Nuclear stresstest

Definisjon

En kjernefysisk stress test måler blodtilførselen til hjertemuskelen både i hvile og under stress på hjertet. Det er utført på samme måte som en rutinemessig øvelse stress test, men gir bilder som kan vise områder med lav blodstrøm gjennom hjertet og områder av skadet hjertemuskel.

En kjernefysisk stresstest vanligvis innebærer å ta to sett med bilder av ditt hjerte - ett sett under en øvelse stress test mens du trener på en tredemølle eller stasjonær sykkel, eller med medisiner som understreker ditt hjerte, og et annet sett mens du er på resten. En kjernefysisk stress test brukes til å samle informasjon om hvor godt hjertet fungerer under fysisk aktivitet og i ro.

Du kan få en kjernefysisk stress test hvis legen mistenker at du har koronarsykdom eller annen hjerte problem, eller hvis en øvelse stress test alene var ikke nok til å finne årsaken til symptomer som brystsmerter eller kortpustethet. En kjernefysisk stress test kan også være anbefalt for å veilede behandlingen hvis du allerede har blitt diagnostisert med en hjertesykdom.

Se også

Hvorfor det er gjort

Legen kan anbefale en kjernefysisk stress test til:

 • Diagnostisere koronarsykdom. Dine koronararteriene er de store blodårene som forsyner hjertet med blod, oksygen og næringsstoffer. Koronar sykdom er en tilstand som oppstår når disse blodårene blir skadet eller syke - som regel på grunn av at det dannes belegg som kalles plakk. Hvis du har symptomer som kortpustethet eller brystsmerter, kan en kjernefysisk stress test å finne ut om de er relatert til koronarsykdom.
 • Se på størrelsen og formen på hjertet ditt. Bildene fra en kjernefysisk stress test kan vise legen din hvis ditt hjerte er forstørret og kan måle pumpefunksjon (ejeksjonsfraksjon) av hjertet ditt.
 • Veilede behandling av hjerte lidelser. Hvis du allerede har blitt diagnostisert med koronarsykdom, arytmi eller annen hjertesykdom, kan en kjernefysisk stress test hjelpe legen finne ut hvor godt behandlingen virker å lindre symptomene dine. Det kan også brukes til å bidra til å etablere den rette behandlingen plan for deg ved å bestemme hvor mye trening hjertet ditt kan håndtere.

Se også

Risiko

En kjernefysisk stresstesten er generelt trygt, og komplikasjoner er sjeldne. Men, som med alle medisinske prosedyre, utfører det en risiko for komplikasjoner.

Potensielle komplikasjoner omfatter:

 • Allergisk reaksjon. Det er mulig du kan være allergisk mot radioaktivt fargestoff som er sprøytet inn i en blodåre i hånden eller armen under en kjernefysisk stress test.
 • Lavt blodtrykk. Blodtrykket kan falle under eller rett etter trening og forårsake svimmelhet. Det går som regel bort når du slutter å trene.
 • Unormal hjerterytme (arytmier). Arytmier forårsaket av en øvelse stress test vanligvis gå bort kort tid etter at du slutter å trene. Livstruende arytmier er sjeldne og vanligvis forekommer hos personer med alvorlig hjertesykdom.
 • Hjerteinfarkt (hjerteinfarkt). Selv om svært sjeldne, er det mulig at en kjernefysisk stress test kan forårsake et hjerteinfarkt.
 • Flushing følelse eller brystsmerter. Disse symptomene kan oppstå når du får en medisin for å understreke ditt hjerte hvis du ikke klarer å utøve tilstrekkelig. Disse symptomene er vanligvis kort, men legen din dersom du opplever dem.

Se også

Hvordan du forbereder

Kjernefysisk stress test. Diagnostisere koronarsykdom.
Kjernefysisk stress test. Diagnostisere koronarsykdom.

Du kan bli bedt om å ikke spise, drikke eller røyke i to timer før en kjernefysisk stress test. Du kan ta dine medisiner som vanlig, med mindre legen din forteller deg ikke til.

Hvis du bruker en inhalator for astma eller andre pusteproblemer, ta den med deg på prøve. Sørg for at legen og helsevesenet team medlem overvåking stresstest vet at du bruker en inhalator.

Slitasje eller bringe komfortable klær med deg til trening stresstest.

Se også

Hva du kan forvente

Når du ankommer for kjernefysisk stress test, spør legen din du om din medisinske historie og hvor ofte du vanligvis trener. Dette bidrar til å bestemme mengden av trening som passer for deg under stresstesten.

Under en kjernefysisk stress test
Før du starter testen, plasserer et medlem av helsevesenet team klissete flekker (elektroder) på bryst, ben og armer. Elektrodene er forbundet med ledninger til et elektrokardiogram (EKG eller EKG) maskin. Elektrokardiogram registrerer de elektriske signalene som utløser hjerteslag. En blodtrykket cuff er plassert på armen for å sjekke blodtrykket under testen.

Hvis du ikke klarer å utøve tilstrekkelig, kan du bli injisert med et medikament som øker blodtilførselen til hjertemuskelen - simulere trening - for testen.

Du kan deretter begynne å gå på tredemølle eller syklet den stasjonære sykkelen sakte. Som testen utføres, vil hastighet og stigning på tredemøllen øker. Et rekkverk er gitt på tredemølle som du kan bruke for balanse, men ikke henge på den tett, så det kan forskyve resultatene av testen. På en stillestående sykkel, øker motstanden som testen skrider frem, noe som gjør det vanskeligere å trå.

Lengden på testen er avhengig av din fysiske form og symptomer. Målet er å få hjertet jobber hardt for ca åtte til 12 minutter for å grundig overvåke sin funksjon. Fortsetter du å trene til hjertefrekvensen har nådd et bestemt mål, utvikler du symptomer som ikke tillater deg å fortsette eller varselsignaler blir oppdaget av de overvåke din test, inkludert:

 • Moderat til alvorlig brystsmerter
 • Alvorlig pustebesvær
 • Unormalt høyt eller lavt blodtrykk
 • En unormal hjerterytme
 • Svimmelhet

Du kan stoppe testen når som helst hvis du er for ubehagelig å fortsette å trene.

Injeksjon av fargestoff
Når du har nådd ditt maksimale nivå av øvelsen, som kalles et radioaktivt fargestoff thallium eller sestamibi (Cardiolite) sprøytes inn i blodet gjennom en intravenøs (IV) linje, vanligvis i hånden eller armen. Dette stoffet blander seg med blodet og reiser til hjertet ditt. En spesiell skanner som ligner på en X-ray maskin - som oppdager det radioaktive materialet i ditt hjerte - skaper bilder av hjertemuskelen. Utilstrekkelig blodtilførsel til en del av hjertet ditt vil dukke opp som en lys flekk på bildene fordi ikke så mye av det radioaktive fargestoff er å komme dit.

Se på størrelsen og formen på hjertet ditt. Veilede behandling av hjerte lidelser.
Se på størrelsen og formen på hjertet ditt. Veilede behandling av hjerte lidelser.

Etter trening, vil du bli bedt om å hvile i 2-4 timer. I løpet av denne tiden, bør du ikke spise eller drikke noe eller gjøre noe anstrengende aktiviteter. Etter dette tidspunktet, vil du ha et ekstra sett med bilder som er tatt av hjertet ditt mens du ligger på en undersøkelse bord. Igjen, vil en tekniker injisere radioaktivt fargestoff gjennom en IV og vil ta bilder av hjertet ditt. Denne andre sett med bilder vil la legen sammenligne blodstrømmen gjennom hjertet ditt mens du trener og i ro.

Etter en kjernefysisk stress test
Når kjernefysisk stress test er fullført, kan du gå tilbake til dine vanlige aktiviteter for resten av dagen.

Se også

Resultater

Legen din vil diskutere resultatene av kjernefysisk stresstest med deg. Dine resultater kan vise:

 • Normal blodstrøm under trening og hvile. Hvis informasjonen samlet under kjernefysiske stresstest viser ditt hjerte funksjonen å være normal under både trening og hvile, er det lite sannsynlig at du har koronarsykdom. Du trenger kanskje ikke noen ytterligere tester.
 • Normal blodstrøm under resten, men ikke trene. Dette betyr at en del av hjertemuskelen ikke får nok blod når du trener eller gjør andre anstrengende aktivitet. Dette kan bety at du har en eller flere blokkerte arterier (koronar hjertesykdom).
 • Lav blodstrøm under hvile og trening. Dette betyr at en del av hjertet ditt ikke får nok blodtilførsel til alle tider, som kan være på grunn av alvorlig koronarsykdom eller forrige hjerteinfarkt.
 • Mangel av radioaktivt fargestoff i deler av hjertet ditt. Områder i ditt hjerte som ikke viser den radioaktive fargestoff er områder som har skadet vev (arrvev) fra et hjerteinfarkt.

Hvis testresultater viser at du ikke har nok blodstrømmen gjennom hjertet ditt, kan du trenger å gjennomgå koronar angiografi - en test for å se direkte på de blodårene som forsyner hjertet ditt. Hvis du har alvorlige blokkeringer, trenger du kanskje en koronar intervensjon (ballongangioplastikk og stent) eller åpen hjertekirurgi (koronar bypass).

Se også