Prevensjon

Prevensjon alternativer: Ting å vurdere

Dine prevensjon alternativer kan inkludere p-piller, barriere metoder eller naturlig familieplanlegging. Finn ut hvordan du skal velge prevensjon som passer for deg.

Hvis du vurderer å bruke prevensjon (prevensjon), har du ulike alternativer. For å hjelpe velge riktig metode for prevensjon for deg og din partner, bør du vurdere følgende spørsmål.

Hva prevensjon alternativer er tilgjengelige?

Prevensjon alternativer kan være:

  • Prevensjonsmidler. Eksempler inkluderer mannlige og kvinnelige kondomer, samt membran, cervical cap og prevensjonsmiddel svamp.
  • Hormonelle metoder. Eksempler er p-piller, samt (NuvaRing), prevensjonsmiddel implantat (Implanon), p-sprøyte (Depo-Provera) og p-plaster (Ortho Evra).
  • Intrauterine enheter (iuds). Eksempler inkluderer kobber spiral (ParaGard) og hormonelle spiral (Levonova).
  • Sterilisering. Eksempler inkluderer tubal ligation, Essure eller Adiana for kvinner, og vasektomi for menn.
  • Naturlig familieplanlegging. Eksempler er rytme, basal kroppstemperatur og slimet i livmorhalsen metoder.

Det er også viktig å være klar over nødprevensjon - for eksempel om morgenen-etter pille (Plan B One-Step, neste valg eller Ella) - som kan brukes til å forhindre graviditet etter ubeskyttet sex.

Hvordan fungerer de ulike prevensjon alternativer gjøre?

Ulike typer prevensjon arbeid på forskjellige måter. Prevensjonsmetoder kan:

  • Hindre sædcellene fra å nå egget
  • Inaktivere eller skade sæden
  • Hindre et egg blir sluppet hver måned
  • Endre slimhinnen i livmoren slik at et befruktet egg ikke fester til det
  • Tykkere slimet i livmorhalsen slik at sædcellene ikke kan lett passere gjennom det

Hva er metodens effektivitet?

For å være effektiv, må noen prevensjonsmetode brukes konsekvent og korrekt. Prevensjonsmidler som krever lite innsats fra din side, for eksempel IUDs, contraceptive implantater og sterilisering, er assosiert med lavere svangerskap. I kontrast er metoder som krever overvåking fertilitet eller periodiske avholdenhet assosiert med høyere graviditet priser. Poenget er at den rette metoden er den som du er komfortabel med og villig og i stand til å bruke.

Er det reversible?

Den prevensjonsmiddel du velger avhenger av dine reproduktive mål. Hvis du planlegger graviditet i nær fremtid, vil du kanskje en metode som er avverget eller raskt reversible, slik som en p-pille eller en barriere metode. Hvis du ønsker å bli gravid - men ikke i nær fremtid - det kan være lurt å vurdere en spiral. En spiral har en rask retur til fruktbarhet, men det er dyrt hvis du skal bruke det kun over en kort tidsperiode. Hvis du er sikker på at du ikke noen gang vil ha barn, kan du foretrekker en permanent metode, for eksempel sterilisering. Du kan oppleve at forskjellige prevensjonsmiddel alternativene fungerer for deg på ulike stadier av livet ditt.

Er det forenlig med din religiøse tro eller kulturell praksis?

Noen former for prevensjon er regnet som en overtredelse av visse religiøse lover eller kulturelle tradisjoner. Veie risikoen og fordelene ved en prevensjon metode mot dine personlige overbevisning.

Se også

Prevensjon alternativer: Ting å vurdere

Er det praktisk og rimelig?

For noen mennesker, antyder praktisk brukervennlighet, ingen plagsomme bivirkninger eller ingen avbrudd av den seksuelle opplevelsen. For andre betyr praktisk ingen resept er nødvendig. Når du velger en metode for prevensjon, bør du vurdere hvor villig du er til å planlegge fremover, eller om nødvendig, holder seg til et rigid timeplan. Det er viktig å velge en type prevensjon som passer din livsstil.

Prevensjon. Intrauterine enheter (iuds).
Prevensjon. Intrauterine enheter (iuds).

Noen prevensjonsmetoder er billig, mens andre er mer kostbart. Spør din forsikring leverandøren om dekning, og deretter vurdere bekostning som du tar en avgjørelse.

Hva er bivirkningene?

Tenk på din toleranse for mulige bivirkninger forbundet med en bestemt prevensjon metoden. Noen metoder, spesielt de som inneholder østrogen eller progesteron, utgjøre flere bivirkninger - noen potensielt alvorlige - enn de andre, for eksempel barriere metoder og naturlig familieplanlegging metoder. Snakk med legen din om din medisinske historie og hvordan det kan påvirke ditt valg av prevensjon.

Betyr beskytte den mot seksuelt overførbare infeksjoner?

Mannlige og kvinnelige kondomer er de eneste metoder for prevensjon som tilbyr pålitelig beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner. Med mindre du er i et gjensidig monogamt forhold og har blitt testet for seksuelt overførbare infeksjoner, bruke et nytt kondom hver gang du har sex i tillegg til noen annen metode for prevensjon du bruker.

Tilbyr det andre fordeler?

I tillegg til å hindre graviditet, noen prevensjonsmidler gir fordeler som mer forutsigbare, lettere menstruasjoner, en redusert risiko for seksuelt overførbare infeksjoner eller en reduksjon i risikoen for enkelte kreftformer. Hvis disse fordelene er viktig for deg, kan de påvirke ditt valg av prevensjon alternativet.

Er det akseptabelt å din seksuelle partner?

Din partner kan ha prevensjon preferanser som ligner på eller forskjellig fra din egen. Diskuter prevensjon alternativer med din partner for å finne ut hvilken metode som er akseptabel for begge.

Hva er bunnlinjen?

Når du velger en prevensjon metode, mange faktorer spiller inn, inkludert din alder, helse, emosjonell modenhet, ekteskapelig status og religiøse overbevisning. Å vite alternativene er en del av beslutningsprosessen - men en ærlig vurdering av deg selv, din partner og ditt forhold er like viktig. Ideelt sett vil du og din partner diskutere alternativer og nå en gjensidig fordelaktig avgjørelse.

Se også