Nøytropeni (lavt nøytrofiltall)

Definisjon

Nøytropeni (noo-Trøe-Pee-nee-uh) er et unormalt lavt telling av nøytrofile, en type hvite blodlegemer som bidrar til å bekjempe infeksjoner, særlig de som er forårsaket av bakterier og sopp.

Terskelen for å definere nøytropeni varierer litt fra en medisinsk praksis til en annen. Nøytropeni hos voksne er generelt definert som en telling av 1700 eller færre nøytrofile per mikroliter blod. Den celletall indikerer nøytropeni hos barn varierer med alderen.

Jo lavere nøytrofile granulocytter, jo mer sårbar du er til smittsomme sykdommer. Hvis du har alvorlig nøytropeni - færre enn ca 500 celler per mikroliter blod - bakterier som normalt finnes i munnen og fordøyelseskanalen kan forårsake infeksjoner.

Årsaker

Nøytropeni kan være forårsaket av:

  • Kreft eller andre sykdommer som skader benmarg
  • Medfødte lidelser kjennetegnet av dårlig benmargsfunksjon
  • Virusinfeksjoner som forstyrrer benmargsfunksjon
  • Autoimmune sykdommer som ødelegger nøytrofile eller benmargceller
  • Overveldende infeksjoner som bruker opp nøytrofile raskere enn de kan produseres
  • Narkotika som ødelegger nøytrofile eller skade benmarg

Mulige årsaker til nøytropeni er:

Nøytropeni (lavt antall nøytrofile granulocytter). Definisjon.
Nøytropeni (lavt antall nøytrofile granulocytter). Definisjon.

Årsaker som vises her er ofte forbundet med dette symptomet. Sammen med legen eller annet helsepersonell for en nøyaktig diagnose.

Når bør du oppsøke lege

Nøytropeni er sjelden et uventet funn eller bare oppdaget ved en tilfeldighet. Det er vanligvis funnet på en hvite blodlegemer som har blitt beordret til å diagnostisere en tilstand du allerede opplever. Snakk med legen din om hva disse resultatene betyr. Tilstedeværelsen av nøytropeni og resultater fra andre tester kan allerede indikere årsaken til sykdommen din, eller legen din kan foreslå andre tester for å sjekke tilstanden.

Fordi nøytropeni gjør deg sårbar for bakterier og sopp, ta forholdsregler for å unngå disse organismene. Bruk en ansiktsmaske, unngå alle med en kald, og vaske hendene regelmessig og grundig.