastslå den underliggende årsaken til forsinkelsen.

Se også

Behandlinger og medisiner

Med unntak av kirurgi for craniosynostosis, er det vanligvis ingen behandling som vil forstørre barnets hode eller reversere komplikasjoner av microcephaly. Behandlingen fokuserer på måter å administrere barnets tilstand. Tidlig intervensjon programmer som inkluderer tale, fysiske og ergoterapi kan hjelpe barnet styrke evner.

Visse komplikasjoner av microcephaly, slik som anfall eller hyperaktivitet, kan behandles med medikamenter.

Mestring og støtte

Når du lærer barnet ditt har microcephaly, kan du oppleve en rekke følelser, inkludert sinne, frykt, bekymring, sorg og skyldfølelse. Du vet kanskje ikke hva du kan forvente, og du kan bekymre deg om ditt barns fremtid. Den beste medisinen for frykt og bekymring er informasjon og støtte. Forbered deg selv:

 • Finn et team av betrodde fagfolk. Du må ta viktige avgjørelser om barnets utdanning og behandling. Oppsøk et team av leger, lærere og terapeuter du stoler på. Disse fagfolk kan hjelpe evaluere ressursene i ditt område og bidra til å forklare statlige og føderale programmer for barn med nedsatt funksjonsevne.
 • Oppsøke andre familier som arbeider med de samme problemene. Din samfunnet kan ha støttegrupper for foreldre til barn med utviklingshemming. Du kan også finne online støttegrupper.

Se også

Forebygging

Lære barnet ditt har microcephaly kan reise spørsmål om fremtidige svangerskap. Arbeid med legen din for å finne årsaken til den microcephaly. Hvis årsaken er genetisk, kan du og din ektefelle ønsker å snakke med en genetisk veileder om risikoen for microcephaly i fremtidige svangerskap.