Prostata biopsi

Definisjon

En prostatabiopsi er en fremgangsmåte for å fjerne prøver av mistenkelig vev fra prostata. Prostata er en liten, valnøtt-formet kjertel hos menn som produserer væske som gir næring og transporterer sperm.

Under en prostata biopsi, også kalt en kjerne nål biopsi, en tynn nål brukes til å samle en rekke av vevsprøver fra prostatakjertelen. En prostata biopsi er utført av en lege som er spesialist i urinveiene og menns kjønnsorganer (urolog).

Din urolog kan anbefale en prostata biopsi hvis resultatene fra innledende tester, for eksempel en prostata-spesifikt antigen (PSA) blodprøve eller digital endetarms eksamen (DRE), foreslår at du kan ha prostatakreft.

Etter en prostata biopsi, er vevsprøver fra prostata biopsi undersøkt under et mikroskop for celle forandringer som er et tegn på prostatakreft. Hvis kreft er til stede, er det evalueres for å bestemme hvor raskt det er sannsynlig å vokse og spre seg og til å bestemme din beste behandlingstilbud.

Se også

Hvorfor det er gjort

En prostatabiopsi benyttet for å detektere prostatakreft. Legen kan anbefale en prostata biopsi, dersom:

 • Resultatene av en prostata-spesifikt antigen (PSA) test er høyere enn normalt for din alder
 • Legen fant klumper eller andre unormale tilstander under en digital endetarms eksamen
 • Du har hatt en tidligere biopsi som var normal, men du har fortsatt forhøyet PSA nivåer
 • En tidligere biopsi avslørte prostata vev celler som var unormal, men ikke kreft

Se også

Risiko

Vanligste risikoene forbundet med prostata biopsi inkluderer:

 • Infeksjon. Den vanligste risiko forbundet med en prostata biopsi er infeksjon. Sjelden, menn som har en prostata biopsi utvikle en infeksjon i urinveiene eller prostata som krever behandling med antibiotika.
 • Blødning på biopsi nettstedet. Rektal blødning er vanlig etter en prostata biopsi. Ikke begynn å ta noen blodfortynnende medisiner etter at biopsi før legen sier det er OK.
 • Blod i sæden din. Det er vanlig å legge merke til rød eller rust farge på sæden din etter en prostata biopsi. Dette indikerer blod, og det er ikke en grunn til bekymring. Blod i sæden din kan vedvare i noen uker etter biopsi.
 • Problemer med vannlating. I noen menn kan prostata biopsi føre til vanskeligheter med vannlating etter inngrepet. Sjelden, må en midlertidig kateter settes inn.

Se også

Hvordan du forbereder

For å forberede deg for din prostata biopsi, kan urolog må du:

 • Slutte å ta medisiner som kan øke risikoen for blødning, slik som warfarin (Coumadin), aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin, andre), og enkelte urte kosttilskudd for flere dager før prosedyren
 • Gjøre en rensende klyster hjemme før biopsi avtale
 • Ta antibiotika 30 til 60 minutter før din prostata biopsi for å unngå smitte

Se også

Hva du kan forvente

Typer av prostata biopsi prosedyrer
Prostata biopsi prøver kan samles på forskjellige måter. Din prostata biopsi kan innebære:

 • Sende nålen gjennom veggen av rektum. Dette kalles et transrektal biopsi, og det er den mest vanlige måten å utføre en prostatabiopsi.
 • Oppsamling av en vevsprøve gjennom tuppen av penis. Denne måte å utføre en prostatabiopsi kalles et transuretralt biopsi. En lang, tynn slange utstyrt med et kamera føres gjennom åpningen (urethra) på tuppen av penis for å få tilgang til prostata.
 • Sette inn nålen gjennom den delen av huden mellom anus og pungen. Denne typen prostata biopsi innebærer å gjøre et lite snitt i det området av huden (perineum) mellom anus og pungen. Legen setter biopsi nål gjennom kutt og inn i prostata å trekke ut en prøve av vev.
Prostata biopsi. Blødning på biopsi nettstedet.
Prostata biopsi. Blødning på biopsi nettstedet.

Hva du kan forvente under transrectal prostata biopsi
I de fleste tilfeller utfører urologens en transrektal prostatabiopsi. For denne prosedyren, vil legen starte med å ha du ligger på siden din, med knærne trukket opp mot brystet. I noen tilfeller kan du bli bedt om å ligge på magen.

Etter rengjøring av området og bruke gel, vil legen forsiktig stikke en tynn ultralydprobe inn i rektum. Transrektal ultralyd brukes til å lage bilder av prostata ved hjelp av lydbølger. Legen din vil bruke bildene til å identifisere område som trenger å bli nummen med en bedøvelse injeksjon, hvis man er vant. Ultralydbildene brukes også til å veilede prostata biopsi nålen på plass.

I de fleste tilfeller er en injeksjon av et bedøvende medikament som brukes for å redusere ubehag forbundet med den prostatabiopsi. En nål brukes for å injisere bedøvelse ved forskjellige punkter nær bunnen av prostata.

Når biopsi enheten er plassert, vil legen hente tynne, sylindriske seksjoner av vev med en hul, spring-propelled nål. Prosedyren fører vanligvis en svært kort, ubehagelig følelse hver gang den fjærbelastede nål tar en prøve. Legen kan målrette en mistenkelig område til biopsi eller kan ta prøver fra flere steder i prostata. I de fleste tilfeller vil legen ta 10 til 12 vevsprøver. Hele prosedyren tar vanligvis cirka fem til ti minutter.

Problemer med vannlating. Typer av prostata biopsi prosedyrer.
Problemer med vannlating. Typer av prostata biopsi prosedyrer.

Etter inngrepet
Etter en prostata biopsi, vil du sannsynligvis trenger å ta en antibiotika for et par dager. Du kan føle svak sårhet og har noen lett blødning fra endetarmen din. Du kan ha blod i urinen eller avføring for et par dager. Du kan også legge merke til at sæden har en rød eller rustfarget skjær forårsaket av en liten mengde blod i sæden din. Dette kan vare i flere uker.

Ring legen din dersom du har:

 • Langvarig eller kraftig blødning
 • Smerter som blir verre
 • Hevelse i nærheten av biopsi området
 • Problemer med vannlating

I sjeldne tilfeller kan en prostata biopsi føre til infeksjon. Hvis du har tegn på infeksjon, ring din lege. Tegn og symptomer på infeksjon er:

 • Feber
 • Smerter ved vannlatning
 • Lad fra penis

Se også

Resultater

En lege som er spesialist på diagnostisering kreft og andre vev misdannelser (patolog) vil vurdere prostata biopsi prøver. Patologen kan fortelle hvis vevet fjernes er kreft, og hvis kreft er tilstede, anslå hvor aggressiv den er. Patologen kompilerer laboratoriefunn i en patologi rapport som er gitt til legen din. Legen din vil forklare funnene til deg og, hvis du vil, kan du be om en kopi av patologi rapporten for fremtidig referanse.

Din patologi rapporten kan omfatte:

 • Informasjon om din medisinske historie. Et patologi rapporten kan omfatte en drøfting av din medisinske historie og eventuelle andre tester som blir bedt legen din for å anbefale en prostata biopsi.
 • En beskrivelse av biopsi prøven. Denne delen av patologi rapporten, noen ganger kalt grov beskrivelse, beskriver biopsi prøven generelt. For eksempel kan det beskrive farge og konsistens av prostatavev innsamlet av nålen biopsi prosedyre. Eller det kan si hvor mange prøver ble sendt til laboratorieanalyse.
 • En beskrivelse av cellene. Denne delen av patologi rapporten beskriver hvordan cellene ser ut under et mikroskop. Prostatakreftceller kan bli referert til som adenokarsinom i en patologi rapport. Noen ganger patologen finner celler som vises unormal, men er ikke kreft. Ord som brukes i patologi rapporter for å beskrive disse noncancerous forhold inkluderer "prostatahyperplasi intraepitelial neoplasi" og "atypisk liten acinar spredning."

  Hvis patologen finner kreft, det er gradert på en skala som kalles Gleason score. Denne skalaen priser hvordan ulike kreftcellene er fra normalt vev. Den laveste Rangeringen er to, og det høyeste er 10. Kreft med en høy Gleason score er mest unormal og er mer sannsynlig å vokse og spre seg raskt.

 • Patologen diagnose. Denne delen av patologi rapporten viser patologen diagnose. Det kan også omfatte kommentarer, for eksempel om andre tester er anbefalt.

Se også