Prostata laser kirurgi

Definisjon

Prostata laser kirurgi brukes til å avlaste moderat til alvorlig urin symptomer forårsaket av en forstørret prostata, en tilstand som kalles benign prostatahyperplasi (BPH).

Under prostata laser kirurgi, legen setter inn en omfang gjennom tuppen av penis inn i røret som fører urinen fra blæren (urinrøret). Urinrøret er omgitt av prostata. En laser føres gjennom rammen. Laseren leverer energi som brukes til å redusere eller å fjerne overflødig vev som blokkerer urinrøret og hindre urinstrømmen.

Alle lasere bruker konsentrert lys til å generere presis og intens varme. Laser kirurgi fjerner overflødig prostatavev etter:

 • Ablasjon. Laseren smelter bort overflødig vev.
 • Enucleation. Laseren kutter vekk overflødig prostata vev.

Det finnes ulike typer av prostata laser kirurgi, for eksempel:

 • Photoselective fordamping av prostata (PVP). En laser brukes til å smelte bort (fordampe) overflødig prostatavev å forstørre urin kanalen.
 • Holmium laserablasjon av prostata (HOLAP). Dette er en lignende fremgangsmåte som PVP, med unntak av at en annen type laser brukes til å smelte bort (fordampe) den overskytende prostatavev.
 • Holmium laser enucleation av prostata (HoLEP). Laseren brukes til å kutte og fjerne overflødig vev som blokkerer urinrøret. Et annet instrument, kalt en morcellator, blir så brukt til å hogge prostata vev i små biter som er lett å fjerne.

Den type laser kirurgi legen din vil utføre, avhenger av flere faktorer, blant annet størrelsen på prostata, din helse, type laser utstyr tilgjengelig og legen din trening.

Se også

Hvorfor det er gjort

Prostata laser kirurgi bidrar til å redusere urin symptomer forårsaket av BPH. Urin symptomer forårsaket av BPH kan inneholde:

 • Hyppig, presserende behov for å urinere
 • Problemer med å starte urinering
 • Sakte (forlenget) urinering
 • Økt hyppighet av vannlating om natten (nocturia)
 • Stopper og starter igjen mens urinering
 • Følelsen du ikke kan helt tømme blæren
 • Urinveisinfeksjoner

Laserkirurgi kan også gjøres for å behandle eller forhindre komplikasjoner på grunn av blokkerte urinstrøm, for eksempel:

 • Tilbakevendende urinveisinfeksjoner
 • Nyre eller blære skade
 • Manglende evne til å kontrollere vannlating (inkontinens) eller en manglende evne til å urinere i det hele tatt (urinretensjon)
 • Blæresten
 • Tilbakevendende blod i urinen

En rekke fremgangsmåter er tilgjengelige for å behandle BPH, men laserkirurgi har flere potensielle fordeler i forhold til andre metoder, slik som transuretral reseksjon av prostata (TURP) og åpen prostatektomi. Fordelene inkluderer generelt:

 • Lavere risiko for blødninger. Fordi det er en lav risiko for blødning med laser kirurgi, kan det være et godt alternativ for menn som tar medisiner for å tynne blodet eller som har en blødning lidelse som ikke tillater blodet å koagulere normalt.
 • Kortere eller ingen sykehusopphold. Laser kirurgi kan gjøres på poliklinisk basis eller med bare en overnatting sykehusopphold. Andre prostata behandlinger, for eksempel åpen prostatektomi eller transuretral reseksjon av prostata (TURP), kan kreve en lengre sykehusopphold.
 • Raskere restitusjon. Utvinning fra laser kirurgi tar vanligvis mindre tid enn utvinning fra TURP eller åpen kirurgi.
 • Mindre behov for et kateter. Prosedyrer for å behandle en forstørret prostata generelt krever bruk av et rør (kateter) for å tappe urin fra blæren etter operasjonen. Med laser-kirurgi, er et kateter trenger som regel i mindre enn 24 timer.
 • Mer-umiddelbare resultater. Forbedringer i urin symptomer fra laser kirurgi er merkbar med en gang, mens det kan ta flere uker til måneder for å se merkbar forbedring med medisiner.

Se også

Risiko

Alvorlige langsiktige komplikasjoner er mindre sannsynlig med prostata laser kirurgi enn med tradisjonell kirurgi. Risiko for laser kirurgi kan omfatte:

 • Midlertidig problemer med vannlating. Du kan ha problemer med vannlating for et par dager etter inngrepet. Inntil du kan urinere på egen hånd, må du ha et rør (kateter) inn i penis til å gjennomføre urinen ut av blæren.
 • Urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjoner er en mulig komplikasjon etter noen prostata prosedyre. En infeksjon er stadig mer sannsynlig jo lenger du har et kateter på plass, og kan kreve antibiotika eller annen behandling.
 • Innsnevring (striktur) i urinrøret. Akkurat som du kan danne arr på utsiden av kroppen din, kan du danne arr på innsiden etter prostata kirurgi. Disse arrene kan blokkere urin flyt, som krever ytterligere behandling.
 • Tørr orgasme (retrograd ejakulasjon). Enhver prostata kirurgi kan føre til retrograd ejakulasjon, noe som betyr at sæd utgitt under seksuell klimaks (ejakulasjon) kommer inn i blæren i stedet for å gå ut av penis. Retrograd ejakulasjon er ikke skadelig, og generelt påvirker ikke seksuell nytelse. Men det kan påvirke din evne til å bli far. Dette er en vanlig langvarig bivirkning av prosedyrer for å behandle en forstørret prostata.
 • Erektil dysfunksjon Det er en liten risiko for at ablativ prosedyrer kan føre til erektil dysfunksjon -. Manglende evne til å opprettholde en ereksjon fast nok til å ha sex. Dette er vanligvis mindre risiko med laser kirurgi sammenlignet med tradisjonell kirurgi.
 • Behov for gjentatt behandling. Noen menn kreve oppfølging behandling etter laser ablativ kirurgi fordi ikke alle av de vev er fjernet eller den kan vokse tilbake over tid. Dette er ikke tilfelle med utskraping. Menn som har HoLEP generelt ikke kreve ny behandling, fordi hele den delen av prostata som kan blokkere urinstrålen er fjernet.

Se også

Hvordan du forbereder

Følg legens instruksjoner om hva du skal gjøre før behandlingen. Her er noen spørsmål å diskutere med legen din:

 • Dine medisiner. Fortell legen din om alle reseptbelagte, over-the-counter eller kosttilskudd du tar. Dette er spesielt viktig hvis du tar blodfortynnende medisiner, for eksempel warfarin (Coumadin) eller klopidogrel (Plavix) og reseptfrie smertestillende midler som aspirin, ibuprofen (advil, motrin IB, andre) eller naproxen natrium (Aleve, andre). Din kirurg kan be deg om å slutte å ta medisiner som øker risikoen for blødning flere dager før operasjonen.
 • Fasting før inngrepet. Legen din vil trolig fortelle deg om ikke å spise eller drikke noe etter midnatt natten før prosedyren. Om morgenen den prosedyren, ta bare de medisiner legen din forteller deg til med en liten slurk vann.
 • Ordninger etter inngrepet. Spør legen din hvor lenge du forventer å være på sykehuset. Du vil ikke være i stand til å kjøre selv hjem etter inngrepet den dagen eller generelt hvis du har et kateter i blæren.
 • Aktivitet restriksjoner. Du kan ikke være i stand til å arbeide eller gjøre anstrengende aktivitet for ca to uker etter operasjonen, men avhengig av hvilken type laser prosedyren du har, kan du trenge mer eller mindre utvinning tid. Spør legen din hvor mye tid du kan trenge.

Se også

Hva du kan forvente

Laserkirurgi for en forstørret prostata kan ta fra 30 minutter til et par timer, avhengig av størrelsen og anatomi av prostata som behandles.

Før operasjonen begynner, vil du bli gitt enten narkose, noe som betyr at du vil være bevisstløs under inngrepet, eller spinal anestesi, noe som betyr at du vil være bevisst under inngrepet.

Laserkirurgi teknikker for forstørret prostata er alle gjort ved å sette inn ser scope og instrumenter gjennom tuppen av penis inn i urinrøret. Dette gjør operasjonen mulig uten å gjøre noen kutt (snitt) på utsiden av kroppen din.

Nøyaktig hva du kan forvente under og etter inngrepet kan variere noe avhengig av bestemt type laser og teknikk som brukes.

Under prosedyren
En smal fiberoptisk skop settes inn gjennom tuppen av penis inn i urinrøret. Ved å gå inn i prostata gjennom penis, vil legen ikke trenger å gjøre noen kutt (snitt) på utsiden av kroppen din. Legen vil bruke laser for å ødelegge, fordampe eller kutte ut prostata vev blokkerer urin flyt. Avhengig av prosedyren, kan legen også bruke instrumenter for å fjerne snitt biter av prostata vev fra blæren.

Etter inngrepet
Etter prosedyren, kan du ha en urin kateter på plass fordi urinstrålen er blokkert av hevelse. Hvis du ikke klarer å urinere etter at røret er fjernet, kan legen erstatte kateteret for en stund slik at du kan helbrede eller gi deg katetre som du kan sette på din egen et par ganger om dagen til hevelse går ned og du kan urinere igjen som normalt.

Du kan også legge merke:

 • Blod i urinen din. Du kan se blod i noen dager til uker etter inngrepet. Men hvis blod i urinen er tykk som ketchup, vises blødning å bli verre eller om blodpropp blokkere urin flyt, ring din lege.
 • Irriterer urin symptomer. Du kan føle et presserende eller hyppig behov for å urinere, eller du kan ha for å få opp oftere i løpet av natten for å late vannet. Vanligvis de fleste menn opplever svie, spesielt på tuppen av penis, nær slutten av vannlating. Med noen typer laser kirurgi, kan disse symptomene vare i uker eller måneder avhengig av hvordan du helbrede og størrelsen på prostata.
 • Problemer med å holde urin. Dette kan skje fordi blæren er vant til å måtte presse urin gjennom en urinrøret smalere ved forstørret prostata vev. For de fleste menn, forbedrer dette problemet med tiden.

Følg legens instruksjoner om noen spesifikke restriksjoner eller trinn du må ta etter inngrepet. Disse kan omfatte:

 • Ta det med ro. Ikke gjør noe anstrengende aktivitet, for eksempel tunge løft, inntil legen sier det er OK. Dette kan være opp til to uker etter HoLEP, men så kort som et par dager med prosedyrer som PVP.
 • Holde ut på sex. Ikke ha sex før legen sier det er OK. For de fleste menn, er dette en uke eller to etter inngrepet. Å ha en orgasme (ejaculating) for tidlig kan føre til smerter og blødning.
 • Se etter blod i urinen din. Du kan se blod i noen dager til uker etter inngrepet. Men hvis blod i urinen er tykk, vises blødning å bli verre eller hvis en blodpropp blokkere urin flyt, ring din lege.
 • Ta medisiner som foreskrevet. Hvis legen har foreskrevet antibiotika, sørg for å ta full løpet av slik legen din sier.

Se også

Resultater

Prostata laser kirurgi forbedrer urin flyt i de fleste menn. Ofte, resultatene er langvarig. I noen tilfeller, spesielt ablasjon teknikker, ikke laser kirurgi ikke fjerne alt av prostata vev blokkerer urin flow eller vevet vokser tilbake, og videre behandling er nødvendig. Hvis du merker noen forverring urin symptomer, gjøre en avtale for å se din lege.

Se også